Ervaring Amarum behandeling voor eetstoornisssen

 

Ik ben twee keer opgenomen geweest bij Amarum. De eerste keer kon ik heel snel terecht. Ik had aardig wat ondergewicht. Ik had een intakegesprek voor de feestdagen. Normaal gesproken zouden ze het in het nieuwe jaar verder bekijken, maar nu werd ik toch nog op oudejaarsdag gebeld over het advies van hun. Ik kon in de 5-daagse deeltijd beginnen.

By SarahIk ben in januari begonnen in de 5 daagse.
Ik kwam aan op maandag en werd gewogen. Ik moest aan een startgewicht voldoen, maar hier voldeed ik niet aan en ik werd met koffer en al weer naar huis gestuurd. Dit vond ik heel hard. Natuurlijk moet je het ook wel een beetje zelf doen, maar in het begin was de eetstoornis nog zo sterk, waardoor ik het niet voor elkaar kreeg om aan de eisen te voldoen. De week erop kreeg ik een soort herkansing en dit keer had ik het gewicht wel gehaald. Toen kon ik beginnen in de 5 daagse. Ik logeerde op een zusterflat op het terrein van GGNet in Warnsveld. Ik heb hier heel kort gezeten. Eén of twee weken.

Het was erg moeilijk voor me. Ik moest het zelf doen. Er waren wel twee andere meiden die ook op die flat zaten en daar kon ik ook goed mee overweg, maar toch voelde ik me bang en eenzaam. Ik had het gevoel dat ik aan mijn lot werd overgelaten. De insteek hiervan was dat ik het ook een deel zelf kon gaan doen en ik niet te afhankelijk was van de therapeuten.

Qua gewicht ging het niet goed. Ik kelderde in gewicht en op een gegeven moment zat ik onder het minimum gewicht en stopte mijn behandeling. De therapeuten hebben toen overlegd hoe het nu verder moest. Zij stelden voor dat ik naar de klinische zou mogen. Dit deed ik.

Hier voelde ik me veel beter opgevangen. Ik had mensen om me heen. Ik werd geholpen en minder aan mijn lot overgelaten. Ik vond het wel moeilijk. Weer eten en aankomen en dan ook nog weg van huis.  Maar ergens vond ik het ook fijn dat ik nu deze hulp kreeg, want nu kon ik de touwtjes wat uit handen geven en kreeg de eetstoornis wat minder ruimte.

We volgden een eetlijst, die voor iedereen hetzelfde was. Het was een basis voedingslijst. Als je meer calorieën nodig had om aan te komen kreeg je ter aanvulling nutridrink. Dit vond ik verschrikkelijk; Vloeibaar eten en caloriebommen. Ik snap wel dat dit kan helpen, maar ik vond het zelf niet prettig. Ik wilde liever aankomen door middel van gewoon eten. (N.B. sinds kort is dit bij Amarum veranderd, en krijg je extra eten ter aanvulling i.p.v. nutri's)

Wat ik niet oké vond was dat als je je gewicht niet haalde dat je dan op een gegeven moment in de nutri-fase kwam. Je kreeg dan geen warm eten meer, maar kreeg jet grootste gedeelte van je energiebehoefte binnen met nutridrink. Ik vond het vervelend. Ik wilde liever gewone warme maaltijden eten. Bovendien kon je toen niet oefenen met warme maaltijden. In die nutri-fase kreeg je in een keer 8 nutridrinks op een dag. Ik werd hier misselijk van. En ik kwam veel aan in één keer. Dit vond ik heel moeilijk. (N.B. Tegenwoordig wordt er bij Amarum geen gebruik meer gemaakt van de nutri-fase).

De therapieen vond ik prettig. Hierin kon je delen wat er in je omging. In eetdagboekbespreking kon je het hebben over het eten en je gewicht en wat het met je deed. Hier vond ik wel steun. Ook had je cognitieve gedragstherapie. Dit vond ik ook een nuttige therapie. Zo leerde je om bepaalde gedachten patronen om te buigen naar realistische gedachten.

Wat ik een prettige therapie vond was PMT. Onze pmt'ster vond ik erg lief en ik voelde me veilig bij haar. Ze had begrip voor alles. Wat ik goed vond aan de therapie was het spiegelen. Iedere week ging je jezelf in de spiegel bekijken. Zo kon je je aankomproces psychisch ook bijhouden. Dit vind ik erg belangrijk.

Ook kregen we nog creatieve therapie en psycho-educatie. Overdag hadden we van half 9 tot kwart over 3 therapie. We begonnen met het ontbijt. Daarna therapie. Daarna koffiepauze. Daarna de warme maaltijd en daarna nog een therapie gevolgd door nog een koffiepauze. Om kwart over 3 waren we vrij en mochten we naar de bungalow. Wel had je beperkingen in activiteiten. Dit was afhankelijk van je gewicht. 's Avonds gingen we met een therapeut brood eten.

Daarna waren we weer vrij en om 8 uur was er nog een verplicht koffiemoment met een therapeut erbij. Daarbuiten mocht je in de bungalow je ding doen. In de eerste fase van je behandeling werd je 3 keer per week gewogen, in de tweede fase werd je 2 keer in de week gewogen en in de 3e fase van je behandeling werd je één keer in de week gewogen.

Tijdens mijn tweede opname was therapie in Zutphen, waardoor we na therapie tot half 5 in Zutphen moesten blijven. Afhankelijk van je gewicht mocht je de stad in. Wat ik heb gemist in de behandeling, was de aandacht voor achterliggende problemen. Ik snap wel dat de klachten prioriteit hebben, maar je eetstoornis heb je ergens door gekregen en ik vind dat het daar meer over mag gaan. De therapeuten vond ik allemaal aardig. Dit vond ik prettig, want hierdoor voelde ik me meer op mijn gemak.

Wat ik ook heb gemist is de variatie in de eetlijst. Het was iedere dag hetzelfde. Eigenlijk te gecontroleerd. Hierdoor durfte ik thuis en na de behandeling niet zo goed te varieren in het eten, want stel je voor dat ik wat meer calorieen binnen zou krijgen dan de basislijst....

Ik heb in de eerste opname wel ruzie gehad met een groepsgenote. Hierdoor voelde ik me niet fijn in de kliniek, maar gelukkig kon het hier over gaan.

beginNa de opname heb ik een driedaagse deeltijd behandeling gedaan. Dit vond ik pittiger. Ik vond het moeilijker om meer aan mijn lot over gelaten te worden. Toch zal dit wel goed zijn, zodat je niet zo afhankelijk meer bent van anderen. De tweede opname zag er in grote lijnen hetzelfde uit.

Toch heb ik na mijn opnames nog wel terugvallen gehad. Ik ben naar Overwaal gegaan voor mijn dwangklachten. Dit deed mij goed. De behandeling was diepgaander en het ging meer over achterliggende dingen dan bij Amarum. Dit vond ik erg belangrijk. Hier gaat het uiteindelijk namelijk echt om.

Tijdens mijn opname op Overwaal ging het dan ook goed met mijn eetpatroon en gewicht. Na die tijd ben ik nog wel weer teruggevallen, maar op dit moment heb ik het aardig onder controle.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Kim300808 - Vrijdag 23 januari 2015 14:35
Ik heb Amarum als positief ervaren (2012). Een vaste structuur en planning en toch wel gevulde dagen met therapie. Na het eten kon je huiswerk maken/je eetdagboek invullen en/of afleiding zoeken, al dan niet een spelletje met groepsgenoten of buiten zitten. En dan had je weer therapie. (Net als op school).
Het uit handen geven van de verantwoordelijkheid is ook voor mij positief geweest. Wel mistte ik de ruimte voor individuele gesprekken, in een groep gaf ik mijzelf niet zo snel bloot.