Creatieve Therapie

 

creatieve therapie, kunstzinnige therapie, eetstoornisWat kan het toch lastig zijn om te praten over wat er in je omgaat. Om te vertellen wat je voelt of om überhaupt te weten wat je voelt. Het kan zo confronterend zijn, of verwarrend, of beangstigend. Er gaat veel in je om. Hoe krijg je dat helder en begrijpelijk verwoord? Hoe krijg je er grip op? Soms schieten woorden te kort. Soms zegt een beeld meer, dan duizend woorden.

Voor creatieve of kunstzinnige therapie hoef je geen kunstenaar te zijn. Iedereen is van nature creatief. Voor kinderen is dat nog heel vanzelfsprekend. Zij leven in beelden, plaatjes en voorstellingen. Als ze een dagje naar de dierentuin zijn geweest, staat er 's avonds een giraffe, een aap en een ijsje op het papier. Kinderen leren de wereld kennen en begrijpen door middel van beelden en ze verwerken wat ze meemaken, door zich creatief te uiten.

Maar op een gegeven moment word je ouder en raak je het contact kwijt met die creativiteit. Ik ga toch niet tekenen! Werken moet je! Daar bereik je wat mee. Een beetje mijn problemen van me af schilderen zeker. Wat een onzin. Dat is iets voor kinderen.

Dat hoor ik vaak, als het over creatieve of kunstzinnige therapie gaat. Maar creatief bezig zijn, is absoluut niet alleen voor kinderen. Als je iets maakt - of je nu een schilderij maakt, met je handen in de klei zit, een collage vorm geeft, een kastje in elkaar timmert of een website ontwerpt - ben je scheppend bezig. Je maakt iets, in plaats van dat je iets verliest of dingen worden afgebroken.

Veel mensen die in therapie komen, hebben te maken met verlies, destructief gedrag, gebrek aan energie of andere vormen van 'afbraak'. Je gaat meestal in therapie omdat je iets mist: geluk, gezondheid, energie, plezier, mensen, inzicht, noem maar op. Door creatief bezig te zijn, ervaar je weer hoe het is om dingen te creëeren, te scheppen, in plaats van dingen kwijt te raken. Je merkt dat je zelf invloed hebt op wat je vormgeeft: dat je invloed hebt op je leven.

Ook leer je, door kunstzinnig bezig te zijn, te zoeken naar oplossingen, objectief te kijken en evenuteel samen te werken met anderen. Je spreekt delen in jezelf aan die je ook heel goed kunt gebruiken in het dagelijks leven. Als je op een creatieve manier in het leven staat, kun je veel beter omgaan met problemen, tegenslagen en mensen.

creatieve therapie, kunstzinnige therapie, eetstoornisIk hoor mensen regelmatig zeggen dat ze het helemaal niet kunnen; schilderen, tekenen, boetseren of op een andere manier creatief bezig zijn. Het wordt toch lelijk. Het draait bij creatieve therapie helemaal niet om of iets mooi wordt. Dat oordeel doet er niet toe. Het gaat erom dat je iets maakt. En als datgene wat je maakt je inzicht kan geven over jouw gevoelens, gedachten, gedrag of relaties, dan is dat heel mooi meegenomen.

Vaak ontdek je bijvoorbeeld, in de manier waarop je werkt aan een kunstwerk, dat je zo ook te werk gaat in het dagelijks leven: op school, in sociale situaties, op je werk of in je relatie. Je komt  bijvoorbeeld je oordelen tegen, je ongeduld of je onzekerheid. Dat kan behoorlijk confronterend zijn. Maar het maakt wel veel duidelijk, waardoor je dingen kunt gaan veranderen in je dagelijkse leven.

Gelukkig levert kunstzinnige bezig zijn je ook vaak hele fijne gevoelens op. Als je een kunstwerk hebt afgemaakt, heb je iets concreets en tastbaars om trots op te zijn. Ook helpt het vaak om er vanaf een afstandje naar te kijken. Als je aan het nadenken of praten bent, zit je er middenin. Dat kan het heel verwarrend maken. Als je een schilderij, tekening of boetseerwerk maakt, plaats je het even buiten jezelf. Hierdoor kun je objectiever kijken naar wat er zich in jou afspeelt. Dat zorgt voor helderheid.

Het kan veilig voelen om iets tussen jezelf en je gevoel te plaatsen. Direct in contact komen met nare herinneringen, gevoelens of gedachten kan heel overweldigend zijn. Als je er een kunstzinnige middel - bijvoorbeeld verf - tussenplaatst, kan dit je de moed geven om die nare herinneringen, gevoelens of gedachten onder ogen te komen en een plekje te geven.

Bij creatieve of kunstzinnige therapie hoef je niet alleen gevoelens of emoties te uiten. Je kunt ook bepaalde beelden op je in laten werken. Je kunt bijvoorbeeld een schilderij van iemand anders namaken. Wat voor afbeelding je namaakt, heeft invloed op hoe je je voelt. Een rustig, groen natuurlandschap schilderen, heeft een heel andere werking op je gevoel, dan een druk, kleurrijk schilderij. Het eerste zal je waarschijnlijk meer tot rust brengen en het laatste zal je mogelijk energie geven of vrolijk maken.

creatieve therapie, kunstzinnige therapie, eetstoornis, depressieOok kan kunst je helpen om dingen opnieuw te leren waarnemen. Als je depressief bent bijvoorbeeld, is het heel moeilijk om te zien wat voor mooie of bijzondere dingen er zijn in de wereld. Alles voelt droog, kaal, koud en donker. Bij creatieve of kunstzinnige therapie kun je, bijvoorbeeld door dingen in de natuur na te tekenen, weer gaan zien hoeveel schoonheid er is in het leven.

Door lichamen te tekenen of boetseren, kun je op een andere manier leren kijken naar je eigen lijf. Als je een menselijk lichaam natekent, ben je bezig met de vormen, de verhoudingen en de kleuren. Niet met gewichten, maten of vetrollen. Je kijkt met het oog van een kunstenaar: alles is schoonheid.

Natuurlijk zullen er altijd mensen zijn voor wie creatieve of kunstzinnige therapie niet de juiste therapievorm is. Een therapieproces blijft namelijk altijd een individueel proces: ieder gaat zijn eigen weg, leert zijn eigen lessen en ontwikkelt zichzelf op zijn of haar unieke wijze. Soms krijgt kunst daar een plekje in.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

anoniemo - Dinsdag 31 juli 2012 16:53
Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat creatieve therapie geholpen heeft. Ondanks dat ik dit aangeboden kreeg in opnames, heb ik het ongemerkt op mijzelf toegepast in de vorm van muziek. Zonder mijn muziek was ik niet geweest zoals ik nu ben. Nog steeds geeft muziek mij rust als ik vol zit met gedachtes.

Nu volg ik ook een opleiding voor Muziek Therapie en heb mijn eerste jaar afgesloten met propedeuse en al. Ik zit hier helemaal op mijn plek en hoop in de toekomst andere meiden te kunnen helpen door middel van Muziek.
Suus - Dinsdag 31 juli 2012 17:03
Bij creatieve of kunstzinnige therapie hoef je niet voor schilder- of tekenkunst te kiezen. Het is ook mogelijk om creatieve of kunstzinnige therapie te volgen op het gebied van muziek, drama of dans! Ik wil later graag een creatief therapeut worden, lijkt me een heel mooi en waardevol beroep...
ducky - Dinsdag 31 juli 2012 17:09
Ik vind het echt heel mooi uitgelegd hoe heilzaam creativiteit kan zijn.
Ik vind het zelf fijn om vorm te geven aan mijn gevoelens en gedachten d.m.v.
tekenen en dingen opplakken enzo. Dat voelt inderdaad veiliger.
Veel werkjes zijn op die manier de tranen die ik niet kon huilen en de woorden die ik niet kon spreken...
Helaas krijg ik geen creatieve therapie, maar ik doe zelf veel thuis.
justme - Dinsdag 31 juli 2012 17:54
Er zijn nog meer verschillende soorten creatieve therapie. Ik had tijdens mijn opname naast beeldende creatieve therapie, ook muziek, PMT en drama therapie. Voor mij was creatieve therapie in het begin het meest confronterende! Alles stond vast op papier en was niet meer ongedaan te maken (op mijn manier wel hoor, want ik heb menig tekening verscheurd omdat hij 'niet perfect genoeg' was). Dit was bij muziek therapie wel anders. Hier kon ik me uiten, maar mijn 'fouten' lagen niet vast. Hierdoor kwam het aspect meer te liggen op m'n gevoelens dan om het perfecte (wat overigens ook een gevoel is natuurlijk ;-))
Maan - Dinsdag 31 juli 2012 17:58
Mooie visie!
sky - Dinsdag 31 juli 2012 18:10
en therapeuten halen heel veel uit wat jij maakt en hoe jij werkt bij creatief therapie!
Mella - Dinsdag 31 juli 2012 18:23
Mooi geschreven! Ik ben bijna afgestudeerd als Creatief therapeut beeldend, en zoals er al gezegd is is er ook creatieve therapie mogelijk met muziek of drama.

Er is alleen een verschil tussen kunstzinnig en creatieve therapie! Creatieve therapie richt zich meer op de analogie tussen het creatief proces en de psychische problematiek, terwijl kunstzinnige therapie zich richt op het feit dat een kunstwerk maken 'helend of helpend' kan zijn voor iemand. (even kort door de bocht uitgelegd) Maar ik vind het leuk om er hier een artikel over te lezen
2bHappy - Dinsdag 31 juli 2012 19:12
Ik heb tijdens ziekenhuisopname CT gehad en daar veel aan gehad. Krijg binnenkort ook CT bij mijn huidige behandeling en denk ook daar weer veel in kwijt te kunnen. Beeldend merk ik veel meer bij mezelf te kunnen komen en mezelf te kunnen uiten.
Fayee - Dinsdag 31 juli 2012 21:07
Ja ik heb ook beeldende creatieve therapie gehad! heb er veel aan gehad, heb het ook wel ruim 3 jaar gedaan :) mocht al die tekeningen (want die werden in een map gedaan) die ik had gemaakt de afgelopen jaren mee nemen! wel gek om terug te zien :)
Isabella. - Woensdag 1 augustus 2012 00:18
:)
En daarom studeer ik dus Creatieve Therapie !

-x-
TheMirrorLies - Donderdag 29 november 2012 20:00
Ik heb geen creatieve therapie gehad, maar ben zelf altijd wel heel creatief bezig geweest; tekenen, nail art, fimo klei.. noem maar op. Dit alles heeft mij zo erg geholpen als ik eventjes een dipje had!! Zo kon ik mijn emoties op een andere manier uiten dan te gaan lijnen.. :)
Cupcakegirl022 - Donderdag 1 mei 2014 23:50
Hooii,

Wat handig die creatieve therapie!!
Zouden jullie wat van die opdrachtjes kunnen plaatsen die ze daar krijgen?..
Dat zou mij erg leuk en handig lijken.. :D

Groetjes Cupcakegirl022

alvast bedankt xx
Jasmijn - Maandag 16 maart 2015 11:04
Wat een mooi en duidelijk beschreven artikel! Als kunstzinnig therapeut zou ik het zelf niet beter kunnen verwoorden! Ik ga het dan ook delen op mijn Facebook pagina.
Arto Esti, zoals mijn praktijk heet. En mogelijk een link vanuit mijn site.

Heel erg bedankt voor het wat meer bekendheid geven van deze prachtige therapie vorm!
Jasmijn - Maandag 16 maart 2015 11:19
Wat een mooi en duidelijk beschreven artikel! Als kunstzinnig therapeut zou ik het zelf niet beter kunnen verwoorden! Ik ga het dan ook delen op mijn Facebook pagina.
Arto Esti, zoals mijn praktijk heet. En mogelijk een link vanuit mijn site.

Heel erg bedankt voor het wat meer bekendheid geven van deze prachtige therapie vorm!
trui - Maandag 4 januari 2016 22:51
werk tekort?
sonja - Zaterdag 25 februari 2017 22:56
mijn zoon kreeg creatieve terapie toen hij opgenomen was en zeer depressief was..creatieve terapie heeft hem zo goed geholpen..ik vond het eerste instantie onzin en wilde dat hij meer ging praten met psychologen (wat ook uiteraard is gebeurd vanwege het pestverleden) maar ik denk dat hij het meeste baat heeft gehad met creatieve terapie..
Carli Verkoelen - Donderdag 10 januari 2019 08:13
ik zou zelf heel erg graag willen ondersteunen met creative therapie bij eetstoornissen kan iemand mij verder helpen waar ik ergens een gerichte opleiduing of curcussen hiervoor zou kunnen vinden ?