Dichtbij God in moeilijke tijden

 

Ik kom uit een gezin waar veel dingen gebeurd zijn die je niemand toewenst. Toen ik 5 jaar was ben ik uit huis geplaatst samen met mijn tweelingzus. Zij is mijn steun en toeverlaat. Toen we 6 waren kwamen we bij mijn pleegouders te wonen en daar ben ik echt het meest dankbaar voor in heel mijn leven, dat ik zulke lieve ouders heb gekregen en we door alle stormen heen ook mooie tijden mogen hebben samen en met god. Toen ik jong was dacht ik altijd iedere week vertellen ze weer zo'n saai verhaaltje. Toen ik ouder werd ging het geloof me meer interesseren en ging ik zelf ook ervaren hoe dicht je bij god kan zijn in moeilijke tijden.

Ik heb ongeveer 3 jaar een depressie, maar wij dachten altijd dat als je gewoon door blijft gaan, dan gaat het wel weer beter. Totdat het een keer echt te veel was geworden. Sinds afgelopen februari is de depressie bij mij vastgesteld. In het begin dacht ik: God, waarom doet u niks of bent u er niet? Het was niet dat god er niet was voor mij, maar dat ik zelf steeds verder weg ging van god, omdat ik bang was geworden voor hem. Ik durfde in eerste instantie niet terug te gaan naar god, ik schaamde me tegenover hem. Ik was heel erg bang dat ik gefaald had, omdat ik minder naar school ging en niet kon werken. Dat ik een mislukkeling was.

meisje god geloof

Ik zit sinds 4 jaar bij een jongerengroep. Daar haal ik echt heel veel steun uit, zowel voor mijn geloof als depressie. We komen iedere week bij elkaar en als je andere mensen hun verhalen hoort, kan dat zoveel steun geven. Het geeft me ook hoop. Dat deze strijd voor even is, dat de zon weer gaat schijnen in mijn leven. Ik vind zo’n groep echt een zegen.

Afgelopen jaar ging ik naar opwekking, daar had ik ook mijn downs, maar daar was god zo erg aanwezig, ik voelde hem zo krachtig, dat zelfs mijn doodswensen ineens helemaal weg leken te zijn. Ik voelde me zo vrij van alles, dat ik een weekje echt gelukkig was. Dan heb je dat je weer thuis komt natuurlijk en dan heb je de depressie nog steeds. Ik had dat weekje wel geleerd hoeveel god om mij geeft en ik altijd naar hem terug mag komen en hij mij wilt helpen, ook met het gevecht tegen de depressie. En dat hij nooit boos is op je, hij is soms wel teleurgesteld of baalt ergens van, maar hij zal nooit boos worden op je.

Afgelopen zomer ben ik op bijbelstudiereis geweest, het waren 2 hele mooie weken, maar ook wel 2 zware weken. Ik wilde ze zo goed mogelijk doorkomen. Ik dacht: je bent in een ander land, allemaal mensen om je heen die zo liefdevol zijn en toch voelde ik me soms zo alleen en onbegrepen. Ik heb die vakantie mijn getuigenis gegeven over hoe god mij heeft gered van een zelfmoord poging, dat was het engste wat ik ooit had gedaan, maar ik voelde hem echt bij me.

We hadden in die 2 weken ook een vrouwen/mannen dag. Toen kregen we de opdracht om 5 minuten elkaar in de ogen te kijken, ik werd daar best wel zenuwachtig van. Na die 5 minuten zij degene die tegen over me had gezeten dat ik mooie ogen heb en een lieve uitstraling. Ik vond het lief om te horen, maar ook moeilijk omdat soms de zelfhaat zo groot is dat ik het niet kan geloven. In die weken heb ik mezelf een beetje meer leren accepteren.

We hadden een 2-daagse bergtocht gehad en ik was helemaal gesloopt daarna mentaal en fysiek, maar toen we thuis kwamen hingen er briefjes aan de slaapkamer deuren. Bij mij stond dit erop: wees niet bang, want ik ben bij je. Vrees niet, want ik ben je god. Ik zal je sterken, ik zal je helpen, je steunen met mijn onoverwinnelijke rechterhand en liefde. jesaja 41;10! ...die tekst heeft me op dat moment zoveel kracht gegeven.

bergtocht geloof god

Je wandelt de zware wegen niet alleen, samen met god…. deze tekst heeft mij ook altijd heel erg geholpen: "Maar als ik het spoor goed bekeek, zag ik langs heel de baan, daar waar het juist het moeilijkst was, maar één paar stappen staan. En toen vroeg ik de heer waarom? Toen zij hij: mijn lieve kind, toen het moeilijk was, toen heb ik jou gedragen." Uit zulke teksten haal ik altijd mijn kracht, daarin zie ik altijd hoeveel god om een ieder van ons geeft.

Sinds ik een depressie heb, begrijp ik mezelf ook heel vaak niet, maar ik weet dat god mij door en door kent en er voor mij is op mijn dieptepunten, maar ook als het wat beter gaat. Soms heb je echt van die dagen dat je niet uit bed kan komen, ook op die dagen is god er. Het is niet dat die denkt van: oh ze doet vandaag niks dan alleen maar in haar bed liggen, dan blijf ik vandaag weg van haar of hem. Nee god wil er op die momenten ook zijn voor je, hij wilt je een knuffel geven, je zeggen hoe waardevol je bent. Hoe geliefd je bent. Dat je het waard bent om goed voor jezelf te zorgen.

Jij kan misschien niet van jezelf houden, maar god blijft altijd van je houden. Vertel god niet hoe groot je probleem is, maar vertel je probleem hoe groot god is!

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Eva - Dinsdag 19 september 2017 19:01
Echt goed is proud, Nouska ook heel erg. We vergelijken steeds. Mooi verhaal is dit. Love jullie X
A. - Dinsdag 19 september 2017 20:39
wow, bedankt voor deze blog. een echte eye opener! dit ga ik zeker onthouden:"Jij kan misschien niet van jezelf houden, maar god blijft altijd van je houden. Vertel god niet hoe groot je probleem is, maar vertel je probleem hoe groot god is!"

bedankt en veel succes!
Ronja - Dinsdag 19 september 2017 20:47
Wat fijn dat je zo veel steun aan je geloof hebt.
Kimberley - Dinsdag 19 september 2017 22:09
Super fijn om te lezen dit!
Herken het heel erg. Ook dat ik me vaak onwijs schuldig voel tegenover God; minder met Hem bezig zijn maar wel meer met de focus op eten, gewicht en afvallen. Terwijl je dat eigenlijk helemaal niet wilt. Je wilt helemaal niet bezig zijn met die verkeerde dingen en me juist focussen op een leven met God en door hem geholpen worden. Dat is iets wat ik te vaak vergeet. Maar ook je niet waardig voelen om gedragen te worden door Hem doordat je jezelf zo kapot maakt. Hem zo onder ogen komen met al je verkeerde dingen voelt onwijs verkeerd en fout.
Maar ik blijf voor ogen houden dat hij mij kan dragen en helpen lokaal voelt het verkeerd. Ik vertrouw op Hem en wil Hem volgen!
MissPineapple - Dinsdag 19 september 2017 22:46
Ik geloof zelf niet, maar het lijkt me een hele grote steun en een fijn iets. Ik vind het heel erg mooi geschreven en ik hoop dat het je nog verder helpt ❤
Natasja - Dinsdag 19 september 2017 22:53
Heel mooi geschreven! Echt weer even een eye opener, dat God niet een passief iemand is die er alleen is als het goed gaat, maar dat hij er echt áltijd is voor je. Heel veel sterkte met verder herstel ♥
Sheila - Woensdag 20 september 2017 05:26
Wat een lieve en mooie reacties! Dankjewel! ♥
Lisa - Woensdag 20 september 2017 08:07
Mooi Sheil!
Sheila - Woensdag 20 september 2017 08:58
Thnx lies❤
Leander - Woensdag 20 september 2017 09:49
Echt heel mooi verwoord! Heeft me tot tranen beroerd. Worstel zelf soms ook nog met depressiviteit. Maar God is onze Heler! Be blessed! You are a daughter of the almighty God! Je bent een parel in Gods Hand! Houd je van Gerald troost? Moet je zijn nummer parel maar eens luisteren. Dat nummer toont voor mij zoveel liefde van God!
Sheila - Woensdag 20 september 2017 11:02
Ja die luister ik wel is, ga het nummer vanmiddag luisteren xx
Erna - Woensdag 20 september 2017 10:52
Mooi !
Het is zo mooi dat mensen door het geloof dezelfde ervaringen hebben ,hoe God alles heel maakt wat stuk is op een manier dat jezelf niet had kunnen bedenken❤


Daniël - Woensdag 20 september 2017 14:31
Ben trots op je 😍😙😙😙😙
Sheila - Woensdag 20 september 2017 16:33
Dankjewel...ken ik je?
Erin - Vrijdag 22 september 2017 12:41
Ik vind het zo vreemd als mensen zo in god geloven. Een soort uitweg voor je eigen problemen, een excuus. Hij heeft nooit iets voor mij gedaan, hij is een door mensen bedachte fantasie.
sheila - Maandag 2 oktober 2017 17:21
vind het een rare reactie van je.
Anna - Vrijdag 22 september 2017 16:26
Er is geen God of meerdere goden. Het leven is zinloos, totdat je er zelf zin aan probeert te geven.

Er is dus ook geen god die beoordeeld of jij je leven wel goed leid. Dat geeft aan de ene kant vrijheid om je leven in te richten naar wie jij daad werkelijk bent. Aan de andere kant kun je je acties ook niet meer verschuilen achter het mom van 'de bijbel of de koraan zegt dat ik dit moet doen' (en dit is vaak ok nog eens gebaseerd op dubbieuze teksten die je op verschillende manieren kunt interpreteren). Je zult dus verantwoordelijkheid moeten nemen voor jou leven, je acties en reacties naar andere mensen dieren en de wereld in haar algemeenheid.

De cosmos is totaal indifferent naar wat wij mensen doen, maar we kunnen proberen het zo fijn mogelijk te maken hier op aarde met elkaar. Met alle wezens (dus niet alleen mensen, maar ook niet-menselijke dieren). We hebben allemaal maar één leven, dus probeer er iets moois van te maken voor jezelf en voor elkaar. Als we doodgaan zal ons lichaam teruggegeven worden aan de aarde, zullen de elementen en de energie van ons lichaam gebruikt worden voor nieuw leven, maar jou bewustzijn zal er niet meer zijn. Dat is beangstigend misschien, maar voor mij juist een reden om mijn enige leven zoveel mogelijk te vieren en zoveel mogelijk te proberen het goede te doen.


Christine - Vrijdag 22 september 2017 21:44
Bemoedigend! God heeft jou zo mooi gemaakt xx
Anna - Vrijdag 29 september 2017 08:28
Vraag voor proud medewerkers: is het een idee om ook eens iemand een blog te laten schrijven over atheisme? En de zin/onzin van het leven, het wonderlijke van de cosmos en de nederigheid die dat met zich meebrengt. Lijkt me passend na het regelmatig voorbij zien komen van hoe religie mensen helpt in hun leven (en dat betwijfel ik niet), maar is voor veel mensen niet echt hulpzaam omdat ze niet in god geloven aangezien god niet bestaat. Daarnaast kan geloof ook een excuus zijn om niet voor jezelf te denken en verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leven.
sheila - Maandag 2 oktober 2017 17:19
ik vind dit erg krom gedacht om meteen zelf maar te besluiten dat er geen god bestaat. ik neem echt wel me eigen verantwoordelijkheden ondanks dat ik geloof. hoe weet jij nou of het behulpzaam is voor iemand of niet. denk daar maar over na!!!!!
Boukje - Donderdag 7 december 2017 09:52
Bedankt voor je krachtige getuigenis!

Zijn rijke zegen voor jou.

Liefs Boukje
sheila - Dinsdag 26 december 2017 00:04
lief dankjewel @boukje
zit je toevallig bij god centre?