Muziektherapie bij een eetstoornis

 

muziektherapieWhen words fail, music speaks...

Een weinig gehoorde behandeling voor eetstoornissen is muziektherapie. Veel mensen haken al snel af, denken niets te kunnen bereiken via muziek, of durven niet omdat ze geen noten kunnen lezen of geen muziekinstrument kunnen bespelen. ‘Niet muzikaal genoeg', zijn ook woorden die vaak langskomen.

Sommige mensen hebben er misschien zelfs nog nooit van gehoord. Zonde, er kan namelijk een hele nieuwe wereld voor je opengaan...

In Nederland wordt muziektherapie ingezet als een vorm van gedragstherapie. Vaak wordt het gebruikt als behandeling voor psychische moeilijkheden bij verstandelijk gehandicapten, maar ook bij de behandeling voor eetstoornissen en persoonlijkheidsproblematiek komt het steeds vaker voor. Net als bij andere therapievormen, wordt er bij muziektherapie aan de hand van een doelenlijst gewerkt. Bij deze doelstellingen kun je bijvoorbeeld denken aan het verkrijgen van een positieve lichaamsbeleving, leren ontspannen, in contact komen met je gevoel, emoties uiten of verwerken, jezelf leren kennen, of het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen.

Voor muziektherapie hoef je helemaal niet muzikaal te zijn. De basis dat jij je met muziek op je gemak voelt en dat muziek meerwaarde in jouw leven heeft volstaat al om deze behandelmethode succesvol te laten zijn. Laat je niet weerhouden als je bijvoorbeeld geen muziekinstrument bespeeld, dat is helemaal geen probleem! Er worden namelijk immens veel verschillende werkvormen gebruikt. Zo kan je zelf muziek maken en daarin improviseren, zingen, enkel muziek beluisteren, zelf muziekteksten schrijven en verwerken in een lied, etc. Alles kan.

De vorm waar ik zelf het meeste gebruik van heb gemaakt is muziek maken, improviseren en zingen. Ik ben altijd al slecht geweest in het uiten van mijn gevoel. Ik kwam er niet bij en kon of durfde het niet te uiten. Ik kon mijn problemen verstandelijk heel goed benaderen, maar de echte emoties omzeilde ik via woorden. Dit gebeurde bij mij totaal onbewust. Ik wilde heel graag bij mijn gevoel komen, maar wist gewoon niet hoe. Ik was het contact met mijn lichaam kwijt.

muziektherapieMuziektherapie was voor mij een uitkomst. Ik hoefde niet te communiceren via woorden, maar kon mezelf laten zien door middel van muziek op de momenten dat ik mezelf kwijtraakte in mijn gedachten. Lukte het niet om mezelf rustig te krijgen, een enkel muziekstuk op de piano volstond om mezelf in tranen te brengen en mezelf te herpakken. En waar ik nooit dacht dat ik mijn woede ook kwijt kon in muziek, zo lukte me dat ook. Via de gitaar, of via het drumstel die in die tijd ook erg bij mij in trek is geworden ;)

Langzamerhand overwon ik mijn angsten, deelde ik mijn gevoel via muziek. Ik liet mijn muziek de woorden spreken die diep verborgen zaten in mijn hart. Ik leerde vertrouwen hebben in mijn therapeut, kon mijn verhaal vertellen via geïmproviseerde muziekstukken of via zang.

Het maakte mijn gevoel los, maakte dat ik weer in contact stond met mijn lichaam. Ik had de ruimte om te ademen, mezelf te bevrijden van dat verstikkende en verwarrende gevoel wat rond dwarrelde in mijn lichaam, maar waar ik geen grip op kon krijgen. Ik leerde weer delen en zette stappen vooruit. Elke muziektherapie voelde voor mij als een verademing. De gevoelens kwamen naar boven en iedere keer weer voelde ik mezelf rustiger. Ik vond een andere manier dan destructief gedrag om met mijn gevoelens om te gaan.

Eng was het zeker, moeilijk ook, maar het heeft me ver gebracht. Nu gebruik ik het nog steeds vaak op de momenten dat ik helemaal in mezelf vastloop. Ik kruip weer even achter de piano en doe de oefeningen om bij m'n gevoel te komen of speel de stukken die me raken. Ik ben dan weer even in contact met mezelf. En ook al denk ik dat het enkel een therapie is die je naast andere therapieën moet volgen, het kan je zeker een heel eind op weg helpen in je proces.

Make a wish, take a chance,
Make a change, and break away.
Breakaway


Kelly Clarkson

Door: Marjon
Afbeelding 1: krystine228.tumblr.com/
Afbeelding 2: flickr.com/photos/naturegeak/

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

GLM1993 - Donderdag 13 oktober 2011 15:01
Ik houd echt van muziek maken!
Ik kan ook veel emoties erin kwijt en af en toe gewoon even helemaal mn hoofd ermee legen.
Heerlijk..!!
sanne - Donderdag 13 oktober 2011 15:09
Ik houd ook echt super veel van muziek & als ik piano speel kom ik helemaal tot rust! heb er veel aan gehad en nu nog steeds !
flinie - Donderdag 13 oktober 2011 16:21
mooi stukje!
Ik wilde 3 jaar lang muziektherapie gaan studeren. Maar ben nu toch overgestapt op dramatherapie, wat mij toch meer aansprak. alsnog lijkt het me wel een hele leuke studie! En zelf speel ik piano en gitaar, en ik als ik speel voel ik me ook echt weer fijn. Ik kan me er mijn gevoel goed in kwijt!
@stukjesschrijfster - Donderdag 13 oktober 2011 16:35
Dit is één van die langere artikelen.... ;-);-);-)

En meer inhoudelijk:
Muziektherapie lijkt me érg mooi en fijn, maar wordt wel op weinige plaatsen gegeven volgens mij. Wordt het überhaupt wel vergoed?
@@stukjesschrijfster - Donderdag 13 oktober 2011 16:44
Veel zorgverzekeraars vergoeden (een deel van) muziektherapie als er een aanvullende verzekering is afgesloten.

Er zijn zorgverzekeraars die het wel vergoeden en zorgverzekeraars die het niet vergoeden. In mijn geval werd het wel compleet vergoed!
Lotte - Donderdag 13 oktober 2011 16:59
Ik heb al een tijdje zangles, het is echt een booster voor m'n zelfvertrouwen! Ik wil er ook echt mee verder gaan en mezelf ontwikkelen. Via muziek kom ik er ook achter wie ik ben en wat ik fijn vind.
coccinelle - Donderdag 13 oktober 2011 19:30
Door mijn hooggevoeligheid heb ik door de jaren geleerd om mijn gevoelens niet langer op mijn lichaam of mijn eetstoornis te projecteren, maar om die te gebruiken als inlevingstalent in muziek, wat me al veel complimenten opleverde. Zo heb ik toch leren inzien dat iets wat in mijn ogen heel negatief was (zo veel gevoelens hebben) toch om te zetten in iets positief!
niekemo - Donderdag 13 oktober 2011 21:09
Op het moment volg ik een opleiding tot muziek therapeut.
Destijds heeft het wel degelijk een ommekeer gemaakt in mijn leven en het is nog steeds super belangrijk voor me.
Mijntje1987 - Donderdag 13 oktober 2011 21:27
Heel herkenbaar over het niet kunnen uiten van je emoties. Ik merk ook dat ik dat wel kan (en ook heel snel) als ik naar muziek luister of zelf speel. Maar ik zie nog niet direct voor me hoe dat er dan concreet uitziet in therapie.

En waar vind je een goede muziektherapeut?

Maxine - Donderdag 13 oktober 2011 21:53
Ik kan ook echt niet zonder muziek..
Heerlijk, oortjes in je oren en even aan helemaal niks anders denken..
joke - Vrijdag 14 oktober 2011 17:40
als we dat maar hadden in België. Zou zo goed zijn voor mij.
hoi - Woensdag 10 april 2013 09:15
Ik hou ook heel erg van muziek, kan er mijn gevoelens en energie in kwijt, het helpt echt!!!!!!!!!
Jansje - Zaterdag 7 maart 2015 19:17
Tijdens mijn opname heb ik ook vppr het eerst muziektherapie gehad. Bij mij is muziektherapie dé manier om bij mijn gevoel te komen, en er wat mee te kunnen doen.
Wat bij geen enkele andere therapie lukte, gaat met muziek wel.
Ik vind het wel erg heftig, en soms moet ik gewoon stoppen omdat het teveel is. Maar ik hoop in de toekomst, als ik wat sterker ben ook verder te gaan met muziek.