Wat is EMDR?

 

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing en is een therapievorm voor mensen die één of meerdere traumatische gebeurtenissen hebben meegemaakt. Deze gebeurtenissen nemen vaak nog een grote plek in in het hier en nu en belemmeren mensen hierdoor in hun dagelijks functioneren. EMDR kan bijdragen aan het verminderen van klachten zoals nachtmerries en herbelevingen en kan zorgen dat de emotionele lading van de traumatische ervaringen afneemt.

Trauma?
EMDR wordt dus vaak toegepast bij mensen die een traumatische ervaring hebben meegemaakt. Hierbij zul je misschien als eerste denken aan bijvoorbeeld misbruik of een geweldsmisdrijf. In veel gevallen kunnen we dit psychisch zelf opvangen maar het kan ook zijn dat je als gevolg van deze ervaringen psychische klachten ontwikkelt. Denk hierbij aan somberheid, herbelevingen, nachtmerries, concentratiestoornissen of eetproblemen. Bij sommige mensen leidt dit uiteindelijk tot een posttraumatische stressstoornis. Als de traumatische ervaring je zo erg belemmert, dan kan EMDR dus zeker helpend zijn.

Wat veel mensen niet weten is dat EMDR echter veel vaker wordt toegepast. Ook bij een fobie, na een verkeersongeval, een ziekte, het verlies van een dierbare of een operatie die volledig mis is gegaan kan EMDR zinvol zijn. Het gaat erom dat je iets hebt meegemaakt waar je in het heden nog steeds last van hebt. Het hoeft dan ook niet om één ervaring te gaan, het kan ook om een reeks kleinere ervaringen gaan die ervoor gezorgd hebben dat je nu heel onzeker bent, bijvoorbeeld voortdurend bekritiseerd worden in je thuissituatie of  getuige zijn geweest van vele ruzies thuis als klein kind zijnde. Ook bij pesterijen die van invloed zijn geweest op je ontwikkeling, kan EMDR nuttig zijn.

Hoe werkt het?
N.B. Dit is hoe het bij mij ging. Andere therapeuten gaan misschien net iets anders te werk.
Aan het begin van EMDR-sessie zal de therapeut vragen je te vertellen over de gebeurtenis om zo meer informatie te krijgen. Hierbij komen meestal al allerlei gevoelens en gedachten omhoog. Samen met de therapeut kijk je dan welk beeld, welk gevoel en welke gedachte het meest op de voorgrond staat. Vervolgens begint het echte verwerken door middel van de EMDR. Als je je het beeld opnieuw voor de geest haalt, zal de therapeut met zijn/haar vingers vlakbij je gezicht van links naar rechts bewegen. Je moet dit met je ogen volgen en je ondertussen ook op het beeld focussen. (Het kan ook zijn dat het in plaats van met vingers, met piepjes in een koptelefoon gebeurt. Dan hoor je eerst links en dan rechts een piepje en moet je je daar op richten in plaats van op de vingers.) Dit duurt ongeveer een minuut.

Daarna kijk je met de therapeut welke veranderingen er plaatsvinden. Als er bijvoorbeeld een nieuw beeld komt, dan focus je je op dat beeld en begint het bewegen met de vingers opnieuw. Dit gaat een tijdje zo door. Tussendoor zal de therapeut je ook vragen een cijfer te geven aan de gevoelens die je bij de beelden ervaart. In het begin is dit vaak erg hoog, omdat de beelden allerlei gevoelens van bijvoorbeeld angst en verdriet op kunnen roepen, maar na een tijdje wordt het cijfer lager.     

 Het effect van EMDR is namelijk dat de heftigheid van de  gebeurtenis  afneemt en het zijn emotionele lading  verliest. De  gevoelens die je  er  dus eerder bij voelde waardoor het je  belemmerde in het dagelijks  leven, worden minder. Vandaar dat ook  dat cijfer lager wordt. Dit  komt  doordat je tijdens EMDR heel sterk aan  de gebeurtenis denkt  en je  tegelijkertijd ook moet focussen op de  vingers (of piepjes) wat  voor je  hersenen veel energie kost en je de  mogelijkheid geeft de gebeurtenis  te verwerken.  

 Hoe lang het duurt voordat je iets verwerkt hebt door middel van  EMDR, is niet te zeggen. EMDR is relatief gezien wel een snelle  manier  van traumaverwerking ten opzichte van bijvoorbeeld  gesprekstherapie, maar het hangt helemaal af van de gebeurtenis,  de  persoon in kwestie en het verloop van de EMDR af hoe lang het  zal  duren. Bij sommige gebeurtenissen kun je na enkele sessies (bij  mij  duurde een sessie inclusief voor- en nabespreken maximaal een  uur)  al veel verbetering merken en bij andere gebeurtenissen zijn de  beelden veel heftiger en heeft het meer tijd nodig.

Ook niet alles  leent  zich voor EMDR, soms werkt het niet en is er langdurigere en intensievere traumabehandeling nodig.

Mijn ervaring
Ik ben begonnen met EMDR toen ik een kliniek zat. Ik ben blij dat ik er toen mee begonnen ben en niet toen ik thuis was omdat EMDR best wel een heftig na-effect heeft. Je gaat heel bewust weer beelden oproepen die juist zo naar zijn waardoor je na de sessie best wel een tijdje van slag kunt zijn. Het is daarom belangrijk dat je goed opgevangen wordt als je klaar bent, waar ik later zelf stabiel genoeg voor was.

Het is een heftige therapievorm doordat je zo geconfronteerd wordt met wat je hebt meegemaakt, terwijl je daar het liefst nooit meer aan wil denken. Ik zag het dan eerst ook helemaal niet zitten om alles aan mijn therapeut te moeten vertellen. Ik dacht dat het wel een goed idee zou zijn om gewoon nog een extra slaappilletje te nemen, dan gingen die nachtmerries vanzelf wel weg ;). Uiteindelijk was dat natuurlijk niet de oplossing en werden de klachten gewoon te erg. Voor mij was het heel belangrijk dat ik een goede vertrouwensband had opgebouwd met mijn therapeut omdat je hele persoonlijke dingen vertelt. 

Ik heb EMDR gehad voor een reeks relatief kleine gebeurtenissen die ik als klein kind heb zien gebeuren of gehoord, maar waar ik toch last van had. Dit was niet een groot trauma maar zorgde er toch voor dat ik regelmatig droomde over een schreeuwende vader en overdag snel schrok als iemand zijn stem verhief. Door middel van EMDR heb ik hier nu een stuk minder last van. Ik droom er bijna nooit meer over en als er iemand op staat schreeuwt, dan denk ik er vaak wel aan, maar het is niet meer zo dat ik er bang van word zoals ik dat als klein meisje werd. Ik kan er nu een betekenis aan geven.

Daarnaast heb ik EMDR gehad voor een grotere traumatische ervaring en dat ligt toch wel ingewikkelder. Op den duur zal daar echter ook de lading van afnemen alleen heeft dit -zoals eerder gezegd- meer tijd nodig. Vergeten doe je het natuurlijk nooit, maar EMDR is een heel effectief middel om nare ervaringen een plekje te kunnen geven zodat het je niet meer belemmert in je dagelijks leven.    

Meer Informatie?
Wil je meer informatie over dit onderwerp of ben je op zoek naar een EMDR-therapeut bij jou in de buurt, klik dan hier.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Ellebelle - Dinsdag 23 april 2013 12:39
Ik heb een tijd terug EMDR gehad om mijn problemen met onzekerheid op te lossen. Ik was vaak angstig en onzeker in sociale situaties, en dat bleek (zonder dat ik dat zelf wist) te komen doordat ik vroeger gepest ben. Ik vond het eerst heel stom van mezelf, zo erg was het nooit. Het waren altijd alleen maar woorden, zo erg ben ik nooit getreiterd vond ik zelf. Maar de psycholoog kwam er achter dat al deze situaties (ik ben van mijn 10e tot mijn 14e een aantal periodes het mikpunt geweest) mij toch beschadigd hadden. Dat ik me er niet voor hoefde te schamen, dat het niet raar is dat dit mij nog zo raakte.
Daarom ben ik met EMDR begonnen, en het heeft mij heel snel geholpen. Het is heel heftig hoe er ineens beelden bij me terug kwamen die ik al lang vergeten was, waarvan ik niet meer wist dat het gebeurd was. Ik voelde soms na een half uur "piepjes" het verschil al. Ik werd rustiger tijdens het praten, ik werd niet meer emotioneel, en ik kon alles beter relativeren. Ik was vaak wel een hele dag van slag na de behandelingen. Ik was emotioneel, moe, voelde me soms zelfs misselijk... Maar het was het wel waard.
Na een paar behandelingen merkte ik dat ik gewoon veel beter in mijn vel zat. Ik kan nu weer veel meer genieten van het leven, ben een stuk minder angstig en heb weer een gezonder sociaal leven. Ik ben echt heel blij dat de psycholoog mijn probleem en deze oplossing zag.
Chaya - Dinsdag 23 april 2013 12:48
Ik heb momenteel EMDR om het pesten een plek te kunnen geven. Nog niet echt resultaat van gemerkt, maar ik hoop dat het helpt
Anoniem - Dinsdag 23 april 2013 14:28
Ik heb 1 EMDR sessie gehad ivm de woedeaanvallen van mijn vader. Ik kon alleen totaal niet bij mijn gevoel komen. Ik zag het beeld wel, maar het deed echt niets met me. Al thans, niet voor zover ik kon nagaan. Het was alsof het beeld totaal los van mij stond. Alsof het uit een film kwam.
Terwijl ik er in het dagelijks wel last van heb dat ik bijvoorbeeld heel slecht tegen boze mensen kan en al praktisch wegren als iemand zijn stem een beetje verheft.
Koffie - Dinsdag 23 april 2013 14:31
Ik hd er nog nooit van gehoord,
wel interessant
mierrr - Dinsdag 23 april 2013 15:16
Laatst een EMDR sessie met piepjes gehad. Heb namelijk nog steeds trauma van twee "horror"-films die ik heb 5 jaar geleden heb gezien. Ik denk dat het een goede methode is, maar ik sta er nog niet helemaal voor open. Ik zit namelijk nog in een overbruggingsperiode voordat ik testen inga. Hierdoor ken ik mijn therapeut amper en terwijl ik aan het beeld moest denken ging hij gewoon achter zijn computer zitten. Mede hierdoor bleef mijn spanningsfactor rond de 2 zitten, maar hij wilde niet stoppen voordat het 0 werd. Dus heb superlang met die koptelefoon opgezeten, omdat ik ook niet zomaar 0 wilde zeggen. Ik hoop dat ik na mijn testen met gespecialiseerde begeleiding hier mee door kan gaan en dat het dan ook gaat helpen.
Anoniem - Dinsdag 23 april 2013 15:26
EMDR heeft het leven van mijn beste vriendin totaal veranderd, positief! Door de EMDR heeft ze haar 'trauma' een plekje kunnen geven en heb ik mijn 'oude' vriendinnetje terug gekregen :)
Lot - Dinsdag 23 april 2013 15:28
Mijn emdr is helaas halverwege in een trauma gestopt. Ze vonden dat het niet snel genoeg ging en dat ik te heftig reageerde. Nu heb ik nog meer last van mijn trauma's dan voordat ik met de emdr startte.
De methode is zwaar, maar toch geloof ik zelf wel dat de methode wel werkt als je maar een deskundige en goede therapeut hebt.
Lot - Dinsdag 23 april 2013 15:28
Mijn emdr is helaas halverwege in een trauma gestopt. Ze vonden dat het niet snel genoeg ging en dat ik te heftig reageerde. Nu heb ik nog meer last van mijn trauma's dan voordat ik met de emdr startte.
De methode is zwaar, maar toch geloof ik zelf wel dat de methode wel werkt als je maar een deskundige en goede therapeut hebt.
tine - Dinsdag 23 april 2013 15:34
Ik sta op het punt te beginnen met EMDR ivm complexe ptss. We zijn nu nog bezig met stabiliseren, zodat het draagvlak groot genoeg is om het aan te kunnen. Eerst zou ik dat niet doen bij mijn psycholoog waar ik al kwam voor mijn es, maar inmiddels ga ik toch bij haar ook de EMDR doen. Dat was eerst even omschakelen (zij voelde heel veilig en dan moest ik haar heel enge dingen gaan vertellen, waardoor ik me misschien bij haar ook onveilig zou gaan voelen) nu ben ik er wel erg blij mee dat ik het met haar ga doen.
Ik vind het nog steeds wel een heel eng idee, vooral omdat ik het toch over heel (voor mij) schaamtevolle dingen ga vertellen...
Spannend dus...
Scorpiors - Dinsdag 23 april 2013 16:17
Dat wist ik niet. Maar als ik nu er bij stil sta, zou ik dat ook wel eens kunnen krijgen.
Ik herken veel dingen er in.
vlinder - Dinsdag 23 april 2013 16:31
Heb het ook gehad voor paniekaanvallen die niet eens zo heel vaak voorkwamen. Ik dacht dat het bijzaak was, maar ben super blij dat ik EMDR gedaan heb. Na 2 sessies ben ik er voor 99% van verlost. Ik kwam er ook nog eens achter dat de oorzaak van de aanvallen het ontstaan van mijn eetstoornis heeft getriggerd. Dus JA ik ben blij met EMDR! ;)
Luna - Dinsdag 23 april 2013 22:51
EMDR kan ook nog via trillingen in de linker- en rechterhand (via kleine vibrerende toestelletjes).

Ik heb EMDR gehad en terwijl ik normaalgezien altijd blokkeerde als ik aan bepaalde gebeurtenissen ging denken en de gevoelens ging wegduwen, kwamen de gevoelens nu in alle heftigheid boven en achteraf bleef dit thuis ook terugkomen.

Omdat ik hier niet mee om kon heb ik het stopgzet, achteraf gezien misschien jammer dat ik niet doorgezet heb, want het had effect, maar in mijn geval was de omkadering en begeleiding rond de sessies niet voldoende. Ik voelde me achteraf enorm aan mijn lot overgelaten.

Ik denk wel dat met de juiste psycholoog en de juiste begeleiding dit heel goede resultaten kan geven. Mijn therapeut had me doorverwezen maar was ook erg teleurgesteld dat ik niet voorbereid werd op de nawerkingen en dat dit ook achteraf niet opgevangen werd.
Sofie79 - Donderdag 25 april 2013 21:11
Ik heb drie EMDR sessies gehad ivm misbruikverleden. Ik vond het een heel heftige therapievorm die veel emoties heeft losgemaakt. Ik heb er ontzettend veel aan gehad. Dankzij EMDR heb ik mijn verleden kunnen accepteren. Ik ervaar er nog steeds verdriet over, maar dit verdriet heeft nu een plek en mag er zijn. Het misbruik behoort nu echt tot mijn verleden en vindt niet meer elke dag in mijn hoofd opnieuw plaats. Ik ben ontzettend blij dat ik EMDR heb gehad.
EMDR is bullshit - Zondag 20 oktober 2013 17:54
Werkt voor geen meter, het is een mooie manier voor 'therapeuten' om extra aan te verdienen! Zelf meerdere sessies gehad, heeft niks geholpen, werd er alleen maar agressief van! geloof meer in traditionele therapeuten..
Aspergermeisje - Woensdag 15 april 2015 21:08
Even reageren op het bovenste verhaaltje ook al is dit anderhalf jaar geleden geschreven.

Ik heb 8 maanden elke week een uur EMDR gehad, na jarenlang gepest, seksueel misbruikt en gedingest (ik kan het woord nog steeds niet lezen, schrijven of zeggen) te zijn.

Ik kreeg EMDR van een therapeute van wie ik eerst CGT, daarna DGT en toen EMDR van kreeg. Ik kende haar al anderhalf jaar voordat ik aan de therapie begon. Toen pas was ik er stabiel genoeg voor, maar zat ik nog wel op de crisisafdeling.

In verband met mijn autisme duurde het allemaal ontzettend lang. Ik begon bij een SUD van 10 (hoe eng het is van 0-10) en ben gestopt toen ik bij vier was, toen had ik het genoeg verwerkt.

Ik heb samen met mijn therapeute naar mijn nachten en dagritme gekeken en ze heeft mij ontzettend geholpen, zo weet ik van mezelf dat ik altijd voor 21:30 moet gaan slapen, anders zijn er geen geluiden meer om me heen en dan krijg ik weer nachtmerries en herbelevingen. Het is niet over maar wel een stuk minder en dat is toch echt door de EMDR gekomen.

Dus ook al is je trauma zo complex als dat van mij is/was, geef het een kans want het kan je leven verbeteren met 200%!
phoenix - Zaterdag 13 juni 2015 19:50
ook ter reactie op bovenstaande,

Ook ik heb al een poos emdr nu al 11 maanden
meestal 1x in de week soms 2x in de maand hangt af van de heftigheid

Zelf vind ik dat als je hieraan begint je het ook moet afmaken en doorstaan
ik zelf ga door totdat ik bij nul emotie ben beland
ja dat is soms super heftig maar na meer als 10 jaar in een somber en angstig
geisoleerd bestaan te hebben gezeten heb ik niets meer te verliezen

ik was al mijn vrienden kwijt want ik durfde nergens meer heen, zat alleen nog maar thuis angst omte reizen auto te rijden moeite met eten bang om te stikken en ga zo maar door

ik heb naar schatting 8 ptsd varierend van huiselijk geweld tot auto ongelukken en
bijna verdrinkingen gestikt in mn eten en bedreiging

waar ben ik nu? ik heb mn emoties weer terug ik voel weer ik lach weer, ik heb weer zin in het leven, ik heb weer contacten ik ben niet meer apatisch, ik droom weer....reizen is nog wel een probleem dat staat nu op stapel

Het enige jammere is dat er nergens over bijwerkingen wordt gesproken want helaas die zijn er wel en soms zeer heftig..mijn therapeut weet het zelf niet eens
hier zijn er een paar die ik heb ondervonden
Misselijkheid-afwezig gevoel-hoofdpijn-extreme vermoeidheid-licht gevoelig-slecht zicht wazig zien-kramp in hoofd-extreme spierpijn

Dit zal uiteindelijk ook verbeteren, hee er moet 23 jaar troep uit mn hoofd
dat babbel je niet even weg

Succes iedereen en hou vol want leven op pillen moet je niet willen!

Honey - Zaterdag 22 augustus 2015 10:08
Heyy, ik heb laats een horror film gekeken met een vriendin en dr zat een meisje in en die had zn witte pyama en zwarte lange haren en ze keek heel eng naar beneden.. Dus elke avond in bed doe ik me ogen dicht maar dat ben ik bang dat "samara" naast me bed staat en als ik me ogen dicht doe zie ik allemaal enge gezichten op me af springen.. Ik ben 13 jaar. Aub geef me tips ik kan dr niet van af komen wat ik ook doe
ButterflyGirl98 - Woensdag 28 oktober 2015 21:25
@honey:

miss is EMDR dan iets voor je?
hoe is t er nu mee?

Laura - Donderdag 29 oktober 2015 18:05
Normaal plaats ik nooit een bericht of een forum, maar ik maak graag nu een uitzondering om als doel mensen over de streep te trekken voor de behandelmethode EMDR te kiezen.

Ik heb zes jaar rondgelopen met verschillende trauma's en stak overal mijn kop in het zand zover het maar kon! Het heeft mijn functioneren achteraf gezien drastisch beperkt. Ik kon niet meer, genieten, snel prikkelbaar, gestressed en constant het gevoel hebben alert te zijn.

Ik heb de stap twee maanden geleden genomen om voor mijn kinderen toch door de zure appel heen te bijten. Na 4 EMDR sessies kan ik zeggen, dat ik mijzelf helemaal terugvindt. Ik ben gewoon ontspannen, voel me veel rustiger, en heb weer plezier in het leven!

Dus mocht je twijfelen; doe het, je verdient het!

Sem - Maandag 30 november 2015 14:04
Ik plaats dan ook maar een berichtje. Ben niet zo van de forums.
Maar ik wil met alle mensen delen hoe emdr voor mij werkt.
1ste woord dat opkomt is ZWAAR.
2de woord dat opkomt is OPLUCHTING.
Na elke sessie tot nu toe ( zijn er 4 ) heb er 3 hele heftige, zware, emotionele dagen moeten mee maken. Sessie van een week geleden heeft mij nog steeds in de greep.
Nou lijkt mij het woord zwaar en daarna opluchting de perfecte manier om emdr te omschrijven.
We hebben het zwaar, maar willen allemaal aan het einde van het liedje opgelucht zijn !!
Het kan .. Je moet er in geloven, en jezelf beter willen maken. Voor mijn gevoel versneld het het proces.
Ik heb het zwaar .. Ja dat zeker .. Maar voor een doel .. Een goed doel !!
Ik gun jullie allen het aller beste !!
Onthoud goed .. Na regen komt zonneschijn!!
Laat je leven niet afpakken .. Het is zoveel mooier om hem zelf vorm te geven.
Laat iemand anders niet jou leven bepalen.
Voor alle mensen die er nog niet mee zijn gestart en nog twijfelen ....
DOE HET !! Neem het hef weer in eigen handen, en geniet !! Want het leven is maar zo kort !!

Heel veel sterke gewenst namens ....

( Een vrouw die moet vechten voor eigen geluk omdat anderen mensen het niet zo rozemkleurig hebben ingekleurd )
verdrietigmeisje - Maandag 21 december 2015 16:02
Ik heb complexe ptss. Ik heb bijna 10 emdr sessies gehad en het heeft niets opgeleverd. Nog steeds last van nachtmerries en herbelevingen met psychotishe kenmerken. Snel prikkelbaar. Boos op de mezelf. Mezelf de schuld geven van alles en terecht. Ik voel me een zware last voor iedereen. Ik ben mezelf niet meer. Het schuldgevoel neemt alleen maar toe. Hoe kan ik zo verder leven. Ik voel me in een diepe zwarte gat
lena - Vrijdag 1 april 2016 01:22
Vandaag voor het eerst gehad. Het denken aan het emotionele is natuurlijk vervelend. Maar zo gauw de pieptoon beginnen kan ik me er niet op concentreren. Op de 1 of andere manier helpt het niet voor mij. Maar goed heb pas 1 sessie gehad. Met name de concentratie bij de geluiden leidt mij teveel af. Weet niet of dat de bedoeling is. Maar tot nu toe geen resultaat.
Sofie - Zondag 10 april 2016 13:53
Waar ik last van heb bij EMDR is dat ik de vingers niet kan volgen. Meestal in het midden van de sessie beginnen mijn ogen heel erg te tranen omdat ik gewoon heel veel pijn heb aan mijn ogen. Heeft iemand tips?
ikke - Donderdag 22 augustus 2019 15:54
Ik had in de basis GGZ een psychologe die in plaats van haar vingers te bewegen heel snel afwisselend op mijn linker-en rechterhand tikte. In mijn geval is een vinger die voor mijn gezicht wordt bewogen een trigger voor een van mijn vele trauma's en alles behalve afleiding. Omdat ik nu in de S-GGZ behandeld wordt en psycholoog de methode van het tappen niet kent, zoek ik me suf naar een goed voorbeeld-filmpje. Het tappen was bij mij super-effectief als afleidende stimulus.
evelien - Donderdag 2 juni 2016 09:59
ik heb precies hetzelfde kan ook zo moeilyk de vingers volgen
evelien - Donderdag 2 juni 2016 10:01
wat de therapeut ook wel eens doet dat je van honderd af terug gaat tellen soms werkt dit ook vooral als de spanning hoog is
evelien - Donderdag 7 juli 2016 21:10
heb gisteren emdrsessie gehad heb deze gebeurtenissen goed afkunnen sleutenen dan volgende week een ander heftig trauma aanpakken het is niet gemakkelyk maar heeft wel efect en je moet er echt voor open staan echt er komt ruimte in het hooft maar het is een lang proces waar je door heen moet gaan groet evelien
evelien - Donderdag 7 juli 2016 21:13
zou het leuk vinden om reacie te krygen wat julie ervaringen zyn groed evelien
evelien - Vrijdag 22 juli 2016 13:33
ben al een tyd met emdr therapie bezig het gaat wel goed heb alleen erna veel lichamelyke klachten wie herkent dit ook groet evelien
evelien - Donderdag 4 augustus 2016 12:36
heb gisteren emdr therapie gehad was wederom zwaar en voel de lichamelyke pyn niet leuk maar hoort by de verwerking word op ten duur wel minder zegt men wie heeft hier ervaring mee gr evelien
carola joos - Maandag 12 september 2016 22:34
ik ga ook met emdr beginnen heb er schrik van
evelien - Woensdag 5 oktober 2016 12:38
beste Carola je kunt het alicht proberen iedereen ervaard het op zyn eigen manier welicht heb je er baat by sterkte
cindy - Zaterdag 22 oktober 2016 00:49
Sinds deze week ben ik bezig met alle nare ervaringen te vertellen aan met therapeut, wat al best veel impact heeft.
Ook ik heb ptss en misschien zelfs wel complex ptss, als ik zo de andere verhalen lees.
als ik alle nare ervaringen heb verteld gaan we begunnen met emdr.
ik vind het ontzettend spannend en het lijkt me erg heftig. Zie er als een berg tegenop. Daarnaast zou het ook wel eens fijn zijn om eindelijkeens rust in me lijf te vpelen en geen last meer te hebben van me verleden.
Die enorme beerput moet een keer leeg, waar nu nog de deksel op vastgelijmd zit!!!!
evelien - Maandag 1 mei 2017 15:34
ik ben al lang met emdr therapie bezig heb iedere week 1x een sessie het is erg zwaar maar werkt wel het is een kwestie van volhouden ook al is het moeilyk en je moet je levens steil aan passen want na deze therapie ben je erg moe daar moet je rekening mee houden
Marianne - Donderdag 17 augustus 2017 21:36
Kan ik alsjeblieft!!!!!! met jou over de emdr praten?????
g - Dinsdag 18 september 2018 14:25
Ik vind emdr verschrikkelijk. Twee sessies gehad. Maar ik doe het niet weer. Ik ben totaal angstig, onwerkelijk, paniekerig, vreselijk moe, en misselijk. Nu nog, ik heb vorige week maandag 1gehad.
s - Dinsdag 27 november 2018 20:25
ik krijg emdr. morgen. voor het eerst, ik vind het dood eng, ik hoor ze gaan met vingers bij je ogen knipperen. dus ik ga het merken. vind het doodeng. brrrr ik ga het merken.

fijne avond.
b1967 - Vrijdag 7 december 2018 19:33
ik krijg op 17 te horen wie het bij mijn gaat doe,ongeloofelijk nerveus brrrrr