Sociale Vaardigheids Training (SVT of SoVa-training)

 

sociaalBij deze training wordt je geholpen als je het lastig vindt om met andere mensen om te gaan. Dat kan op allerlei gebieden zijn. Bijvoorbeeld als je het moeilijk vindt om nieuwe contacten te leggen, gesprekjes aan te knopen, iemand op te bellen of nee te zeggen. Deze therapie staat bij sommige dagbehandelingen en klinieken op het programma, maar is ook los te volgen bij de meeste GGZ-instellingen.

Bij zo'n training krijg je veel praktische tips. Daarna ga je in groepjes oefenen met wat je net te horen hebt gekregen. Je doet bijvoorbeeld kleine toneelstukjes, waarbij je iemand tegenkomt op straat, of dat je ergens in een nieuwe groep terecht komt. Natuurlijk best wel eng om voor andere mensen te spelen.

Maar bedenk maar: dat vinden zij allemaal! Na het oefenen kun je bespreken wat er goed en minder goed ging, en krijg je feedback van je groepsgenoten. Waar je dan weer wat aan hebt voor de volgende keer!

Het voordeel is natuurlijk dat het bij zo'n oefening niet uitmaakt als het een keer fout gaat. Je kunt het een aantal keer proberen, totdat je genoeg zelfvertrouwen hebt om het in het echt gaan doen. Daar wordt je ook bij geholpen, want het zou zonde zijn als je alleen op de cursus oefent en er verder niets mee doet! Je krijgt daarom elke week een specifieke opdracht mee, van iets dat je in je het dagelijks leven moet oefenen. De week daarna kun je dan weer bespreken of het goed is gegaan en wat je moeilijk vond.

Verschillende onderwerpen die behandeld kunnen worden zijn:
• Een gesprekje aanknopen en op gang houden
• Mee gaan praten met een gesprek van ander mensen
• Iets vertellen voor een groep mensen
• Voor je mening opkomen
• Voor je eigen rechten opkomen/niet over je heen laten lopen
• Kritiek geven en ontvangen
• Complimentjes geven en ontvangen
• Boosheid uiten of erop reageren
• Dingen in werksituaties (bvb. vrij vragen of ontslag nemen)
• Telefoongesprekken plegen
• Lichaamshouding-en-taal

Krijg je het al benauwd bij het lezen van dit rijtje? Het klinkt vervelend, maar juist dan is het misschien een goed idee om de cursus te volgen ;). Want dat geeft aan dat je erg bang bent voor dit soort situaties en dat ze je wellicht belemmeren.

Nou is het wel zo dat je er niet altijd bent met alleen zo'n cursus. Als je een heel laag zelfbeeld hebt, zul je contact maken moeilijk blijven vinden, hoeveel contact-tips je ook krijgt. Want contact maken is natuurlijk een hel als je er helemaal van overtuigd bent dat degene met wie je praat jou toch maar een stom mens vindt. Het is dan een goed idee om in een andere therapie (bvb. individuele gesprekken) aan je zelfbeeld te werken. Daarnaast kun je dan je cursus doen, want je kunt er altijd dingen uit oppikken!

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anne - Vrijdag 20 november 2009 14:27
Wil ik graag doen zo'n cursus.. Alleen is er ook een site met adressen waar dat allemaal gegeven wordt? Want er is bij ons in de buurt wel assertiviteitstraining, volgens mij is dat een beetje hetzelfde?
Proud2write - Zondag 29 november 2009 11:02
Assertiviteitstraining is net weer even anders, maar er zit zeker veel overlapping in.

Ik geloof niet dat er één site is waar alle adressen opstaan. Je zou eens kunnen informeren bij een ggz-instelling of iets dergelijks bij jou in de buurt. Of google eens op 'sociale vaardigheden' en je woonplaats.

Je zou het kunnen vragen aan je hulpverlener of vertrouwenspersoon op school.

Succes!

xxx