High Cure Centrum Eetstoornissen ursula (team 3)

 

centrum eetstoornissen ursulaZoals jullie waarschijnlijk al hebben gelezen (zie andere pagina's) bestaat de kliniek van de Ursula uit 3 teams. De High Cure is team 3, bedoelt voor individuele therapie en meer begeleiding. Je zit met een kleine groep en iedereen heeft individuele afspraken.

Dit maakt het mogelijk om behandelt te worden als je naast je eetstoornis nog andere problematiek hebt, een ernstige/complexe eetstoornis hebt of niet goed in groepen behandeld kan worden. Meestal hoor je vanzelf in welk team je het beste past als je op intake gaat bij de Ursula. Je voorkeur uitspreken mag natuurlijk altijd! door J

Hoofdbehandelaar
Als je wordt opgenomen, heb je meestal meteen een eerste gesprek met je hoofdbehandelaar. Dit is een psychotherapeut die er speciaal voor jou is en jouw behandeling in de gaten houdt. Je maakt samen met hem/haar een behandelplan met je doelen en afspraken (als niet mogen braken/laxeren etc.).

Eén keer per week heb je ook een individueel gesprek met je hoofdbehandelaar. Ik vond dit zelf altijd erg fijn en helpend. Elke zes weken heb je een evaluatie en komen de therapeuten en jij bij elkaar om te kijken hoe het gaat en om eventueel nieuwe doelen te maken of bij te stellen. Naast je hoofdbehandelaar heb je ook een aanspreekpunt bij de sociotherapeuten (de begeleiders van de groep). Dit is je persoonlijke begeleider (afkorting PB'er). Ook met hem/haar heb je een keer per week een kort gesprekje en bespreek je praktische dingen als je eetschema en bv. beweegafspraken.

UrsulaGroep
De groep bestaat uit twaalf cliënten. Omdat er momenteel meer vraag is voor de High Cure, breiden ze af en toe uit naar meer bedden. De groep is heel wisselend. Jonge mensen (vanaf 18 jaar), maar ook vaak oudere mensen en zowel mannen als vrouwen. Elke patiënt heeft zijn eigen kamer met een wastafel, wel zo fijn! Douches en toiletten zijn gedeeld. Het is echt niet zo dat iedereen op sterven na dood is (wat vaak wordt gedacht over deze afdeling).

Er zitten zowel mensen met anorexia, boulimia of eetstoornis n.a.o. en met ondergewicht, gezond gewicht en soms overgewicht. Wel kom je met zeer ernstig ondergewicht vaak eerst op deze afdeling terecht om aan te sterken en later door te gaan naar andere teams/deeltijd. Maar dit hoeft niet altijd, er zijn ook cliënten die hun gehele behandeling op de High Cure blijven.

Als je zeer ernstig ondergewicht hebt, kom je in het somatische protocol. Dit betekent tweemaal per dag medische controles als bloeddruk en bloedsuiker meten, dat je niet mag bewegen/lopen (wel gewoon op de afdeling hoor, maar naar buiten moet in de rolstoel) en dat je een rustiger therapieprogramma volgt. Je wordt behoorlijk beperkt dus. Gelukkig is dit vaak niet voor erg lange duur en is het natuurlijk ook vooral om jezelf te helpen.

Ruimte
De High Cure bestaat uit een vrij ruime huiskamer met twee gedeeltes. Je hebt het zit- en eetgedeelte. In het eetgedeelte staan twee tafels van elkaar af en is het verder vrij rustig. In het zitgedeelte heb je twee zitjes met een bank, laag tafeltje en paar stoelen. Dan heb je ook nog twee hobbytafels waaraan je kan zitten en op één staat ook een computer waar je gebruik van mag maken (met internet). In een van de zithoeken staat ook een tv die je de hele dag mag aanzetten.

In de huiskamer zit ook een keuken waar de koffie/thee gemaakt wordt en waar de tussendoortjes en brood/beleg ligt. Vanuit de huiskamer heb je toegang tot de tuin (een patio). Er is genoeg zitgelegenheid om te zonnen (ook een schommelbankje) of om te roken (ook een afdakje voor de winter!). De tuin bestaat uit twee delen. De ene helft is van team 2 en de andere helft is van team 3 (de High Cure dus). Over het algemeen is dit geen probleem en heb je nog voldoende privacy! Roken mag natuurlijk alleen buiten (ook niet op de kamers). Verder is er een washok waar je gebruik mag maken van de wasmachine en droger.

Regels
Afspraken rond de behandeling zijn individueel te maken. Natuurlijk zijn er wel een aantal regels voor de hele groep zoals dat je na elke hoofdmaaltijd een half uur in de huiskamer moet blijven (of tuin, fijn voor de rokers!) en dat je uiterlijk 12 uur naar je kamer moet. Als het fysiek en mentaal mogelijk is, doe je mee aan de corvee. Je wordt dan voor een aantal keer per week ingedeeld voor taken als tafeldekken en koffie/thee zetten.

Verder zijn er nog een tal van afspraken (om gek van te worden hihi!). Je mag geen kauwgom en light producten. Niet eten/drinken buiten de eetmomenten. Geen eten op je kamer. Geen huisdieren (helaas!). Je mag geen tv voor op je kamer meenemen (een laptop mag wel dus je kan wel gewoon een dvdtje op je kamer kijken of uitzending gemist). Geen mobieltjes aan onder eet- en therapiemomenten.

Weekend
In principe blijf je de eerste weekenden gewoon op de High Cure. Daarna kan je het indien mogelijk gaan opbouwen naar het hele weekend thuis. Je mag dan vrijdagmiddag om half 2 naar huis en zondagavond (8 uur of half 10) kom je weer terug. Omdat de andere teams dicht zijn in het weekend, verblijven mensen van team 2 soms in de eerste weekenden van hun behandeling ook op de High Cure. In de weekenden zijn er geen therapieën en het ontbijt is een uurtje later (ochtendtussendoortje schuift dan ook half uur op).

Bezoek
Op de dinsdag- en donderdagavond van 7 tot half 10 mag je bezoek ontvangen in de wachtruimte. Op zaterdag en zondag (als je op de afdeling bent dan) mag het zowel de hele middag als avond. Je mag helaas geen bezoek meenemen naar je kamer. Als je met je PB'er bespreekt dat je met bezoek weg mag, kan je alle kanten op. Vrij dichtbij zit namelijk winkelcentrum Leidsenhage waar je ook leuk wat kunt gaan drinken met je bezoek.

Therapieën
De High Cure heeft een vrij rustig therapierooster. Dit omdat de cliënten vaak veel moeten rusten of eigen afspraken hebben om andere dingen te mogen doen. Daarom zijn de therapieën vooral 's ochtends en heb je 's middags meestal rust/vrij. Je hebt twee keer per week creatieve therapie (vaker dan de andere teams), een keer sociogroep (bespreken van onderwerpen die spelen in de groep), weeggroep (zie kopje Wegen), ontspanningstherapie (leren ontspannen), motivatietraining en weeknabespreking. Op indicatie heb je cognitieve therapie en pmt (psychomotorische therapie) of lichaamservaring. De therapieën volg je allemaal met de groep, soms kan hier wel een uitzondering op worden gemaakt.

Op de dinsdag- en donderdagmiddag heb je om 12 uur doelengroep. Je neemt dan een doel voor de lunch m.b.t. het eten of gedachten. Na de lunch bespreek je dit weer. Verder heb je na elke avondmaaltijd een tafelevaluatie waarin je kunt vertellen hoe je het eten vond en wat je angsten waren. Als je niks te zeggen hebt of kwijt wil, kan dat ook.

Wegen
Op de maandag en donderdag wordt er gewogen. Om kwart voor 8 's ochtends in pyjama voor het ontbijt. Na het ontbijt in de weeggroep bespreek je wat je bent aangekomen of afgevallen en wat je daarvan vindt. Afspraken over (eventueel) aankomen maak je met je hoofdbehandelaar en PB'er. Het signalensysteem is er bij de High Cure afgehaald, maar als jou dit kan helpen kan je hier -ook weer- afspraken overmaken.

EtenMilkbreak
Ook niet onbelangrijk om te vergeten! Je eet, net als op de andere teams, met zijn allen in de huiskamer op vaste tijden. Er zijn twee tafels waarvoor de indeling vaststaat. De sociotherapeuten bepalen dit en elke zondagavond hangt er een nieuwe lijst voor de komende week.

Acht uur 's ochtends is het ontbijt, half 1 de lunch en vijf voor zes het avondeten. Alle duren precies een half uur en niet korter of langer. Bij het avondeten heb je alleen ook nog even tijd voor een toetje. Tussendoortjes zijn om 10, 3 en 8 uur (duren ook een half uur) en om half 10 's avonds nog fruit.

Tussendoortjes mag je gewoon op de bank eten of aan de hobbytafel. Ontbijt en lunch is brood (vaste regels wat er met beleg op moet) en avondeten is wisselend (wordt geleverd door de catering van het terrein). De hoeveelheid wordt gemeten in aantal scheppen. Meestal schep je zelf op en smeer je zelf je brood behalve in de eerste paar weken (wordt ook individueel besproken).

Bij alle eetmomenten wordt er koffie en thee geschonken (behalve 's avonds bij het fruit van half 10 en bij het avondeten, dan mag je een glas water). In principe mag je thee en koffie tijdens deze momenten vrij pakken, maar er wordt wel gekeken of je genoeg of niet te veel drinkt.

Je hebt (ook net als op de andere teams) 3 eetlijsten. De wen, de basis en de basis+. Meestal begin je op de wenlijst tenzij je al iets meer gewend bent. Je maakt met je persoonlijk begeleider (PB'er) afspraken voor het opbouwen naar de basislijst. De basislijst is een minimum wat je moet eten om op gewicht te blijven en wat een mens nodig heeft. Als dit voor jou niet genoeg is om aan te komen, breid je uit naar de basis+. Het kan ook zijn dat je bv. alleen het ontbijt maar hoeft uit te breiden en niet de hele lijst. Fijn dat je dit allemaal in overleg kan doen en op jou afgestemd kan worden.

Dit is overigens de enige afdeling waar sondevoeding wordt gegeven. De apparatuur is ervoor in huis en kan 's nachts aangekoppeld worden. De sondevoeding moet wel worden afgebouwd en is meestal maar voor een maximaal aantal weken. In tegenstelling tot andere teams mag je groepsgenoten niet aanspreken tijdens het eten, dit mogen sociotherapeuten wel doen.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Nooit_meer_team_3 - Vrijdag 27 juli 2012 17:08
Mijn ervaring met team 3 is bijzonder slecht. Heb meerdere malen aangegeven de sfeer echt verschrikkelijk moeilijk te vinden. Ik dacht redelijk sterk te zijn in wat ik moest eten en ook at, maar de moeites van de andere cliënten werden té duidelijk geuit. Had zelf één van de hogere BMI's en viel net buiten de rust. Het wordt dan door medecliënten ook meer dan duidelijk gemaakt dat je wel de zwaarste bent, op een manier alsof je zwaar obees bent (en dat ben je zeker niet als je net buiten de rust zit!). Het gesjoemel met eten demotiveerde mij verschrikkelijk. De hoofdsocio kon tegen je tekeer gaan op een manier die niet gezellig was.
Had echt een gevangenisgevoel, omdat ik niet eens op een bankje op het mooie terrein mocht gaan zitten. Nee, dat heette dan beweging en anders was daar de binnenplaats voor, die zo ongezellig tussen 4 muren zat. Heb echt nog veel meer problemen gehad daar, maar laat ik die niet allemaal noemen. Ik heb echt een gat in de lucht gesprongen toen ik daar weg mocht. Wat heb ik een ongelooflijk verziekte sfeer ervaren daar. Sinds ik er weg ben, heb ik gezworen nooit meer daar terecht te komen: liever dood of het ziekenhuis, maar NOOIT meer team 3.
Anoniem - Dinsdag 17 december 2013 15:21
Heeft iemand hier misschien nog een recente ervaring over? Ik heb dit als advies gekregen.
P. - Zondag 29 december 2013 12:47
Waarom verplicht bij bijna alle eetmomenten koffie of thee?
Elisabeth - Zondag 5 januari 2014 01:09
Ik zou graag wat meer persoonlijke ervaringen lezen, wellicht heeft er ook iemandxervaringen met een boosteropname op de High Cure? Ik wordt hier in Februari opgenomen.
Anoniem - Zondag 5 januari 2014 12:48
Wanneer heb je eigenlijk een ernstig ondergewicht en wanneer een zeer ernstig ondergewicht? Hoe hanteren ze dit bij de Ursula?
Rain - Vrijdag 17 januari 2014 19:25
Ik ben recentelijk nog opgenomen geweest op de high cure (2013) en het is me vies tegengevallen. Er wordt gezegd dat het individueel is maar tegelijkertijd moet je wel met ontslag als je niet wilt aankomen(terwijl een bepaald bmi was afgesproken).

Je moet verplicht bij alle eetmomenten drinken omdat je buiten de vaste tijden om niet mag drinken (ivm overmatig drinken). Het kan zeker een helpende afdeling zijn en ze doen er ook ontzettend hard en goed hun werk, alleen voor mensen met een chronische/langdurige eetstoornis raad ik deze behandeling zeker af.. Het AN pad daarin tegen is me echt onwijs goed bevallen en raad ik mensen zeker aan!

Bovenal wil ik toch even zeggen dat je hoeft maar 1 ding te zeggen of ze rennen bij wijze van al voor je naar de andere kant van het terrein. Super lieve verpleging!
Melissa - Donderdag 27 maart 2014 08:41
Mijn vriendin zit er nu, en zij is er naar mijn idee wel positief over:). Het ligt er denk ik maar net aan hoe de groep is. Ze heeft er namelijk ook een keer met een minder leuke groep gezeten en toen vond ze het ook verschrikkelijk. Ook hebben ze de regels weer aangescherpt sinds kort.
E - Zaterdag 19 april 2014 16:03
Super goede ervaringen met team 3! Werken echt samen met je, veel mogelijk!
Anoniem - Zondag 27 juli 2014 16:32
Nu er zoveel veranderingen zijn, zou er een nieuwe blog over geschreven kunnen worden?
daan - Woensdag 20 augustus 2014 09:59
Veel negatieve verhalen over Ursula....iemand positieve ervaring met Emergis in Zeeland of een andere kliniek waar alleen eetstoornissen worden behandeld?
Natasja - Donderdag 25 mei 2017 13:39
Ik heb hier geen ervaring mee maar heb er wel anderen over gehoord. Het is de oudste kliniek van Nederland. Daarna moet je het weer zelf doen. Wordt er ook dieper op de materie ingegaan als persoon of alleen aankomen gewicht en eten?
Corina - Maandag 25 maart 2019 22:23
Ik ga woendag voor opname vind het maar spannend ik vind het jammer dat ik niet met mn eigen auto kan gaan omdat er geen regeling is voor pakeren ....
Verder ga ik het een kans geven..... ook ben ik echt wel bang .... Ik ben blij dat ik mn hobby kan mee nemen
Anoniem - Dinsdag 24 september 2019 00:15
Kan je iets delen over je ervaring tot nu toe?
pieput - Donderdag 9 december 2021 13:57
Draaideurervaringen veroorzaken een behandelmoeheid.
pieput - Woensdag 26 januari 2022 13:56
Als je een BMi van x* hebt zit je in de gevarenzone en kun je op de PMU terecht komen met verpleegkundigen die gespecialiseerd zijn in eetstoornissen. Je moet een BMI boven de x hebben om in aanmerking te komen voor psychotherapie. Er zijn ook therapeuten die bij lichamelijke interventie tegelijkertijd ook coaching aanbieden.De brede visie wordt dat wel eens genoemd en her toe gaan steeds meer therapeuten toe over omdat het snelle resultaat van aankomen en eten leidt tot weerstand en verzet en het geeft ook meer kans op terugval. Alleen aankomen en verder niets kan al binnen een jaar al voor een terugval zorgen als er tegelijkertijd geen coaching wordt ingezet .Ze stellen bij Rintveld vast in de beslisboom dat je met een BMI van x wilsonbekwaam zou worden geacht. Als je tegen een hypo aanzit dan moeten ze je wel dwingen en er waren er ook bij die achteraf toch dankbaar zijn dat ze hebben ingegrepen maar het kan ook traumatisch zijn door middel van dwang ingrijpen. Men moet dan kiezen tussen twee kwaden en ging van het goede resultaat uit. De evidenced based behandelingen zijn niet individueel genoeg. De kans op negatieve groepsdruk kan een nadeel zijn maar dan moet er personeel aanwezig kunnen zijn dat als ze bij elkaar zitten dat er corrigerend zal worden opgetreden. Ook zou het van het behandelklimaat afhangen. Ook bestaat er infectiegevaar met dat men elkaar aansteekt met tips en trucs. Meer personeel is dan nodig om daar toezicht op te houden en eventueel corrigerend op te treden als men bij elkaar zit. Iemand die er gevoelig voor is kan er dan voor zwichten hier aan mee te doen als men niet opbouwend is en steunend.

* zie huisregels
pieput - Woensdag 26 januari 2022 14:03
Motivational speakers laten komen om daar te spreken wat het voordeel is van duurzaam herstel. Weet dat duurzaam herstelde personen die een eetstoornis hebben gehad voor geen prijs terug zouden willen naar de eetstoornis en wat voor voordelen het oplevert. . Ook psycho educatie aanbieden over goede voeding en de functie ervan. Op tijd ingrijpen voorkomt dat het ingeslepen raakt waardoor het wortel schiet in de identiteit. Je voelt je ook medeplichtig en verantwoordelijk voor andermans gezondheid en herstel.