Ervaring Lentis Ceres

 

lentis ceres eetstoornisHet volgende ervaringsverhaal op basis van interviewvragen is geschreven door één van de leden van Proud2Bme die in therapie is bij Ceres Zuidlaren. Zij vertelt hoe het er volgens haar aan toe gaat, wat zij moeilijk vindt en als prettig en minder prettig ervaart.

Hoe en waarom heb je je aangemeld bij Ceres/ Lentis?
Eigenlijk was dat niet echt een heel erg bewuste keuze de tweede keer. Er is hier in het noorden van het land niet veel anders tenminste niet wat klinieken betreft. De tweede keer wist ik er al vanaf natuurlijk.

Hoe zag de intake eruit?
Je krijgt eerst een kennismaking met Ceres zo heet de klinische afdeling. Dit houdt in dat je word uitgenodigd op Ceres en dat je bekenden(mensen die je tot steun kunnen zijn), familie mag meenemen. Je bent dus meestal ook niet alleen uitgenodigd maar meerdere die in aanmerking willen komen voor een behandeling op Ceres. Bij deze bijeenkomst krijg je te horen hoe het op Ceres er aan toe gaat en kun je vragen stellen.

Mocht je dan besluiten om in behandeling te willen gaan ga je verder met de intake en je krijgt een gesprek met de hoofdbehandelaar en word je opgeroepen voor een introductiedag. Op die dag heb je een afspraak met de psychiater, huisarts, diëtiste en de groep die op dat moment is opgenomen. Als je die dag hebt staat dan ook al vast dat je twee dagen erna word opgenomen tenzij er reden zijn waarom het niet zou kunnen.

Hoe lang moest je wachten voordat je hulp kreeg?
Bij mij ging het vrij snel, beide keren. Maar het ligt er gewoon aan hoeveel plekken er beschikbaar zijn, Maar de intake op zich gaat altijd vrij snel. Binnen een paar weken zeg maar.

Hoe ziet een week in de kliniek eruit?
Je zit in een groep van maximaal 9 personen, dit kunnen vrouwen en mannen zijn. De leeftijd is vanaf 18 jaar.

  • Je hebt om 8 uur het ontbijt, daar staat een half uur voor.
  • Daarna volg je de therapieën die per dag verschillend zijn.
  • Om half elf heb je dan koffie/thee met een koekje. Daarna weer therapieën.
  • Om half 1 word er warm of brood gegeten.
  • Hierna weer eventuele therapieën.
  • Vervolgens om drie uur weer een thee/koffie moment met een koekje en een stuk fruit.
  • Daarna weer eventuele therapieën.
  • Dan om kwart voor 6 word er brood of warm gegeten, afhankelijk van de dag.
  • Hierna heb je nog de dagafsluiting en ben je vrij om te doen wat je wilt.

Je kunt bezoek ontvangen, kunt tv kijken of je terug trekken op je kamer.

  • Om acht uur heb je weer een moment samen met koffie/thee en een grote koek.
  • Om half tien heb je het laatste eetmoment samen, je neemt dan een melkproduct of fris en nog een stuk fruit.

Wat je daarna wilt doen, bepaal je zelf. De eerste 6 weken weeg je 3x in de week voor het ontbijt aan, in je nachtkleding. Na die 6 weken weeg je nog 2x per week. Iedereen volgt in principe dezelfde voedingslijst tenzij er individuele afspraken zijn gemaakt.

Ook met aankomen heeft iedereen zijn eigen afspraken. Kortom de behandeling is erg individueel opgesteld. Je hebt 1x in de week een gesprek met een socio die begeleid je tijdens de opname. Een zogenaamde coach dus. De opname kan van 6 weken tot 6 maanden duren. Op vrijdag mag je vanaf half twee op weekend tot uiterlijk 22.45 zondagavond. Als je in de weekenden in de "problemen" komt dan zijn er contactmomenten mogelijk (telefonisch) met een socio. Maar je kunt dus niet in het weekend op ceres verblijven.

Welke therapieën volg je?
Je krijgt de volgende therapieën. Pmt 2x waarvan de ene keer sport en de andere keer spiegelen. Cognitieve gedragstherapie, eetdagboek, weekendbespreking, voedingsvoorlichting, psychosociogroep, huiswerkuur, sociogroep, clientenstafberaad, huishoudelijke vergadering, materiele hulpverlening, dagopening en dagsluiting en interactie met het probleem.

Eén keer in de 6 weken word er een vipavond georganiseerd door cliënten en staf. Tijdens deze avond wordt voorlichting gegeven over eetstoornissen en de behandeling op ceres. Ook is er op deze avonden de gelegenheid voor vips en voor cliënten om ervaringen uit te wisselen. Vips zijn very important persons. Dat kunnen dus bijvoorbeeld familie en vrienden zijn.

De meeste therapieën spreken wel voor zich wat ze inhouden denk ik maar een paar zal ik nog uitleggen.

  • Voedingsvoorlichting = Tijdens de voedingsvoorlichting wordt er groepsgewijs voorlichting gegeven over voedingsadviezen door de diëtiste.
  • Clientenstafberaad = Bespreken van problemen rond de onderlinge samenwerking met de groepsleden en de samenwerking met de staf.
  • Materiele hulpverlening = Als je problemen hebt op het gebied van wonen, werken, huisvesting, financiën, instanties etc. kun je daar ondersteuning bij vragen. Dit onderdeel wordt begeleid door maatschappelijk werk.
  • Interactie met het probleem = Hierbij gaat het erom dat je je eigen eetstoornis leert kennen. Dit moet leiden tot betere keuzes over de rol die de ES in je leven mag spelen. Ook kan het je helpen bij het ontwikkelen van vaardigheden om je ES en de effecten daarvan te bestrijden. Het leren kennen van je ES gebeurt op 2 manieren door het interviewen van het probleem en door het doen van rollenspellen.

Met hoeveel mensen zit je in een groep?
Je zit dus maximaal met 9 personen in de groep. Dit heeft zijn voordelen en nadelen. Je kunt elkaar steunen in alle dingen waar je tegenaan loopt, iedereen zit tenslotte in het zelfde proces. Maar soms kan het ook wel erg benauwend zijn om steeds met anderen en hun gedrag geconfronteerd te worden.

Hoe ervaar je de behandeling zelf?
Ik ervaar de behandeling als zeer goed, al zijn er natuurlijk altijd wel dingen waar wat verbeterd kan worden maar dat is overal zo. Wat wel belangrijk is dat je een goede motivatie hebt want de eigen verantwoordelijkheid is er erg groot. Als jij niet eet en je laat je bv. daar niet in helpen zal niemand je dwingen. Als je neiging hebt om veel te smokkelen of je niet aan de regels te houden en je bent daar niet open over heb je daar jezelf alleen maar mee. Als het opvalt word je er wel op aan gesproken maar jij moet er vervolgens wat mee doen.

Zijn er bepaalde regels waar je je aan moet houden?
Een paar regels zijn:

  • Bezoektijden: In principe kan je elke avond behalve de dinsdag bezoek na 19 uur ontvangen op je eigen kamer of buiten de afdeling.
  • Huisdieren: Je mag in principe huisdieren houden als ze gekooid in de eigen kamer worden gehouden. En natuurlijk mag er niemand allergie voor het dier hebben.
  • Mobiele telefoons staan uit of worden niet meegenomen naar de therapieën.

Daarnaast heb je de eerste 6 weken die noemen ze ook wel de motivatiefase. Tijdens deze motivatiefase gelden de volgende regels:

  • De eerste 6 weken mag je niet alleen buiten de afdeling, dus wel onder begeleiding van een groepsgenoot, sociotherapeut of bezoek.
  • Je bent niet alleen in de keuken en wanneer je er wel moet zijn, vraag je iemand om mee te gaan.
  • In de weekenden zorg je ervoor dat je niet alleen thuis bent. Dit houdt ook in niet alleen reizen.
    Dit moet je helpen om het je Espatroon te doorbreken en is een voorwaarde om op ceres in behandeling te zijn.
  • Soms word op de laatste regel nog wel eens een uitzondering gemaakt.

Iedereen heeft zijn eigen kamer en die mag je zelf uitzoeken op het moment dat je introductie komt lopen. Je mag tussendoor naar je eigen kamer mits je het natuurlijk als vluchtweg gaat gebruiken.

Hoe gaat het met de maaltijden?
Hierbij nog een aantal regels rondom het eten. Dit zijn volgens mij wel de belangrijkste:

  • Op tijd zijn
  • Eten helemaal op eten.
  • Je spreekt elkaar aan op smeren, beleggen en drinken.
  • Maaltijden duren een half uur, dan moet je klaar zijn.
  • Er mag geen eten of snoep voor eigen gebruik gekocht of aangenomen worden.

Broodmaaltijd:

  • per dag minimaal 4 boterhammen met kaas, vlees.
  • Per dag minimaal 2 boterhammen met zoet beleg.
  • Aan begin van de maaltijd leg je brood klaar en schenkt je drinken in.
  • Warm eten: wekelijks vul je een keuzemenulijst in en 2x per week word er door de groep zelf gekookt.
  • Na het eten ben je verplicht om een half uur in de gezamenlijke huiskamer te blijven zitten.

Een heel verhaal is het geworden en kan nog wel meer vertellen maar volgens mij ben ik al erg uitgebreid bezig geweest :)

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

M. - Maandag 7 februari 2011 13:27
Begrijp ik nu goed dat iedereen dezelfde voedingslijst moet volgen? Dat is toch raar? Het ene lichaam komt toch veel sneller of veel langzamer aan dan het andere lichaam? Hoewel het natuurlijk altijd uitvogelen is wat bij jou past, zijn eetlijsten uiteindelijk toch altijd individueel?

En misschien heb ik er overheen gelezen, maar wat is het beleid met betrekking tot aankomen? Is er sprake van een pondslijn?
Helen - Maandag 7 februari 2011 13:54
"Iedereen volgt in principe dezelfde voedingslijst tenzij er individuele afspraken zijn gemaakt."

Het is inderdaad zo dat ieder lichaam anders is, maar dat betekent niet automatisch dat iedereen een precies afgestemd viarerend dieet nodig heeft, bedenk maar eens dat je in een gezin vaak ook hetzelfde eet. Ik denk dat het heel goed is om allemaal min of meer dezelfde basis te hebben (een gezond eetpatroon). Daarnaast zal het zo zijn dat als blijkt dat je hier te weinig van aankomt, je individuele afspraken zult krijgen.


milou - Maandag 7 februari 2011 17:20
zelf heb ik hier 2 jaar geleden ook gezeten, toen waren en 2 groepen: ceres individueel(max.6pers) & ceres groep(max.9pers). ik zat toen bij ceres individiueel, maar begrijp ik nu dat er nog maar 1 groep(max.9pers)is?

Poohtje - Maandag 7 februari 2011 20:49
M : Iedereen heeft zijn eigen lijn met aankomen.Je laat dat in t begin vastleggen naar welk gewicht je wil en hoeveel je dan moet aankomen per week.Dus kan voor iedereen verschillend zijn.

Milou: Er is inderdaad nu nog maar 1 groep.
milou - Dinsdag 8 februari 2011 17:13
ok, sinds wanneer is dat zo? wel jammer want er is hier in het noorden als zo weinig, 1 kliniek maar(ceres dus), waar nu dus nog maar plek is voor 9 personen.
poohtje zit jij daar of heb jij daar ook gezeten?

xx
inger - Woensdag 9 februari 2011 01:06
Lijkt mij persoonlijk geen fijne behandeling.
Juist waar je vrijheid krijgt, zou het voor mij nooit goed zijn geweest.
Bijv. je tijd grotedeels zelf invullen, in de keuken kunnen, naar je kamer kunnen etc.
En met eten moet dus iedereen dezelfde lijst volgen ...

Afijn, ieder zijn eigen behandeling.
En des te beter dat het jou geholpen heeft!

x
----- - Zaterdag 19 februari 2011 17:14
Er zijn twee klinieken. Ook nog de ruyterstee..
Lusi - Dinsdag 13 augustus 2013 01:06
@ -------
De ruyterstee is niet voor volwassenen.
ano - Maandag 26 augustus 2013 20:43
De ruyterstee is ook geen kliniek voor eetstoornissen.
En over Ceres. Ik heb er 2x gezeten zowel groep als individueel. En het scheelt elkaar bijna niets. Ook zijn er weinig therapieën op een dag en heb je veel vrije tijd oftewel dode momenten.
De behandeling is heel erg gericht op het aankomen.
Zit je op bmi 20 dan ben he klaar om naar huis te gaan. Volgens hun.. er wordt vrijwel niet gekeken naar de oorzaak.
Ben er op eigen kracht en die van mijn partner uit gekomen.
an - Donderdag 17 oktober 2013 11:39
ik vind dat te onrecht in de kliniek zit
Peter - Zaterdag 28 december 2013 06:39
Lentis houd alle klachten voor zichzelf en het personeel is vrij jong en gedreven op succes waarbij het probleem van de cliënt over het hoofd word gezien.
Weinig oplossingen voor de problematiek maar een onrealistische lading aan erkenning en begrip die compleet weg vallen zodra je lentis weer verlaat waardoor
de client een hoger risico heeft op terug val .

Hoevaak mensen terug komen nadat ze bij lentis zijn geweest wil lentis niet kwijt maar het zijn er veel.

Lentis medewerkers hebben bijna allemaal een gigantische ego wat de cliënt schaad . Het aangeven van een conflict word ontkend of afgedaan als niet goed begrepen .
Hun "alleen heersende" instelling zorgt ervoor dat ze maar moeilijk tot niet overleggen met hun collega's ( omdat ze immers niet hun ego willen schaden) en dit ook uiteraard niet van hun collega's terwijl je daar verzoeken voor indient .

Ik snap niet waarom lentis mag blijven bestaan met hun gesloten houding en afwerking van klachten. Ja eigenlijk weet ik dat ook wel .... levert nogal wat geld op en de informatie gebruiken ze weer om positie te versterken en clienten beinvloeden om bepaalde medicatie te gebruiken.

Het is jammer dat ondanks onderzoek aantoont dat de meest geesten zieken zich bevinden onder de psychiaters en psychologen en ook de meeste schaamte om dit kenbaar te maken aan collega's en familie .......

Jammer dat lentis het op de u.s.a manier wil doen .... ike ike ike en de rest kan ....
Tjessie - Vrijdag 23 januari 2015 20:20
h
amy - Zaterdag 20 juni 2015 13:49
Ik ben in 2002 opgenomen geweest op Ceres.
Ik vond het net een sekte. Als je niet genoeg was aangekomen kreeg je een uitbrander en was je wel genoeg aangekomen dan werd je beschuldigd van teveel water drinken voor het wegen. De eerste tijd moest ik alleen eten want ik had nog niet het gewenste gewicht om bij de rest aan tafel te mogen zitten. Dat alleen eten ging natuurlijk helemaal niet goed. Na een paar maanden ben ik weggestuurd omdat ik volgens hen een afspraak niet nagekomen was. Dat klopte niet maar ik kon praten als brugman. Er werd gezegd dat ik waarschijnlijk dingen deed waarvan ik later niets meer wist. Verder kreeg iedereen diagnose borderline en allemaal aan de temazepam. Ik ben er getraumatiseerd uitgekomen en met mijn klacht is nooit wat gedaan.