Hoge cijfers halen

 

Komt dit je soms bekend voor...?

  • - Uren aan je huiswerk zitten, omdat je bang bent om een toets niet goed te maken
  • - Huilend boven je boek zitten, omdat je ervan overtuuuigd bent dat je het proefwerk gaat verpesten?
  • - Stiekem balen als je een 8 hebt, omdat je gemiddelde dan omlaag gaat?
  • - Jezelf voornemen om negen uur te stoppen met je huiswerk, maar uiteindelijk pas om elf uur naar bed gaan. Omdat je nog even dit moet lezen, en nog éven dat wilt opzoeken.
  • - Letterlijk in huilen uitbarsten als je een onvoldoende terugkrijgt? (al is het maar een 5)
  • - Je dagenlang rot voelen als je een onvoldoende hebt gehaald?
  • - In de klas 800 vragen stellen, omdat je bang bent iets niet te zullen snappen en je toets te verpesten?
  • - Uren en uren aan een werkstuk werken, omdat het nóóóit goed genoeg is. 
  • - Bij groepsopdrachten het werk van alle anderen nakijken en verbeteren. 
  • - Of überhaupt bijna al het werk maar zelf doen, omdat je dan tenminste zeker weet dat het goed gedaan wordt?

studying

Als dat zo is, dan ben je waarschijnlijk een perfectionistisch typje ;).

Hoge cijfers halen is érg belangrijk voor je. Misschien zelfs wel een beetje té belangrijk...

Maar hoge cijfers halen is toch juist goed?
Ja, natuurlijk is het goed om je best te doen voor school. Maar als het een verplichting of zelfs dwang wordt, dan is het juist níet goed.

Want wat als je constant onder spanning staat uit angst dat je iets niet zult halen? Of continu boos en teleurgesteld bent, omdat je niet aan je eigen eisen kunt voldoen? Dan is de lol er snel af!

Bovendien zul je op den duur niet eens meer blij zijn met een hoog cijfer. Omdat het vanzelfsprekend wordt, omdat je het stiekem toch te laag vindt. Of omdat je zo druk met het volgende proefwerk bezig bent, dat je niet eens tijd hebt om bij je vorige resultaat stil te staan.

Je moet ook steeds harder gaan werken om aan je eigen hoge eisen te blijven voldoen. In de derde klas lukt het misschien nog om een 9 te halen door het hele hoofdstuk uit je hoofd te leren.
Maar als je in de vierde of vijfde een toets krijgt over 5 hoofdstukken gelijk, dan zul je toch echt moeten leren om met wat minder tevreden te zijn.

Bovendien mis je veel andere dingen als je dag en nacht aan je huiswerk zit. Je hebt minder sociale contacten en hebt minder tijd over om leuke dingen te doen.

Maar als ik er dat nou gewoon voor over heb?
Tsja, je kunt er natuurlijk voor kiezen om hoge cijfers te halen in plaats van meer lol en geluk te hebben. Maar op de lange duur kan het wel degelijk kwaad!

Burn-out en overspannenheid lijken dingen die alleen bij volwassenen voorkomen, maar dat hoeft niet.
Ook jonge mensen kunnen instorten als ze té lang onder spanning staan! Dan heet het misschien geen burn-out, maar depressief of gewoon ‘ingestort'.

Je kunt het vergelijken met een elastiekje. Je kunt een elastiekje uitrekken, zodat je steeds een lekker lang elastiekje hebt. Maar als je een elastiekje uit blijft rekken, dan knapt het op een gegeven moment. En dan heb je helemaal niks meer over...

Maar dat gebeurt mij toch niet!
Ook als het niet direct tot gevolg heeft dat je instort is het niet goed voor je. Als je niet leert om op een ‘normale' manier met je onzekerheden en prestratiedrang om te gaan, zul je in je latere leven alsnog vastlopen. Want op de universiteit of andere vervolgopleiding zul je heus niet ineens losser met je resultaten om kunnen gaan, en ook in je baan zul je tegen dezelfde problemen aanlopen.

Daarnaast is het natuurlijk doodzonde van je leven om dag en nacht aan je huiswerk te zitten! Het leven heeft zóveel meer mooie dingen te bieden!

 

Maar...waarom staat dit op een site over eetstoornissen?
Wat hierboven staat heeft meer te maken met eetstoornissen dan je denkt. Het draait namelijk allebei om perfectionisme en controle.  Perfectionisme komt bijna altijd voort uit onzekerheid; je hebt zó'n laag beeld van jezelf, dat je je in allerlei bochten moet wringen om jezelf en anderen te bewijzen dat je wél wat waard bent. Dit kun je (onbewust) doen door zo hoog mogelijke cijfers te halen, of door zo dun mogelijk te zijn. Het lijken op het eerste gezicht twee totaal verschillende dingen, maar in wezen komt het op precies hetzelfde neer!

Zelf heb ik ook ervaren. hoe dicht die twee bij elkaar liggen.  Ik heb me rot geleerd op school, waardoor ik uiteindelijk instortte en zo depressief werd dat ik het studeren niet meer op kon brongen. Daardoor voelde ik me zó mislukt dat ik onbewust iets anders zocht om mezelf te kunnen bewijzen...afvallen dus.

Beiden zijn enorm verraderlijke valkuilen, omdat je denkt goed bezig te zijn.
Afvallen is goed en hoge cijfers halen ook. Je krijgt complimentjes, mensen zijn trots op je en je voelt je er goed bij. Maar in beide kun je dus op een verkeerde manier doorslaan!

Qua eten zijn de meeste meiden op de site daar inmiddels wel achter, maar qua schoolwerk nog niet altijd. Dus misschien dat deze blog je wat aan het denken kan zetten.

Want een 7 is toch écht goed genoeg!

 Ik ben benieuwd naar jullie eigen ervaringen op dit gebied. Duzzz....laat je horen!

 

Reacties

Scarlet - Zondag 21 februari 2010 15:00
Vroeger kwam me dit heeeeeeeeeeeeel bekend voor!!
Mo - Zondag 21 februari 2010 15:43
Zekers bekend! ik was in staat om een 7 te herkansen omdat het voor mijn idee te laag was...
het is niet alleen perfectionistisch, het is ook de waardering die je jezelf geeft en die je krijgt van anderen(lees metname ouders0 als je hoge cijfers gehaald hebt.

Ik voldeed in hun ogen niet echt, maar het enige waarin ik uitblonk, waren mn cijfers. Deste meer reden om dit tot het extreme vol te houden...

...leren loslaten is lastig, maar heel erg de moeite! je bent goed zoals je bent, ook met een 7 ;) (en zelf met een 1,2 of 3 ;) )
Myra - Zondag 21 februari 2010 15:43
Same here! Ik hoop n denk dat zodra ik komend jaar ga studeren het wel minder is; slagen op zichzelf is al meer dan goed genoeg.
ikke - Zondag 21 februari 2010 16:43
komt me heel bekend voor...
op de middelbare school ben ik dus echt overspannen geweest hier door..
sara - Zaterdag 6 mei 2017 21:50
ik haat school/ het verpest heel mijn leven. mijn haat is onbeschrijfbaar. elke dag moet ik huilen door toetsen!! ik ben elke dag weer overspannen. elke keer weer als ik mijn boeken erbij haal. als ik al aan school denk krijg ik al knallende koppijn en schiet ik in de stress. kan iemand tips geven?
Onbekend - Dinsdag 27 juni 2017 17:49
Sara je moet over school positief kijken. Kijk maar het is goed voor je toekomst
Gekke soma - Donderdag 25 januari 2018 19:54
Doorzetten dat doe ik ook en ben van kader naar havo gegaan
Melina - Zondag 21 februari 2010 17:15
Same here!!
Esther - Zondag 21 februari 2010 21:03
Heel herkenbaar..
Ik heb dat altijd ook wel erg gehad, maar nu op de uni is het helemaal aan de orde.
Ik ben ook echt in staat om een 7 te herkansen. Een 7 voelt echt als een onvoldoende voor mij en kan er dan ook echt verdrietig of boos om zijn!
Probeer mezelf nu telkens voor te houden dat er meer is in het leven dan studeren!! En ook dat ik even mag balen, maar daarna moet proberen er echt blij mee te zijn!
Ik studeer op het hoogste niveau en dat is niet voor iedereen weggelegd, dus wat dat betreft mag ik in mijn handjes knijpen. Ik moet heel blij zijn dat ik de kans krijg om op dit niveau te studeren en daardoor mijn droom kan gaan waarmaken!! En dat mag ook gerust met een 7...; die cijfers zeggen niets over wie ik ben en hoe ik in de praktijk presteer.. Nu moet ik die argumentatie zelf nog gaan geloven!! :-)
Mirjam - Dinsdag 9 maart 2010 17:07
Dit komt me wel hl bekend voor. Huilend zit ik soms na een toets op het toilet omdat ik denk dat ik hem verpest heb. Mijn vriendinnen worden dan ook echt boos als ik tch een 8 heb, en geloven dan al helemaal niet dat ik er echt zo slecht over dacht.
En bij mij zit er ook een duidelijke link tussen de es: Zodra het goed gaat met eten en ik haal een laag cijfer, begin ik (soms zelfs onbewust) gelijk weer met afvallen.
Zo irritant. =(
Iris - Woensdag 10 maart 2010 11:18
Ja, dat had ik ook altijd Mirjam...dan kwam ik huilend thuis omdat ik vond dat ik het verpest had. En als ik dan toch een 8 haalde hadden mn ouders echt zoiets van 'zie je wel, weeeeeer voor niets druk gemaakt'.
Maar ik was er toch echt heilig van overtuigd dat ik het verpest had.
Handzeep - Vrijdag 12 maart 2010 21:18
Ja ik heb precies hetzelfde mirjam,
alleen is het bij mij toch ook vaak zo dat ik van te voren al zo ontzettend gestrest ben dat ik het ook echt heb verpest...

Ik herkans eigenlijk best vaak 7ens soms zelfs een 7.5 of zo..
mensen kijken me dan vaag aan maar ik vind het stiekem best normaal :p
Titia - Zondag 14 maart 2010 17:47
Ik dacht altijd dat ik het nooit zou halen en ging dan veel leren uit angst. Nu ik er bijna verzekerd dat ik ga slagen voor mijn vwo. Maar nu heb ik weer als doel om met een acht gemiddeld te slagen zodat ik zeker word aangenomen voor de studie geneeskunde. Ik moet dat eigenlijk lostlaten, want het bezorgd me veel stress. Maar het lukt me niet echt om los te laten. Heeft iemand tips?
Iris - Woensdag 17 maart 2010 10:57
@Titia: misschien helpt het je om je te realiseren dat je toch echt niet meer kunt doen dan je best...

En als je gemiddelde 7,5 of hoger is, kom je toch in de hoogste lotingscategorie terecht? Dus dan heb je sowieso al vrij veel klans dat je wordt aangenomen!

Daarnaast schuiven dat soort normen vaak op...tegen de tijd dat je zeker bent dat je wel een 8 gemiddeld zult halen, zul je stiekem misschien wel gemiddeld een 9 willen halen. En zo maar door...

Veel succes!

xxx
Danza - Maandag 29 maart 2010 17:45
Ik vind het ook heeeel herkenbaar.. Ik ga naar het gymnasium en daar merk je de strijd om goede cijfers best wel.. Het is eigenlijk nooit genoeg, ik weet nog wel dat ik ooit een 8.5 herkanst heb, omdat deze toch echt mn gemiddelde omlaag haalde...
Charlotte - Maandag 5 april 2010 20:08
Inderdaad heel herkenbaar. Ik zit op het 2-talig VWO, en haal over het algemeen redelijk goeie cijfers. Maar ik zit erg lang aan mijn huiswerk en ervaar idioot veel werkdruk. Ik loop al een paar jaar bij verschillende therapeuten, en mn huidige psycholoog (met wie ik het trouwens echt heel goed kan vinden, gelukkig) denkt dat ik beter naar havo kan gaan.

Zelf wil ik absoluut niet. Ik heb een behoorlijk laag zelfbeeld. Het enige waar ik me redelijk ok over voel is mijn opleiding. Van 2-talig afgaan zou voor mij het toppunt van falen zijn, en ik ben bang dat ik dat echt niet aan zou kunnen. o.a. omdat dat eten, of beter gezegd niet eten, waar ik mee loop te stoeien vrij spel krijgt. En als ik me nu al depressief voel, hoe moet dat dan als ik mezelf echt niets meer waard vind?
loser - Zaterdag 26 juni 2010 12:27
pfff, herkenbaar. ik zit in 4 VWO, volg 3 extra vaken, geheel vrijwillig, en wil overal boven de 8 voor staan, gemiddeld een 9 zelf. maar door alle problemen kan me ik me de laatste tijd heel slecht concentreren en heb ik echt geen zin meer in hw. dus ik loop enorm achter, raak vrijwel in paniek, maak 's nachts huiswerk. maar iedereen blijft zeggen dat het wel goed komt. 'dan haal je maar een keer een onvoldoende'. Hallo, dat mag niet! Schoolwerk is voor mij altijd datgene geweest wat ik wl kon. ik had weinig vrienden, maar op school deed ik het heel goed. ik zat eerst op montesori onderwijs, dus zonder cijfers. en ik vond het gewoon leuk om te rekenen enzo. tot ik op de middelbare school kwam, en ontdekte dat ik hoge cijfers kon halen. later bleek dat ik extra vakken kon volgen. en dat MOET ik gewoon halen.
laatst had ik een proefwerk wiskunde D (extra vak) niet goed geleerd. Ik heb toen bijna gespijbeld omdat ik zo bang was om een 7 te halen! Uiteindelijk durfde ik niet te spijbelen, en wat bleek? ik had een 10!!!!! En iedereen waartegen ik had gezeurd dat ik het niet kende, gelijk boos natuurlijk.
Maar een 7 voelt voor mij echt als een onvoldoende, voor veel vakken voelt een 8 al te laag. ik heb denk ik in totaal zo'n 10 keer een 6 of lager gehaald...
en toch heb ik vooruitgang geboekt! alle cijfers tellen nu mee voor mijn examen, behalve de talen. dus heb ik besloten de talen tijdens de pwweek en de weken ervoor te laten voor wat ze zijn, ik ga toch wel over. oftewel: accepteren dat ik daarvoor onder de 8 sta, misschien zelfs wel een 7 (ok, voelt eng...)! voor mij is dat best een overwinning...
S. - Zaterdag 10 juli 2010 09:31
Hoge cijfers zijn voor mij zeer belangrijk, maar ik wil er niet te veel voor doen. 'Gelukkig' is het dit schooljaar ook gelukt:)
May - Woensdag 21 juli 2010 21:43
Ik herken dit helemaal. Ben op 15-jarige leeftijd overspannen geraakt, werd depressief en al snel daarna kreeg ik eetproblemen. Na een opname van ruim een jaar ben ik nu weer 'gezond', maar de prestatiedrang is nog in grote mate aanwezig. Hopelijk haal ik mijn examen (en overleef ik deze vakantie, want ik moet van mezelf nuttig bezig zijn).
JustmeXx - Dinsdag 12 oktober 2010 20:05
Heb nu net nog geweend omdat ik denk dat ik gebuisd zal zijn voor wiskunde. En als ik dan eens hoge cijfers haal denk ik altijd: dat mocht ook nog juist geweest zijn. Enkel een 10 is goed genoeg voor mij (letterlijk!)
Jolien - Zondag 31 oktober 2010 07:53
Klinkt misschien gek, maar ik herken dit helemaal niet (meer), hoewel ik wel perfectionistisch ben - alleen dan op alle gebieden behalve school. Vroeger had ik dit wel herkend, maar goddank heb ik deze perfectie afgeleerd. Wat me hoop geeft dat ik de rest ook kan afleren!
Eerstejaars - Zondag 21 november 2010 19:34
Sinds ik op de middelbare zit heb ik elke dag stress-gevoel.
Je hebt ook zoveel huiswerk en ik moet er heel erg veel aan wennen. Ik doe het niveau gymnasium. Ik zit erover te denken om naar HAVO te gaan. HAVO!!!!! Van Gymnasium naar HAVO!!!!!
Willen jullie mij a.u.b. advies geven. Want ik heb nu al 5 onvoldoendes!!!!
brugpieper - Dinsdag 23 november 2010 18:49
my komt het bekend voor voor my moet mijn cijfer minimaal een 6 zijn ik had een 5.7 en een 5.9 voor bio & ak
en die heb ik herkansd nu heb ik een 6.7 & 7.1
ik ben er trots op
Faler - Zondag 16 januari 2011 13:26
Ff stressen voor een diploma, dat is het zeker waard. Maar in Nederland wordt hard werken als slecht gezien. Aanstellerij is dat in mijn ogen. Niets is gratis, een hoog cijfer al helemaal niet.
damian - Donderdag 3 februari 2011 17:02
eerste semester had ik boven de seven nu krijg alleen maar onder de 5 zowat echt KUT
Goodnight - Zaterdag 11 juni 2011 14:59
Ik snap dit helemaal! In groep 8 was ik ook altijd al de beste in alles, dus in de middelbare met iedereen op jouw niveau, wordt het wel wat anders (VWO). Nu, aan het einde van mijn 2e jaar op middelbare, hoop ik echt nog altijd de wat slechtere vakken op te halen van een 6 naar bijv. een 7, en soms nog wel hopend stiekem op een 8...
En vaak concurerend met een andere klasgenote, terwijl iedereen ook al droomt van mijn cijferlijst!(Maar bij haar toch ietsjes meer) Ik zal me echt moeten gaan tegenspreken, want dit jaar is me wel gelukt geen onvoldoendes te halen, maar soms gebeuren die dingen gewoon. En ik weet gewoon stiekem dat het bij mijn cijferlijst, helemaal niet zoveel uitmaakt.
Celeste - Donderdag 16 juni 2011 02:11
nou met dat probleem zit ik ook, ik sta nu maar een 8 en de rest allemaal 7s en 6 en en dat is slecht en 1 5 voor nl maar dat kwam omdat ik die persoonsvorm echt heel lastig vond , nu snap ik het wel maar een 1 is niet echt makkelijk om om hoog te halen ik zit nu op kbl-tl en ik wil en zou naar de havo willen maar ja maar die 5 en die zes lukt het me nooit. ik zit er heel erg mee ben ik thuis heb ik alles maar dan maak je het en dan kom je er achter dat je het extra door had moeten lezen of een hele andere blz nodig had.
ik schaam me
Cylu - Woensdag 6 juli 2011 19:37
Dit is voor mij heel herkenbaar!
Marieke - Zondag 21 augustus 2011 09:42
Ik moet een zeven 1/2 staan voor alles! Lukt dat niet dan ben je direct een twijfelgeval ... Dan moet je min. 8 leraren 8ter je hebben staan.
Havo/vwo...


Hav
... - Zondag 21 augustus 2011 14:54
oh ik herken het ook heel erg. En het ergste is dat ik dan nog steeds niet de beste van mijn klas ben
Fay - Maandag 14 november 2011 20:30
Heel herkenbaar, heb net weer 2 cijfers terug gehad. Een 4.7 voor Frans (mijn eerste onvoldoende dit jaar, telde gelukkig niet zo zwaar mee. En een 7.4 voor Engels, ik ben eigenlijk nog meer ontevreden over het cijfer voor Engels. Mijn gemiddelde gaat nu erg omlaag en de cijfers voor het rapport worden al bijna ingeleverd:S Gelukkig besteed ik niet erg veel tijd aan mijn huiswerk en zit ik nog lang niet op mijn max, ik kan veel beter werken maar ben gewoon lui. Natuurlijk, ik leer wel, maar niet dagen van tevoren of belachelijk lang. De goede cijfers verwacht ik min of meer gewoon. Ik ben dus perfectionistisch, maar ook lui. Eigenlijk een beetje hypocriet, ik verwacht dat ik goede cijfers haal, maar doe er helemaal niet heel veel voor. Ik zit nu in VWO 3 en zal toch echt harder gaan moeten werken de komende jaren, helemaal als ik een exact profiel kies..
samira - Zaterdag 28 april 2012 23:51
Ik heb wel soms hiermee last, want ik wil altijd goeie cijfer halen en zelfs als het een moeilijke toets is en ik heb een 6 ben ik dan niet te vreden en denk ik dat ik niet genoeg mijn best gedaan heb en word depressief van!
gerda - Zondag 24 juni 2012 20:38
Ik heb het profiel Natuur & Gezondheid gekozen, daarna wil ik Geneeskunde studeren en spoedeisende hulp arts worden. Dit is mijn grootste droom. Voor natuurkunde heb ik dit jaar erg veel gedaan om een voldoende te staan (ik sta nu een 7), en ik twijfel erg over mij profielkeuze. Zou ik het wel halen denk ik dan telkens bij mezelf. Is er iemand die met hetzelfde probleem had te maken?
nerveus voor de volgende schooljaar - Dinsdag 21 augustus 2012 01:54
Dit lijkt of iemand mij beschreef in een paar zinnen. Ik wil mijn ouders trots zijn op mij en het belangrijkste trots op mezelf als ik een cijfer haal en ik doe er ok alles aan (vind ik) om daarvoor te zorgen maar hebben julie tips om dit meschien te verminderen?
(ik doe alles goed kwa voorbereiden en het leren van toetsen)

Groeten...
brugpieppertje! - Woensdag 14 november 2012 16:50
ik zit nu pas op de middelbare. alles is heel anders dan de lagere school. en ik zit soms hele pauzes te leren omdat ik bang ben dat ik de toets verpest. en thuis zit ik uur na uur te leren, en ga ik hartstikke laat op bed. en de volgende dag haal ik een 8 op de toets. dan zeggen kinderen van : "wow, wat een hoog cijfer, je hebt een vet goed cijfer" en bla. bla. bla. maar ik ben dan zelf ontevreden omdat ik zolang geleerd heb. en als ik dan thuis kom en mijn cijfer vertel aan mijn ouders dan zeggen ze :"je hebt een prima cijfer, alles is nog nieuw, wij vinden het knap hoor..." daar word je zo gek van!! xx brugpieppertje! xx
lollig - Vrijdag 23 november 2012 15:57
Ik haat het als ik thuis komt met een 7.Ik vzit nu op havo/vwo 1 en wil naar VWO moet hogere cijfers halen want anders kan dat niet.stress!!!
lollig - Vrijdag 23 november 2012 15:57
GIVE MY TIPS
Haatmeleven - Dinsdag 22 januari 2013 22:43
Ik herken mezelf heel erg in deze berichten, ik heb zojuist gehuild om een 5,7 omdat het mijn gemiddelde heel erg omlaag haalt... Ik wil dit examenjaar graag afronden met een 8 gemiddeld, maar dat gaat niet lukken als ik mezelf niet tot het uiterste push
HELP ik haat een teleurstellend gevoel :(
Homootje - Zaterdag 20 april 2013 19:40
Herkenbaar. Beste tip is gwn een keer helemaal niet leren en kijken wat je dan haalt. Je zult zien dat je dan een zes krijgt en dat je dus maar een heel klein beetje moet leren voor een zeven. Dan kun je de rest van de tijd lol hebben. Het leven wordt leuker!!!!
chantal - Woensdag 7 augustus 2013 06:52
ik wil een 8 halen als ik einde van mijn school jaar totaal 6 negens haal
krijg ik mijn autorijles gratis
chantal - Woensdag 7 augustus 2013 06:53
ik doe vwo gymasium
deadpool - Zaterdag 5 oktober 2013 21:54
ik begrijp al deze gezeik niet perse 8 en 9 halen gemideld ben gwn blij met een voldoende kom nou zeg -.-

deadpool - Zaterdag 5 oktober 2013 21:54
ik begrijp al deze gezeik niet perse 8 en 9 halen gemideld ben gwn blij met een voldoende kom nou zeg -.-

Elise - Maandag 28 oktober 2013 20:56
Heel herkenbaar dit, ik zit nu in 3 vwo en ik vond het altijd heel makkelijk. Maar nu heb ik zó veel vakken en is het gewoon echt te veel. Ik heb nu een 4 op wiskunde en een 4 op natuurkunde gehaald. Ik vond die vakken nooit moeilijk. Nu heb ik mezelf erop betrapt dat ik een 8,5 voor Frans eigenlijk best wel slecht vind! Ik probeer me er niks van aan te trekken, maar ik kan echt wel huilen van de vieren. Hiervoor heb ik nooit een onvoldoende gehaald!
Jill - Donderdag 31 oktober 2013 18:38
Ik heb hetzelfde. Het is verschrikkelijk. Als ik niet hard leer of mijn best doe, haat ik mezelf. Als ik een slecht cijfer terug krijg haat ik mezelf.
Nooit is het goed genoeg.
Ik sta gemiddeld een 8,0. Prima cijfer.
Nu heb ik mijn eerste onvoldoende voor een toets die niet meetelt. Een voortgangstoets. Alsnog het staat op mijn magister en nu vind ik het verschrikkelijk iets roods te zien op mijn magister :( Ik weet dat het erg is.

Anoniem - Dinsdag 19 november 2013 16:20
Ik zit in de eerste klas van het Gymnasium op mijn rapport sta ik 3 tienen, toch ben ik erg onzeker over mezelf. Ik vind een 7 echt super slecht ik heb nog nooit een onvoldoende gehaald ik weet niet wat er met me gaat gebeuren als ik een onvoldoende haal.
Wilke - Donderdag 12 december 2013 21:18
Iemand alsjeblieft concrete tips wat ik hier aan kan doen?
Het troost me iig dat ik niet de enige ben..
Van de 83 leerlingen in 5vwo bij mij op school, ben ik echt de enige geloof ik!
maartje - Donderdag 23 januari 2014 20:18
Mijn naam is maartje ik doe nu mavo en bij me eerste toetsweek had ik 4 onvoldoendes gehaald economie 4,7 maatschappijleer een 3 en engels een 4,7 en natuurkunde 5 hierdoor was ik heel teleurgesteld en verdrietig komt ook omdat ik stress had en pas in de weekend leerden voor alle 7 vakken. De tweede toetsweek had ik ern week van te voren geleerd en stond ik voor alle vakken een 7 alleen voor natuurkunde 5,5 omdat ik daar nietzo veel mee had geoefend en d e sommen niet snapte. Zo zie je dat je door motivatie stuk betere punten kunt behalen maar toch bn ik nietvtevreden door het punt van natuurkunde ,kan iemand mij vetellen hoe ik beter kan leren en wanneer ik moet beginnen elke keer ? En hoe ik aantal hoofdstukke kan verwerven
gwn iemand - Donderdag 27 februari 2014 21:42
ik ben ook best perfectionistisch, mijn ouders zetten mij telkens onder druk. dat ik telkens de beste moet zijn. en heel soms wordt het mij veel te veel en barst ik letterlijk in huilen uit. dan voel ik me echt waardeloos. ik heb mijn projecttaken al verpest.... e op mijn rapport. en ik wil de HAVO zo graag halen.
gwn iemand - Donderdag 27 februari 2014 21:43
telt een E op je rapport bij meten, tijd en geld heel erg veel mee of valt het mee?
amber - Donderdag 3 april 2014 16:54
Ik haal altijd een 9 of hoger. Alleen dit keer had ik een 6.1
anoniem - Donderdag 10 april 2014 18:34
ik leerde in de 1e periode van de eerst klas altijd heel goed nu zit ik in de 4 periode en ga ik weer goed leren. De 2e en 3e periode had ik verpest. Ik doe havo.vwo
anoniem - Donderdag 10 april 2014 18:34
ik leerde in de 1e periode van de eerst klas altijd heel goed nu zit ik in de 4 periode en ga ik weer goed leren. De 2e en 3e periode had ik verpest. Ik doe havo.vwo
Saliha - Dinsdag 6 mei 2014 21:28
Ik hoop dat ik na het lezen van dit artikel
Simone - Zaterdag 24 mei 2014 15:36
Ik ken dit probleem heel erg goed, ik heb bijvoorbeeld net een 5,9 voor Nederlands gehaald en ben helemaal overstuur. Terwijl ik net zo goed had geleerd. Het probleem is vooral dat ik nog nooit een onvoldoende heb gehaald, mensen noemen me dat meisje dat gemiddeld een 8,5 staat, oftewel: de nerd. Bij elke toets moet ik weer aanhoren: "Dat wordt vast weer een 10 voor Simone!" En dat zet me ook vreselijk onder druk. Ik zelf ben wel blij met een 7, maar wanneer vervolgens mensen me met grote ogen aanstaren heb ik het gevoel alsof ik het heel slecht heb gemaakt. Ik probeer mezelf te herinneren dat ik mn cijfer gewoon weer kan ophalen voor Nederlans, maar ik heb er nog steeds moeite mee... :(
M. - Maandag 2 juni 2014 20:38
Ik ben voor proefwerken altijd uren aan het leren, voor talen valt het nog wel mee, maar bij aardrijkskunde, biologie, geschiedenis ben ik erg lang aan het leren. afgelopen week heb ik 11 uur geleerd voor een toets van biologie en dan heb ik alleen nog maar de samenvatting uit het boek geleerd. ik maak ook zelf samenvattingen maar nog werkt het niet, voor die toets had ik een 4,8. En ook voor geschiedenis heb ik hard geleerd (zo'n 9uur) maarjaah dan krijg je je cijfer terug... een 4,3 :(
Heeft iemand misschien een manier om stof in je hoofd te krijgen, en het dus goed te leren?

Groetjess
Blablablabla - Woensdag 25 juni 2014 21:27
Je moet een samenvatting maken, deze een paar keer doorkijken en dan de begrippen leren😉
DepriRooz - Woensdag 2 juli 2014 19:02
Tja.. vandaag is me toetsweek begonnen. 1e toets was scheikunde. Khad goed geleerd, toets ging goed. M'n gemiddelde (rapport en toets cijfer) is een 8. Krijg ik een *** 6.3 terug! Voelt echt als een onvoldoende. Zeker omdat het voor me gevoel zo goed ging. En dan is mn vriendin blij met een 5.3, ze had niet geleerd, maar toch..
Ik voel me nu echt zo depri.. alleen maar door zo'n stom cijfer. Mn afgeronde rapportcijfer is nog steeds een 8. Maar mn echte rapportcijfer een 7.7.
Dit voelt zo als falen..
Vanochtend was ik trouwens ook nog eens gestresst voor de toetsen. Normaal ben ik dat niet.. Maar nu dus wel. Als 2de toets had ik Engels leestoets. Dat was echt een ramp!! Ik ben al niet zo goed in Engels, maar nu denk ik echt dat ik gwn een 1 heb. Zo bagger ging die..
( gymnasium 3 , bijna al mn periodegemiddeldes zijn 8en. één 9 en 3 zevens.)
Latif - Donderdag 25 september 2014 20:01
ik had een toets voor nederlands het ging lekker goed en ik dacht: ''o ik krijg echt een 9 of zo''. wat blijkt? ik had een 4! dat voelde zo rot! ook voor geschiedenis had ik een 3! dat ik zo goed geleerd heb en met engels had ik een foutje gedaan en dat foutje was zo erg dat ik 38 fouten in de toets had gedaan en het was LAGER dan een 0! ik zit pas net in de middelbare en zo slecht begin! mijn hoogste cijfer is een 6,8 en dat is mijn enige voldoende. ongelofelijk dat ik een goed niveau heb en zo lage cijfers haal. alsof ik naar de MAVO wil (tweetalig atheneum, stedelijk dalton luceum)
larissa - Dinsdag 21 oktober 2014 17:50
ik doe gymnasium
grieks latijn chinees best moeilijk
Kika - Dinsdag 4 november 2014 18:46
Is een 7.5 een ruim voldoende of een goed? Ik ben er in ieder geval wel blij mee:-)
een jongen - Zondag 30 november 2014 19:09
Dit jaar ben ik echt goed begonnen. Ik ben normaal tevreden met een 7. Alleen een week voor het rapport heb ik alleen onvoldoendes gehaald. Dan voel je je gwn kei hard genaaid. Ook dacht ik mijn tekort van wiskunde op tehalen haal ik lager dan ik had :(. (ik doe gymnasium drie)
N - Woensdag 17 december 2014 23:58
Dit is iets wat mij nu overkomt. Ik ben onzeker over elke toets die ik maak en ben dagen zenuwachtig tot ik het resultaat heb. Mijn doel is om alles boven de 7.5 te halen zodat mijn gemiddelde afgerond een acht blijft bij elk vak. Dit is voor mij veels te hoog gegrepen en ik dwing mezelf om tot het uiterste te gaan qua leren en dat vind ik helemaal niet fijn. Ik wil blij zijn met een 6 of tenminste met een 7. Ik denk alleen nog maar aan school en wil hier vanaf :'(.
Sude - Woensdag 21 januari 2015 21:46
Mij komt dit zeker voor. Ik maak mezelf altijd druk. Op school wil ik altijd een hoge cijfer halen. Bijv.als ik van de 90 vragen vijftien foutjes heb dan vind ik dat slecht . Ik wil altijd een hoge niveau halen. Ik wil chirurg/dokter worden. Dit is mijn enigste droom. Alleen daarvoor moet ik wel VWO kunnen. Maar ik denk dat ik het niet kan. Ik voel me altijd gespannen bij de toetsm weet iemand daar een tip voor als iemand een tip heeft schrijf het dan a.u.b bij de reactie's. Alvast bedankt en tot ziens...
Sude - Woensdag 21 januari 2015 21:47
Mij komt dit zeker voor. Ik maak mezelf altijd druk. Op school wil ik altijd een hoge cijfer halen. Bijv.als ik van de 90 vragen vijftien foutjes heb dan vind ik dat slecht . Ik wil altijd een hoge niveau halen. Ik wil chirurg/dokter worden. Dit is mijn enigste droom. Alleen daarvoor moet ik wel VWO kunnen. Maar ik denk dat ik het niet kan. Ik voel me altijd gespannen bij de toetsm weet iemand daar een tip voor als iemand een tip heeft schrijf het dan a.u.b bij de reactie's. Alvast bedankt en tot ziens...
adinda - Zondag 1 maart 2015 14:46
Het klinkt herkenbaar, bij mij zit de stempel Faalangst erop precies om de hierboven beschreven symptomen
Lola - Zaterdag 20 juni 2015 21:22
Dit komt mij heel erg bekend voor. Ik zit nu in 2 gymnasium en het is bijna het einde van het schooljaar en heb het hele jaar nog geen onvoldoende gehaald. Ik leer zo veel en ik huil echt te veel, ik word er gek van. Soms ben ik ervan overtuigd dat het slecht kind maar dan zegt iedereen: 'ja vast, dat zeg jij altijd' en 'jij hebt altijd goede cijfers'.
Laura - Zondag 21 juni 2015 00:15
Ik heb dit niet, maar ik heb laatste tijd wel het gevoel dat mijn ouders mij alleen maar 'leuk' vinden omdat ik hoge cijfers haal. Zo was ik een tijdje geleden met een paar vriendinnen en lachten mijn ouders veel meer enzo. en dat doen ze bij mij niet zo vaak. Zelf vind ik dit best wel lastig om er mee om te gaan. Ik vroeg me daarom af of iemand anders dit ook herkent/herkende? Alvast bedankt voor het antwoorden! X
N - Dinsdag 11 augustus 2015 00:02
Heb n tijdje terug hier ook op gereageerd. Ik ben er nu wel achtergekomen waar het om gaat. Ik heb zelfmotivatie maar geen zelfacceptatie. Ik drijf mezelf tot het uiterste bij leren en weet niet of ik goed leer of niet en blijf daarom maar doorgaan. Ik kan alleen niet accepteren dat het niet altijd perfect hoeft te gaan. Onvoldoendes zijn ook oke. Wat maken deze cijferd uit in de toekomst? Als je een droom hebt kun je die niet bereiken door hoge cijfers te halen maar gewoon door jezelf te zijn. Ik hoop dat alle meiden die hiermee zitten hier iets aan hebben, mij heeft het in ieder geval een beetje geholpen.
suzanne blokker - Maandag 7 september 2015 00:30
ik doe ook gymnasium chantal
iemand - Woensdag 25 november 2015 15:36
hoeveel onvoldoendes mag je eigenlijk halen?
om over te gaan
iemand - Woensdag 25 november 2015 15:37
ik doe havo
slechtecijfershaler... - Zondag 13 december 2015 15:23
gemiddelde 8.8 en ik zit op de lagere school balen he
slechtecijfershaler... - Zondag 13 december 2015 15:28
probleem is dat ik al 3 onvoldoendes gehaald heb: 4.8 voor nieuwsbegrip, 5 voor engels en 5.9 voor "blauweplaneet" ik bedoel aardrijkskunde en voor wiskunde heb ik 2x10,9.6,9.4 en 7.6 ,want de juf was heel erg streng!
Bente - Vrijdag 18 december 2015 07:26
Ik zit nu in de tweede met eerst nog geen onvoldoendes, maar (geen idee waarom) een 5,4 voor een Nederlandse schrijfopdracht. Ik werd helemaal gek. Maar nog erger is dat waarschijnlijk iedereen in mijn klas gaat zeggen van: Haha, Bente heeft een ONVOLDOENDE, Hahahaha. Ik zeg ook vaak tegen ze dat ik niet overal goed in ben maar ik vind het best wel kwetsend om dat uberhaupt te horen van vrienden en klasgenoten.
slechtecijfershaler... - Vrijdag 18 december 2015 16:51
sorry het was geen 8.8 maar een 7.9 en wat moet ik doen ik ga niet naar gymnasium als je lager dan een 9 hebt en groep 7 is moeilijk hoor! ik ga het denk ik niet halen wat tja 3 onvoldoendes 5.9 4.8 en een 5 en ik krijg binnenkort het cijfer van geschiedenis en ik had alleen maar gegokt en is gymnasium moeilijk?
slechtecijfershaler... - Vrijdag 18 december 2015 16:52
ik heet Tim
slechtecijfershaler... - Vrijdag 18 december 2015 16:52
en ik huilde helemaal urenlang toen ik een 5 had gehaald...
Kaylee - Zaterdag 2 januari 2016 17:52
Ik zit nu in 3 HAVO
Ik begin 2 weken van te voren met leren voor de toetsweek, vooral natuurkunde en wiskunde daar begin ik al heel snel mee omdat ik bijna geen stress meer heb als ik voor die vakken goed heb geleerd dus ik ga deze week wiskunde en natuurkude leren zodat ik volgende week geen stress heb ook maak ik nu al mn samenvattingen mn planningen etc en hopelijk gaathet deze toetsweek beter. Als ik geen wiskunde en natuurkunde zou hebben zouden toetsweken heel chill zijn
Bente - Vrijdag 12 februari 2016 17:44
Ik zit nu in 2 HAVO
Ik word de slimste van mijn klas genoemd maar altijd als ik een toets heb gemaakt wilt iedereen weten wat voor cijfer ik heb. En als ze een hoger cijfer hebben gaan ze mij uitlachen. Ik viel bijna in tranen uit toen ik een 5,8 voor bio had en toen ik voor ak mijn 1e onvoldoende had, fietste ik de hele weg terug naar mijn huis huilend terug.
Dit schrijf ik trouwens op die dag van die 2 toetsen.
IK HAAT VRIJDAG DE TWAALFDE...
Jasmijn - Woensdag 25 mei 2016 15:55
Jaaa, heel herkenbaar!
Nogal verdrietig. - Maandag 7 november 2016 16:08
Ik heb vandaag een toets gemaakt van Wiskunde.
Ik was er echt voorbereid voor op die toets. Ik was zo zelfverzekerd.

Daarna kreeg ik de stencils van m'n toets
En ik had tijdsgebrek dus kon ik het niet afmaken.
Hierdoor heb ik veel sommen open gelaten.
En als je veel sommen open laat dan krijg je nogal een laag cijfer.
Ik weet zeker dat ik m'n 1e onvoldoende krijg. (Natuurlijk hoop ik dat dit niet gebeurd.)
Ik heb het ook aan m'n vader verteld dat ik de toets slecht heb gemaakt.
Maar nog steeds voel ik me niet goed. Ik kan geen m'n hobby's niet meer
met plezier doen.

Wat moet ik doen :(?
Ossie - Vrijdag 18 november 2016 00:10
Ik doe 2 vwo en ben op 1 na de slimste van de klas. Ik heb zoals het in de tekst genoemd wordt faalangst, dan wordt ik dus steeds vanzelf bang als ik bijvoorbeeld een 7 haal. Dan vraagt iedereen aan mij wat voor cijfer ik heb en als ik dat ga beantwoorden, dan gaan ze gewoon opscheppen als zij hogere cijfers hebben gehaald. Daarbij voel ik me gedwongen om veel te werken voor school en heb ik veel slaapproblemen (zoals je kunt zien wanneer ik dit bericht verstuur.). Ik denk echt dat ik later spijt zal krijgen, als ik op den duur geen vrienden meer krijg.
Werkende - Dinsdag 30 mei 2017 22:20
Maar hoe kan je die presentatiedrang dan loslaten? Ik zit in 5 vwo en ik sta inderdaad op het punt van instorten, maar het lukt me niet om tevreden te zijn met een zeven...
Anoniem - Maandag 19 juni 2017 16:28
Dit is zoooo herkenbaar, maar iedereen heeft het hier over 8/9 terwijl ik juist dehele tijd 5/6/7 haal... Maar ik zit op 2 gymnasium plus en eigenlijk wil ik geen grieks en latijn doen. Maar als ik dat niet doe dan ben ik slecht in mijn ogen... Ik heb net ook een 4.9 gehaalt voor grieks, mijn 5e onvoldoende dit jaar en ik heb zo hard gehuilt en durf niks hiervan tegen mijn ouders te zeggen😑Ik heb ook een zus die alleen maar hoge cijfers haalt zonder heel veel te doen, ik trek dit niet meer😭
Wat moet ik doen en sorry voor dit warrige verhaal..
susanne blokker - Vrijdag 30 maart 2018 02:21
gymnasium
Onbekend - Woensdag 6 maart 2019 19:15
Ik heb dit nu. Ik haal veel onvoldoendes maar ik wil het niet. Als ik denk dat het goed gaat gaat het slecht en wanneer ik denk dat het slecht gaat gaat het ook echt slecht. Mijn laagste cijfer is een 2.5 en die heb ik 2 keer gehaald. Misschien is het gewoon een overgang van de basisschool naar de middelbare want ik was op de basisschool altijd de slimste en nu zit ik in een klas met kinderen die even slim zijn. Ik weet niet zo goed wat ik hiermee moet. Ik sta heel erg open voor tips.

Xxx
Amelie009 - Zondag 27 oktober 2019 22:24
Heel herkenbaar, ik zit op 2 havo terwijl ik daar 8/9/10 haal. De docenten zeggen dat ik het wel naar vwo kan qua cijfers maar door de druk van mezelf het niet verstandig is. Ik heb nu een 9.2 voor geschiedenis terwijl ik niet geleerd heb. Het is nu een uitdaging geworden om niet te leren! Maar toch wil ik dat helemaal niet. Ik wil 10en/9ens. Ik wil leren!! Ik zeg vaak dat ik het slecht gemaakt heb, en dan kom ik even later met een 8 of 9 aan. Kinderen kijken me dan raar aan en geloven me niet dat het echt slecht ging. Hoe kan ik dit afleren?! . Ik wil niet huilen om een 7 of lager. Maar toch gebeurt het wel.... Ik weet dat het niet erg is,maar toch is het in mijn ogen wel een probleem.... Heel veel succes met jullie probleem. En diegene die slechte cijfers halen, kijk waar je het voor doet. Als je een niveau lager gaat, heb je meer plezier en betere cijfers😉kan ik zelf nog niet geloven, helaas