EMDR

 

EMDR is een therapie die gericht is op het verwerken van trauma’s. Dit kunnen heftige trauma’s zijn als misbruik of een verkeersongeluk. De therapie zorgt er dan voor dat je minder herbelevingen en/of vermijdingsreacties krijgt, en beter om kunt gaan met wat er gebeurd is.

 

De therapie blijkt echter ook te werken bij problemen die je misschien minder snel een ‘trauma’ zou noemen, bijvoorbeeld als je gepest bent of vervelende dingen hebt meegemaakt in je jeugd. In dat geval ben je jezelf misschien wat minder bewust van de invloed die het nu nog op je heeft, omdat je bijvoorbeeld geen last van herbelevingen hebt.

vrouw

bron foto

 

Maar toch kan die invloed er zeker wel zijn! Als je vroeger op school bijvoorbeeld altijd gehoord hebt dat je stom en niet de moeite waard bent, kan dat er voor zorgen dat je ook nu nog steeds heel onzeker bent, en denkt dat niemand je de moeite waard vindt. Door te verwerken wat er in die tijd is gebeurd, kun je ontdekken dat het beeld dat je van jezelf hebt niet klopt, en zul je je beter gaan voelen!

 

Hoe werkt dat dan precies?

Tijdens een EMDR-behandeling is het de bedoeling dat je terugdenkt aan de vervelende gebeurtenis die jou is overkomen. Als het trauma uit meerdere gebeurtenissen bestaat, wordt je gevraagd er één herinnering uit te pikken. De therapeut vraagt je om de herinnering hardop te beschrijven, inclusief details als het geluid, de sfeer of de geur die daarbij hoorde. Zo zie je het beeld voor je als een soort ‘filmpje’. 

 

Terwijl je aan dit beeld blijft denken, beweeg je met je ogen heen en weer. Bijvoorbeeld door de vinger van de therapeut te volgen, of door geluidstikjes te volgen, die je afwisselend links en rechts hoort. Er is namelijk ontdekt dat traumatische herinneringen in je hoofd minder ‘sterk’ kunnen worden als je je ogen heen en weer beweegt terwijl je eraan denkt. Daarom heet het ook ‘Eye Movement Desensitization and Reprocessing’. Ze weten niet precies hoe dit komt, maar het effect ervan is wél bewezen.

 

Na de oogbewegingen wordt aan je gevraagd wat er in je opkomt; wat je denkt en/of voelt. Vervolgens concentreer je je op datgene wat er in je opkwam, en volgt een nieuwe serie oogbewegingen. Zo gaat het een aantal keren door, waarbij de herinneringen steeds wat minder krachtig en pijnlijk worden. Aan het eind van de sessie moet je weer terugdenken aan het traumatische beeld waar je mee begonnen bent, en beoordelen hoe moeilijk dat nog is ten opzichte van het begin van de sessie.

 

Meestal zijn er meerdere sessies nodig om tot het gewenste resultaat te komen, waarbij de heftigheid van het beeld in je hoofd langzaam zal afnemen.

 

Maar ga ik daar dan beter van eten?

Nee, niet direct. EMDR is niet gericht op het eten zelf, maar op de problemen die daarachter zitten. Als je het probleem dat jouw eetstoornis veroorzaakt oplost of minder zwaar maakt, kan dat zorgen dat het ook beter gaat met je eetprobleem.

 

Heb jij ervaring met EMDR-therapie? Vertel ons je verhaal, en of je er iets aan gehad hebt!

Je kunt hieronder reageren. of mailen naar info@proud2Bme.nl

 

Meer info over emdr: Emdr.nl

 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

lila78 - Vrijdag 20 november 2009 14:45
Interessant!!!
Francisca - Vrijdag 20 november 2009 17:22
Hoihoi,
Ik heb zelf EMDR gevolgd, ook voor traumatische ervaring. Ik deed dit door piepjes te horen gekregen. Het heeft mij ontzettend goed geholpen en kan het anderen dan ook zeker aanraden. Het is wel enorm heftig en zwaar, maar het is het wel waard!

Liefs Frann. (Francisca.
amy - Vrijdag 20 november 2009 21:53
ik was ermee begonnen maar na 2 keer weer mee gestopt. het was te zwaar. maar ik hoor wel altijd goede verhalen en me moeder heeft het ook succesvol gevolgd en afgerond!

xx
Lotte - Woensdag 25 november 2009 18:40
Ik heb een aantal EMDR behandelingen gehad omdat ik een ernstig ongeluk heb meegemaakt. Had na die tijd veel last van vermijdings- en angstreacties. Tijdens therapie merkte ik niks van mijn vorderingen, maar op een dag zat ik in de auto en we staken een weg over. Er kwam op een afstandje een auto aanrijden.. Normaal zou mijn hand heel snel naar de deur zijn gegaan en die vast hebben gegrepen.. Maar er gebeurde niks! Toen was voor mij duidelijk dat het echt helpt!
Marieke - Maandag 7 december 2009 19:16
Ik sluit me bij Francisca aan. Heb ook EMDR gevolgd, met tikjes ipv vingerbewegingen. Ik heb er veel aan gehad, dus zeker aan te raden!
Kippo - Dinsdag 16 februari 2010 11:39
Hey

Ik heb ook EMDR behandelingen gehad (met piepjes)voor meerdere taumatische ervaringen .
Het heeft mij wel geholpen. Het is een stuk minder geworden maar de beelden verdwijnen niet uit je hoofd. Je leert het een plek te geven. Het is overigens wel een hele zware en uitputtende therapie vond ik. Na een sessie was ik echt dood moe.
Maar ben blij dat ik het heb gedaan.
Speculoos - Maandag 10 mei 2010 10:48
EMDR is an sich een goede therapie. Er wordt op relatief korte termijn veel resultaat geboekt. Voor mij heeft het echter niet gewerkt.

Mijn toenmalige therapeute begon er bij mij mee toen ik nog vele kilo's onder mijn minimum zat. Ik kon mijn emoties dus niet goed (h)erkennen en er niet mee dealen. Mijn klachten werden erger en ik ben op eigen verzoek gestopt.

Bijna twee jaar later begon ik er weer aan. Dit keer bij een andere therapeute. Ik hoopte deze keer wel resultaat te zien en verder te komen. Helaas liep ook deze keer uit op een mislukking. Wederom werden mijn klachten erger en ik raakte in een crisis. Voor mij is EMDR geen geslaagde vorm van therapie.

Ik ken echter wel een aantal mensen bij wie EMDR echt heeft geholpen. Wat ik dus zou zeggen: Vind uit of het voor jou werkt!
ikke - Woensdag 16 juni 2010 09:17
Ik heb ook EMDR gevolgd na een traumatische ervaring. Ik had het met geluiden.
Ik vond het heel heftig. Ik was zeker 1 ½ dag ‘’van de wereld’’.
Het heeft veel los gemaakt. Ik had mijn deksel zeer goed dichtgelijmd en die is weer open gezet.
Pas een paar maanden kreeg ik last van een eetstoornis, het sloop er geleidelijk in. Daarnaast moest ik op andere punten ook nog ‘’gereset’’ worden.
Het heeft me zeker wat gebracht, maar ik ben er nog lang niet en er is bij mij weer gesproken om de EMDR weer te herstarten omdat mijn deksel weer dicht is gegaan en er w.s. nog veel onverwerkte stukken zitten.
Gerlin - Dinsdag 17 april 2012 23:41
Ik krijg sinds kort EMDR,vanwege traumatische ervaringen uit mijn verleden,maar kan nog niet zeggen dat het wat doet.Vind het heel heftig en word er heel onrustig van en heb mezelf helemaal niet meer onder controle.Heb ook herbelevingen en paniekaanvallen,het is net of alles heel diep weggestopt zit en niet naar boven wil en mag komen.Word er echt knettergek van in mijn hoofd,want er zit wel een druk in me,om alles eruit te gooien,maar ben heel bang wat er dan gaat gebeuren.Zou het er wel uit willen gillen!Herkent iemand van jullie dit?Net of je gevangen zit in jezelf.Ben hiervoor ook al 6 jaar opgenomen geweest,maar geen therapie gehad,alleen maar pillen,waar de angsten nog boven uitkwamen.Hoe kom ik hier ooit nog uit?
Annie - Vrijdag 22 juni 2012 11:03
Ik ken het Gerlin wat je daar zegt, het lijkt wel of ik dat verhaal zelf geschreven heb.
ik ben ook net met emdr begonnen voor de tweede keer, de eerste keer vond ik iets te zwaar en ben ik ook een tijd mee gestopt.
nu maar hopen dat het de tweede keer wel goed komt.
ik heb ook pillen gehad en paniekaanvallen en herbelevingen, en de angsten kwamen ook niet boven bij mij.
ik zou niet weten wat je hier zo aan kunt doen, het gewoon van dag tot dag bekijken.
en het enige wat ik nog kan verzinnen is emdr verder heb ik alles al geprobeerd.
Ikke - Donderdag 27 december 2012 00:29
Ik volg op dit moment EMDR bn erg positief alleen het nadeel is dat ik als ik een herrinering heb afgesloten dat ik dan juist weer last krijg van anderen herinneringen..
maar ik heb van de afgesloten herrineringen totaaal geen last meer van!
Jay - Donderdag 3 oktober 2013 20:03
Ik heb ook verschillende trauma's opgelopen. Bijna maandelijks werd ik in het zweet wakker van de meest vreselijke nachtmerries.

Na twee sessies ben ik van mijn nachtmerries af! Ik ben veel zelfverzekerder geworden. En dat na twee sessies van 1 uur!

Ik heb het idee dat de kern van het probleem afgehandeld is. De eerste keer door vingerbewegingen en de tweede keer de klikjes in mijn oren.

Echt, ik ben mijn therapeute zo dankbaar. Nu mijn eetprobleem EMDRren.
Lieve - Maandag 24 maart 2014 23:43
Hallo allemaal,
Ik loop nu een paar weken bij een psycholoog. Vanwege vreetbuien die ik niet
Te boven kom.
Nu wilt ze emdr bij mij gaan doen. Voor hoevere ik weet heb ik geen trauma's.
Heb wel dingen gedaan in me jeugd die ik nu niet meer zou doen, maar iedereen doet dingen in zijn jeugd waarvan die leren moet toch?
Als ik het niet zo voel als trauma's is het dan wel oke om in mijn verleden te vroeten? Wel wil ik dolgraag van mn vreetbuien af. Aan de ene kant denkt zei ook aan ADD
Omdat ik druk ben in me hoofd en van eten rustig word..
Helpp wat zal ik doen? Want vind het zonde om voor niks een paar dagen in ellende te blijven hangen. Daar heb ik het veelste druk voor..
Alvast bedankt voor het meedenken..
Liefs
Johan - Zaterdag 23 augustus 2014 00:52
Heb korte tijd EMDR gehad. De methode beviel me wel, alleen kwamen de gedachten steeds terug. Ook werd het me veel te zwaar. Nog geen half jaar later heb ik er een psychose aan over gehouden.

Vanuit mijn opinie en mijn ervaring is EMDR een riskante en misschien wel onveilige methode voor mensen die langere periode(n) (bijvoorbeeld 4 jaar of meer) in een traumatiserende omgeving(en) hebben geleefd.
Marga - Dinsdag 25 oktober 2016 19:08
Eergisteren emdr gehad ivm onzekerheid en nare herinneringen uit mijn jeugd . Ik was niet echt gewenst. Nu na 47 jaar ben ik van die nare gevoelens af , al na 1 behandeling . Ik zou zeggen probeer het ! . Baat het niet dan schaad het niet .
Succes gewenst !!!!