Over de serieuze dingen in het leven

 

Al op jonge leeftijd ontwikkelde ik een passie voor het schrijven van gedichten. Dit was op de basisschool. Mijn gedichten bestonden destijds voornamelijk uit dingen die een kind meemaakt: spelen, schoolreisjes en klassenfeesten. Maar ondanks dat ik zo jong was, schreef ik ook al gedichten over de 'serieuze' dingen in het leven, zoals verdriet en afscheid moeten nemen…

Als meisje van een jaar of tien schreef ik een gedicht over de oorlog dat niet onopgemerkt bleef. Dit gedicht heb ik toen op mogen dragen met de herdenking in mijn dorp op 4 mei; destijds erg bijzonder. Door de jaren heen bleef ik gedichten schrijven. En door de ervaringen die het leven met zich meebracht, vond ik ook troost en steun in het schrijven van gedichten. Dit niet alleen voor mezelf als manier om mijzelf te kunnen uiten, maar ik merkte ook dat ik andere mensen ermee kon helpen. En dat doe ik graag!

Het leven kent hoogtepunten, maar nu eenmaal ook dalen. Hoe fijn is het dan als je door middel van woorden aan anderen mee kan geven hoe het nu eigenlijk met je gaat? Of hoe je de dingen beleeft?

Eindeloos
Het zijn eindeloze dagen
Als lopen niet meer kan, doordat je benen je niet meer kunnen dragen
Het is een uitzichtloos moment
Als je de persoon nooit meer kan worden, die je eigenlijk bent
Het zijn ontelbare tranen die komen
Als de dromen blijven bij dromen
Het is ondragelijke pijn
Van wel willen, maar niet meer kunnen zijn
Het is een veel te zwaar gewicht dat je tilt
Van wat je ooit allemaal had gewild
En de kou is veel te intens om te blijven verdragen
Het lukt je zelfs niet meer om op te warmen in de zomerdagen

Ik was een jaar op dertien toen ik een eetstoornis begon te ontwikkelen. Heftige jaren van strijden, vechten, knokken, opname, vallen, opstaan en weer verder gaan volgden. Het heeft mij gemaakt tot de persoon die ik nu ben en ik kan zeggen dat ik daar trots op ben. Hoe vreselijk rot en zwaar deze periode ook voor mij en mijn omgeving is geweest, ik heb in deze periode wel vele gedichten kunnen schrijven waarin ik mijn gevoel kwijt kon, andere mensen tot steun mee probeerde te zijn en toch ook het taboe rondom eetstoornissen en vooroordelen te doorbreken. Destijds kreeg ik al van mensen te horen dat mijn gedichten hen tot steun waren; een groter compliment kon ik niet krijgen!

Gelukkig heb ik deze periode achter mij kunnen laten, maar door deze periode nam ik wel mee dat ik ooit mijn gedichten wilde bundelen. Als iets achter de rug is, kan je anders op dingen terugkijken dan wanneer je er middenin zit. Dit maakt dat ik steeds meer begon te voelen dat het moment was aangebroken om al mijn gedichten eens te gaan verzamelen en de mooiste uit te zoeken om in een document te zetten. Dit is rond afgelopen december geweest en vanaf 26 juni zal mijn bundel 'Vlinder' hier te koop zijn.

Een vlinder heeft voor mij verschillende symbolische betekenissen. Allereerst voor alle dierbaren die ik liefhad en helaas niet meer bij mij zijn, maar zijn ‘weggevlogen’ uit mijn leven. Bij elke voorbijkomende vlinder denk ik extra aan hen. Daarnaast ben ik dankbaar voor de ervaringen en kansen die ik in het leven gekregen heb; het heeft mij gemaakt tot wie ik nu ben. Ik ben dankbaar dat ik mij tot een mooie vlinder heb mogen ontpoppen en mijn vleugels wijd uit heb mogen slaan om het leven aan te gaan!

Ik zal er zijn
Als je zegt dat je gebroken bent
Zal ik er voor je zijn
Heb ik het al aan jou herkend
Het verdriet, de pijn 

Als je zegt dat je slapen wil
Zal ik naast je komen
Lachen we, huilen we, zijn we stil
En genieten van de allermooiste dromen

Als je fluistert dat je het niet meer weet
Pak ik jouw hand
Zodat je even vergeet
In welke situatie je bent beland

Als je zegt dat je geen woorden hebt om te praten
Lees ik het al op jouw gezicht
Heb ik het al lang in de gaten
Spreken is daarvoor geen plicht

Ik zal bemoedigende woorden tegen je fluisteren
Net zolang tot dat je het zelf weer weet
Ik zal eindeloos naar je luisteren
Zodat jij je eigen angsten vergeet

En als je dan weer hard op zegt: “Ik kan het aan”
Geniet ik van jouw mooie lach, je straalt
Blijf ik voor altijd bij je staan
Zal ik je altijd helpen als je weer verdwaalt

 

Gerelateerde blogposts

25
JUN
Woordpijn
7

Reacties

Saskia - Zaterdag 13 juni 2020 21:03
Ik heb normaal gesproken niet zo veel met gedichten maar dit is echt prachtig geschreven
Cindy - Zaterdag 13 juni 2020 22:12
Mooi verwoord!
ikkuh1985 - Zondag 14 juni 2020 03:10
Mooi geschreven!Veel succes met de verkoop van je bundel! :-)
A. - Zondag 14 juni 2020 11:47
Prachtig! Heel mooi.
britneyangel - Zondag 14 juni 2020 12:17
mooie gedichten, goed gedaan
inge - Zondag 14 juni 2020 14:06
Heel erg bedankt voor de lieve reacties!

X
Anne Marie Meulenbelt. - Vrijdag 26 juni 2020 13:55
Als ik deze twee bovenstaande gedichten van jou lees denk ik aan mijn gedichten welke ik nu drie jaar gelden heb laten bundelen door boek.scout.
Ook een bundel over mijn gevoelens en momenten die je mee maakt in het leven. Ze zijn anders maar liggen dicht bij elkaar. Ontroerend mooi. Succes met de verkoop.
Anne Marie Meulenbelt. - Vrijdag 26 juni 2020 14:10
Als ik deze twee bovenstaande gedichten van jou lees denk ik aan mijn gedichten welke ik nu drie jaar gelden heb laten bundelen door boek.scout.
Ook een bundel over mijn gevoelens en momenten die je mee maakt in het leven. Ze zijn anders maar liggen dicht bij elkaar. Ontroerend mooi. Succes met de verkoop.