Ervaring Centrum eetstoornissen Ursula AN

 

In april 2015 ben ik gestart met een intensieve behandeling op het AN-zorgpad voor mensen vanaf achttien jaar. De behandeling duurt twintig weken en bestaat uit fase 2 en fase 3, die beide tien weken duren (fase 1 is vóór de behandeling en bestaat uit een wekelijks bezoek aan de voorbereidingsgroep en aan ontmoetingen met je hoofdbehandelaar en persoonlijk begeleider). De tweede fase richt zich vooral op het normaliseren van het eetpatroon, terwijl de focus in de derde fase meer ligt op achterliggende problematiek. Gedurende de eerste fase ben je vier à vijf dagen per week in de kliniek te vinden, terwijl je je behandeling in de derde fase vaak al hebt afgebouwd naar drie dagen of zelfs maar één dag per week.

Als je ver moet reizen naar Leiden of als je er lichamelijk niet goed aan toe bent, verblijf je ook 's nachts in de kliniek en krijg je een eigen kamer. Wanneer je geen therapie hebt, mag je bezoek ontvangen. Het dagprogramma duurt meestal van 9.00 uur tot 16.00 uur.

Een behandeling op het AN Intensief in Centrum Eetstoornissen Ursula te Leiden Algemeen

De groep
De therapieën vinden plaats in groepsverband. Bij mijn komst waren er twee groepen: AN1 en AN2. Na een maand werd dit één groep. Een groep bestaat uit maximaal tien cliënten, zodat iedereen bij een groepstherapie aan het woord kan komen.

In de groep zitten mensen uit verschillende behandelfasen, met verschillende achtergronden, uit verschillende regio's in het land en van verschillende leeftijden. De leeftijden liepen bij mijn komst sterk uiteen; de oudste was achter in de vijftig en ik was met mijn negentien jaar de jongste. De rest van de groep zat er ergens tussenin. In de vijf maanden dat ik in de groep heb gezeten, zaten er enkel meisjes/vrouwen.

Het behandelteam
Het behandelteam bestaat per cliënt uit een hoofdbehandelaar en een persoonlijk begeleider. Met je hoofbehandelaar, een psycholoog, spreek je vooral over achterliggende problematiek. Met je persoonlijk begeleider (een sociotherapeut) praat je over je gewicht, je eetlijst, eten en de groep. Verder is er altijd een aantal sociotherapeuten aanwezig. Deze geven therapie en zijn bij de eetmomenten aanwezig. Voor lichamelijke klachten kun je bij een arts terecht op de afdeling en er zijn tevens nog een psychiater en een diëtiste.

Een behandeling op het AN Intensief in Centrum Eetstoornissen Ursula te Leiden Algemeen

De therapieën
Bij de behandeling hoort een aantal therapieën, dat meestal gewoon aan tafel in de gemeenschappelijke huiskamer plaatsvinden. De behandeling bestaat uit de volgende therapieën:
- Eetdagboek
- Plangroep (op maandag na het weekend en op vrijdag ter voorbereiding op het weekend)
- Cognitieve Gedragstherapie (CGT)
- Creatieve therapie (alleen in fase 2)
- Weeggroep (na het wegen op dinsdag)
- Psychomotorische Therapie (PMT) (alleen in fase 3)
In fase 3 ga je verdiepende modules volgen, gericht op sociale vaardigheden, emotieregulatie en het zelfbeeld.

Verder is er elke week een Cliënten- en Stafoverleg (CSO).
Elke zes weken heeft een cliënt een evaluatie, waarin je terugblikt op wat je de afgelopen tijd hebt bereikt en wat je doelen zijn voor de komende zes weken.

Eten
De eetmomenten maken natuurlijk een belangrijk onderdeel uit van de behandeling. Er zijn zes eetmomenten:
- Ontbijt (8.00 uur - 8.30 uur)
- Tussendoortje (10.30 uur - 11.00 uur)
- Lunch (12.30 uur - 13.00 uur)
- Tussendoortje (15.30 uur - 16.00 uur)
- Avondeten (18.15 uur - 18.45 uur)
- Tussendoortje (20.30 uur - 21.00 uur)

Op dinsdagochtend is er tussendoorvariatie (denk aan een roze koek, een plak cake of een mars) en op donderdag lunchvariatie (een croissant, bolletje, broodje knakworst, etc.). Deze variaties worden gekozen door de cliënt die in die week aan de beurt is.

Een behandeling op het AN Intensief in Centrum Eetstoornissen Ursula te Leiden Algemeen

Rond het eten is er een aantal regels. Zo moet het bord altijd helemaal leeg worden gegeten (binnen de tijd) en moet er na elke maaltijd een half uur rust worden genomen. Ook mag er niet opzettelijk worden gekruimeld met je eten en mag er bij de eetmomenten ook niet te veel worden gedronken (bijvoorbeeld maar één glas water bij het avondeten). Verder mag er tijdens de maaltijd niet over eten worden gepraat (maar gelukkig wel over andere dingen).

Ook rondom aankomen en bewegen zijn er regels. Zo moet je elke week een pond aankomen, al kunnen de afspraken hierover per persoon verschillen. Er mag niet worden gerend of overmatig worden bewogen en over je totale beweegtijd heb je individuele afspraken; voor de meesten was dit drie kwartier.

Mijn ervaring
Ik heb mijn opname in de Ursula ervaren als erg leerzaam. Ik vond de groep heel fijn; je leert elkaar heel goed kennen en iedereen kan elkaar goed helpen en steunen. Het kon in de groep ook gezellig zijn, bijvoorbeeld als we 's avonds met z'n allen televisie gingen kijken of een spelletje deden.

De therapieën vond ik goed en heel helpend. Ook de gesprekken met mijn hoofdbehandelaar en persoonlijk begeleider vond ik prettig. Verder was ik blij met mijn eigen kamertje. De kamer is relatief ruim en je hebt zelfs een eigen badkamer. Met wat spullen van thuis heb ik de kamer een beetje gezellig kunnen maken.
Rondom eten en bewegen zijn er naar mijn mening nog wel wat punten van verbetering. Zo kun je gemakkelijk je beweeglimiet overschrijden zonder dat dat wordt opgemerkt en kun je het beginnen met het variëren van beleg of tussendoortjes weken uitstellen.

Een behandeling op het AN Intensief in Centrum Eetstoornissen Ursula te Leiden Algemeen

Ook heeft het niet of nauwelijks consequenties wanneer je niet genoeg aankomt of zelfs afvalt. De staf mag hier wat mij betreft wat strenger op zijn. Al is het nemen van verantwoordelijkheid natuurlijk ook van belang.

Op dit moment is mijn strijd tegen mijn eetstoornis nog niet klaar, maar de Ursula heeft mij een aardig eind op weg geholpen. Ik studeer weer, spreek weer af met vriendinnen en kan meer genieten van het leven dan vóór mijn behandeling.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

dancer! - Zaterdag 5 december 2015 14:10
Ik denk dat jij mijn kamertje hebt overgenomen toen ik daar net weg was hihi (aan de indeling te zien). Ik was zelf minder positief over de behandeling dan jij! Ik vond het veel te veel alleen op eten en gewicht gericht en weinig op onderliggende oorzaken! Ook vond ik het erg slecht dat er maar 2 keer per week variatie is (td en lunch) en dat er 's avonds altijd kant-en-klare stoommaaltijden worden gegeten (en bijna altijd aardappels). Maar ook mij heeft de behandeling wel geholpen om weer mijn eten en bewegen te normaliseren! Voor het onderliggende probleem heb ik echter echt nog een andere behandeling nodig gehad
Traveller - Zaterdag 5 december 2015 14:14
Precies de zelfde ervaring als Dancer! Ik ben helemaal niet zo positief over de behandeling! Op gewicht ben in gekomen, ja, maar voelde me onbegrepen door de begeleiding en viel na de behandeling in een gat. Inmiddels via allerlei andere, meer individuele behandeling mijn leven weer op de rit!
longboard - Zaterdag 5 december 2015 15:03
Ik heb me afgelopen donderdag ingeschreven voor een behandeling bij Ursula. Fijn om dan ook een recente ervaring te lezen. Ik vindt het echter wel erg spannend en door het lezen van de minder positieve ervaringen in de reacties krijg ik de neiging om terug te krabbelen. lastig...!
Dancer! - Zaterdag 5 december 2015 15:18
@longboard: ik zou het vooral proberen! Voor mij was het niet voldoende, maar een goede start van mijn herstelproces. Zonder opname had ik het nooit gered!
Serena - Zaterdag 5 december 2015 15:21
Wat fijn om informatie te lezen over de groep, het behandelteam, de soorten therapiën en het eten. Erg hulpzaam voor mensen die erover denken om de Intensieve behandeling voor anorexia te gaan doen bij de Ursula. Bedankt!
longboard - Zaterdag 5 december 2015 15:24
@Dancer!: Fijn om te horen dat het in ieder geval een goede start was. Ik ga het ook wel proberen, maar ben enorm aan het vechten tegen een stemmetje in mij wat zegt dat ik moet wegrennen van alles (angst). Ik moet het misschien inderdaad maar proberen, zelf ervaren, iets minder van ervaringen uit gaan en zelf eerst oordelen. Thanks voor je reactie :)
Kim300808 - Zaterdag 5 december 2015 15:42
@Dancer: De behandelaanpak spreekt mij wel aan, de veiligheid. En je wordt echt aangesproken op je motivatie en eigen verantwoordelijkheid. Dat kan lastig zijn, onder invloed van de es.
@Longboard: Ga uit van het positieve! ;)
ann - Zaterdag 5 december 2015 21:31
Alles bij elkaar duurt de behandeling waarbij je intern zit dus 5 maanden - is er dan nog een verlenging mogelijk? of ga je dan naar een deeltijd of nazorggroep?
manonwheels - Zondag 6 december 2015 02:44
Voor mij is dit kennelijk nog ver weg. Mijn psychiater zegt dat het fundament eerst goed moet zijn. Nu naar Ursula gaan zou weer als symptoombestrijding betiteld moeten worden. Maar het is wel fijn te lezen dat er hoop is op een beter leven.
Nina - Zondag 6 december 2015 07:39
Blij te lezen dat meer mensen vinden dat de behandeling oppervlakkig is .Ik heb dit gevoel heel erg en ik heb echt niets aan de hulp of begeleiding op deze plek .Ik voel mij eerder ontmoedig en klein gehouden .Daarom wil ik toch ook weer niet anderen ontmoedigen om dit te proberen,het ligt er denk ik een beetje aan wat je met een behandeling wilt bereiken of je tevreden bent of niet.
dancer! - Zondag 6 december 2015 08:55
@Kim300808 Grappig, ik vind zelf juist dat je erg weinig eigen verantwoordelijkheid moet nemen. Bij alle maaltijden zitten socio's en het was voor mij juist makkelijker te eten omdat het toch moest. Het echte werk begon pas toen ik het thuis ook echt zelf moest doen.... Maar zo zie je maar weer, voor ieder werkt iets anders en ieder wordt op een andere manier het best geholpen.
@longboard Die angst is begrijpelijk, maar genezing is het waard! Ik wens je veel kracht toe!
Robin - Zondag 6 december 2015 11:41
@ann je kunt een verlenging krijgen van je behandeling; ze laten je niet zomaar gaan. Na de behandeling is er een nazorgtraject: je komt dan in de 'behoudgroep' (als je op gewicht bent) of eventueel in de 'herstelgroep' (als je nog in gewicht moet herstellen)
Robin - Zondag 6 december 2015 11:48
@longboard ieders ervaring is altijd verschillend; dat zul je bij elke instantie hebben. Voor de één werkt het heel goed, terwijl de ander nog een intensieve vervolgbehandeling nodig heeft. Iedereen is natuurlijk ook verschillend en heeft verschillende behoeften.
Voor de Ursula geldt: je legt met de behandeling in ieder geval een basis voor je strijd tegen je ES. Ik zou er als ik jou was gewoon voor gaan; niet geschoten is altijd mis!
Robin - Zondag 6 december 2015 11:55
@dancer dat zou zomaar kunnen! Wat het eten en de uitdagingen betreft ben ik het met je eens. We hebben uiteindelijk als groep besloten wat extra uitdagingen te doen, zoals limonade/sap drinken, wat vaker een 'spannend' tussendoortje nemen, op eigen initiatief met een groepje uit eten gaan... Wat het avondeten betreft heb ik wel geprobeerd wat verandering aan te brengen middels de Cliëntenraad, maar het vele AVG blijft, omdat er rekening gehouden moet worden met de HC; die hebben liever niet te veel uitdaging...
Merel - Zondag 6 december 2015 17:07
Door de Ursula kan ik weer normaal met eten omgaan, daar ben ik heel erg blij mee! De achterliggende problemen zijn niet (voldoende) aangepakt, daar ben ik nu met een psycholoog dichter in de buurt mee bezig. Ik zou de Ursula wel zeker aanraden, want het was voor mij ook een goed begin!
longboard - Maandag 7 december 2015 10:35
@dancer!: dankjewel!
@ Robin: thanks voor de positieve feedback, fijn dat er zo reageert wordt, helpt me toch om die stap te zetten!
@Merel: Ook fijn om te horen dat je door de behandeling in ieder geval weer normaal met eten om kan gaan!

Jullie reacties motiveren me weer een beetje! Thanks :)
*MAAN* - Maandag 7 december 2015 22:57
Variant - Zaterdag 26 december 2015 14:27
Ik moet dit even kwijt. Een familielid van mij heeft een eetprobleem in heeft sinds begin 2015 begeleiding van de Ursula kliniek. Het enige dat ik zie is een meisje waarmee het steeds slechter gaat. In mijn optiek krijgt zij en haar familie niet de begeleiding die ze nodig heeft. Het is een kwestie van tijd voordat ze in ziekenhuis beland. Kliniek Ursula niet iedereen heeft voldoende aan een standaard behandeling!!!!
Bloempje - Vrijdag 26 februari 2016 17:19
Hoi,

ik hoorde dat de intensieve behandeling AN bij de Ursula is veranderd.
Dat de anorexia en boulimia groepen nu samengevoegd zijn.

Heeft iemand ervaring met deze nieuwe samenstelling? / doet iemand nu deze behandeling bij de ursula?

Ik ben erg benieuwd, want AN en BN samen lijkt me moeilijk (heb zelf anorexia)
swirll - Maandag 7 maart 2016 19:36
Wow! Wat een verandering zeg. In de laatste twee maanden van mijn behandeling begonnen ze met een an of bn pad. Voorheen werd je 9 tot 12 maanden opgenomen. Eerlijk gezegd had ik die tijd hard nodig. Voor mij voelt 2x tien weken kort. Overigens heb ik veel baat gehad bij mijn opname. Ik heb vrijwel geen terugval gehad.
Anne - Dinsdag 20 september 2016 18:37
@Bloempje

Ik weet niet of dit nog zo is? Ik heb pas een intake gehad en heb behoefte aan intensieve behandeling voor BN, ik ben eerder bij een andere instelling in dagbehandeling geweest in een gemengde groep en dat was een slechte ervaring voor mij. Uit de intake kreeg ik niet de indruk dat dat hetzelfde is bij de Ursula? Maar iedereen is erg onduidelijk moet ik zeggen en ik weet dus niet precies wat te verwachten.

Als ik meer weet zal ik overigens wel even updaten (ik heb binnenkort een adviesgesprek om te bepalen wat voor behandeling ik zal krijgen en dan hoor ik ook of er nog een wachttijd is etc.)