Ervaring Riagg II

 

helpMijn ervaring met het Riagg is niet zo positief. Naar wat ik heb meegemaakt behandelen ze je volgens ‘standaard' paden, zonder per persoon te kijken wat voor jou het beste is. Bovendien zijn ze er nogal slordig en lopen veel dingen niet zoals het hoort. door anoniem

Ik werd door de leerlingenbegeleidster van mijn school aangemeld voor een groepscursus bij het Riagg. Maar na een paar maanden had ik nog niets van ze gehoord. Totdat ik ineens werd gebeld dat de groep de volgende dag al zou starten. Bleek ze dat mijn gegevens kwijt waren geweest...

Zo werd er ook een onderzoeks-gesprek gehouden met het gezin, waar we na een paar maanden wachten nog stééds geen uitslag van hadden. Toen ik uiteindelijk zelf aan de bel trok, bleek dat ze het simpelweg vergeten waren. Aan die uitslag zelf hadden we uiteindelijk ook niet veel. Er werd aan ons als gezin gevraagd of we behoefte hadden aan meer gezinsgesprekken. Maar ze wisten zelf eigenlijk al niet of dat nou zin zou hebben en zaten ons een beetje vragend aan te kijken.

Mijn hulpverleenster wist überhaupt niet goed wat ze met mijn problematiek aan moest, en bleef me doorsturen van de ene groep naar de andere. Als ik er tegenin ging en iets anders wilde, bleef ze erop hameren dat dit het beste voor me was. Op een gegeven moment wilde ze me doorverwijzen naar dagbehandeling ergens anders. Ikzelf wilde me ook op een andere behandeling oriënteren, want een behandeling die een jaar duurt wil ik niet zomaar ‘blind' instappen. Maar om ergens anders een oriënterend gesprek te krijgen had ik een verwijzing nodig en die weigerde ze me te geven.

Ik had ook het gevoel dat ze mijn problematiek niet serieus nam, en het als ‘standaard puber-problematiek' bleef zien (terwijl er achteraf gezien wel meer aan de hand was). Zo heeft het vrij lang geduurd voordat ik door werd gestuurd naar een psychiater. Mijn hulpverleenster bleef ontkennen dat ik depressief was, en toen dat toch zo bleek te zijn beweerde ze dat anti-depressiva bijna nooit werken bij jongeren. Dit bleek achteraf helemaal niet waar te zijn.

Uiteindelijk heb ik dus weinig aan het Riagg gehad. Maar ik denk wel dat het heel erg verschilt bij welke vestiging je zit en welke hulpverlener je hebt.

Foto: VTda.info

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Lotte - Dinsdag 14 september 2010 12:52
Dat is inderdaad niet zo'n positieve ervaring bij het Riagg! Dat is jammer, en onprofessioneel .. !

Mijn ervaring met Riagg is wel positief, en ik kreeg een therapeut met veel ervaring op het gebied van eetstoornissen. Ik denk dat dat echt heel veel verschil maakt, of je een goede therapeut krijgt of niet, en of het klikt of niet. Tuurlijk, eigen inzet is minstens zo belangrijk, maar als je therapeut je niet serieus neemt en je kan niet alles tegen hem/haar zeggen.. dat helpt niet echt! Uiteindelijk heeft de behandeling mij daar niet geholpen, omdat het niet intensief genoeg was. Ik wou graag naar een groep, maar die was er niet. Gelukkig werkte mijn therapeut wel mee en kon ik vrij snel naar een andere instelling toe, met verwijsbrief.

xxxx
suus - Dinsdag 14 september 2010 18:52
mijn ervaring met het riagg is ook alles behalve positief.
ik kwam in de crisiszorg na een zelfmoordpoging en kreeg toen wekelijkse gesprekken.
het klikte totaal niet met die man en had ook niet het gevoel serieus genomen te worden.
ik heb daar ook voor het eerst verteld over mijn eetstoornis (het is nu...7 jaar geleden ofzo) maar het enige wat ik te horen kreeg was dat ik naar een dietist kon gaan...
ik ben toen maar begonnen met beweren dat het wel goed ging...maar als ik toen goed behandelt zou zijn, zou ik nu niet staan waar ik nu sta...en daar kan ik me heel erg boos over maken
piet - Maandag 21 juli 2014 08:51
Inderdaad, zoals hierboven. Ze zitten er om geld te vangen. Je hebt het idee dat je tegen aan muur praat. Er hadden ondertussen erge dingen kunnen gebeuren hier thuis of met mij, maar ze blijven tijdens de gesprekken praten alsof je met zomaar iemand praat zonder verstand van zaken die eigenlijk geen oplossing of verlichting weet te scheppen.
Zonde van mijn eigen risico bijdrage en na 3 maanden zit ik nog met hetzelfde rotgevoel !