Hulp bij Human Concern

 

HC

Human Concern is een instelling waar je terecht kunt voor hulp bij eetstoornissen. Zij bieden een persoonlijke aanpak, waarbij wordt uitgaan van je eigen motivatie om beter te worden. Terwijl bij veel andere behandelingen wordt gewerkt met een straf-en-beloningssysteem. Bovendien hebben alle therapeuten zelf met een eetstoornis te maken gehad.

Ikzelf heb verschillende behandelvormen gevolgd bij Human Concern, ik heb ervaring met individuele begeleiding en e-mailcontact.

Het werken met ervaringsdeskundigen was fijn, omdat ze je gevoelens, die vaak lastig uit te leggen zijn, goed begrijpen. Bovendien zien ze de eetstoornis als symptoom en niet als losstaand probleem. Tijdens de sessies wordt bekeken waar de eetstoornis vandaan komt en aan die problematiek wordt vervolgens gewerkt.

In het begin hebben we dus bekeken waar de eetstoornis mij mee helpt, en wat voor negatieve effecten ik ervan ervaar. Bij de positieve punten hebben we gekeken wat vervangend zou kunnen zijn, om datzelfde goede gevoel te krijgen. Dit zal natuurlijk niet bij iedereen hetzelfde zijn, dus de behandeling zal ook niet hetzelfde zijn. Er wordt namelijk echt vanuit de patient gewerkt en niet vanuit een protocol of iets.
 
Wat ik fijn vond is dat ze niet van je verwachten dat je grote stappen zet. Altijd als we dan een doel neerzetten moest ik die zelf formuleren, zodat hij ook echt uit mij kwam en niet opgelegd was. Vervolgens vroeg ze altijd of dat doel dan haalbaar was, of dat we met kleinere stappen moesten werken. Het is op je eigen tempo, je kan het niet fout doen. geen straf en beloningssysteem. En ze geloven dat je al bewezen hebt doorzettingsvermogen te hebben door een eetstoornis te hebben en dat doorzettingsvermogen willen ze dan gebruiken om eruit te raken. Ze willen dan ook dat je zelf beter wordt en zij begeleiden daarbij en geven je handvaten, maar je bent zelf de hoofdrolspeler.

De behandeling is natuurlijk afhankelijk van het achterliggende probleem, maar ik heb zo lichaamsexposure gedaan om mijn lichaam te leren accepteren en gebruik gemaakt van g-schema's; Een schema waar ik mijn gedachten onderbreng in catagorieën als kind, beschermer, volwassen en straffend.
Ik heb daar ook geleerd om niet meer zo'n angst te hebben voor de weegschaal, deze niet meer als weger van mijn geluk te zien. Omdat ze met een weegschaal met kleuren werkten, en bij een bepaalde kleur hoorde een bepaalde spreuk die je dan elke dag 3 keer moest bekijken/opzeggen. Je kan het hebben over wat je wilt en ik heb altijd het gevoel gehad serieus te worden genomen.

Aan het einde van de sessie kreeg ik wel vaak wat huiswerk mee, maar als dat niet lukte was het niet erg, als ik het maar probeerde. En als ik het niet geprobeerd had, dan vroeg ze natuurlijk wel waarom maar gelukkig nooit een preek ofzo.

E-mailcontact vond ik een beetje gek klinken, maar ik kon niet anders omdat ik 200 km verderop ging wonen. Maar ook de emailbegeleiding is super. Je kunt zó duidelijk zien dat er aandacht aan gegeven wordt en ik heb dat altijd fijn gevonden. Het geeft toch vertrouwen en ik denk dat dat belangrijk is. de sfeer is ook relaxed en heel anders dan ik eerder bij ggz meegemaakt heb.

Het maken van een afspraak is simpel en er is geen wachtlijst. Het is goed mogelijk om frequent contact te hebben en ik heb het in die 1.5 jaar nog nooit meegemaakt dat van hun kant een afspraak verzet moest.

Oja! wat me bij bleef van de intake is dat ze ook vertelde over haar eigen eetstoornis, ze stellen zich open en dat had op mij een positieve werking. Je krijgt dan een pakket mee naar huis met allemaal info nog en dan willen ze nog geen antwoord van je, je moet verplicht thuis even nadenken of je de behandeling wilt starten zodat je je niet verplicht voelt.
 

Gerelateerde blogposts

Reacties

.. - Donderdag 27 mei 2010 08:48
Human concern heeft mij ook geholpen, goeie instelling!
anoniem - Dinsdag 15 juni 2010 19:36
Ja, mij ook. Ik ben erg blij met ze. Ben er nog lang niet, maar ze hebben me wel op de goede weg weten te krijgen. Hoop dat meer mensen ergens hulp zoeken, waar dan ook, want zonder hulp is het wel erg lastig...
Lieve - Maandag 28 juni 2010 20:54
dit is een instelling, geen hulpverleningsvorm?! Er zijn veel meer organisatie die werken met de motivatie van jouzelf. Straffen en belonen gebeurt nog maar zelden.
S - Donderdag 12 april 2012 22:39
Heeft iemand hier toevallig ervaring met het motivatie programma be-leeef van human concern?

Ik heb al veel behandelingen gehad, voel me momenteel best wel noem het maar desperate, het lukt me niet mijn gewicht op peil te houden en dit beangstigd me. Ik moet iets!? Maar een kliniek met een behandeling(vooral in begin stadia)nadruk op eetpatroon, gewicht, beweging, kcal ect., voed uiteindelijk alleen mijn eetstoornis heb ik ervaren.
Ik hoop dat iemand mij kan helpen of andere alternatieven kan adviseren?
h - Vrijdag 20 april 2012 13:58
Je kunt ook eens op zoek gaan naar een hypnotherapeut die werkt met eetstoornissen. Die kijkt echt naar je onderliggende problematiek. Wat maakt dat je doet zoals je doet en niet alleen maar de hele tijd met je eten bezig is. In Den Haag zit er bv. een. Succes!
Miek - Vrijdag 21 juni 2013 11:59
Ik heb positieve ervaringen met HC. ik ben er nu bijna een jaar in behandeling en heb me nog nooit zo thuis gevoeld. Alles gebeurd op je eigen tempo en op je eigen manier. Geen hele grote druk. het fijnst is de ervaringsdeskundige. in een paar woorden snapt de gene je. Dat helpt erg bij het herstellen. Alles wat je zegt klinkt niet gek, want ze hebben het zelf ook mee gemaakt.
Als je in behandeling bent bij HC kan je gebruik maken van hun eigen dietist. Dat is een totaal andere manier van aanpak dan een gewone dietist. Samen kijk je naar je eetlijst en je wensen. Ook kijk je samen naar een manier hoe je (in mijn geval) eetbuien kan verminderen door afleiding te zoeken. Op de weegschaal mag, maar hoeft niet.
Naast individueel kan je je ook aanmelden voor thema trajecten. je hebt ongeveer 6 bijeenkomsten over een thema. je hebt dan een groepssessie van ongeveer 8 a 10 mensen. 1x in de 2 a 3 weken kom je bij elkaar. je hebt een thema over ontspanning en zelfbeeld. De bijeenkomsten zijn erg leerzaam en intensief.
Je hebt in Amsterdam en binnenkort in Zwolle dagbehandeling. Daar heb ik geen ervaring mee. Je hebt ook het traject Be-leef. waarin je 28 dagen naar portugal gaat om daar intensieve begeleiding te volgen.
Ik ben erg enthousiast ookal heb ik nog een lange weg te gaan.
dais - Woensdag 5 maart 2014 11:18
Ik heb ook al heel veel hulp gehad,en ben me nu ook aan het verdiepen in Human Concern.
Echter wat me tegenhoud is het financiele kostenplaatje.
Mijn verzekering zegt dat dit duizenden euro's kost die ik helaas niet kan betalen.
Is dat echt zo of komen er geen extra kosten bij?
Jet - Dinsdag 11 maart 2014 12:27
Hoi Dais.

Even reageren op jou berichtje.
Als je een restitutie polis hebt wordt (bijna) alles vergoed door je verzekering.
Wanneer je in behandeling gaat bij hc , kun je de hulp daar inschakelen om te kijken naar een goede oplossing voor de eigen bijdrage.
Wanneer je een restitutie Verzekering hebt, zal ik als ok jou was je niet laten tegen houden. Hc kan je er ten eerste heel goed over adviseren en is het echt de moeite waard om jezelf die kans te gunnen voor een behandeling daar.

Liefs
Carlijn - Dinsdag 2 juni 2015 12:20
Hallo,

Ik heb de laatste tijd weer wat meer last van negatieve gedachtes in combinatie met eetstoornis gedachtes en ik zou graag snel hulp zoeken bij Human Concern voordat ik weer terug ben bij waar ik begon. Ik kan echter niet op de website omdat hij zegt dat deze niet veilig is, heeft iemand anders hier ook last van/last van gehad?

Groeten
Sofie - Donderdag 4 juni 2015 12:24
@Carlijn, ik heb hetzelfde! Je kan eventueel op geavanceerde instellingen klikken en dan op toch doorgaan ofzo. Maar ze zijn aan de website aan het werken, dus grote delen van de oude website staan niet meer online, maar nog wel op google. Ik had het ook, erg verwarrend!
Als je informatie wilt kan je trouwens ook mailen naar ze, dan bellen ze je met wat uitleg, daar doen ze helemaal niet moeilijk over! Liefs,
Femke - Donderdag 6 mei 2021 15:52
Human Concern heeft mij bijzonder goed geholpen om inzicht te krijgen in wat een eetstoornis is en wat dit voor mij betekent. Waarom het er is en of het nog een functie heeft. Welke handvaten ik nodig heb om een plan voor mezelf op te stellen en het zelfvertrouwen te hebben dat ik dit aan kan. Door een multi disciplinaire aanpak, kon ik voortgang boeken terwijl onderliggende problematiek tegelijk werd aangepakt. Ook de verschillende inzichten en ervaringen van behandelaars gaven veel inzicht en begrip. Echt fijn dat de instelling je de ruimte geeft dit probleem op te lossen. Ik voelde me bijzonder goed gesteund.
Groet