Wat betekent er durven zijn?

 

Wat betekent er durven zijn? Een vraag die Jenny Oortwijn bezighoudt en die aanzette tot het schrijven van de gedichtenbundel Zichtbaar doorzichtig & Tijdelijk. Gedichten gevormd door gedachten en gevoelens over onzekerheid, ruimte innemen, tijdsbeleving en lichaamsbeeld. Wat betekent 'durven zijn' voor jou?

Zichtbaar doorzichtig 

Jenny: "Gezien willen worden maar ons niet durven laten zien. Erbij willen horen maar waarbij niet weten. Jezelf zo aanpassen tot je in het plaatje past en vergeten wie je eigenlijk was. Herkenbaar?

In een periode waarin ik veel in mijn hoofd leefde en mijn lichaam maar ongemakkelijk vond, begon ik met schrijven. Een tijd hebben de gedichtjes op mijn laptop gestaan, onzichtbaar. Afgelopen jaar moest ik door long covid pas op de plaats maken. Toen ben ik mijn energie meer gaan richten op hetgeen waar ik ook energie van terugkrijg, zoals yoga en dichten."

mijn favoriete kleur is regen 
mijn lievelingsseizoen is soep 
rood, met vermicelli  
littekens  
eten lust mij niet 
 
ik ben mijn agenda vergeten 
hij ligt in de regen  
op de stoep 
van mijn winterdip

"Het toegeven aan mijn ziek-zijn met de daarbij horende nieuwe 'ik', deed mij denken aan mijn eerdere zoektocht. Het opnieuw leren kennen van je eigen grenzen, behoeften en energiebalans is in zowel het lichamelijk ziek zijn als mentale klachten en eetproblematiek een hele zoektocht. Ik besloot dat het tijd werd niet altijd meer onzichtbaar te zijn."

deining 
voortdurende verandering 
talloze tijdelijke transformaties 
 
van 
 
beweging 
aanpassing 
overgang 
 
naar de volgende fase

 


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Daniel, hoofdredacteur Proud2Bme - Woensdag 5 juli 2023 15:22
Beste Bas,

Zoals je kunt zien heb ik je reactie onder dit blog verwijderd. Het spijt me dit te moeten zeggen, want ik geloof best dat je intenties goed zijn, maar ik vind je berichten vaak onduidelijk en niet passend. Ik wil je dan ook vriendelijk verzoeken te stoppen met reageren op Proud2Bme.

Vriendelijke groet, Daniël
Bas - Woensdag 5 juli 2023 18:56
Beste Daniël,

Over onduidelijkheid gesproken... Ik zou graag willen weten wat er dan "ongepast" aan mijn reactie was. Misschien kan ik mijn reacties in het vervolg dan beter aanpassen of verduidelijken...

Dit blog gaat over gedichten/poëzie. Worstelen met je gevoelens, angsten overwinnen en jezelf (mogen) durven zijn/laten zien.

Quote:
"Gedichten gevormd door gedachten en gevoelens over onzekerheid, ruimte innemen, tijdsbeleving en lichaamsbeeld. Wat betekent 'durven zijn' voor jou?"
"Jenny: "Gezien willen worden maar ons niet durven laten zien. Erbij willen horen maar waarbij niet weten. Jezelf zo aanpassen tot je in het plaatje past en vergeten wie je eigenlijk was. Herkenbaar?"

Blijkbaar mag ik mijzelf niet laten zien, hoor ik er niet bij en pas ik niet in het plaatje... On(aan)gepast dus? Herkenbaar...
Naar aanleiding van jouw reactie had ik blijkbaar beter Alanis Morissette's "Ironic" kunnen delen...

Ik vind het (voormalige) kunstwerk uit de Scheveningse haven "VAARWELKOM" prachtige en ongelooflijk compacte poëzie samengevat in een enkel "woord" wat je op veel verschillende manieren kunt interpreteren en waar je heel veel uit kan halen.
WELKOM-VAARWEL-VEILIGE REIS
Ofwel; er mogen zijn en omgaan met de "deining" (ups-and-downs, veranderingen, komen-en-gaan) van het leven...

Voor de rest deelde ik drie links naar muziek met teksten (die ik zowel daar, als bij het thema van dit blog op aan vond sluiten) die mensen als ze daar de interesse in hebben zelf kunnen opzoeken.
Er is mij verteld dat als je internet links deelt in je reacties die dan eerst door de redactie goedgekeurd moeten worden. Lijkt mij een veilig systeem.

1. The Verve - "Life's An Ocean"
"Life's an ocean, too much commotion, too much emotion, dragging me down."
2. Queens of the Stone Age - "I Sat By The Ocean"
"Do you know who you really are, are you sure it's really you?"
3. Queens of the Stone Age - "Smooth Sailing"
"Fear is the hand that pulls your strings."

Bedankt voor je begrip,
VAARWELKOM...
Daniel, hoofdredacteur Proud2Bme - Woensdag 5 juli 2023 21:09
Hoi Bas,

Ik begrijp dat je behoefte hebt aan wat toelichting en verduidelijking. Die wil ik je best geven, maar dan wel per mail. Je bent welkom om een berichtje te sturen aan info@proud2bme.nl

Vriendelijke groet, Daniël

patroklos - Donderdag 6 juli 2023 10:10
@Daniel, dank voor het ingrijpen bij de reacties. Het valt me op dat er best veel negativiteit ontstaat onder de blogs die altijd goed bedoelt zijn. Het triggert mij vaak enorm en zorgt voor een naar gevoel vaak. Ik kan natuurlijk de reacties overslaan, maar doe het soms toch. Gelukkig ook veel lieve reacties hoor!
Daniel, hoofdredacteur Proud2Bme - Vrijdag 7 juli 2023 12:25
Hoi Patroklos,

Wat fijn om je reactie te lezen, bedankt daarvoor!

*** (ik heb mijn verdere reactie verwijderd, aangezien die blijkbaar weer discussie uitlokt. Daarvoor staat de mailbox open, niet dit gastenboek.)

Groetjes en een fijne dag!
patroklos - Zaterdag 8 juli 2023 13:13
@Daniel, ik had je mooie reactie al gelezen, maar wat ellendig dat jullie goede bedoelingen en uitleg niet overkomen. Ik hoop wel dat jullie doorgaan met bloggen hoor, want dit demotiveert wel. Miss een keer een blog wijden aan hoe je kan reageren op blogs? Want miss leest niet iedereen de reacties en gaat gelijk al los.