Dramatherapie bij eetstoornissen

 

dramaDramatherapie is veelal een onderdeel van Psycho Motore Therapie (PMT). Bij dramatherapie is het niet zo dat je toneelstukjes opvoert zoals je gewend bent bij een toneelvereniging of op de basisschool. Drama is een vorm van therapie waarbij je situaties of gedachtes vorm geeft door het na te spelen of er een dialoog over voeren.

Met drama kan eigenlijk heel erg veel. Het is maar net waar behoefte aan is in een groep. Een aantal oefeningetjes die ik uit mijn eigen ervaring met dramatherapie heb, zal ik hieronder omschrijven. Dit zijn geen dingen die perse moeten, of perse gedaan worden in dramatherapie. Je kunt er natuurlijk wel altijd zelf naar vragen.

Een oefening die vaak gebruikt werd, was de oefening met de drie stoelen. De ene stoel werd bekleed met een zwart laken en de andere met een wit laken. Degene die de oefening ging doen ging op de middelste stoel, de stoel zonder kleed, zitten. De groep mocht vervolgens vragen stellen aan haar. Als je een vraag stelde moest je bedenken of je deze wilde stellen aan de eetstoornis van het meisje of aan haar gezonde kant of gezonde 'ik'. Op die manier werd de eetstoornis even gescheiden van de persoon op de stoelen.

Vragen die gesteld werden waren: "Eetstoornis, waarom zorg jij zo slecht voor Liza?" of "Gezonde kant, wat wil jij in de toekomst?" Soms gaf (voorbeeldnaam) Liza een antwoord dat vrij eetgestoord klonk, terwijl ze op de witte stoel zat. Ze werd dan gevraagd op de zwarte stoel te gaan zitten, want dit wat een antwoord dat haar eetstoornis zou geven.

Dit is dus een duidelijke oefening waarbij duidelijk wordt hoeveel invloed de eetstoornis op jouw gedachten heeft en waarmee je weer kunt leren inzien wat van jouw gezonde kant komt en wat er van jouw eetstoornis komt.

Er zijn ook oefeningen die meer gaan over praktische situaties, zoals een sollicitatiegesprek oefenen, een moeilijk gesprek voorbereiden of iemand mee uit vragen. Dit soort situaties voorbespreken tijdens Drama kan enorm helpen. Je kunt de gesprekken naspelen en daarmee oefenen hoe je bijvoorbeeld op vragen van je eventuele nieuwe werkgever zult reageren.

Ik heb een keertje nagespeeld hoe ik een gesprek moest beginnen met mijn moeder. Mijn therapeut speelde mijn moeder die druk bezig was. Ik moest dan op een rustige manier vragen of ze even met mij wilde gaan zitten om te praten. Dat hielp enorm. Natuurlijk ging het heel anders dan dat ik had voorbereid, maar omdat ik het had voorbereid, ging ik wel de drempel over om met mijn moeder in gesprek te gaan.

drama

Groepsgenootjes van mij hebben ook wel eens een oefening gedaan waarbij ze met iemand praatte die overleden was of een gesprek met hun vader naspeelde wat ze nooit zou kunnen hebben. Het klinkt misschien zweverig, maar dat is het helemaal niet.

Een ander groepslid of de therapeut speelt de overleden persoon of andere gesprekspartner. Deze is van te voren geinstureerd en doet de persoon zo goed mogelijk na. Op deze manier kun je dingen uitspreken, die je niet hebt kunnen zeggen of altijd al eens hebt willen zeggen, maar de mogelijkheid niet voor gekregen hebt. Je hoeft je niet in te houden en kunt al je woede en frustratie uiten tegen deze persoon.

Maar er kunnen natuurlijk ook moeilijke situaties over eten worden gespeeld. Bijvoorbeeld het bestellen van een patatje, als je dat beschamend vindt. Of het naspelen van moeilijke sitauties of discussies aan tafel.

Dit zijn slechts een aantal voorbeelden over Dramatherapie. Er is veel mogelijk bij deze vorm van therapie. Veel oefeningen staan in het verlengde van andere onderdelen van PMT.

Wees in ieder geval niet bang dat je er niet goed in bent, of dat je niet durft. Drama is iets anders dan toneelspelen. Je kunt er heel veel aan hebben en het is veel minder spannend dan je denkt!

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

M - Woensdag 8 augustus 2012 15:24
Ik heb ook dramatherapie gehad tijdens mijn klinische opname en ik heb er heel erg veel baat bij gehad.
Cylu - Woensdag 8 augustus 2012 22:54
Hetzelfde als M
mojo - Woensdag 8 augustus 2012 22:56
ben wel benieuwd naar. Heel erg spannend denk ik, weet niet of ik de dinen aan zou durven gaan. Vrijdag m'n eerste dramatherapie.
lot1995 - Donderdag 9 augustus 2012 19:35
in het begin dacht ik vooral aan, wat vind de therapeute hoe ik ''speel''??
en is dit niet overdreven om bepaalde oefeningen te doen, geluiden te maken??
maar juist dat moet je loslaten; je hoeft je idd niet in te houden, maar vooral uiten,
en als je dat los laat kun je pas aan andere punten en gedachten werken...

mij helpt het iig enorm
thattgirl - Donderdag 9 augustus 2012 21:45
dit lijkt me echt heel leuk! zal ik eens voorstellen bij mijn therapeut
Mylittlestar - Vrijdag 10 augustus 2012 13:12
Dit lijkt me erg interessant...
W - Woensdag 15 januari 2014 16:57
Ehh volgens mij is dramatherapie gewoon een eigen discipline en valt deze niet onder PMT
L - Maandag 31 oktober 2016 14:42
Dramatherapie is inderdaad een apart vak al valt het net als PMT, beeldend en muziek onder creatieve therapie