St. Antonius Ziekenhuis Mesos (Utrecht)

 

De afdeling Psychiatrie en heeft specialistisch aanbod voor mensen met een overeetstoornis. De doelgroep bestaat uit mensen met obesitas en een verstoord eetpatroon, al dan niet met eetbuien. Vaak is sprake van een negatief zelfbeeld en vermijdende coping. Voor sommigen is de behandeling een voortraject om voor bariatrie in aanmerking te komen.

Behandeling bestaat in eerste instantie uit het afbouwen van eetbuien en normaliseren van het eetpatroon. Vervolgens verschuift de focus naar de achterliggende- en instandhoudende problematiek, bijvoorbeeld leren emoties te uiten, zelfwaardering opbouwen, verwerken traumata etc. Voor de groep morbide obesitas (BMI40+) is er een apart programma, met gewichtsreductie als primaire doel.

antonius ziekenhuis eetstoornis overgewicht obesitas

Mensen met een overeetstoornis kunnen deelnemen in een multidisciplinaire deeltijdbehandeling van 1 dag per week gedurende een jaar. Binnen het overeetstoornissenprogramma zijn er de BMI40+ groep en de EMO-groep (eetstoornis met overgewicht, doorgaans een BMI van tussen 30 en 40). Er wordt gewerkt met verschillende modules op maat, zoals cognitieve therapie, psychomotorische therapie en hartcoherentietraining. Als er sprake is van een wachtlijst kunnen mensen gebruik maken van onze stabilisatiegroep. Dit najaar komen de resultaten van de behandeling (uitkomstindicatoren) op de website van het ziekenhuis.

Gezien het behandelaanbod voor anorexia en boulimia nervosa in de regio (Altrecht) heeft het Sint Antoniusziekenhuis ervoor gekozen om zich ten aanzien van patiënten met een eetstoornis primair te richten op de doelgroep obesitas in combinatie met een eetstoornis (overeetstoornissen).
De afdeling Psychiatrie & Psychologie heeft daarin tevens samenwerking met, en is preferred partner van de Nederlandse Obesitas Kliniek.

Na de aanmelding vindt een intakegesprek plaats met de coördinerend klinisch psycholoog. Voor aanmelding en/of vragen kan contact opgenomen worden met de intakecoördinator via het secretariaat Ambulant 088 - 320 44 06.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Nanou - Woensdag 21 juli 2010 15:48
Ik heb ervaring met Mesos/ St. Antonius. Ik heb de voorzorg gedaan en zit nu in de poliklinische groep. Ik vind het prima om gemaild te worden.
Linda - Woensdag 21 juli 2010 15:53
Toevallig ga ik daar eind augustus in behandeling! Ben benieuwd..
lizette dekkers - Donderdag 12 augustus 2010 17:51
ik heb een aantal jaren geleden ook in therapie gegaan

ben begonnen in de voorzorggroep en daarna heb ik de klachtgerichte groep gedaan
alles ging goed
daarna ben ik na de persoongerichte groep gegaan en ik ben er sterker uitgekomen was nieit altijd even makkelijk maar heb er geen spijt van
kathy - Zaterdag 11 september 2010 12:22
Een aantal jaar geleden heb ik de voorzorg groep gedaan, daarna de eetstoornisgroep en ook nog de nazorg groep. Ook heb ik hier depressietherapie gedaan omdat er meerdere zaken speelden bij mij, zoals automutilatie en borderline verschijnselen. Ik ben van ver gekomen en trots op wie ik ben, alhoewel het eten altijd een aandachtspunt zal blijven. Ik ben dankbaar dat er zulke goede hulp is in Nederland. Heel veel sterkte meiden en vergeet niet dat je niet alleen staat!!
Bordianangel - Maandag 3 januari 2011 18:14
Hallo allemaal, allereerst allerbeste wensen voor 2011... hoe goed of hoe moeilijk het ook zal worden...
Als je het weer aandurft...dan ben je een VECHTER! En zijn we dat niet allemáál....??!!!
Ook excuses dat ik niet onder mijn 'echte' naam schrijf, maar dat komt misschien later nog wel ooit.

Ik wil ingaan op het berichtje van Kathy.
Ik wil nl. zeggen dat ik zelf (op aardig 'hoge' leeftijd nu, nadat ik mijn hele leven lang gejo-jo'd hebt!!!)eind deze maand aan de BMI 40+ programma ga beginnen.
Vorig jaar ook eerst aan de 'wachtlijst-groep' meegedaan.
En ik heb hetzelfde als wat ik bij Kathy las.
Ook ik heb 'last van' Borderline en ben daarvoor al enkele jaren 'in therapie'. Nu heb ik dit BMI40+ programma waarmee ik mijn leven toch nog tot een 'goed eind' wil proberen te brengen.
Eerlijk gezegd...ga ik er met wat angst en vrees in...maar ik gá dóór... ik ben toch al mn hele leven aan het vechten dus...

Als jullie het leuk vinden of er interesse in hebben, kan ik wel zo af en toe een 'kort verslagje' achterlaten hoe e.e.a. gaat... en hoe makkelijk of moeilijk het mij wel of niet vergaat...

Ik probeer wel met heel veel wilskracht eraan te beginnen... en hoop van hárte dat ik het volhou...

Heel veel sterkte aan iedereen die ook dit jaar 'er tegenáán willen gaan'!!!

Hou vol!
deniz - Vrijdag 2 december 2011 16:03
hai, ik wil me ook aanmelden bij Paas voor het eetstoornis. ik heb fibromyalgie en eetstoornis.mijn gewicht is normaal en af en toe heb ik braakaanvallen en eetaanvallen. dat wisselt heel erg.
ik heb kinderen. dus moet ik daar rekening mee houden maar ik las dat de tijden niet passen. hoe kan ik dit nou veranderen.is dat te regelen. weten jullie dat.

groeten deniz
hoe was de ervaring?
deniz - Vrijdag 2 december 2011 16:05
o ben vergeten om te zeggen bij welke paaz ik moet zijn. het is in utrecht. dus graag de ervaring van utrecht vermelden.

groeten Deniz