De Orexia's

 

Steeds vaker zien we "diagnoses" voorbij komen die zijn afgeleid van de naam Anorexia Nervosa of Boulimia Nervosa. Nog voordat het een erkend probleem is, heeft iemand er al een psychisch probleem (Nervosa: door psychische oorzaak) van gemaakt door er een zelfverzonnen etiket aan te hangen.

Maar, wat moeten we hiermee? Moeten we dit ook als psychische stoornis gaan zien? Serieus nemen? Of is het overal (niet officiele) etiketjes opplakken ook een risico? Een voorbeeld is Orthorexia Nervosa. Is dit in Nederland een erkende eetstoornis? Nee. Wie heeft deze stoornis of beter gezegd deze term dan bedacht?

De Orexia's

Orthorexia Nervosa
De term Orthorexia nervosa is ontstaan op internetfora. Dr. Steven Bratman, een alternatieve arts en acupuncturist schreef een boek over deze health food freaks. Hierna drong de term door in wetenschappelijke publicaties. Het woord is afkomstig uit het Grieks: orthos betekent correct en orexis eetlust.  Mensen met Orthorexia zijn obsessief bezig met in hun ogen gezond eten.

Naast deze toch al redelijk bekende term komen, er steeds meer origineel verzonnen termen op de markt. Onderstaand een lijst met termen en een uitleg waar ze voor staan.

Tanorexia
Dit is de verslaving aan zonnebaden of dwangmatig zonnen. De verslaving aan een bruine tint. In 2005 publiceerde een groep van dermatologen een onderzoek waaruit blijkt dat regelmatige zonnebaders een verlies van controle ervaren over hun bruinings-schema wanneer ze dit tijdelijk niet kunnen/ mogen doen. Eenzelfde ervaring als rokers en alcoholisten hebben wanneer zij niet kunnen roken/ drinken. Ook blijkt er een fysieke verslaving te ontstaan door een stof die vrijkomt door het zonnen. Tanorexia bevat het Engelse woord 'tan' dat in de Amerikaanse slangtaal zon betekent en het Griekse woord orexis, dat 'trek, verlangen' betekent.

Stressorexia
Stress hoort bij het leven. Voor sommige mensen kan te veel stress, in combinatie met de wens er goed uit te zien en veel te bereiken, leiden tot een eetstoornis, genaamd stressorexia. Stressorexia treft vrouwen tussen de 20 en 40 met een drukke levensstijl.

De werkstress, het er goed uit willen zien en het verzorgen van een gezin zorgt voor minder eten en dus tot gewichtsverlies. Het gewichtsverlies leidt tot complimenten, stille bewondering, en de goedkeuring van andere mensen, wat bij de betreffende vrouw weer voor een goed gevoel zorgt.

Yogarexia
Yogarexia is een obsessie met het beoefenen van yoga als middel om dun te worden en blijven. Rachel Shabi publiceerde 2005 over yogarexia in The Guardian. Ze schreef dat "Madonna heeft haar kaak spieren/ mooie kaaklijn door het beoefenen van Ashtanga, een bepaalde vorm van Yoga." Vanaf dat moment werd yoga zeer populair onder de liefhebbers van fitness.

Shopping Bulimia
Shopping Bulimia is wanneer mensen worden overweldigd door de behoefte iets te kopen om zich zo beter te voelen. Maar wanneer het eerste geluksgevoel ontstaat na een aankoop, realiseren ze zich dat ze dit helemaal niet kunnen betalen en gaan ze hun aankopen snel retourneren.

Emotional Anorexia
Emotional Anorexia is een langdurige toestand van gevoelloosheid, gebrek aan empathie en de afkeer van emotie. Mensen met emotionele anorexia trekken zichzelf terug (isoleren zich), en vullen hun vrije tijd in met dingen doen die ze alleen kunnen doen. Het is een neveneffect van de ontwikkeling van technologie die eenzame bezigheden in de hand werkt: het bekijken van YouTube filmpjes, spelen met Gameboys en Xbox, uren doorbrengen op Facebook en Hyves

Sexual Anorexia
Seksuele anorexia is een term die populair is gemaakt door seksverslaving expert Dr. Patrick Carnes. Carnes gebruikte de term om het dwangmatig vermijden van seks en seks gerelateerde zaken te beschrijven. Seksuele anorexia verwijst naar een gebrek aan seksuele lust. Het maakt het een vorm van verslaving door het dwangmatige vermijden van seks.

Alcolimia & Alcorexia
Iemand met alcorexia stopt helemaal met het drinken van alcohol. Je kunt pas alcorexia hebben wanneer je de periode ervoor vaak en veel gebruik maakte van alcohol. Soms kan het zelfs zover gaan dat je kunt lijden aan alcolimia, overmatig drinken binnen een korte tijd. Mensen die stoppen met alcoholgebruik kunnen dit doen om 2 redenen; een betere levensstijl en vanwege het beschamende gedrag tijdens alcoholgebruik. Mensen die alcorexia krijgen na alcolimia kunnen last krijgen van afkickverschijnselen.

Drunkorexia
Mensen met drunkorexia vasten de hele dag om 's avonds te kunnen drinken zonder bang te zijn voor de calorieën van alcohol. Maar doordat er geen voedsel in de maag zit, wordt de alcohol veel te snel opgenomen. Dit kan als gevolg hebben dat iemand met drunkorexia sneller dronken is of zelfs sneller een alcoholvergiftiging kan krijgen. Iemand met drunkorexia is in de meeste gevallen dan ook een alcoholverslaafde.

Pregorexia
Pregorexia komt voor bij zwanger vrouwen. Vrouwen met pregorexia blijven lijnen terwijl dit erg schadelijk is voor de zwangerschap. Door het lijnen krijgt de moeder niet de nodige voedingsstoffen binnen die nodig zijn bij een zwangerschap. Hierdoor is de kans op complicaties groter en het kan zelfs een miskraam als gevolg hebben.

Permarexia
Is een zogenaamde voorloper op anorexia en boulimia. Men is geobsedeerd door diëten en denkt dat alle voeding slecht is. Van alles wordt de calorische waarde opgezocht, berekend en opgeteld. Alle diëten worden ook geprobeerd met als gevolg een sterk schommelend gewicht, jojo effect.

Diaboulimia
Hier is sprake van als mensen met suikerziekte (type 1) bewust minder insuline inspuiten zodat ze veel kunnen eten maar toch afvallen. Het komt veel voor mij tieners. Zonder insuline kan je lichaam namelijk niet de suiker uit je eten opnemen in je bloed waardoor een te veel aan suiker dus ook niet kan worden omgezet in calorieën / vet. Het te veel aan suiker uit voedsel wordt dan gewoon uitgeplast.

Exercise Boulimia
Bewegen is gezond, maar als je te veel beweegt of hier te obsessief mee om gaat spreek je van Excercise Boulimia. Deze mensen plannen hun hele dag en week om het kunnen bewegen of doen dat om te compenseren voor wat ze eten (hoe normaal die portie ook is)

Meerdere uren achter elkaar, afspraken afzeggen om maar te kunnen bewegen, ook met een blessure gewoon door sporten, en depressief raken als je echt niet kan bewegen. Alles draait om het sporten/bewegen.

Bulimarexia
Bij deze orexia variant is er sprake van zowel anorexia als bouilma kenmerken. Een vertekend lichaamsbeeld, extreem gewichtsverlies, maar ook geforceerd braken om te compenseren voor eetbuien. Deze vorm is mss wel de meest destructieve vorm van alle eetstoornissen omdat het spijsverteringsysteem volledig verwoest wordt.

Diabetisy
Het woord is een mix van diabetes en obesitas. Diabetes type 2 kent een ontzettende snelle stijging, ook wel ouderdomsdiabetes genoemd. Vroeger was deze vorm van diabetes een probleem voor ouderen mensen, maar tegenwoordig krijgen steeds meer jonge mensen dit. Waarschijnlijk door het toenemende aantal jonge mensen met overgewicht want in 97% van alle gevallen van diabetes type 2 wordt dit veroorzaakt door overgewicht.

Corporate anorexia
Het verschijnsel waarbij managers als het ware verslaafd raken aan het afslanken/ inkrimpen van hun bedrijf/ bedrijven.

orexia's

Tot slot vonden we ook nog een stukje van iemand die al bovenstaande termen ook wel erg extreem vond en daarom er zelf nog een paar verzon: "All these strange "-orexias" have gotten my creative juices going. "

Exorexia - Wanneer je gewicht verliest om je ex te pesten.

Firstdateorexia - Wanneer vrouwen op een eerste date eten bestellen, maar er slechts enkele hapjes van eten. Hierop volgt meestal BenandJerryorexia. Dit is wanneer vrouwen na een eerste date veel Ben & Jerry eten terwijl ze aan de telefoon zijn met hun beste vriendin.

Itsbeenyearsorexia - Dit is het fenomeen wanneer je er veel gewicht wordt verloren voor een school reünie en dit er direct weer aankomt in de weken na de reünie.

Wat vind jij van al deze termen

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Scared - Donderdag 17 maart 2011 13:03
Beenlimiarexia Als je een eetstoornis heb gehad:p
Jannes - Donderdag 17 maart 2011 13:06
Tjonge wat een namen allemaal.
Ik vind het allemaal een beetje overdreven.
Dan kun je overal wel over na gaan denken wat je ervan kan afleiden.
Beetje vaag voor me.
Painted - Donderdag 17 maart 2011 13:58
Man-o-rexia;)
Isabella. - Donderdag 17 maart 2011 14:06
Jeetje,
wel een beetje overdreven hoor..
't is maar waar je een probleem van kunt maken..

xx
Lotte - Donderdag 17 maart 2011 14:13
Het is toch "Anorexia Athletica" en niet Exercise Boulimia? :\
joke - Donderdag 17 maart 2011 14:31
mmmz, dan denk ik dat ik naast anorexia ook "shopping boulimia" heb, of .eerder, "binge shopping disorder" (ook wel koopziek genoemd ;o) )
loes - Donderdag 17 maart 2011 14:37
Ik denk dat je het pas een naam kan geven als het je leven zo erg beinvloed netals met anorexia of boulimia, want anders herkent iedereen zich er wel eens in of een fase.
M - Donderdag 17 maart 2011 15:14
@isabella

mee eens! =S
emily - Donderdag 17 maart 2011 15:50
Je word gewoon in de westerse wereld gestempeld! Zo van jij hebt dit. Daar kan ik echt niet tegen. Steeds meer ziektes en allerlei soorten namen! Word er gewoon gek van.
Straks krijg ik nog gekerites -.-

Het is gewoon gek als je normaal bent!
M - Donderdag 17 maart 2011 17:22
OMG XD
JustMeXx - Donderdag 17 maart 2011 19:57
Dit is er gewoon mee lachen vind ik. Het gaat erover, zo kan je van voor alles een naam verzinnen.
Luna - Donderdag 17 maart 2011 21:24
Emotional Anorexia
Die past wel bij me! XD
Bianca - Donderdag 17 maart 2011 21:48
zo kun je voor elk probleem wel een orexia of limia woord bedenken..ik vind het een beetje belachelijk :S
S. Vossie - Donderdag 17 maart 2011 22:19
Exorexia - Wanneer je gewicht verliest om je ex te pesten.
Dit is wel grappig.

Nouja eigenlijk zijn ze allemaal even triest!!!
Zal ze neit allemaal bij langs gaan, maar lijnen als je zwanger bent, heet het zelfde als je niet zwanger bent.
De stress die we als 20-40'ers voelen die is er ook al jaren en dat heet heel simpel "selfmadestress" ipv stresorexia of zo iets...

En zo kan ik nog wel ff door gaan, is het echt nodig alles een naam te geven en zo ja een slap aftreksel te maken van echte bestaande ziektes/ stoornissen.


lfs
Wendy - Vrijdag 21 oktober 2011 18:19
Bulimirexia bestaat gewoon (niet onder deze naam) en hoort onder de categorie anorexia nervosa.. Dit kun je nl onderverdelen in vastend en purgerend type. Bij het purgerende type compenseer je doorbijvoorbeeld braken oid..
Verder zie ik niet in waarom je alles waar je geen zin in hebt orexia noemt en alles wat je juist veel doet limia. Daar hebben we tochnwoorden als verslaving, geheelonthouding, etc voor?!
Anke - Zondag 13 november 2011 15:03
Ik vind het een beetje schaamtelijk voor de patiėnten zelf.
xPetra - Dinsdag 22 november 2011 19:36
Okeee...

Het enige wat ik hierover zeggen is dat Confessions of a Shopaholic een heerlijke film is!
Prizzel - Zondag 18 november 2012 19:51
attentionlimia
- deze mensen (voornamelijk vrouwen) vragen extreem om aandacht.


Kenmerken
- zeggen vaak expres dat ze zichzelf lelijk, stom, dik vinden zodat een ander moet antwoorden dat het helemaaaal niet zo is.
- altijd klagen over pijn, om medelijden op te wekken.
- zijn vaak luidruchtig.
- ze telefoneren luidruchtig met omhoogschietende stem in het openbaar over hun zogenaamde problemen, relaties
- reageren zogenaamd schijn-emotioneel als je zelf je probleem aan de A.L-er verteld, maar achteraf boeit het haar niet. en kakelt ze mooi verder over haar eigen problemen/kwaaltjes
- doen vaak alsof ze dronken zijn na 1 glaasje
- voelen zich vaak aangesproken

als de a.l patient geen of te weinig aandacht krijgt dan treden er afkickverschijnselen op:

- ze worden prikkelbaar
- ze gaan hun vrienden/familie claimen
- in het ernstigste geval kunnen ze overmatig alcohol/drugs gebruiken, en je dronken of stoned opbellen en zeggen dat ze wel 10 glaasjusss ophebben, 2 stickies geblowd.
- dreigen met zelfmoord, IK GA VANAVOND WEL VOOR DE TREIN SPRINGEN.
- met iedereen het bed in duiken.
- 100000 keer zeggen hoe klote ze zich wel niet voelt
- schelden, voornamelijk met ziektes
maddy - Zondag 31 maart 2013 20:38
egorexia
mensen die alleen maar met hun eigen ego bezig zijn
jesse - Donderdag 18 april 2013 14:23
Zolang het maar niet als een veroordeling word uitgesproken (die indruk krijg ik wel een beetje), het zijn fenomenen die spelen, mensen die inderdaad zo zijn, het is niet slecht of goed, als je mensen gaat veroordelen omdat ze zijn zoals ze zijn, hoe 'gestoord' ze zich in jouw ogen ook gedragen, .... daar schiet niemand wat mee op.

Ieder mens heeft behoeftes, doordat daar niet altijd in word voorzien ontwikkelen mensen allerlei alternatieve strategiƫn. Het komt toch neer op de basis behoeftes van de mens, liefde, veiligheid enzo, als daar niet in word voorzien gaan we op zoek naar alternatieven, die monden soms uit in vreemd gedrag.
Zo Denk ik er althans over, op dit moment.
Rachel - Zaterdag 18 mei 2013 15:22
Hmm tegenwoordig moeten ze ook alles een naam geven en in hokjes stoppen. :(