Ervaring Emergis afdeling 40

 

emergis eetstoornisEmergis heeft verschillende afdelingen voor eetstoornissen. Ik heb anderhalve maand op de dagbehandeling gezeten (afdeling 42) en ik zit nu op afdeling 40 (kliniek voor jongeren t/m 21 jaar) Mijn ouders hebben me aangemeld bij Emergis.

Ik moest kiezen of ik naar de Viersprong ging of naar Emergis. Ik had al goede verhalen over Emergis gehoord, en de wachtlijst was een stuk korter. Dit was in juli 2010, het was op dat moment heel duidelijk dat ik het met ambulante hulp niet ging redden, dus hadden we de beslissing gemaakt om intensievere hulp te zoeken.

Ik kreeg eerst een screening. In de screening krijg je een diagnose (als je die nog niet hebt). Ik moest in het kort vertellen hoe mijn eetstoornis er tot op dat moment uit had gezien, en wat ik wilde in de toekomst. Je krijgt een advies voor een behandeling, maar dat wordt eerst nog besproken in het team. Na twee weken ben ik gebeld dat er gekozen was om mij dagbehandeling te laten doen. Vlak daarna kreeg ik een intake voor dagbehandeling. Ik ben 25 oktober begonnen met dagbehandeling, en tot die tijd heb ik elke week op de poli-kliniek een gesprek gehad. 15 december ben ik begonnen in de kliniek, omdat duidelijk was dat dagbehandeling niet voldoende was voor mij.

We beginnen elke dag om 08.00 uur, met het ontbijt. Dat duurt tot half 9, en dan doen we een kort rondje om te weten hoe het met iedereen gaat. Om kwart over 9 hebben we de eerste therapie, om 10.00 uur is het tijd voor koffie & thee met een tussendoortje. Meestal hebben we daarna ook therapie. Van 12.30 uur tot 13.00 uur hebben we een warme maaltijd. Je mag drie dingen kiezen die je absoluut niet lust, dat hoef je dan niet eten. Bij elke maaltijd is er één keuze; dit is een keus in vlees, of in aardappels, of in saus of in het toetje. Deze keuzes worden twee weken van te voren doorgegeven.

Afhankelijk van de dag hebben we 's middags ook therapie, behalve op woensdag, dan heb je de kans om te ontspannen. Dit kan door zumba te doen, je kunt ook fitnessen. Je mag alleen zumba en fitness doen als de hoofdbehandelaar akkoord gaat, het mag ook pas vanaf een bepaald gewicht. Om 3 uur is het weer tijd voor koffie & thee met een tussendoortje. Om kwart over 4 hebben we dagafsluiting. We eten 's avonds van 17.30 tot 18.00 brood. 's Avonds kan er bezoek langskomen. In principe van 18.00 tot 20.00, af en toe mogen we ook tot 21.00 uur weg. Om 20.00 kijken we meestal tv en hebben we koffie & thee met een tussendoortje.

We mogen vanaf vrijdagmiddag 13.00 uur op weekendverlof en we moeten uiterlijk 23.00 uur op zondag terug zijn. We hebben verschillende therapieen, zoals weekend-nabespreking, eetgroep, weegronde, Groeps-Psycho-Therapie, Psycho-Motore-Therapie, thematiek, assertiviteits-training, creatieve therapie, krantenbespreking, traktatie, weekafsluiting en weekend-voorbespreking. We hebben elke week een individueel gesprek met de hoofd-behandelaar en ongeveer eens in de twee weken een individueel gesprek met de verpleging.

bloemDaarnaast kun je ervoor kiezen om op dinsdagavond hydro-relaxatie te doen, in het zwembad, er is een zwemgroep op donderdag (mag pas vanaf een bepaald gewicht) en er zijn elke keer modules waar je aan mee kan doen, bijvoorbeeld mindfullness of ‘vrouw-zijn'. Modules zijn 1 keer per week en duren gemiddeld 8 weken. We koken elke maandag zelf, dan kiezen we uit een lijst met uitdagingen, zodat we moeilijke dingen in een veilige situatie kunnen oefenen. Sinds kort hebben we ook twee keer per week bezigheidsactiviteit, je mag zelf kiezen of je daar heen gaat, je kunt schilderen, knutselen, zagen, breien, een spelletje doen en nog veel meer.

Persoonlijk vind ik creatieve therapie heel erg fijn. Ik ben zelf niet creatief, maar dat is ook helemaal niet nodig. Ik heb er erg veel aan. Daarnaast vind ik Groeps-Psycho-Therapie heel goed, dan bespreken we meestal de sfeer in de groep en wat er verbeterd kan worden.

Ik vind dat wel fijn omdat je gewoon dingen kan zeggen die je dwars zitten, en het is heel goed voor het groepsgevoel. Toch is therapie voor iedereen anders, de ene therapie kan heel helpend zijn voor de één en veel minder voor de ander. Het is dus niet dat ik niks heb aan de andere therapieen, maar ik vind Creatieve Therapie en Groeps-Psyco-Therapie gewoon het fijnst.

We zitten momenteel met 8 mensen in een groep. 8 personen is in principe het maximale aantal, af en toe komt het voor dat er iemand acuut geholpen moet worden, dan krijgen we een overbed (slapen op een andere afdeling, maar wel meedraaien in de therapie van afdeling 40). Ik vind 8 personen een fijn aantal. Je hebt altijd mensen waar je je aan op kan trekken als het wat minder gaat, je kan feedback krijgen vanuit verschillende oogpunten, maar de groep is niet té groot.

Op de eerste dag wordt bekeken welk menu voor jou op dat moment haalbaar is. Dit wordt langzaam opgebouwd. Als je moet aankomen krijg je een aankom-norm. Als je je norm niet haalt, moet je automatisch uitbreiden. Kom je meer dan één kilo in een week aan, dan mag er, in overleg met de verpleging, iets van je menu af. Als je een gezond gewicht hebt mag je daarop stabiliseren en wordt er een gewichtsrange afgesproken met je behandelaar. Als je onder je range komt moet je ook uitbreiden, als je boven je range komt mag er in overleg iets van je menu af. In principe wordt je menu langzaam opgebouwd naar een gezonde hoeveelheid.

lichtAls je een aankom-menu volgt en op je streefgewicht komt mag je weer afbouwen naar normale hoeveelheden. Iedereen heeft een ander menu. Het hangt er vanaf hoe ver je in je behandeling bent en hoeveel je op dat moment aan kunt.

Ik vind de behandeling heel fijn. Emergis kijkt goed naar jou als individu, dus niet als ‘eetstoornis patiënt nummer zoveel'. Ze denken met je mee. Je kunt naast de therapie ook leuke dingen doen, dat is een fijne afleiding. Er is altijd tijd om even langs te komen als het niet zo lekker gaat, en als die tijd er niet is omdat het bijvoorbeeld heel druk is, wordt er met je afgesproken hoe laat je kunt komen. Ze laten je niet zomaar aan je lot over, het is een heel fijn idee dat er altijd iemand is waar je naar toe kan gaan.

Er zijn natuurlijk standaard regels, zoals op tijd komen bij het eten en de therapie en individuele afspraken. Daarnaast moet je binnen de tijd je eten op hebben, anders wordt het overige vervangen door nutri-drink. Je krijgt beperkte of onbeperkte vrijheden. Dit hangt af van je gewicht én van je stemming. Als je een gezond gewicht hebt, maar ook heel depressief laten ze je niet zomaar in je eentje naar buiten gaan. Iedereen maakt hier individuele afspraken over. Er wordt van je verwacht dat je elke week een weekdoel hebt. Dit kan een doel qua eten zijn, maar ook om bijvoorbeeld iets met je stemming te doen.

Op afdeling 40 hebben we één 4- persoonskamer, één 2-persoonskamer en twee 1-persoonskamer. We hebben 2 douches en 2 toiletten. We mogen overdag en 's avonds gewoon op de kamers komen, maar er wordt wel op gelet of je niet te vaak in bed ligt om te ‘vluchten' van de wereld.

Bij het ontbijt en de broodmaaltijd 's avonds zit er één verpleegkundige bij, bij de warme maaltijd twee, bij de koffie&thee momenten overdag twee, en 's avonds één verpleegkundige.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

boterbloempje - Maandag 31 januari 2011 15:29
ik heb ook in emergis gezeten afgrijselijk echt mishandeling:S psygische dan ging alleen maar meer achteruit en ze zeggen dan ja gat zo goed enzo heb op 71 gezeten ;)
nou ging meer zelfbeschadeging doen enzo kut kliniek :S
Deborah - Maandag 31 januari 2011 17:06
Ik heb er ook een screening gehad en ze beloofde mij en mijn psychiater(zat toen op gesloten) dat ik er terecht kon en ze me konden behandelen.. Zijn ze simpelweg van mijn dossier van psyQ uitgegaan waar ik alleen werd behandeld voor mijn es en niet voor de rest.. Ja, alleen mijn es, dan konden ze me behandelen.. En ze wisten het zeker. Eenmaal bij de screening zeiden ze op afdeling 40 alleen es behandelen en niet in combo met persoonlijkheidsstoornis.. Terwijl t al gedaignosteerd was en t in mijn dossier stond.. Valse belofte, kon wel in aanmerking komen voor afdeling 41, maar een wachtrij en bij 40 kon ik binnen 2 weken terecht.. Fout hoe ze van een half dossier uitgaan en over dingen heen lezen.. Als ze t dossier van de GGZ erbij hadden wist ik t van te voren en had ik mijn 'hoop er niet opgevestigd'.. Slechte zaak. Voor de rest vond ik t ook erg slecht hoe mijn screening eraan toe ging en we uiteindelijk met mijn ouders op de gang stonden te overleggen dat een kliniek voor persoonlijkheidsstoornissen beter zal zijn, eh hallo privacy?! Wel netjes dat ze me direct in t team hadden besprokn en 3 dagen later terugbelde met t nieuws ik daar niet behandeld kon worden...

Voor de rest is t denk ik wel een prima afdeling..als je alleen een eetstoornis hebt!
boterbloempje - Maandag 31 januari 2011 17:55
@deborah

indd ik heb er gezetten is totaal niks ze helpen je
ja veder de put in ze had beter voor de viersprong moeten kiezen zit daar op school en hoor alleen maar geoie verhalen is geoie behandeling en je blijft er langer van genezen en bij emergis gaat je meer en meer ten onder en dan zeggen ze ja gaat zo goed je moet blij zijn dat je er niet zit meiss;)
@boterbloempje - Maandag 31 januari 2011 18:08
Dat is wel heel negatief allemaal. Ik denk wel dat er daar ook mensen geholpen zijn en het wel als een prettige instantie ervaren. Probeer het niet als feit te omschrijven dat het slecht is, dat is jouw ervaring.
Yla - Maandag 31 januari 2011 21:13
Ik ben op het moment in behandeling bij emergis, heb vanaf december poliklienisch in behandeling, alleen rond half janauri bleek dat niet genoeg te zijn. En is gelijk het traject op gestart voor dagbehandeling en ik kan 14 feb. starten met dagebehandeling op afdeling 42 en ben hier heel blij mee.
En ben tevreden over de zorg die ik krijg bij emergis
Deborah - Maandag 31 januari 2011 22:23
@boterbloempje ze adviseerden mij ook de viersprong, daar was ik ook al aangemeld voor t geval dąt! Maar t ging bij mij echt om een klinische behandeling (famelieproblemen ernaast) en toen ik die intake had afgerond vertelde ze me dat ze me niet konden behandelen. alleen meerdaagse deeltijd of ambulant begeleiden omdat mn problematiek te complex is. en een klinische behandeling daar zal ik achteruit gaan. maar on het onderwerp: jij hebt wel een behandeling gehad bij emeegis?

ik zeg ook niet dt het een 'foute kliniek/afdeling' is, maar mijn ervaring ermee is gewoon negatief. Het was allemaal ook snel, snel, snel want ik moest zo snel mogelijk van de crisis/gesloten afdeling af en overgeplaatst worden naar een kliniek waar ze me wel konden behandelen. misschien dat ze daardoor aar van een half dossier uitgingen, maar vind t wel een beetje slordig hoe het allemaal is gegaan zeg maar.. Wel zeggen dat ze me kunnen behandelen en puntje bij paaltje hebben ze de zorg er niet voor. achteraf gezien ook wel goed, want er speelden te veel adere dingen. Maar gewoon toen was het echt mijn enige hoop, zelfde als de viersprong, en dan 2x afgewezen te worden.. maar goed, dat is even te uitgebreid. ik blijf erbij da ze mij het konden vertellen voor de screening als ze mijn dossier goed hadden doorgelezen, had een hoop gescheeld!

en verder hoor ik best redelijk goede ervaringen met emergis hier op 't forum enz! alleen is het niet de plek als je een eetstoornis en persoonlijkheidsstoornis hebt en t beide erg acties f is, om het zo maar te zegge;)

HOe was jouw ervaring dan boterbloempje?

Liefs
Deborah - Maandag 31 januari 2011 22:29
en @boterbloempje je hebt op afdeling 71 gezeten? Wat houd dat in, wat voor een afdeling zeg maar? Of een typfout en moest t 41 zijn? Aangezien 40-42 eetstoornissen zijn.
inger - Dinsdag 1 februari 2011 00:22
Ik vind het vreemd hoe klinieken zo kunnen verschillen.
Heb zelf op de Bascule gezeten en dat is echt totaaaaal anders!
Echt heeeeeel anders ...

Maar ook goed, iedereen verschilt en heeft een andere aanpak nodig natuurlijk!
Sophiee - Dinsdag 1 februari 2011 15:17
@ boterbloempje:
'ze had beter voor de viersprong moeten kiezen'.
sorry, maar ik geloof niet dat jij hierover kan oordelen. iedereen is anders, behandelingen werken ook niet precies hetzelfde bij iedereen. Ik ben degene die het geschreven heeft, en ik weet dat dit de juiste plek voor mij is.
boterbloempje - Woensdag 2 februari 2011 15:43
71 is psygiatrische afdeling nee maar geloof me dan zou de helft van de kinderen zo iets hebben een vriendin heeft ook een eind aan har leven gemaakt door die kliniek... maar heb er wel leuke vriendinnen ontmoet:) dat is het positieve en was wel leuke leidsters opzicht:) maarja jullie moeten zelf weten :) ik spreek uit ervaring en ben niet de enige die zo praat/denkt:)
Lana - Zondag 27 maart 2011 18:20
Ik ben het eens met Scarlet.. Ik heb ook op 42 gezeten, dit is in 2007/2008 geweest.
Ik ben hier enorm geholpen met mijn eetstoornis! Het blijft natuurlijk een aandachtspunt.. Maar, ik kan er nu gewoon goed mee omgaan.

Op 42 (en de meiden die toen op 40/41 zaten vertelde dat ook) luisteren ze goed naar je. Ze denken met je mee en willen je ECHT helpen.

Ook het de behandelaren, luisteren naar je en denken met je mee hoe je de dingen het beste kunt aanpakken..

Kortom, ik heb er veel geleerd. Ik heb weer terug geleerd om 'normaal' te eten..

Tijdens mijn behandeling op 42 is ook bij mij een persoonlijksheidsstoornis gediagnostiserd. Maar, dat was geen belemmering voor mijn behandeling op 42.

Liefs, Lana

Oh ja, Scarlet! Zet haar op hé...!
fie - Woensdag 25 mei 2011 20:42
Ik ben heel tevreden over Emergis.
Het ligt er misschien aan welke aanpak jou het beste helpt..Een hele strenge aanpak werkt bij mij dus niet. Bij emergis krijg je nog redelijk wat vrijheid, wat mij wel heeft geholpen.
En je moet natuurlijk ook wel een klik hebben met de mensen die daar werken, vooral je hoofdbehandelaar.

Maar vind het een beetje ver gaan dat iemand gewoon zegt dat de vriendin zelfmoord pleegt door die kliniek?
Sorry maar dat vind ik niet kunnen..
zoek het maar uit! - Maandag 12 december 2011 04:23
ik heb er geen goeie ervaringen met heel emergis niet ik zou mijn kinderen er ook nooit heen sturen never nooit niet!!!
bente - Dinsdag 17 april 2012 21:56
wat negatief zeg !ik zit er nu sinds januari, en ik merk niet veel verandering, maar ik merk wel dat ze je heel erg proberen te helpen ! soms een beetje teveel naar mijn idee ;)
ik heb tot nu toe goeie ervaring met emergis !
Fiscalisten - Zondag 30 december 2012 19:17
Ik ben in 2004 opgenomen in emergis en heeft me erg geholpen. Ik denk dat ik in strengere klinieken was weggestuurd. Wel erg dat die 4 persoonskamer op 40 er nog is, ze zeiden toen al dat die ging verdwijnen. Ik heb daar ook nog een hele tijd geslapen.
s - Zondag 24 maart 2013 20:20
ik zit bij emergis en dat helpt!
D - Zondag 12 mei 2013 12:34
Ik zit bij emergis
afdeling40 en 41 is inmiddels samengevoegd.
Jeugd "mag niet meer" van de zorgverzekeraars.
en we zitten sinds 2 weken in een nieuw gebouw. allemaal 1 persoons kamers met internet en een aparte eet en woonkamer erg ruim! (we mogen jammer genoeg niet meer op muren tekenen enzo xD )

ik mag bijna met ontslag eerst dagbehandeling en toen klinisch
ze graven diep en laten je niet zomaar gaan
we zijn mensen en geen nummertjes en er valt te overleggen over je behandeling en er zijn mogelijkheden om het optimaal voor je te maken

helpt goed, lieve verpleging waar je ook gezellig mee kan kletsen en goed bij kan spuien!!

anoniem - Maandag 5 augustus 2013 00:39
In welke periode heb jij daar 'gezeten', Scarlet?
Toen ik daar was (2006) gold die aankom-norm namelijk (nog) niet, vandaar mijn vraag.
Aankomen naar een gezond gewicht was niet verplicht, sommigen bleven de hele tijd op hetzelfde (forse) ondergewicht, en daar werd eigenlijk niets mee gedaan (in mijn ogen). Dat was soms best lastig voor degenen die er wel hun best voor deden aan te komen. Maar inmiddels moet dat dus wel, of begrijp ik je dan verkeerd?