De Wende van GGzE

 

Ik weet het nog als de dag van gisteren dat ik bij de huisarts kwam omdat het niet goed ging en de ze zei dat het beter was dat ik een klinische opname ging doen voor mijn problemen. Ze kwam met drie opties aan namelijk: de Viersprong in Halsteren, Brinkveld in Zeist en de Wende in Eindhoven. De wachtlijst was in Eindhoven het kortste dus koos ik daarvoor. Als ik het al aan zou gaan, dan maar zo snel mogelijk in plaats van lang wachten.

de wende

Mijn intake was moeilijk en spannend. Je krijgt een gesprek met alleen één van de twee psychotherapeuten. Voordat je op intake uitgenodigd wordt heb je al een motivatiebrief geschreven waarom je in behandeling wil komen, waar je op het moment tegen aan loopt, met welke doelen je aan de slag wilt en wat je uiteindelijk hoopt te bereiken. Dat klinkt heel zwaar om te schrijven, maar als je echt gemotiveerd bent dan lukt het vaak wel om wat dingen op papier te krijgen.

Nadat je intake hebt gehad word je besproken in het team, in mijn geval moest ik een verlengde intake doen omdat ik een aantal contra-indicaties had die een belemmering waren om in behandeling te kunnen. Mijn eetstoornis, automutilatie en suïcidale gedachtes waren zorgen die het team had of ik het wel aankon, uiteindelijk met goede afspraken mocht ik er in behandeling komen.

helpVervolgens krijg je een meeloopdag. Dit houdt in dat je op de afdeling mag kijken en een indruk krijgt van hoe de therapiën eruit zien. Voor de lunch en erna word je rondgeleid door twee van de MBT-behandeling en twee van de DGT-behandeling die al langer op de afdeling verblijven en ook vragen kunnen beantwoord worden. Afhankelijk van je problematiek, crisisgevoeligheid en manier van gevoelens uiten kan je terecht komen op de DGT-afdeling of op de MBT-afdeling.

Het is wel zo dat het advies van die vier cliënten die de lunch en het intakegesprek meewegen voor het adviesgesprek. Afhankelijk daarvan kom je in de voorbereidingsgroep terecht waarbij je één keer in de week creatieve therapie, psychotherapie en dagopening- en dagsluiting hebt.

Het is zover, de opname! Op maandagavond om 19u00 word je verwacht. Hier wacht één van je nieuwe groepsgenoten je op. Ik vond het toen enorm spannend, de deur was namelijk net geverfd en degene die mij zo opvangen bleef halverwege op de trap staan en riep naar beneden kom maar...

Superongemakkelijk, mijn ouders waren mee maar dat wilde ik eigenlijk helemaal niet. Het was dat hun er zo op aandrongen en ik geen zin in heftige ruzie.

Mijn "maatje" liet mij mijn kamer zien en ik kreeg even de ruimte om mijn kamer een beetje in te richten. Het voordeel is dat je wel een eigen kamer hebt, je kunt het zelf inrichten zoals je wilt met een eigen bureautje, kledingkast, twee plankjes en natuurlijk een bed.

De groep bestaat uit 9 personen, met deze mensen volg je dagelijks de therapieën. Op maandag moet je uiterlijk om 9u00 in de kliniek zijn voor de weekopening, hierbij wordt er teruggekeken op je weekend en je doelen daarbij en geef je je weekdoel aan.

Verder heb je iedere dag dagopening én dagsluiting, andere therapieën die je nog hebt zijn PMT, creatieve therapie, dramatherapie, drie keer in de week psychotherapie, medicijnbespreking, ORA (hierbij worden de punten rondom werk, studie, wonen, vrije tijd etc. besproken waar je aan wilt werken).

Op woensdag is er evaluatie, hierbij schrijft één van de cliënten zijn eigen evaluatie over de afgelopen drie maanden en de groepsgenoten zijn/haar bevindingen met het motto waar je die drie maanden ervoor aan hebt gewerkt.

Ook heb je wekelijks een gesprek met je keyworker, dit is een individueel gesprek met de sociotherapeut waarbij je alles kunt bespreken wat je wilt. Ik heb hier erg veel aan gehad omdat ik me heel lang niet veilig gevoeld heb in de groep en soms niet eens dingen inde groep wilde delen.

help

Voor eetproblematiek kon ik hier totaal niet terecht, het was wel soms bespreekbaar maar ik hebuiteindelijk een non-contract moeten tekenen dat ik niet meer zou braken. Zou ik hierin terugvallen betekende het einde opname, en om eerlijk te zijn in die tijd was het doordeweeks niet braken maar in het weekend ging ik los. Want dan werd ik niet gecontroleerd door de staf en groepsgenoten.

Wel was het zo dat er onderling erg op elkaar gelet werd hoe je at, en omdat er bij mij al vrij snel bekend was dat ik een eetstoornis had at de staf regelmatig mee en werd ik ook aangesproken door groepsgenoten op mijn gedrag daarin. Structuur is er wel met het eten, om 8u00 ontbijt, 12u30 lunch en 17u30 avondeten, op woensdagavond mag je zelf beslissen wat je doet met eten.

De avondmaaltijden worden zelf gekookt door twee groepsgenoten, die doen dus ook boodschappen daarvoor en ik was wel blij dat die mogelijkheid er was.

Verse groente & fruit en je kon zelf als je moest koken beslissen wat je wilde koken samen met diegene waar je mee ging koken. Ik heb er zeker veel aan gehad heb handvaten gekregen rondom mijn leven om er beter mee om te kunnen gaan maar ik was er toen nog niet, wel was het erg fijn dat ik die stap destijds heb gemaakt en de keuze om met mezelf aan de slag te gaan

De regels zijn af en toe streng, moet je voor sommige dingen een "verzoek" indienen en beargumenteren waarom je dat wilt, en hopen dat de staf en groep het goed vindt. En ik nam het niet altijd even nauw, zo ben ik wel gewoon een keer weggegaan ondanks dat ze het er niet mee eens waren maar dat kon me niets schelen. Ik ging gewoon staan voor wat ik wilde en kwam nu wel een keer voor mezelf op.

help's Avonds ben je meestal nog gewoon in de huiskamer met je groep, kijk je samen tv of ga je iets anders doen zoals spelletjes. Als je veel op je kamer zit wordt dat gezien als vluchtgedrag en word je er op aangesproken.

Bezoek mag iedere avond van 19u00 tot 20u00 op de afdeling komen, maar je kan ook zelf naar buiten gaan en langer wegblijven met het bezoek. Het is wat je zelf prettig vind of je veel of weinig bezoek ontvangt.

Bezoek mag ook mee naar je eigen slaapkamer of in de huiskamer, maar wanneer je in de huiskamer wilt zitten met je bezoek moet je dit van tevoren even aangeven in de groep of dit een probleem voor iemand is.

De behandeling en insteek van de gegeven therapie vind ik erg goed, je hebt zelf actievere therapieën zoals dramatherapie maar ook waar je niet direct hoeft te communiceren zoals creatieve therapie. Ik vond dit erg fijn omdat je zelf je inbreng kon doen en daarbij kon experimenteren met wat bepaald gedrag op zou roepen als je situaties naspeelt. Ik heb zelf heel erg veel aan creatieve therapie gehad omdat ik hier de dingen in mijn hoofd eruit kon tekenen/schilderen/ kleien en daarna er woorden aan kon geven.

Mijn ervaring op de Wende is dubbel: ik heb er erg veel aan gehad want ik heb geleerd me er open te stellen wat mijn gevoel is en dit meer onder woorden te krijgen. Hiervoor wist ik niet wat ik voelde, vluchtte ik overal in weg juist om niets te voelen. Door gespiegeld te worden in gedrag van groepsgenoten leerde ik mezelf ook kennen, wat ervaar ik als fijn en wat niet. De sociotherapeuten waren stuk voor stuk op hun manier okay en voor noodgesprekken kun je ook soms bij hen terecht, afhankelijk van het tijdstip.

door: Amarantha

Meer informatie over de Wende 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

marleen - Woensdag 25 april 2012 14:25
wat betekent MBT?
M. - Woensdag 25 april 2012 14:43
@ Marleen: Mentalisatie / Mentaliserende Bevorderende Therapie
https://www.moeilijkemensen.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=22&Itemid=183
Amarantha - Maandag 30 april 2012 21:18
Mentalisation Basement Treatment (:
Merel - Donderdag 19 juli 2012 22:13
ik ben ook bij de wende geweest. Ik heb er veel geleerd maar ben er ook heel veel in opgelopen. Ik heb er een jaar gezeten. Ik zou het zelf niet meer aanraden om er heen te gaan eerlijk gezegd. Er werden bij mij ook erg veel fouten gemaakt. Daarbij kun je er als je een es hebt niet veel mee doen. Er zijn strenge regels maar tegelijkertijd laten ze je in veel dingen ook vallen heb ik gemerkt. Nouja : ) ik hoop dat anderen er een beter beeld bij hebben maar dit is mijn ervaring.
En niet alles is slecht hoor, zeker niet, het is ook fijn om maatjes te hebben waarbij je terecht kan en we hadden ook vaak lol : )

liefs
P. - Donderdag 4 oktober 2012 11:40
Ik ben ook opgenomen geweest bij de Wende.Wel alweer zo'n 10 jaar geleden, maar ik denk er hetzelfde over als Merel. Het heeft me bij sommige dingen zeker geholpen maar sommige dingen zijn er 100x slechter door geworden. Als ik het over zou moeten doen zou ik het denk ik niet nog eens doen. Mijn beste herinneringen zijn idd het lol hebben met elkaar en steun vinden bij elkaar. Het totaal afgerekend worden op de problemen waarvoor je juist daar bent gekomen is de slechtste herinnering. Zodra het niet herkenbaar was voor de hele groep was er ook maar weinig begrip. Ik heb anderhalf jaar volgemaakt, maar had na een jaar gewoon moeten vertrekken en nooit meer eraan terug moeten denken.
Marcel - Dinsdag 19 november 2013 15:26
In 2000 ben ik met ontslag gegaan na een opname van zo'n 17 maanden. Ik zat in groep blauw, bedoeld voor mensen die extra bescherming en veiligheid nodig hadden. Ik kreeg te maken met mensen met diverse problematiek, niet alleen Borderline, maar b.v. ook eetstoornis. Ikzelf had en heb nog steeds een gemengde persoonlijkheidsstoornis B/C cluster met een gegeneraliseerde angststoornis. Gemotiveerd als ik was om "beter" te willen worden ging ik de behandeling aan. De Wende is niet voor iedereen met een persoonlijkheidsstoornis geschikt!. Je moet gemotiveerd zijn om hard aan jezelf te willen werken, want het is ontzettend confronterend. Om te kunnen veranderen moet je veel inzicht krijgen in je problematiek. Ik vond het aan de ene kant een zeer moeilijke en heftige ervaring, maar aan de andere kant wilde ik er niet meer weg....Het hospitaliseringssyndroom! Wat heeft het mij gebracht? Veel inzicht, en tijdens de opname ben ik op 34-jarige leeftijd zelfstandig gaan wonen, want ik heel moeilijk vond. Maar van mijn klachten ben ik beslist niet af. Sterker nog, na de dood van mijn ouders is mijn leven zwaarder en moeilijker dan tijdens De Wende. Bovendien is mijn maatje van de Wende in 2003 door suicide om het leven gekomen. Dat kwam hard aan. Ik probeer, nu op mijn 48e te accepteren, dat ik een handicap heb en daarmee mijn leven zo goed mogelijk moet leven. Al zijn de valkuilen nog steed verraderlijk. De Wende is geen magisch instituut vol wonderen, maar er zijn heel wat mensen beter uit gekomen, dan voor hun opname. Ik wens iedereen veel sterkte en wijsheid toe.
L77 - Maandag 30 juni 2014 10:27
Ik ben afgelopen jaar na zes maanden zelf gestopt bij de Wende ik werd er alleen maar slechter door zowel lichamelijk als geestelijk.en het was een zware strijd om daar weg te komen de therapeuten bleven op me in aan het praten en de groep stond absoluut niet achter mijn keuze dit heb ik allemaal zo gedaan omdat ik het toch netjes wou afronden...ik wist het al snel dat dit niet de juiste behandeling voor mij zou zijn...uiteindelijk heb ik mijn weg gevonden met de juiste vorm van therapie en in de juiste stappen bij PSYQ in Heerlen...verder wens ik iedereen kracht toe in leven.
Ik weet niet wat de wende nog te bieden heeft maar de klinische opname is er niet meer...succes
anoekske - Vrijdag 3 oktober 2014 14:55
Hoe schrijf je in godsnaam een motivatie brief?
Heeft iemand tips?
M96 - Zondag 21 juni 2015 00:30
Ik kwam via via toevallig op deze pagina terecht. Sta nu op de wachtlijst voor de Wende en mag op z'n laatst eind oktober beginnen met de hoofdbehandeling, maar die is tegenwoordig helemaal anders... Geen kliniek meer, alleen maar deeltijd met zo nodig een verblijf functie. Dat verblijf is totaal niet begeleid en je zit er alleen maar met andere mensen van de behandeling. Ik hoop dat ze ook verbeterd hebben en dat ik met mijn eetprobleem er wel geholpen kan worden, maar zal het wel gaan zien. Veel keus heb ik ook niet, kan moeilijk zo blijven leven...
Kenna - Woensdag 22 juli 2015 00:01
Hoi allemaal!

Begin Augustus ga ik ook beginnen bij de wende, in de diagnostische groep. Ik googlede op 'verblijven bij de wende' en kwam zo op deze pagina terecht. Mijn problematiek bevat geen eetstoornissen, maar ik hoop desondanks toch dat er misschien iemand is hier die mij wil vertellen over een recentere ervaring met het verblijven bij de wende. (Daarmee bedoel ik dus sinds de tijd waarop het geen kliniek meer was) Ik zou namelijk graag weten hoe een andere dat heeft ervaren en wat ik een beetje kan verwachten van mijn verblijf daar. Zo bedacht ik mij bijvoorbeeld zojuist dat ik er eigenlijk automatisch vanuit ben gegaan dat de verblijf functie alleen voor door de weeks is, en je dus in het weekend naar huis gaat, maar nu bedenk ik me dus ineens dat ik dat nooit zo gevraagd heb. Misschien dat M96 weet of dat ook echt zo is?

In ieder geval bedankt voor het lezen. Als er niemand is die zijn ervaringen met mij kan delen zal ik spoedig de leidinggevende een e-mailtje sturen met mijn vragen, maar ik hoop dat ik iemand kan vinden met persoonlijke ervaring.

Heel erg bedankt,

Kenna
Shad - Maandag 1 februari 2016 16:29
Ik zelf heb de diagnostisch groep van 3 maanden gedaan op de wende. En ben nu bezig met de MBT bij de wende. Tot nu toe ben ik erg positief en word ik goed begeleid en geholpen. Ken ook mensen van toen het nog een kliniek was en hoorde daar ook wat wisselende verhalen over. Iedereen die ik over de huidige vorm spreek is voornamelijk positief.