Emotie Regulatie Therapie

 

Allerlei situaties in het dagelijks leven roepen verschillende emoties op. Dit hoeven geen bijzondere situaties te zijn. Een bepaald vak op school kan een gevoel van verveling oproepen, een spontane afspraak met een vriendin zorgt vaak voor blijdschap. Ook zijn er in het leven natuurlijk lastigere situaties die negatieve emoties oproepen. Vaak gaat het hierbij om spanning waarbij boosheid, verdriet of angst omhoog komt. Dit hoeft geen probleem te zijn als je weet hoe je hiermee om kunt gaan.

Dit lukt echter niet iedereen. Als je bijvoorbeeld nooit hebt geleerd hoe je emoties moet uiten of wat je moet doen als je ineens erg boos wordt, dan kunnen deze emoties je denken en doen enorm beïnvloeden. De emoties kunnen je dan als het ware overvallen. Emotie Regulatie Therapie (ERT) kan je helpen wat meer de controle te krijgen over deze emoties en de gevolgen hiervan.

Het is bij deze therapie niet zo dat je na het volgen hiervan ineens niet meer erg boos wordt of dat je nooit meer heel veel verdriet zult voelen. Deze hulpvorm is juist bedoeld om je een reële kijk te geven op bepaalde situaties, wat voor emoties deze oproepen en wat er vervolgens bij jou gebeurt in je denken en gedrag. Als je hier meer inzicht in krijgt, kun je dit stap voor stap namelijk ook steeds meer beïnvloeden. Hierdoor krijg je de regie over je gevoelswereld en alles wat hierbij komt kijken weer terug.

Goed om te weten is dat ERT iets anders is dan de VERS training. De VERS training is een vrij ingekaderde training die met name bedoeld is voor mensen met persoonlijkheidsproblematiek. Met name mensen die kampen met een borderline persoonlijkheidsstoornis kunnen hier baat bij hebben. Bij de VERS training wordt gewerkt met de Emotie Intensiteits Schaal waarbij aan de hand van pannetjes een intensiteit van emoties aangegeven kan worden. Vervolgens worden er technieken aangeleerd om te voorkomen dat het ''pannetje overkookt''. Meer hierover kun je lezen in deze blog.

ERT wordt vaak gegeven als onderdeel van een bredere behandeling, bijvoorbeeld bij eetstoornissen, maar ook bij mensen die kampen met depressies en andere psychische problemen. Deze therapie wordt in verschillende behandelingen op verschillende manieren ingevuld, maar in grote lijnen gaat het bij ERT om drie essentiële zaken, namelijk het herkennen van gevoel, het erkennen van gevoel en het omgaan met gevoel.

Herkennen van gevoel
Niet iedereen weet wat hij of zij voelt. Soms gebeurt er van alles in je hoofd en in je lichaam, maar is het heel erg lastig om te omschrijven wat er speelt. Het gevoel wordt dan veelal omschreven als ''gespannen'' en ''slecht'' maar hiermee kom je niet echt tot de kern en kun je bovendien niet zoveel met het gevoel doen. Het is daarom belangrijk om als eerste te kijken naar wat je precies voelt, het herkennen van emoties dus. Dit betekent niet dat je altijd en op ieder moment exact moet kunnen zeggen wat je voelt, maar het is zowel voor jezelf als voor anderen wel prettig als je redelijk gemakkelijk kunt omschrijven wat er allemaal in je binnenwereld gebeurt. 

Erkennen van gevoel
Als je eenmaal weet wat je voelt, dan is het goed om hier even bij stil te staan, het erkennen dus. Dit betekent vooral dat het gevoel er mag zijn en dat je het niet wegstopt. Tegelijkertijd is het ook belangrijk om jezelf niet helemaal te verliezen in een bepaalde emotie. Die balans daarin vinden is vaak ook nog wel een uitdaging.

Omgaan met gevoel
Tot slot is omgaan met gevoel natuurlijk erg belangrijk en een belangrijk onderdeel van ERT. Wat dat omgaan met gevoel is en op welke manier dat moet/helpend is, verschilt per persoon. ERT kan helpen om te ontdekken van wat voor jou prettig is. Vaak is het zinvol om te kijken naar helpende gedachten in bepaalde situaties, maar ook contact zoeken of jezelf afleiding van bepaalde emoties is veelal helpend.

Grofweg zijn dit de zaken waarmee je aan de slag zult gaan bij ERT. Per instelling kan de invulling hiervan wat verschillen. Tijdens ERT wordt veel gewerkt met een cognitief dagboek, wat ook veel gebruikt wordt bij cognitieve gedragstraining. Hier gaat het immers ook veel om gedachten en gevoelens die bepaalde situaties oproepen. Het invullen van een cognitief dagboek en dit in therapie met elkaar bespreken kan om die reden erg zinvol zijn. Hierbij kun je ook direct kijken naar mogelijk helpend gedrag, zoals het inschakelen van hulp en het bedenken van helpende gedachten.

Tijdens mijn behandeling werd ERT aangeboden in de vorm van een training. Tijdens deze sessies bespraken we in een groep vaak een aantal cognitief dagboeken die we voor die ingevuld hadden. Ook deden verschillende aandachtsoefeningen die te vergelijken zijn met mindfulness. Ik weet nog dat ik dat destijds heel erg lastig vond, waarschijnlijk omdat het ging om stilstaan bij gevoel, iets wat ik toen nog erg moeilijk vond. Toch waren deze oefeningen erg zinvol, het zorgde ervoor dat ik echt moest gaan voelen en dat er van alles naar boven kwam. Soms was dat irritatie omdat ik geen zin had in een oefening, soms was het verdriet om iets wat maanden geleden gebeurd was. Het (h)erkennen van emoties kwam hier duidelijk naar voren. ERT was in die zin voor mij een hele waardevolle therapievorm.

Heb jij ervaring met ERT?

Fotografie: Basheer Tome

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Lost girl - Zondag 11 december 2016 22:14
Ja, ik vond het enorm saai. Uiteindelijk kwam er bij iedere situatie hetzelfde uit. Ga afleiding zoeken. Dat was het enige advies. Soms vraag ik me af of er eigenlijk wel een andere vorm is van met emoties om te gaan. Ert was voor mij in ieder geval niet van toegevoegde waarde.
M - Dinsdag 20 maart 2018 16:29
drink een glas water en koop een mooi bosje bloemen voor jezelf.
Anoniem - Maandag 12 december 2016 09:52
Er mist een linkje onder 'deze blog' bij de alinea Herkennen van gevoel!wj
Samentha van rekum - Maandag 24 december 2018 03:07
Alles
Samentha van rekum - Maandag 24 december 2018 03:07
Alles
Marjorie - Dinsdag 3 maart 2020 09:57
Ik wil mijn zoon ook aanmelden voor ERT.
Advies waar dat kan in Leiden of omgeving?

Mvg,

Marjorie