Ervaring Triversum de Westkust

 

Graag deel ik mijn ervaring met Triversum met jullie. Ik heb zelf bij de afdeling 'De westkust' gezeten. De westkust is een afdeling voor jongeren waar eetstoornisproblematiek en persoonlijkheidsstoornissen worden behandeld. Er zijn negen bedden, maar ze proberen om zo een goed mogelijke verdeling te maken. Een van de bedden is een crisisbed, als je crisisbed bent heb je een behandeling van een maand. Verder heb je regels zoals je mobiel inleveren als je naar boven gaat en bedtijden. Je gaat ook om de week zwemmen op donderdag.

triversum triversum

Het fase plan is in 2014 vernieuwd. Het begint in fase 0 en eindigt in fase 4. Meestal begin je in fase 0 of 1. Hoe verder in het faseplan hoe meer je zelf mag en hoe meer verantwoordelijkheid je krijgt. Je komt verder in een fase als je het gewicht voor die fase heb bereikt. Bij niet genoeg of te veel aankomen kom je in reserve fase. Dit houd in dat je minder mag. Meestal mag je dat doen van de vrijheden van de fase ervoor. Op de Westkust werken er sociotherapeuten. Ieder kind op de westkust heeft 2 mentoren. Hier hou je geregeld contact mee over hoe het gaat.

Ook is er een weekopening en weekafsluiting. Bij de weekopening vertel je hoe je weekend is gegaan en bij de weekafsluiting hoe je week is gegaan. Je werkt ook per week met een kaart met werkpunten. Daar ga je dan die week aan werken. Je behandelt dat tijdens behandelkaart bespreking.

Op dinsdag heb je hobby ontwikkeling. Daarbij ga je om de week weg naar bijvoorbeeld het strand. Of je gaat knutselen, voetballen of andere leuke dingen doen. Het wordt georganiseerd door de jongeren zelf. Op woensdag is er bezoekavond en bespreek je het weekend voor.

triversum

Je heb ook verschillende therapieën:

  • Individuele therapie: alleen met een therapeut praten over problemen vanaf fase 3
  • PMT: bewegingstherapie
  • Sociale vaardigheden ;op donderdag door socio's
  • Creative of muziek therapie
  • Eetstoornisgroep
  • Rots en Water

Alles is op indicatie

Door de week heb je:

  • Dinsdag tostidag
  • Woensdag bolletjesdag
  • Donderdag eierdag

De diëtiste is er elke week op woensdag of dinsdag. Verder heb je corfee, dat mag vanaf fase 3. Dan mag je corvee op maandag en vrijdag. Ook moet je op vrijdag je kamer schoonmaken. Als je fase 4 zit heb je ook je eigen corvee dag dan moet je koken en boodschappen doen.

Ze hebben op Triversum ook een School de Spinhaker. Hoe verder in de fases, hoe meer je naar school mag. In het weekend ga je naar huis tenzij je in fase 0 of een reserve fase zit. Bij fase 4 ga je ook gewoon het hele weekend naar huis.

Een dag ziet er meestal zo uit: Je staat op en om kwart voor 8 is er ontbijt. Dan ga je naar school en om kwart over 10 is er pauze. Rond kwart over 12 of half 1 is de lunch. Dan ga je terug naar school tot half 3 als je fase het toelaat. En dan om half 3 behandelkaartbespreking. Dan van 3 tot 4 overdracht. Om 4 uur tussendoortje. En dan om half 6 avondeten. En het verschilt per avond wat er is.

kamer triversum kamer triversum

Zelf heb ik Triversum als heel prettig ervaren. Het was mijn tweede opname, maar had er wel zelf voor gekozen. En ik heb er absoluut geen spijt van gehad. De socio's vond ik erg aardig. Ook het fase plan heeft me erg geholpen. Je wist namelijk precies waar je aan toe was. Zelf vond ik het wel jammer dat als ik mijn best deed, en toch niet genoeg aankwam ik weer in reserve fase kwam. Nu ben in sinds een paar weken thuis en het is lastig thuis, maar ik blijf vechten.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Lotte - Vrijdag 3 oktober 2014 12:01
Wat vond je van het om de week zwemmen op donderdag, had je daar moeite mee? Voor mij zou dat namelijk een ontzettende uitdaging zijn, niet zozeer vanwege het zwemmen zelf maar je snapt wel waarom :p
sharon - Vrijdag 3 oktober 2014 12:33
Zelf ben ik daar ook opgenomen geweest... 3x niet zo'n fijne tijd gehad daar maar heeft wel enorm goed geholpen!
marleen2502 - Vrijdag 3 oktober 2014 12:56
what the hell .... ze straffen je nog eens extra als je 'te veel' bijkomt ?!
Anoniem - Vrijdag 3 oktober 2014 13:51
@Lotte Meestal zie je er erg tegen op maar als je er bent valt het erg mee. Het was voor mij ook fijn dat het in een Zwembad was waar ik niemand kende
annoniem - Vrijdag 3 oktober 2014 15:34
Raar dat je beperkt word als je te veel aankomt, dan kan je nog BED hebben of wat dan ook, je doet het niet expres, dit wil je zelf ook helemaal niet.
yunqi - Vrijdag 3 oktober 2014 15:42
Heb zelf minder fijne ervaringen met Triversum. Ik vind de behandeling te onpersoonlijk. Hoewel er inderdaad ook echt positieve punten zijn. Met het straffen voor teveel aankomen ben ik het ook nooit eens geweest!
Fijn dat het jou wel zo goed heeft geholpen!!
L - Vrijdag 3 oktober 2014 18:50
Hej daar heb ik ook gezeten, op t triversum dan. Ik zat op de jvb a.
N. - Zaterdag 4 oktober 2014 17:58
Kan iemand uitleggen waarom dat is, straffen als je te veel aankomt?
Jimmy - Zondag 5 oktober 2014 14:58
"De socio's vond ik erg aardig."
Vraagje: wat is een 'socio'?
Anoniem - Zondag 5 oktober 2014 22:25
Ik heb daar op de kp gezeten maar dat hield ik niet lang vol, vond het daar allemaal zo raar gaan. Therapie had ik ook nooit want of er was geen therapeut of er waren een aantal te laat en dan gaat het niet door. Dit is wel al een aantal jaar geleden. Maar ben een aantal keer opgenomen geweest maar dit vond ik heel raar.

Maar ik snap inderdaad ook niet dat je gestraft wordt als je meer bijkomt dan de aankom eis.
T - Maandag 6 oktober 2014 19:50
Ik moet voor crisisopname naar het triversum, gaat het dan hetzelfde of zijn er andere regels? En wat houd 1 tussendoortje in ? Sorry ik ben als de dood voor tussendoortjes ;'')
anoniem - Maandag 6 oktober 2014 20:08
@ Jimmy een socio is een therapeut die je begeleid in de kliniek
anoniem - Maandag 6 oktober 2014 20:10
@n.dat is omdat sommige meisjes heel veel gaan eten en aankomen zodat ze er snel weg mogen
anoniem - Maandag 6 oktober 2014 20:12
@t tussendoortje heb je gewoon standaard sultana en evergreen en een dobbellijstje die is elke maand anders dan dobbel je wel tussendoortje jr krijgt met een dobbelsteen
T - Dinsdag 7 oktober 2014 16:44
Dankje :) Maar is het programma buiten school bij een crisisopname hetzelfde ?
anoniem - Dinsdag 7 oktober 2014 20:45
@t als het goed is heb je bij crisis opname geen school
Triversumbitchezz - Dinsdag 7 oktober 2014 21:41
@t, weet je wanneer je wordt opgenomen?
N. - Woensdag 8 oktober 2014 02:57
@ anoniem, dank je wel!
Maar iedereen volgt toch een lijst? Of mag je wel meer eten?
naomi - Woensdag 8 oktober 2014 04:52
Ik heb op de D&A gezeten op triversum en het was serieus verschrikkelijk
T - Woensdag 8 oktober 2014 21:34
@triversumbitchezz waarschijnlijk na de herfstvakantie, ik sta nu op de wachtlijst :)
anoniem - Zondag 19 oktober 2014 16:48
@n. Ja iedereen volgt een eetlijst met eetstoornis
D - Zaterdag 15 november 2014 23:10
@T, wanneer was je opgenomen op de crisisopname? ik was er namelijk na de herfstvakantie ook!
nikki - Zondag 16 november 2014 01:26
Als je een crisisbed BENT...???
Lace - Zaterdag 3 januari 2015 12:18
Ik ben zelf voor behandeling op de jvb-c (westkust) geweest voor 11 maanden en daarna nog een keer op een crisisbed voor 1 maand.
Mijn ervaringen zijn negatief en positief. Ik voelde me niet erg serieus genomen daar de eerste opname, 2e keer ging het wel beter maar omdat het dus de 2e keer was waren er veel vooroordelen wat ik zelf niet vind kunnen.
Ook de overgang van opname naar ambulante hulp was slecht, de persoonlijke gesprekken had ik met een therapeut die ging huilen omdat ze 'het zo erg vond' heel nutteloos allemaal.
Verder daar wel tot rust kunnen komen en geleerd hoe ik patronen bij mezelf kan herkennen en onderbreken.
Anoniem. p - Zaterdag 14 maart 2015 17:03
Kan het zijn dat je jezelf daar gaat identificeren met lotgenoten en er daardoor beroerder uitkomt dan dat je erin gaat?
anoniem - Zondag 5 april 2015 16:32
@anoniem.p dat kan maar gebeurt bijna nooit.Het is hoe je er zelf in staat. Als je merkt dat je het gaat doen geef het dan aan.Ik ben er zelf niet slechter uitgekomen.
Annoniempje - Woensdag 15 augustus 2018 14:35
*prettige ervaring*. Kindermishandeling kun je beter zeggen! Ik heb daar de ergste maanden van mijn leven beleefd, en heb er een flinke angststoornis en paniekaanvallen aan overgehouden. Ik kots die hele plek en de mensen daar onder. Gadverdamme
Sjoerd uden - Donderdag 24 januari 2019 02:32
Heb daar in de jaren 90 gezeten voor korte tijd en het was verschrikkelijk wat ik daar mee maakte allemaal het ergste was een meisje wat haar haren in de brand stak niet echt prettig om mee te maken als jochie van amper 13 therapie was toen ook al niet anoniem meest altijd groepstherapie volgen zoals bijvoorbeeld in de vorm van toneeltherapie leidinggevende waren ook nooit echt aardig voor je in die tijd hoop dat het in de loop der jaren wel erg is verandert P.s ben blij dat ik toen er voor heb gekozen om weg te gaan want het was heavy stuff hoe ze met kinderen om gingen daar werkt een isoleercel ook niet echt in mee als te je nog aan het puberen bent want ze dachten dat ik gedrags stoornis had wat nu jaren later niet klopte wat bleek idd Dus niks aan de hand te zijn alleen nooit me trauma's kunnen verwerken uit me vroege jeugd thanks jeugdzorg voor alle verkeerde beslissingen en de medicijnen die nooit nodig waren geweest sta nu waar ik moet zijn zonder die troep ik hoop dat de mensen die er nu net uit zijn of nog zitten het oon goed zal gaan en gebruik je talent die je nog zal gaan ontdekken en gebruik die elke dag ook jullie komen er uiteindelijk. Mvg uit Harderwijk Sjoerd uden toen Sjoerd Visser 13 jaar jong