Paardentherapie bij de Rainbow Ranch

 

Een eetstoornis is een complexe psychiatrische stoornis. Vaak is er naast het eetprobleem ook sprake van onderliggende en/of andere problematiek. Tot de kern komen van een eetstoornis is lastig. Vaak is er een intensieve behandeling nodig van enkele maanden of jaren, om te genezen van een eetprobleem. In de behandeling van eetstoornissen worden daarom meestal diverse therapievormen ingezet: groepstherapie, cognitieve gedragstherapie, creatieve therapie en diëtetiek. En soms... ook paardentherapie.

Bij de Rainbow Ranch worden paarden ingezet als onderdeel van een therapieproces. Hippische Focale Psychodynamische Psychotherapie (HFPP) is een behandelmethode, waarbij psychotherapeuten samenwerken met intern opgeleide paardentrainers: hippische therapeuten. Naast grote en kleine paarden spelen ook andere dieren op de Ranch een grote rol in de behandeling: er lopen honden, katten, ezels, zwijnen, geiten, kippen en ganzen rond. Het contact met de dieren kan er voor zorgen dat cliënten dichter bij hun gevoelens en emoties komen.

Het doel van HFPP is tot de kern van de problematiek te komen. Cliënten krijgen oefeningen met de paarden aangeboden, waardoor emotionele ervaringen worden opgedaan. Drancheze ervaringen kunnen inzicht geven in het ontstaan van de klachten en als richtlijn dienen voor verandering van gedrag en gedachten. 

De behandeling bij de Rainbow Ranch bestaat uit een klinisch deel van 7 dagen verblijf op de Ranch in Spanje en een ambulant deel op de Veluwe. De Rainbow Ranch ligt aan de voet van de Pyreneeën tussen Spanje en Frankrijk. Het terrein is 15 ha groot en is omsloten door bergen, wijnvelden, landerijen en kurkeikenbossen. Een belangrijk aspect van de therapie is dat cliënten een korte periode van huis weg moeten. In een andere omgeving, in de ongerepte natuur aan de slag met problematiek als:

paard

 

• Bipolaire stoornis
• Persoonlijkheidsproblematiek
• Hechtingsproblematiek
• Angstklachten
• Stemmingsstoornissen
• Eetstoornissen
• Onzekerheid
• Concentratiestoornissen
• Rouwverwerking
• Post Traumatische Stress Stoornis
• Ontwikkelingsstoornissen
• Burn-out, stress of vermoeidheid
• Verslaving


"Vanaf het moment dat de Jeep de Ranch op reed, tot op de dag van vandaag... dit gevoel is zo bijzonder.. deze week, is de mooiste, bijzonderste en fijnste, gelukkigste week van mijn hele leven. Ik ben zo dankbaar dat ik hier een hele week heb mogen zijn.

De Ranch is een mooie rustige veilige plek. waar je jezelf mag zijn, waar je er mag zijn. De Paarden, de Honden, de Ezels, de Geiten, de Ganzen, de Poezen, de Vogels, de Haan, de Mieren, de Vliegen, de Kevers, de Wespen en natuurlijk het Zwijn. Allemaal zijn ze zichzelf. En dat mag! Groot en klein respecteert elkaar. Iedereen heeft zijn plekje daar. Een eigen plekje in de wereld. Herbert en Nienke zijn zulke lieve mensen, die je zo goed begrijpen, die zo lief zijn. Ik kon hen helemaal vertrouwen.

Elke dag liggen de honden te wachten tot je wakker bent.. je wordt begroet met een warme knuffel, ik kon alles tegen ze vertellen, echt alles! Als ik denk aan die lieve honden, zij hebben voor mij zoveel gegeven. Zoveel troost, liefde, warmte. Elke dag die ik heb gehad met de Paarden, is een speciale dag. Een dag waar ik heb leren voelen, heb leren vertrouwen, los heb gelaten, grenzen ben overgegaan, of juist mijn grenzen heb leren aangeven, emoties heb laten komen, moeilijke dingen heb durven vertellen, en gezien wat er gebeurd.

Je bent echt samen met de Paarden, aan de Paarden kan je alles toevertrouwen zij waren er iedere dag weer voor mij. Zij geven je zoveel warmte en liefde, zoveel vertrouwen en kracht. De Paarden zijn zo eerlijk, en lief, zij laten je alles zo duidelijk zien, dat is soms moeilijk maar de Paarden lieten mij niet alleen, zij hielpen mij! En gaven mij kracht om door te gaan! Elk dier op de Ranch geeft je iets mee, laat je wat zien, zo mooi, zo bijzonder! Het gevoel dat zij aan mij hebben meegegeven, dat laat ik nooit meer gaan. Op de Ranch ben je niet alleen! De Rainbow Ranch heeft een speciaal plekje in mijn hart." (Anoniem)

Nieuwsgierig geworden? Kijk hier voor meer informatie, aanmelding en contact.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

merel93 - Dinsdag 24 april 2012 17:37
Ik ga 5 t/m 12 juni naar de rainbow ranch in spanje!:D
Agnes - Donderdag 13 september 2018 15:00
Hallo Merel,

Mij is voorgesteld om in therapie te gaan op de ranch. Nu wil ik graag weten wat dat kost. Op het internet nix over te vinden.

grt Agnes
Monkey - Dinsdag 24 april 2012 17:56
Really? Omg ik wil ik wil!! :D
lisa - Dinsdag 24 april 2012 18:19
tot welke leeftijd is deze behandeling?
m - Dinsdag 24 april 2012 18:45
Ben ik toch blij dat mijn paard lekker bij ons thuis staat! Lijkt me doodeng zo alleen naar Spanje.

x
t..z - Dinsdag 24 april 2012 19:39
wauw ben zeker geintereseert
meliv - Dinsdag 24 april 2012 19:54
@lisa Het is voor elke leeftijd alleen onder de 18 jaar dekt je verzekering het =)
Charlotte - Dinsdag 24 april 2012 20:55
Wouw, ik woon gewoon naast Putten, waar het ambulante deel is... Ik zou dit bijna gaan doen omdat het gewoon leuk is.. xd
Nouja, alleen leuk zou het niet zijn, maar toch beter dan alleen zitten en praten. En een weekje rust in een warm land kan ook geen kwaad. xd
Jeannette - Woensdag 25 april 2012 06:13
Hallo,

Ik ben een moeder van...
Het artikel van de Paardentherapie trok mij erg aan omdat ik hier zelf ook mee werk.
Ik ben gesprekstherapeute en zet mijn eigen kudde in, gewoon bij mij thuis, in onze eigen bak.

Om te kijken hoe dit werkt bij mensen met een eetstoornis heb ik mijn eigen dochter als proefkonijn gebruikt en ik kan iedereen garanderen dat het werkt. Mijn dochter kan hier zelf meer over vertellen.
Neem eens een kijkje op mijn website **geen links plaatsen**

Groetjes van een moeder van......
Hanneke Verstappen - Donderdag 4 oktober 2018 15:03
Hoi Jeannette,

Hoe kan ik zien op welke website ik moet zijn, zonder dat je hier heel open en bloot je antwoord neer moet zetten?

Groetjes, Hanneke
Irmm - Woensdag 25 april 2012 08:43
Heel toevallig heb ik gisteren een sessie gehad (niet bij Rainbow Ranche).
Het is echt en hele bijzonder ervaring.
Zou ook heel graag mee willen doen aan deze sessies
Mylittlestar - Woensdag 25 april 2012 09:22
He shit, ben ik net boven de 18!
Ik zou er zo heenkunnen!
AAAAAAAH JALOERS!
DB - Woensdag 25 april 2012 10:23
Ik heb zelf een fjord en ik kan wel zeggen dat zij door de jaren heen mij enorm geholpen heeft met mijn sociale problemen. Niet dat ze dat weet ;) Maar wat een goed initiatief die ranch. Paarden kunnen heel wat verrichten :)
Mieke - Donderdag 26 april 2012 09:38
Is 7 dagen op de ranch en daarna nog 4 gesprekken in Nederland (info van hun site) wel genoeg om van je eetstoornis af te komen? Sorry, maar daar geloof ik dus niks van.
Nien - Dinsdag 1 mei 2012 14:45
Het wordt niet alleen vergoed tot 18 jaar hoor, ook als je 100 bent wordt het nog vergoed. Is wel afhankelijk van je zorgverzekering maar dat weten zij wel. Er zijn er veel die het vergoeden!!!!!
Liesje - Donderdag 24 mei 2012 21:49
Dit lijkt me echt zo fijn, even weg van de rest en gewoon jezelf zijn. ik denk dat het me naast mijn andere behandeling die al loopt zeker een heel stuk verder kan helpen.
anne- - Woensdag 4 juli 2012 21:20
ik denk dat dit alleen helpend is voor mensen die nog ervaring hebben met paardren. Ik zelf rij dagelijks paard. maar toch heb ik een es en meerderen problematiek van dat rijtje. en kan ik mezelf moeilijk voorstellen hoe dit je kan helpen genezen, als je al vertrouwen, ervarig etc hebt met paarden.
maar zo denk ik er over..
ik denk zeker voor mensen die niet meteen zo dicht bij paarden staan wel kan helpen!
geer - Maandag 13 augustus 2012 15:55
ho anne,

ik rijd zelf al 30 jaar en ben er ook geweest, het is voor alle leeftijden,
het gaat niet om het paardrijden , maar om therapie met behulp van paarden.
een intussen krijg je ook een beetje les in het freestile paardrijden wat ze daar doen.
in heb 30 jaar engelse stijl gereden en vind dit veel leuker om te doen, en wat betreft
het verhelpen van een eetstoornis dat kunnen hun ook niet in een week maar ze kunnen je een eind opweg helpen en misschien moet je dan wel vaker naar putten.
het boek vrijheid van milou van der horst gaat er over, het klopt redelijk goed alleen wat namen zijn gewijzigd , en er is begin juli een grote bosbrand geweest, dus de racnch die ze weer moeten opbouw zal er wat anders uit gaan zien.
TheMirrorLies - Dinsdag 18 december 2012 08:40
Wij krijgen binnenkort zelf een paardje. Ik denk ook echt dat dit kan helpen met het overwinnen van mijn eetstoornis. Altijd op de manege voel ik me ook altijd zo fijn.. Je kan gewoon jezelf zijn.. Dat is mooi omschreven in dit stukje :)
R19 - Donderdag 13 februari 2014 19:41
wauw! dit zou echt goed zijn voor me denk ik. Denk dat zo'n therapie veel meer aan zou slaan dan elke week naar een psych gaan. droomdroom
Cindy korstanje - Dinsdag 13 mei 2014 00:36
Ik heb wel een vraag of het ook echt goed is voor mensen met spygische klachten zoals woede aanvallen door traumatische ervaringen onzekerheid verlatings angst zelfmoord pogingen. Niet blij zijn met zichzelf depressie ik denk dat hij manisch depressief is. Hij geeft zelf wel toe dat hij die problemen heb, ik vind dat ook een soort van noodkreet. Ik zoek hulp voor mijn vriend want ik ben continu de dupe hiervan. Ik krijg alles op mijn bordje, hij heeft dan ook weer spijt van. Dat zie ik hoe hij dan weer voor mij vecht. Maar hij vecht en hij voert strijd tegen mij. Is meer geestelijk geweld dan lichamelijk geweld. Meer door zijn woede en dat is echt als hij zijn zin niet krijgt. Hij denkt dan ook dat ik hem zit te jennen. Terwijl ik dat zeker niet doe. Want ik weet wat hij heeft mee gemaakt. Ik zoek echt hulp. Dat hij van zijn eigen problemen afkomt. Hij heeft namelijk ook veel schulden enz a.u.b help!!!! Wanhopige vriendin van hem.
L - Vrijdag 8 januari 2016 23:42
Heey allemaal,
Ik ga dit waarschijnlijk ook doen.
Alleen dan dit jaar, ik ga mij binnenkort aanmelden, ik wil in iedere geval zeggen dat Achmea dit jaar een contract heeft met de Rainbow ranch.
Ik ga dit doen om een setje in de rug te krijgen in mijn behandel proces, en voor een stukje trauma verwerking, rouw verwerking, en hechtings problematiek, en om meer zelfvertrouwen te krijgen.
En ergens omdat ik ook dol op paarden ben..
Lijkt mij echt een goede therapie dit.
Vlinder. - Zondag 1 mei 2016 22:35
Echt een onwijs goede therapie is dit,
Ik ben dit jaar geweest en het heeft mij echt geholpen.
Geholpen om meer zelfvertrouwen te krijgen, geholpen om mijn trauma,s voor een groot deel te verwerken, en geholpen bij rouw verwerking, en hechtingsproblematiek.
De paarden zijn geweldig, en de therapeuten zijn echt heel betrokken en kijken echt naar je als mens..
Verder is het een hele mooie natuur in Spanje, en als je weinig liefde en veiligheid hebt gekend in je jeugd dan is het ook daarvoor nog eens een hele helende ervaring! :)
Een echte aanrader deze therapie!
Willemijn - Dinsdag 5 september 2017 13:40
Hallo,

DE vervolgpagina is niet aanwezig zodat ik geen informatie kan vinden en contact kan maken

Hartelijke groet,
Willemijn
Cindy - Zondag 21 juni 2020 00:43
Misschien wat late reactie maar werkt paardentherapie eigenlijk?altijd es gedacht dat ook te willen doen mr eigenlijk schrik van paarden..dus ja
(D)Ikke - Maandag 16 mei 2022 02:28
Bestaat dit allemaal nog, 2022?
Ik word bij beide klinieken in Nederland afgewezen, terwijl ik er nu zelfs zelf om vraag!
Ik weet echt niet meer waar ik het zoeken moet, en terecht kan.
Dit hier lijkt me ideaal voor mij, ik heb altijd al wat met dieren gehad, zeker met paarden. En ik wil gewoon ergens terecht kunnen voor hulp.
Ik hoop op antwoord...