Onderzoek naar muziektherapie bij Anorexia

 

Recent is er een artikel verschenen in Journal of Eating Disorders, een wetenschappelijk tijdschrift voor eetstoornissen, over muziektherapie. Het onderzoek is ontstaan uit de wetenschap dat de angst bij anorexiapatiënten toeneemt wanneer de maaltijd voor de deur staat. Patiënten kunnen overgenomen worden door angstige gedachten en gevoelens. Familieleden en begeleiders kunnen een belangrijke rol spelen om de angst te verminderen. De onderzoekers hebben onderzocht of muziek dezelfde werking heeft.

muziektherapie1

Bron

Het is bekend dat het hebben van muziektherapie de kwaliteit van leven kan vergroten, maar ook de interpersoonlijke relaties en de sociale vaardigheden van mensen met psychische ziekten. Er is tegenwoordig heel wat bewijs dat muziektherapie op een positieve manier bij kan dragen aan de genezing van psychische ziektes. Bij eetstoornissen schijnt muziektherapie een positieve invloed te hebben op de motivatie om te willen herstellen, afleiding van negatieve gedachten en gevoelens voor eten en het wakkert de creativiteit aan. Echter, er was nog niet onderzocht wat de rol van muziektherapie is wanneer dit wordt toegepast tijdens of net na de maaltijd. Met deze studie hebben ze geprobeerd dit in kaart te brengen.

Het onderzoek is gedaan in een instelling waarbij mensen in een klinische opname zitten. De gemiddelde leeftijd van de patiënten was 22 jaar en het waren voornamelijk vrouwen. Als onderdeel van de standaardtherapie was al een ‘maaltijdsupportprogramma', hierin werden de jonge vrouwen ondersteunt tijdens, voor en na het eten door middel van gesprekken. De onderzoekers wilden deze ‘maaltijdsupport' vervangen door een vorm van muziektherapie in het uur net na de lunch. De studie staat nog in zijn kinderschoenen dus het is nu niet op een grote schaal toegepast. 18 patiënten (17 vrouwen en 1 man) namen deel aan de studie waarbij er tijdens het onderzoek 89 keer muziektherapie is toegepast en 84 keer niet (controle).

Om aan het onderzoek te mogen deelnemen waren er een aantal criteria waar de deelnemers aan moesten voldoen. Ze moesten in een klinische opname zitten in het centrum waar het onderzoek werd gedaan, hun leeftijd moest tussen de 18 en 65 jaar zijn en ze moesten kunnen lezen.  Wanneer patiënten geen Engels konden spreken, doof waren of ernstige cognitieve problemen hadden mochten ze niet deelnemen.

Wanneer de patiënten muziektherapie kregen was dit twee keer per week een groepssessie muziektherapie van een uur na de lunch. Ze werden uitgedaagd om zelf te zingen en te luisteren naar liedjes, praten over muziek, het delen van hun eigen muzieksmaak en het zelf schrijven van nummers.

Wanneer de patiënten geen muziektherapie hadden, hadden ze het ‘maaltijdsupportprogramma' (controle). Hier werd na de maaltijd gepraat over gevoelens en werd er aangemoedigd om zich aan hun doelen te houden. Dit werd gegeven door sociotherapeuten.

De deelnemers moesten gelijk na de lunch en een uur na de lunch een scorekaartje invullen waarbij 0 totaal geen spanning was en 10 de hoogste spanning die je kunt hebben. Ze kunnen alles tussen 0 en 10 kiezen. Gelijk na de maaltijd waren de angstscores ongeveer gelijk tussen de muziektherapie en de controle. Echter, een uur na de maaltijd was de score bij muziektherapie significant (= bewezen) lager. De gemiddelde score bij de controle was 7.1 en bij muziektherapie 5.6. Hoe lager, hoe beter. Dit zou betekenen dat muziektherapie een goede interventie is om toe te passen bij de behandeling van eetstoornissen.

muziektherapie2

Er zijn nog wel een aantal haken en ogen aan dit onderzoek. Het is bijvoorbeeld gedaan bij maar een klein aantal deelnemers en bovendien zijn de deelnemers niet gerandomiseerd (dat betekent dat de groepen niet helemaal gelijk zijn, en niet goed te vergelijken met de algemene populatie).

Zelf vind ik het nog discutabel of het daadwerkelijk de muziektherapie en dus de muziek is die dit effect heeft of dat het te maken heeft met afleiding en dat creatieve therapie, pmt of andere vormen van actieve afleiding hetzelfde effect hebben. Toch is muziektherapie een hele mooie vorm van therapie die erg helpend kan zijn, op welk moment deze ook gegeven wordt.

Benieuwd naar het hele artikel? Klik hier. 

Hoe is jouw ervaring met muziektherapie?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Floor* - Zaterdag 27 februari 2016 21:42
"Zelf vind ik het discutabel of muziektherapie helpend is"

Op basis van één onderzoek kun je inderdaad niet veel zeggen, over geen enkel onderwerp, maar gelukkig dat er flink wat onderzoek is gedaan dat heeft aangetoond dat muziektherapie zeker bij eetstoornispatiënten goed werkt (:
Iep - Zaterdag 27 februari 2016 21:55
Ik heb muziektherapie, al jaren elke week. Niet specifiek gericht op mijn eetstoornis, maar ik weet wel heel zeker dat muziektherapie voor mij heel goed werkt. Door muziek te maken, liedjes te schrijven en liedjes te laten horen kan ik me beter uiten dan door te praten. Ik kan beter uitdrukken hoe ik me voel, waar ik bang voor ben en het helpt me soms ook heel goed om juist liedjes te zingen of luisteren die juist helemaal niet rakend zijn. Dus ik kan me heel goed voorstellen dat muziektherapie specifiek ingezet voor eetproblematiek een goede werking heeft.
willeke - Zondag 28 februari 2016 06:58
Ik vond muziektherapie altijd heel fijn. In het begin vond ik het doodeng dat zingen maar toen ik over de schaamte heen was vond ik het leuk. Muziek is toch iets wat je kan helpen bij bepaalde gevoelens
kim300808 - Zondag 28 februari 2016 09:03
Ook als het niet is ingezet als therapie werkt muziek helend. ;)
Jansje - Zondag 28 februari 2016 18:01

ik heb ervaring met muziek therapie, en bij mij was het wel echt helpend. Ik denk dat je er wel 'gevoelig' voor moet zijn. Het zal misschien niet bij iedereen dezelfde uitwerking hebben. Bij mij had het verschillende functies. Muziek kan mijn angst verminderen (rustigere muziek) of juist versterken (hardere, snellere muziek). Dat laatste werd bij mij ingezet om bij mijn gevoel (angst, verdriet) te komen.
Ik hoop dat het vaker wordt gebruikt, want ik ben ervan overtuigd dat muziek een helende werking kan hebben!