Kernovertuigingen en Neerwaartse Pijl Techniek

 

Gedachten die we hebben over onszelf, anderen of de wereld beïnvloeden onze gevoelens, gedachten en gedrag. Die gedachten komen ergens vandaan, vaak komen ze voort uit bepaalde overtuigingen die we hebben. Als je in een winkel bijvoorbeeld een gele trui ziet hangen en deze erg lelijk vindt, dan staat die gedachte meestal nooit op zichzelf. Het kan te maken hebben met een overtuiging dat geel een lelijke kleur is. Van deze overtuiging zul je waarschijnlijk niet zo'n last hebben, maar sommige kernovertuigingen over jezelf, anderen of de wereld kunnen je leven negatief beïnvloeden zonder dat je het zelf doorhebt.

Om die reden is het goed om uit te zoeken wat maakt dat je bepaalde gedachten hebt en waar deze vandaan komen. Je kunt dit doen met behulp van bepaalde technieken. In therapie gebruikte ik hiervoor vaak de ''Neerwaartse pijl techniek''. Hierbij ga je dus op zoek naar kernovertuigingen die jij hebt.


Bron

Bij de Neerwaartse Pijl Techniek pak je een niet-helpende gedachte, bijvoorbeeld uit je cognitief dagboek, waarvan je zou willen weten waarom je die gedachte hebt en wat hier precies achter zit. Vervolgens ga je jezelf vragen stellen en kun je het schema verder invullen en kom je steeds een stapje verder. Soms ben je in het tweede of derde vakje al bij je kernovertuiging, soms heb je het hele formulier of zelfs meer nodig om daar te komen.

Je weet dat je bij de kernovertuiging bent als deze begint met de volgende woorden:
♦ Ik ben...
♦ Anderen zijn...
♦ Mensen zijn...
♦ De wereld is...

Om de stappen te kunnen zetten kun je de volgende vragen aan jezelf stellen over de niet-helpende gedachte:
♦ Stel dat het waar is, wat zou dat voor mij betekenen?
♦ Welke negatieve gevolgen zal dat hebben?
♦ Wat zou dat over mij zeggen?
♦ Wat zou er dan gebeuren?
♦ Als dat zo is, wat zou er dan zo erg aan zijn?
♦ Wat zou dat over de ander(en) of over de mensen in het algemeen zeggen?
♦ Wat is het ergste dat er zou kunnen gebeuren als dit waar is?
♦ Wat zegt dat over mijn toekomst?
♦ Wat voor iemand ben ik als dit waar is?

Als je het lastig vindt om deze vragen te beantwoorden of hier niet verder mee komt, dan kun je natuurlijk ook iemand om hulp vragen om het samen te bespreken. Op het formulier vind je daarnaast ook nog een tweede kolom. Het is immers waardevol als je bij je kernovertuiging komt, maar je hebt dan waarschijnlijk wel een hele lijst aan negatieve gedachten en overtuigingen opgeschreven. Het is dan ook belangrijk om te gaan kijken naar redelijke, helpende gedachten die je oorspronkelijke gedachte kunnen weerleggen. Je hoeft daarmee niet je negatieve gedachten weg te maken, maar probeer in ieder een redelijke gedachte, die voor jou geloofwaardig is, er tegenover te zetten. 

Voor mij is deze techniek erg waardevol geweest omdat ik relatief snel erachter kon komen waardoor relatief kleine dingen zulke heftige emoties opriepen. Dit kwam omdat ik behoorlijk wat negatieve overtuigingen over met name mezelf had. Dit kun je ook in onderstaand voorbeeld zien wat ik nog had van een aantal jaar geleden. Door het op deze manier in kaart te brengen is het probleem niet direct opgelost, maar wordt je je wel steeds meer bewust van bepaalde patronen en hierdoor kun je er ook verder mee aan de slag in therapie. 

Hierboven vind je als voorbeeld een volledig ingevuld formulier zodat je een beeld kunt krijgen van hoe je de neerwaartse pijl techniek kunt gebruiken. Je kunt dit formulier zelf downloaden door HIER te klikken.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Ronja - Woensdag 10 augustus 2016 21:13
he Sandra,
Interessant. Alleen hoe kom je bij die redelijke gedachten?
Lost girl - Donderdag 11 augustus 2016 18:28
Ik heb als kernovertuiging dat ik een aansteller ben. Ik ben ervan overtuigd dat dit zo is en ik heb er bewijzen voor maar een heleboel mensen om mij heen zeggen dat dit helemaal niet klopt. Nu probeer ik een redelijke gedachte ertegenover te zetten maar ik kan verstandelijk niks bedenken wat dit weerlegt, alleen wat anderen er over zeggen maar dat "telt" dan toch niet?
Anne-Maria - Zondag 14 augustus 2016 10:45
@Lost girl: jazeker telt dat wel. Bij het uitdagen van je gedachten kan dat een helpende zijn. Blijkbaar vind je het vanuit jezelf nog te moeilijk, dan mag je kijken naar wat anderen (in positieve zin) je zeggen.
Anna - Woensdag 17 juni 2020 20:42
Deze post is al wat langer geleden dus hopelijk reageer je nog op mijn vraag hierover: in het ingevulde formulier stel je per vakje telkens een andere vraag. Hoe weet je nu welke vraag je wanneer moet stellen? Je wisselt bijv. af tussen ''wat betekent dit voor mij'' (vakje 1) en ''wat betekent dit in het algemeen'' (vakje 2). Waarom bij vakje 1 ''voor mij'' en bij vakje 2 ''in het algemeen''?
Ik snap wel dat er een lijstje met vragen is waar je uit kunt kiezen maar nogmaals: welke vraag kies je bij welke stap? Of maakt dat niet zo veel uit en kom je altijd wel bij een kernovertuiging terecht?
Irene - Team Proud2Bme - Vrijdag 26 juni 2020 13:01
Hee Anna,

Sandra werkt hier helaas niet meer, maar ik kan wel vanuit mijn eigen ervaring hierover vertellen. Ik denk inderdaad dat het uiteindelijk niet zo veel uitmaakt, en je uiteindelijk altijd wel bij een kernovertuiging terecht komt. Het kan ook zijn dat je meerdere vragen kan inzetten en op de antwoorden voort borduurt. Ook stuur ik je graag deze blog mee over het veranderen van kernovertuigingen. https://www.proud2bme.nl/Proud2Live/Hoe_verander_je_kernovertuigingen?_ Als je met dit thema bezig bent, kan je daar misschien ook wel wat aan hebben.

Ook kan ik aanraden dit bespreekbaar te maken in een behandeling als je die hebt. Of anders eens uit te zoeken of er een behandeling is die jou hierbij kan helpen, wanneer jouw kernovertuigingen je hardnekkig in de weg zitten.

Wees ook welkom op ons forum/in onze chat om door te praten hierover. Je vindt deze plekken in onze tabbladen bovenaan de pagina. Je kan je geheel gratis, anoniem en vrijblijvend aanmelden.

Hoop je hiermee geholpen te kunnen hebben!

Liefs!