Dysthyme stoornis

 

Voel je je al een langere tijd somber en kun je niet meer echt van het leven genieten? Dan kan het zijn dat je een dysthyme stoornis hebt. Je hebt dan vaak lichte depressieve gevoelens, maar voldoet niet aan alle criteria van een depressie. Je hebt deze gevoelens al minimaal twee jaar, waardoor je misschien het idee hebt dat het bij jou hoort, maar dat hoeft dus helemaal niet zo te zijn.

Wat is het?
Een dysthyme stoornis is een lichte, maar chronische depressie. Met licht wordt bedoeld dat je minder depressieve gevoelens ervaart dan iemand die depressief is. Dit betekent niet dat het minder erg is.

somber
bron foto

Sommige mensen zouden namelijk liever een korte periode ernstige depressieve gevoelens ervaren, dan langere tijd lichtere depressieve gevoelens. Een dysthyme stoornis is erg zwaar omdat er gedurende minimaal twee jaar (een jaar voor kinderen en adolescenten) vaak weinig goede periodes zijn. Je moet deze stoornis dus zeker niet te onderschatten.

Doordat de depressieve gevoelens meerdere jaren aanhouden kan het zijn dat je het idee hebt dat dit normaal is of bij je persoonlijkheid hoort, maar dat hoeft dus helemaal niet zo te zijn. Vaak helpt het om hier met mensen in je omgeving over te praten, zodat je meer inzicht krijgt in hoe jijzelf in het leven staat en wat bij het leven hoort en wat niet.

Symptomen
Naast de depressieve stemming zijn er nog meer dingen waar je last van kan hebben. Wanneer je jezelf in een aantal van de onderstaande dingen nherkent wil het niet direct zeggen dat je een dysthyme stoornis hebt en andersom.

 Je kunt je niet goed concentreren en hebt moeite om tot een besluit te komen;
 Je ziet de toekomst somber in en voelt je hulpeloos;
 Je hebt te weinig of juist te veel honger;
 Je hebt last van slaapproblemen; of je slaapt te veel of te weinig;
 Je bent moe of hebt erg weinig energie;
 Je eigenwaarde is laag.

Het hebben van een depressieve stemming en een laag zelfbeeld kan veel invloed hebben op iemands leven. Door gebrek aan zelfvertrouwen en laag zelfbeeld zal je onder andere vaak het idee hebben dat je het niet goed doet of niet belangrijk bent. Deze gedachten beïnvloeden ook de manier waarop je naar het leven kijkt. Je zal waarschijnlijk vaak denken in doemsituaties en van negatieve uitkomsten uitgaan. Hierdoor kan het zijn dat je erg opziet tegen sociale contacten waardoor je deze situaties wil gaan vermijden. Het is belangrijk dat je beseft dat deze gedachtes invloed hebben op het ervaren en aangaan van allerlei situaties.

half glas
bron foto

Hoe vaak komt het voor?
Hoewel een depressie vaak op latere leeftijd wordt onwikkeld, ontstaat een dysthyme stoornis vaak op jonge leeftijd. Ongeveer 6 procent van de bevolking zal ooit een dysthyme stoornis ontwikkelen. Het risico op terugval en het ontwikkelen van een depressie is vrij hoog. Er is gebleken dat 9 van de 10 mensen met een dysthyme stoornis uiteindelijk een depressie ontwikkelt.

Het ontstaan en behandelen ervan
Er wordt vanuit gegaan dat psychogenen, zoals chronische sociale of psychische belasting, of neurotische factoren meespelen bij het ontwikkelen van een dysthyme stoornis. Bij een neurose is er sprake van een psychisch conflict waarvan men niet bewust is, zoals een niet verwerkte traumatische gebeurtenis. Het kan zijn dat dit conflict tot uiting komt door middel van depressieve stemmingen. Wanneer je vroeger veel hebt meegemaakt, kan dit langdurige psychische belasting geven, waardoor je een depressie kan ontwikkelen. Om deze redenen wordt voornamelijk psychotherapie toegepast. Er blijken echter ook biologische factoren mee te spelen, waardoor er nu ook antidepressiva worden voorgeschreven, waardoor de depressieve gevoelens als minder heftig worden ervaren.

hulp
bron foto

Wanneer deze symptomen je bekend voorkomen is het goed om het bespreekbaar te maken in je omgeving en contact op te nemen met je huisarts.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

k - Vrijdag 8 augustus 2014 10:13
Komt me heel bekend voor.Maar ik krijg elke keer opnieuw te horen dat ik gewoon een depressie heb
lynn - Vrijdag 8 augustus 2014 10:40
Komt mij ook bekend voor, maar ik heb van die dagen dat het toch redelijk goed gaat.. hoort dat er ook bij? of ben je dag aan dag 'depressief'
k - Vrijdag 8 augustus 2014 10:43
Hier is dat ook erg afwisselend, wanneer dit dan een tijdje echt slecht gaat moet ik telkens aanhoren dat ik opnieuw een depressie heb.
Dit is ook echt al meer dan 2 jaar bezig
*Esther* - Vrijdag 8 augustus 2014 10:47
Ik heb een diagnose voor een dystyme stoornis.
EBlommetje - Vrijdag 8 augustus 2014 10:56
Ik heb ook deze diagnose.
Ik vind het een lastige diagnose. Een dystyme stoornis heeft ups en downs en dat is voor mij en mijn omgeving lastig, ik en mijn omgeving overschatten me snel. Deze week kan het slecht gaan en volgende week beter, zonder duidelijke aanleiding. Ingewikkeld. Ik hoop hier mee te leren omgaan.
Succes allemaal!
Meh - Vrijdag 8 augustus 2014 10:56
Ik worstel al 4 jaar met deze klachten en dit is erg herkenbaar..
RosieV - Vrijdag 8 augustus 2014 11:01
Ik worstel ook jaren met sombere klachten, niet heel ernstig ofzo maar wel erg vervelend. Mensen hebben vaak gezegd van geluk moet je in jezelf vinden, dat heb ik geprobeerd maar nee. Lukt me echt niet.
Onlymy - Vrijdag 8 augustus 2014 11:32
Ik heb deze diagnose, dit artikel geeft een duidelijk beeld.
Kaylee - Vrijdag 8 augustus 2014 12:01
Ik heb deze diagnose ook gekregen, heel fijn om nu ook eens uitgelegd te krijgen wat het inhoud. Toen ik de diagnose kreeg kreeg ik er verder geen uitleg over en heb ik het maar moeten googlen. Fijn om even een duidelijke uitleg te lezen!
mira - Vrijdag 8 augustus 2014 12:03
jep ...tis vreselijk heb het al bijna hele leven. Heb nooit zin om te leven maar ook nét niet om te sterven.. dat dus..
-angel - Vrijdag 8 augustus 2014 12:30
jup, ben ik mee gediagnostiseerd, al heb ik ook wel behoorlijke periodes van ernstige depressie gehad.
marleen - Vrijdag 8 augustus 2014 13:26
moeilijke diagnose...
bij mij zijn al die symptomen geclasseerd als 'gevolg van de AN'
Andreaa - Vrijdag 8 augustus 2014 13:45
Ik heb de diagnose nu een jaar, en dit is voor het eerst dat ik heel duidelijk kan lezen wat het nou precies is!!
Op internet vind je wel dingen, maar dit is zo duidelijk...

Echt bedankt! Heel mooi en goed geschreven, ik herken mijzelf er ook volledig in!
Ik dacht dat het net zoiets was als NAO (die diagnose heb ik nu ook een jaar): een mislukte eetstoornis maar dan in depressie vorm..
Ik voelde me echt mislukt: kijk mij nou, ik heb een mislukte eetstoornis én een mislukte depressie!
Gelukkig wordt er steeds meer bekend over deze eetstoornis, en nu dus ook eindelijk een blog over dysthyme stoornis...
Deze ga ik zeker weten aan mijn omgeving laten lezen, zodat ik misschien meer begrip krijg!
x - Vrijdag 8 augustus 2014 13:54
Ik had deze diagnose vroeger ook
Prue - Vrijdag 8 augustus 2014 15:42
Ik heb de diagnose ook gehad, maar na vele jaren van therapie en diverse diepe depressies, kan ik zeggen dat deze niet meer van toepassing is.
Eef - Vrijdag 8 augustus 2014 16:39
Ik heb deze diagnose nooit gehad (wel verschillende depressies). maar ook dit lijkt mij totaal geen pretje! Ik vind het wel duidelijk beschreven.
lachmeisje - Vrijdag 8 augustus 2014 18:06
Ook ik heb deze stoornis, gelukkig heb ik nu al een langere tijd dat ik de gevoelens maar in heel lichte mate voel. De laatste tijd kwam het weer wat meer op de voorgrond, en toen heb ik een heel lichte dosis AD gekregen juist voorhet geval dat. Verder mediteer ik heel veel en doe ik yoga. Voor mij is dit een goede combi! Verder heb ik op mijn computer een dagboek aangemaakt en daar schrijf ik dagelijks in (dus niet hier). Ik probeer zoveel mogelijk 'leuke' dingen te ondernemen, ookal heb ik absoluut geen zin. Zoals sporten (1 uurtje) en dan voel ik me de rest van de dag weer prettiger.

Maar het heeft een lange tijd geduurd eer ik de juiste balans had gevonden (10 jaar), ik hoop dat sommige van de meiden/jongens die dit lezen, wat handvatten in mijn verhaaltje zien. Geloof me, er is mee te leven!
sterke_ik - Vrijdag 8 augustus 2014 18:22
Ik heb die diagnose ook.
Linda-x - Vrijdag 8 augustus 2014 18:49
Ik heb deze diagnose ook gekregen, ik heb het al 6 jaar. En daar overheen heb ik nu nog een depressie (dat noemen ze dan een dubbele depressie) dus dat schiet lekker op :p
Anne - Vrijdag 8 augustus 2014 22:02
Ik heb deze diagnose ook gekregen een paar jaar geleden en ben er gelukkig na veel therapie van afgekomen.
Zet hem op iedereen, want het is echt mogelijk om te genezen!
DORIEN - Zondag 22 oktober 2017 14:15
Hoi Anne,
Hoe ben jij er vanaf gekomen?
Ben daar erg benieuwd naar.
Groetjes D.
Simone - Woensdag 4 april 2018 17:53
Hoi Anne,

Ik heb vanaf mijn 27ste jaar een dystymie en ik ben nu 46 jaar.
Hoe ben jij er vanaf gekomen? Ik hoor het heel graag van je!
Ik hoop dat je reageert!

Groetjes Simone
M. - Zondag 10 augustus 2014 13:45
Herkenbaar. Ik kreeg de diagnose dysthyme stoornis, maar later werd ook bij periodes gesproken over depressies.
Als ik er nu naar kijk, dan denk ik dat er bij mij veel voortkomt uit mijn hooggevoeligheid. Hoe dat precies werkt bij mij, daar ben ik nog mee bezig.
M. - Zondag 10 augustus 2014 13:48
Overigens, fijn dat het hier ook wordt erkend als een heel vervelend iets. Voor mezelf voelde het toch snel als een soort 'mini-depressie' (zo ernstig is het niet...). Maar het is onwijs rot als je daar zo lang mee te maken hebt.
Rose Anne - Zondag 10 augustus 2014 22:08
Ik heb ook dysthymie en dat vind ik best heel moeilijk...
D - Maandag 11 augustus 2014 18:22
ik ben ook diagnosed met dysthyme en echt ik vind het zelf erg moeilijk om mee te maken, dan weer het gevoel dat het weg is en dan is het weer helemaal terug met een depressie er boven op
Ferr73 - Zaterdag 30 augustus 2014 11:16
Ben er nu al een paar jaar mee gediagnosticeerd. En kwam toen aan het licht dat ik het al langer moest hebben. Groepstherapie voor depressie gedaan, met als gevolg een relatie breuk, verder niets. Individuele therapie gehad, leken het lek boven te hebben. Maar recessie in het land, en moeizame relatie bracht me terug. Slik citalopram, maar of dat helpt...na half jaar pas echt goed resultaat te zien zeggen ze.... Dacht de remedie gevonden hebben in... Succes hebben. Op alle vlakken. Carrière, relatie, welvaart. Groot en klein. Flink wat roeren omgegooid in mijn leven, vooral gericht op carrière. Maar bij sollicitatiegesprek vinden ze je te 'negatief' . Voel mij weer eens terug bij af. Door blijven slikken dan maar. Zie verschrikkelijk op tegen aankomende herfst. Ben momenteel enorm in mijn schulp aan het kruipen. Zit in voortraject voor schuldhulpverlening inmiddels. Geen vrouw in mijn leven, geen kinderen, geen vaste baan. Depressie killt je sociale leven, dysthyme stoornis ook. Bij wie helpt medicatie?
notsoproud - Woensdag 22 oktober 2014 00:48
Ik ben 36, ook geen partner, afgekeurd voor werk, geen vrienden, geen carriereperspectief, geen kinderen, psychische en lichamelijke klachten, relaties die me niet willen vanwege mijn depressie, therapieen die niet aanslaan, overal moeite voor moeten doen, altijd de langzaamste zijn in een groep, hoe moet dat? Er zijn zat factoren waardoor ik mij af en toe flink ongelukkig kan voelen en mij minderwaardig aan de rest van de vrouwen. Medicatie sloeg bij mij niet aan. Ik werk momenteel aan het accepteren van mijn gevoelens. Heb vaak zat het idee om het er maar bij te laten zitten of heel erg boos te worden. Wanneer komt het geluk nu eens op mijn pad? Ook jammer dat sommigen zo op mij neerkijken vanwege mijn pech en mij ermee pesten.
't iswat - Donderdag 23 oktober 2014 21:20
Voor mij heeft het meer te maken met; erbij horen en daardoor snel voelen dat ik faal of dat mijn inbreng er niet mag zijn (uit de toon valt) en dat anderen daar op neerkomen. Dat is voor mij de angel v.d. dip en wat ik mezelf aanpraat.
Isa - Maandag 10 november 2014 16:32
Ik had altijd al het gevoel dat ik wat had maar kon het nergens plaatsen en nu ik deze blog heb gelezen weet ik vrijwel zeker dat ik dit heb. Sinds mijn 12e (ik ben nu 15) heb ik heel veel ups en downs, helaas meer downs die ook verschillen hoe erg ze zijn. Ik durf het alleen niet tegen iemand te vertellen en lach altijd alles weg.
Ananonymouslyme - Zaterdag 6 december 2014 15:28
Ik heb in eerste instantie de diagnose dysthyme stoornis gehad, maar pas later werd dat veranderd in PTSS en daardoor eigenlijk een eetstoornis.
Sharon - Vrijdag 2 januari 2015 00:52
Herkenbaar. Als ik ook terugkijk naar mijn kinderjaren, herken ik de symptomen, net als in het heden. Ik dacht altijd dat het gewoon mijn karakter was.
kim300808 - Woensdag 18 februari 2015 18:03
Pfff, ik weet tegenwoordig niet meer wat ik nou wel en/of niet heb...
emma - Zondag 29 maart 2015 00:18
ik heb de diagnosed met dysthyme ook. Kreeg hem toen ik echt jong was maar is me nooit precies uitgelegd dat het best wel wat is. Nu pas begrijp ik warom ik het wel moeilijk vind om naar school te gaan en gewoon normale dingen te doen. Ik kan er ook nu pas een beetje me om gaan maar ben nog steeds heel lusteloos, al gaat het soms wel beter.
wil - Woensdag 1 april 2015 19:00
Ik heb deze stoornis ook vanaf ongeveer mijn 10de ontwikkeld en ben nu 49
deze chronische depressie is zeker niet licht en ik heb nooit geen pieken.
Heb er al 39 jaar zeer veel last van in combinatie met ptss (oorzaak ?) Angst en asperger.
mijn stemming golft heel de dag door van somber naar vlak.
nooit periodes meegemaakt dat het minder was.
ben nooit blij en benijdt wel eens mensen die licht manisch zijn er bij bij mij alleen maar dalen.
besef wel dat mensen met manie heel ze leven op de kop zetten.
medicijnen helpen niet bij mij helaas.
veel sterkte ieder
John - Zaterdag 25 april 2015 19:45
Heb 6 jaar de diagnose gekregen. En heb er verder niets mee gedaan, maar sobertjes doorgeleefd. Tot ik vorig jaar ineens een manische periode kreeg. Wat een heerlijk gevoel naar al die jaren ellende. Helaas na de manie weer (licht) depressief geworden. En dis is nog steeds niet over helaas.
bionde - Donderdag 18 juni 2015 21:21
Ik ben 2 weken geleden de diagnose gekregen dat ik een dysthyme stoornis heb... Hiervoor wist ik nog helemaal niet wat het was, en had er nog nooit van gehoord. Mijn psycholoog legde het uit en het werd wat duidelijker. Toch vind ik het heel fijn om dit artikel te lezen, omdat het toch wat meer duidelijkheid geeft!
xx
anonymous - Vrijdag 26 juni 2015 20:46
Ik heb nog steeds onduidelijkheid over deze stoornis. (ik heb een aantal jaar geleden ook deze diagnose gehad) Er wordt gezegd dat dit een chronische stoornis is. Betekend dit dat dit je leven lang telkens weer terug kan komen? Moet ik tot mijn 80ste maar accepteren dat ik altijd kans heb om weer langdurig depressief te zijn? Of begrijp ik dit verkeerd?
willow - Vrijdag 10 juli 2015 17:18
Ik weet pas sinds kort dat ik hieraan lijd, al is het gevoel er al sinds ik me kan herinneren. Ik ben blij dat ik nu een beetje weet wat het is , al is het nog niet helemaal duidelijk. Het meest vervelende is dat ik het gevoel heb overal extra mijn best voor moet doen, en me door de dag heen moet slepen en dan dan nog soms te horen krijg dat ik wat pessimistisch ben.. Vaak spreek ik af om wat te gaan doen met mensen, om me maar bezig te houden of het gevoel heb dat ik toch wat tijd met mijn vriendinnen door moet brengen, maar eigenlijk heb ik nooit ergens echt zin in. Als ze afbellen denk ik vaak; fijn, kan ik lekker thuis blijven, maar teveel alleen zijn werkt ook averechts.
R - Zaterdag 25 juli 2015 20:22
Sinds kort heb ik deze diagnose. Er zijn dingen heel duidelijk voor mij geworden, maar ik vind het verschrikkelijk dat ik deze diagnose heb. Ik wil niet zo zijn.
M - Dinsdag 28 juli 2015 13:07
Las vorige week een Mijn geheim van een paar weken terug en kwam ineens dit woordje en wat uitleg tegen. Ben vandaag dysthyme gaan googlen en weet bijna zeker dat ik het heb. Heb het ook gelijk aan mijn man laten lezen en die reageerde direct dat hij mij in alle symptomen herkend. Ik zit nu een beetje met een dubbel gevoel. Behandeling schrijft voor dat je erover moet praten, mailen, chatten etc, maar zal ik naar de huisarts gaan, laat ik het mijn omgeving weten.....ik weet niet wat ik daarmee opschiet. Ik weet nu waar mijn problemen vandaan komen, waarom ik vaak somber en neerslachtig ben, waarom ik niet kan genieten van mijn kinderen, uitjes etc en waarom ik overal als een berg tegenop zie. Maar wat lost het op als mijn ouders het weten of mijn vriendinnen. Ben bang dat ze het niet serieus nemen en dan voel ik me nog slechter.
Hoop doet Leven - Zondag 15 november 2015 22:21

Chronische depressie

De dood ligt altijd in het donker
En de tranen nemen langzaam toe
Laat mij toch gaan slapen
Ik ben alleen maar moe

Moeheid beheerst mijn leven
Alles is zo negatief
Een leeg gevoel van binnen
Zin in helemaal niets!

Nergens toe komen
De hele dag wat ronddwalen
Zo zonde van de tijd
Mijn tijd die een ander benijdt

Maar er valt niks te benijden
Het is vooral veel lijden
Lijden omdat je wereld stilstaat
En zelfs iemand van 90 voorop gaat

Ik loop altijd achteraan
Want mijn dag heeft weinig uren
De dagen vliegen om
En ik heb nog zoveel te doen

Alles ligt in het donker
Niks wordt er aangeraakt
De tijd die het langzaam kapot maakt

Wat te doen met mezelf
Dat vraag ik mezelfwel honderd keren
Maar het antwoord is er wel
Gewoon doen is het advies

Maar dat is dus de strijd
Die ik elke dag verlies!
Safie - Dinsdag 29 mei 2018 02:37
Heel mooi gezegd. Altijd jezelf sterk houden. Dissociatie is het ergste misschien wel. Die onbegrip is pijnlijk.
Robbin - Woensdag 30 december 2015 09:08
Ik ben zelf al 7 jaar aan het sukkelen met mijn leven en heb pas sinds kort de diagnose dysthyme te horen gekregen, dit is ook pas 1 van de eerste keren dat ik actief een onderzoek pleeg naar mijn situatie.(normaal is de fut er gewoon niet voor)

Ik heb al vrij veel verschillende AD`s gehad en slik momenteel een hoge dosering nortrilen wat naar mijn idee maar half zijn werk doet want de dalen blijven diep

Wat voor mijn geen ben erg gevoelig voor negati voel desastreus is dat er in je dagelijks leven er praktisch geen erkenning is voor dysthyme en dat ik gewoon door heel veel mensen niet serieus genomen wordt heb zelfs het idee dat je beter manisch depressief kan zijn omdat je dan wel geholpen wordt.

Deze klote ziekte heeft mijn zelf beeld volledig vernietigd en mij mentaal en fysiek moe gemaakt .
Jan - Dinsdag 30 mei 2017 00:01
Wie weet wat er met de hersens aan de hand is bij dysthyme depressie? In welk gedeelte zit de beschadiging/neurose?
Ik denk er over om rTMS te gaan doen, dat is een magnetische therapie, ik heb daar weinig vertrouwen in. En ik ga aan een natuurlijk middel: Kira Forte ( St.Janskruid) , ben benieuwd of ik fijn ga genezen, de wil is er..over- en hooggevoeligheid raak ik niet meer kwijt, maar mijn zelfvertrouwen en gevoel en energie moeten gewoon weer terug kunnen komen, omdat ik er niet zonder kan ;) .