Kliniek PsyQ Groningen

 

Omdat het alweer een tijd geleden is dat er een blog over PsyQ verschenen is, en er inmiddels het een en ander is veranderd, wil ik graag mijn ervaring met de kliniek in Groningen delen. Ik heb hier zelf hele goede ervaringen mee. Mijn buurmeisje was hier ook in behandeling geweest bij PsyQ Groningen en gaf mij deze tip waar ik haar tot op de dag van vandaag nog steeds dankbaar voor ben.

psyq

Ik was al jaren in behandeling voor mijn eetstoornis, anorexia nervosa, en de stap om weer zo'n intensieve behandeling te starten was voor mij enorm groot, vooral omdat ik slechte ervaringen heb opgedaan in het verleden. Ik was het echter zo zat. Ik werd geleefd en echt leven was er niet meer bij.

Ik mailde de hoofdbehandelaar en ik kreeg zeer snel reactie terug en ik kon ook vrij vlot op gesprek komen. In het eerste gesprek werd mijn hulpvraag besproken en uit het gesprek bleek opname de beste optie. De moed zakte mij in de schoenen, opname betekende meer eten en aankomen, iets wat ik al jaren ontweek. Ik stemde echter toe en werd op de wachtlijst geplaatst. Deze bleek totaal niet lang te zijn, want binnen een maand stond ik met mijn koffertje in de kliniek.

Nog nooit heb ik iets gedaan met zoveel weerstand. Aankomen, minder bewegen, koken uit handen geven, boodschappen uit handen geven, geen kcal meer tellen. De begeleiding is geweldig, je moet alleen wel open en eerlijk zijn. Dit is het belangrijkste als je de behandeling wil laten slagen. In je opname krijg je daarnaast een coach toegewezen. Dit is een socio. Hier kan je elke week bij terecht voor individuele gesprekken. Zeer prettig, want niet alles wil/kan je altijd in een groep bespreken. Er wordt daarnaast verwacht dat je ook zelf de verantwoordelijkheid neemt op het gebied van compenseren, zelfbeschadigen en dergelijken. Je moet zelf hulp vragen om dit soort dingen te voorkomen en het veilig te houden.

Wat betreft de eetlijsten: er is een algemene voedingslijst. In principe werkt iedereen naar deze lijst toe. Mochten er individuele afspraken nodig zijn, worden deze uiteraard ingevoerd. Wat aankomen betreft: er zijn bij uitzondering individuele afspraken mogelijk. Ik heb bijvoorbeeld ook te kampen met een behoorlijke darmaandoening en hier werd heel goed rekening mee gehouden.

fight

Bron

Een week in de kliniek ziet er als volgt uit:

Maandag
Voor het ontbijt wordt iedereen gewogen. De socio die hierbij aanwezig is, tekent gelijk het gewicht in je groeilijn. Het is de bedoeling dat je elke week aankomt. Mocht je onder je groeilijn komen, dan wordt er van je verwacht dat je een plan van aanpak maakt, waarin staat vermeld hoe je van plan bent weer op of boven je groeilijn te komen.

Na het wegen is het tijd voor het ontbijt. Deze start elke ochtend om 8 uur en er wordt verwacht iedereen op tijd aanwezig is. Na het ontbijt wordt een rondje gedaan, elke cliënt vertelt dan hoeveel gewicht erbij of eraf is.

Om 9.15 uur begint de eerste therapie van de week, dit is cognitief. Hier worden belangrijke zaken aan de orde gesteld, met name achterliggende problematiek. Bij deze therapie is de hoofdbehandelaar en een socio aanwezig.

Om 10.45 uur is het tijd voor koffie/thee en een koekje. Je bent verplicht bij dit moment aanwezig te zijn, dit geldt overigens voor elk eetmoment. Hierna is er vrije tijd, tot aan de lunch, welke elke dag om 12.30uur begint.

Na de lunch, om 13.30 uur is er een huishoudelijke vergadering. Hier worden eetuitdagingen besproken, welke je elke week moet stellen en per dag wordt er een koppel kokkies afgesproken. De cliënten koken namelijk elke avond zelf. Dit zijn standaard 2 kokkies per avond. Het is de bedoeling dat elke cliënt aan de beurt komt met koken.

Na dit blok is er vrije tijd, tot 15.00 uur. Dan is het tijd voor koffie/thee met fruit en koek. Vervolgens wordt er verder gegaan met de weekendbespreking. Na dit blok is er weer vrije tijd tot aan de avondmaaltijd welke rond 17.4 5uur start. Na deze maaltijd volgt de dagsluiting, hier wordt de dag van elke cliënt samengevat en wordt de hulpbehoefte voor die avond/nacht uitgesproken.

Tot aan 20.00 uur vrije tijd, en het is weer tijd voor koffie/thee en een grote koek. Tot aan 21.30 uur vrije tijd, en het is tijd voor het laatste verplichte moment van de dag, fris en fruit.

Dinsdag
Qua eetmomenten is elke dag hetzelfde. Op tijd aanwezig zijn is de belangrijkste regel, gevolgd door eten wat op je eetlijst vermeld staat.

Op dinsdag zijn er de volgende therapieën: EDB = EetDagboekBespreking. Hier wordt alles rondom eten en gewicht besproken. Degenen die een plan van aanpak moesten maken, brengen deze nu in. De groep kan erop reageren en wanneer nodig een wijziging adviseren.

Na de koffie is er een module agressie, welke begeleid wordt door de psychomotorische therapeut. Voor deze module zijn 2 cliënten per module. De rest van de groep heeft vrije tijd. Na de lunch is er Interactie met het probleem, hier word bijvoorbeeld een interview gedaan met 'Mevrouw Anorexia, Mevrouw Eetstoornis' de eetstoornis word geïnterviewd en het hemd van het lijf gevraagd door de groep. De andere week is er ervaringsdeskundige. Hier komt een ervaringsdeskundige van Ixta Noa langs. Dus 2 keer per maand interactie en 2 keer per maand een ervaringsdeskundige.

Dinsdagavond is ontspanningsavond. Hier zijn 2 cliënten verantwoordelijk voor. Deze kiezen een leuke activiteit voor de groep en kopen een uitdagende traktatie.

Woensdag
Na het ontbijt start weekendbespreking. Na weekend is er PMT. Hier wordt met name gespiegeld, en zaken rondom beweging en lichaamsbeleving besproken. Ook is er de mogelijkheid om op de video te gaan. Op deze video kan je je lichaamsverandering bijhouden en relativeren.
's Middags is er Client/Staf bespreking (CSB), bij deze bespreking is de hoofdbehandelaar, socio en eventueel meerdere therapeuten aanwezig. Hier worden zaken als samenwerking in de groep en samenwerking tussen de staf besproken.

Donderdag
Vandaag wordt de dag weer gestart met cognitieve therapie. Dit is overigens ook de enige therapie op deze dag. Donderdag is echt de dag om bij te komen, gezellig de stad in te gaan en met vrienden of familie af te spreken. 's Avonds is de snackavond waar 2 cliënten verantwoordelijk voor zijn. De ene week een 'zoete snack' en de week daarop een 'zoute snack.' Deze avond wordt er meestal een filmpje gekeken of spelletjes gedaan.

Vrijdag
De laatste kliniekdag van de week is begonnen! De dag begint met de therapie Plannen. Hier worden de plannen van de cliënten besproken. Overigens wordt de week ook besproken, wat ging goed of niet goed, wat heb je ervan geleerd? Na de koffie is het tijd voor groot corvee, de woonkamer, keuken, eetkamer en koelkasten worden elke week door de groep schoongemaakt. Na de lunch is het tijd voor weekend. In het weekend is er een bereikbaarheidsdienst, de kliniek is namelijk elk weekend gesloten. De dienst is bereikbaar via bellen, sms, whatsapp, mail. Op zondagavond wordt je voor 23.00 uur weer in de kliniek verwacht.

 


Bron

Ik hoop dat jullie iets aan mijn ervaring hebben en dat jullie een goed beeld hebben gekregen van deze kliniek. Mij heeft deze behandeling enorm geholpen, ik ben er nog niet, maar ik ben al heel ver!

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

hopexfaithxlove - Zondag 1 februari 2015 14:01
Mooi om te lezen!
Ik heb zelf ook op ceres gezeten, toen zat het nog in Zuidlaren.
Fijn te horen dat het jou wel heeft geholpen!! :)
sil - Zondag 1 februari 2015 14:13
You're the best Andrew
Andrew - Zondag 1 februari 2015 14:17
You're one of the group who maked it the best time Silly!
Andrew - Zondag 1 februari 2015 15:08
@ hopexfaithxlove
Inmiddels heet het ook geen Ceres meer.. en is er inderdaad een hoop veranderd!
ano - Zondag 1 februari 2015 16:47
vind het wel nogal stom dat je in de groep moet vertellen hoeveel je bent aangekomen/afgevallen?
hopexfaithxlove - Zondag 1 februari 2015 17:44
@Andrew; Oh echt? Ja zal idd wel veel verandert zijn!

@Ano; Ja maar aan de andere kant is het ook juist goed denk ik,
Anders houd je sneller je achterdeurtjes op een kier en kunnen anderen je helpen
Andrew - Zondag 1 februari 2015 18:58
@ano
Je verteld niet elke week je exacte gewicht. Alleen hoeveel erbij/eraf. Ik vind het juist goed, zo word het uiteindelijk een minder groot issue om open over je gewicht te zijn. We hebben het gewicht groter en belangrijker gemaakt dan het eigenlijk is.. dus juist goed om die schaamte/angst/moeilijkheid te doorbreken.
.. - Zondag 1 februari 2015 23:20
Fijn om zo'n positief verhaal te lezen.

Ik vind het noemen van hoeveel je bent afgevallen/aangekomen juist erg fijn, op de deeltijd in groningen moest je wel je exacte gewicht noemen en dat van de week ervoor, en dit werdt in de map opgeschreven die mee ging naar elke therapie. Het hielp mij heel goed om te relativeren met feedback van de groep en dit zorgde ook dat ik eerlijker was en echt kon delen hoe het voor mij was omdat de groep ook mijn aankom lijn kon volgen.
. - Maandag 2 februari 2015 15:02
Fijn dat het je heeft geholpen!
Ik was er ook vorig jaar en 2 jaar daarvoor.
Het heeft mij alleen maar slechter gemaakt.
Hoe vond jij de hoofdbehandelaar?
Andrew - Dinsdag 3 februari 2015 22:45
Jeetje, dat is vervelend om te lezen..
Ik denk, of beter gezegd, ik weet wel zeker dat mijn opname deels een groot succes was, omdat ik zo'n geweldige hechte en gemotiveerde groep had..
Ik vond de hoofdbehandelaar wel prima.
Maar ik heb zoveel aan mijn groep gehad! Ik ben daar echt dankbaar voor!

Je moet echt zelf willen en initiatieven nemen, dan word je zeer goed ondersteunt waar nodig!
Scorpiors - Zondag 3 mei 2015 18:10
He dank je voor je blog.
En fijn dat je het met ons wilde delen, ik ben zelf nu ook aan het proberen
om hier te komen.
Bedankt.
Liefs. xx
Sabrina - Vrijdag 18 december 2015 22:37
Hallo, ik sta op de lijst, in januari krijg ik een behandel plan aangeboden! Wil nu al weer afhaken! Ze hadden t over dagen therapie??? Ik moet gewoon werken en voor m'n dochter zorgen! Heb geen extreem ondergewicht, alleen een extreem denk patroon! Is het echt allemaal nodig blijf ik denken? Is dit de juiste instelling voor mij?
lisa - Maandag 20 februari 2017 22:48
ik wil ff reageren op een stukje van wat hierboven staat over psyq groningen, op donderdag is er gelegenheid om de stad in te gaan???? dacht dat clienten in geen geval never ergens alleen naar toe mogen en zeker al niet ff de stad in ?? verder klinkt het als heel veel vrije tijd hm weet niet