ADHD

 

Tijdens mijn stage heb ik gewerkt met kinderen tussen 5 en 16 met ADHD, Gilles de la Tourette en/of een autistisch spectrum. Ik vond het erg leuk maar ook erg uitdagend. Er zaten namelijk ook kinderen bij die ADHD én autisme hadden. Ik wist in het begin niet goed hoe ik daarmee om moest gaan. Ik liep namelijk stage bij een weekendopvang dus we waren continue bij elkaar. Natuurlijk gingen we wel leuke dingen doen. Elke zaterdag, en soms ook zondag, stond vol met activiteiten. Dit kan laserschieten zijn, maar ook zwemmen of naar een film gaan. Maar voor kinderen met ADHD en autisme is het erg belangrijk dat ze weten wat er gaat gebeuren. Er moest altijd structuur in zitten, we konden niet zomaar op het laatste moment dingen drastisch veranderen.

Wat mij het meest is bijgebleven was de impulsiviteit van iemand met ADHD/autisme. De kinderen waren aan het spelen in een speeltuin en een jochie van 9 begon ineens te klimmen naar boven in zo'n speelrek waar een glijbaan naar beneden ging. Maar in plaats van dat hij met de glijbaan naar beneden kwam, sprong hij ineens aan de zijkant er van af! Ik schrok me rot en voor ik het wist wilde degene die met hem mee was ook naar beneden springen. Ik kon hem gelukkig snel terugroepen en degene die sprong is ook wel goed terechtgekomen. Maar ik had het mezelf nooit vergeven als dat mis ging! En toen vroeg ik waarom hij dat nou deed, hij zei heel simpel ‘' weet ik eigenlijk niet eens... ‘' door Phoicai

adhdAttention Deficit Hyperactivity Disorder, oftewel ADHD is een stoornis waarbij degene moeilijk de concentratie kan houden op omgeving of een taak. Dit houdt dus niet in dat het te maken heeft met aandachttekort van personen eromheen! Iemand met ADHD kan moeilijk concentreren op 1 ding en wordt al snel afgeleid. Bijvoorbeeld bij het maken van huiswerk. Dit kan voor iemand met ADHD een probleem zijn.

Daarnaast is hyperactiviteit ook een kenmerk van ADHD. Dit uit zich in verschillende vormen maar wij zien het vooral terug in hun gedrag. ADHD-ers zijn erg beweeglijk en hebben ook moeite om daar tegen in te gaan. Het is ook vaak zo dat ADHD-ers zich er niet eens van bewust zijn.

Deze bewegingen, groot of klein, kan verergerd worden wanneer een ADHD-er in een stressvolle omgeving is. Hierdoor kan een ADHD-er zich namelijk nog moeilijker concentreren en wordt hij ook onrustig van binnen. Zijn bewegingen zijn vaak impulsief en zijn ook niet te controleren. Het is een handeling die dan afgemaakt moet worden en ook direct. Het is dan de taak van iemand anders om hierop aan te spreken zodat de ADHD-er zich ervan bewust wordt. Maar het blijft moeilijk tot onmogelijk om de handeling af te breken.

ADHD wordt in 3 types verdeeld:

  • Onoplettende type. Bij dit type ligt de nadruk voor bij de aandachtstekort. Degene met dit type heeft veel moeite met het behouden van de aandacht in het hier-en-nu en is dus snel afgeleid. Dit wordt ook wel het ADD-type genoemd, Attention Deficit Disorder.
  • Hyperactieve of impulsieve type. De naam zegt het al, hierbij is dus vooral sprake van hyperactiviteit en impulsiviteit.
  • Gecombineerde type. Bij dit type is het dus een combinatie van aandachtstekort en hyperactiviteit/ impulsiviteit. Dit type komt het vaakst voor. 

Oorzaken
ADHD kan door verschillende factoren veroorzaakt worden; genetisch, erfelijk en omgeving. Uit genetisch onderzoek is namelijk gebleken dat er bepaalde genen zijn die de risicofactor verhogen. Uit onderzoek naar erfelijkheid is gebleken dat kinderen van ouders met ADHD een grotere risico hebben tot ADHD. Dit is gebaseerd op een onderzoek waarin verschillende families met elkaar vergeleken werden.

De kans op ADHD is groter wanneer de ouders ADHD hebben dan bij een kind waar verder in de familie ADHD is geconstateerd. Ook is er onderzoek gedaan op tweelingen. Ook hieruit is gebleken dat erfelijkheid een grote rol speelt bij ADHD.

Maar omgeving speelt geen rol in het ontstaan van ADHD. Omgeving heeft wel invloed op de mate waarin de symptomen kunnen toenemen. Een ADHD-er kan zich namelijk al moeilijk concentreren. Wanneer hij zich verkeert in een stressvolle en drukke omgeving, zullen de symptomen toenemen.

Co-morbiditeit
De kans op co-morbiditeit bij ADHD-ers is erg groot. Maar dit komt vooral pas in uiting bij volwassenen. De meest voorkomende zijn angststoornissen, depressie of verslavingsproblemen. Dit komt voornamelijk door de werkdruk en de verwachtingen vanuit de maatschappij. Het is dan ook mogelijk om meer dan 2 stoornissen te hebben.

Behandelingen
Wanneer het echt nodig is kan er medicatie worden voorgeschreven. Er zijn 2 soorten medicatie die het vaakst wordt gebruikt. Deze hebben effect op concentratie, hyperactiviteit, impulsiviteit en agressie. Het verschil in de 2 medicijnen is de duur van de werking. Dit moet echter wel voorgeschreven worden door een huisarts.

Naast medicatie zijn er ook dingen die de omgeving kan doen om de symptomen beperkt te houden:

  • Zorg voor structuur en regelmaat in de planning.
  • Vermijd plotse veranderingen.
  • Bereidt het kind goed voor op veranderingen.
  • Zorg voor een prikkelarme omgeving. Zorg dat het rustig is en neem het kind apart als dat nodig is.
  • Houdt opdrachten interessant waardoor het kind geïnteresseerd blijft.
  • Stel niet te hogen eisen en wees geduldig wanneer het kind zijn concentratie kwijtraakt.
  • Beloon en complimenteer goed gedrag. Het kost ze namelijk erg veel moeite om iets te af te maken!
  • Plan van tevoren de dag/taken samen zodat het duidelijk is wat er gaat gebeuren.
  • Zorg voor genoeg rustmomenten waarin het kind zijn energie kwijt kan raken.

Dit zijn natuurlijk slechts een kleine greep uit de dingen die je kan doen. Elk kind is ook anders dus kijk en luister vooral goed naar de behoefte van degene met ADHD. Daarnaast zijn er ook verschillende therapieën en dergelijke. Maar dat is allemaal erg afhankelijk van de situatie.

Ken jij iemand met ADHD?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

maureen - Vrijdag 15 oktober 2010 15:26
Hoi, zelf heb ik ook kinderen met een stoornis als odd(cd), adhd en sommigen hadden ook een ASS (autisme spectrum stoornis) activiteiten uitgevoerd en hen begeleid tijdens de vakantie. Ik ken persoonlijk niet iemand met ADHD wel een studente met ADD, grote verschil met ADHD is voornamelijk dat de H, het hyperactieve, niet geuit wordt. Het hyperactieve is meer intern in haar gedacht waardoor ze warrig is. Mag ik vragen voor welke opleiding je deze snuffelstage hebt uitgevoerd?
Anononiem - Vrijdag 15 oktober 2010 15:26
Jaa, mijn vader!
Soms is dat best vermoeiend, omdat ie heel impulsief is en ik daarom snel ruzie met m krijg.
maar uiteindelijk leer je ermee omgaan..
Elise - Vrijdag 15 oktober 2010 15:42
Ik heb zelf ADHD, en ik vind het erg moeilijk. Niet zozeer om het te hebben, maar meer om het er over te hebben. Ik schaam me ervoor.
Mona - Vrijdag 15 oktober 2010 21:56
Ja, mijn man, nu 62. Mijn dochter, slikt Ritalin maar heeft al veel brokken gemaakt voor dat we wisten wat er aan de hand was. Het kwartje viel pas op haar 28ste.Nu gaat het heel goed.
Mijn zoon, verongelukt op zijn 17de. Concentratieproblemen.
De meeste familie van mijn man en nu ook weer mijn kleindochter.
Ik heb lang geduld gehad maar nu is het over. Ik merk dat ik het niet meer aan kan, altijd opletten, bijsturen en nog uitgescholden worden door een volwasen vent.
Mona - Zondag 24 oktober 2010 10:49
Als je ADHD of ADD hebt, hoef je je er niet voor te schamen. Leer er mee omgaan, desnoods met medicatie en zorg dat je je partner niet doodongelukkig maakt. Beter nog. Blijf alleengaand.
Mei - Dinsdag 26 oktober 2010 22:30
Amehoela mona!

Ten eerste ik vind je laatste reactie heel tegenstrijdig
'' Je hoeft je er niet voor te schamen ''
Maar ook blijf alleengaand!!
Dubbel , moet ik me nou wel of niet gaan schamen aangezien is beter alleengaand kan zijn ipv een relatie voordat het een doodongelukkige bende wordt!
Mijn exuses voor deze botte reactie maar ik hoop en denk dat het zo niet altijd wert.
Ik wil niet beledigen, en mischien is mijn openingszin ook wel heel erg bot.
Ik vraag me af mona, inhoeverre ben jij gebroken,gekwetst?
Komt deze reactie daardoor uit voort?
ik ben nog jong en mischien heb je wel gelijk
maar ik wil mezelf vertellen dat ik niet de ADHD zelf ben.
Sinds mijn diagnose geloofd niemand uberhaupt dat ik er last van heb en dat hoop ik dan ook zo te houden.
Lieve mona,

Ik wens jou et allerbeste toe en hoop oprecht dat het geluk je toekomt

-x-x--x Mei
Mona - Dinsdag 2 november 2010 14:03
Lieve Mei,
Het is niet zo, dat ik mensen met ADHD geen leuk leven gun. En waarschijnlijk, met medicatie is het wel te doen. Maar 35 jaar geleden was hier nog niets over bekend. Toen waren dat "moeilijke" kinderen.
Bij meisjes valt het niet zo op omdat de H ontbreekt. Daarom valt de diagnose veel later.
Maar mensen van 60 jaar breng je niet meer aan het verstand dat ze het hun partner heel zwaar maken. Die zien het als een aanval op hun verstand.
En onbekenden zien zeker niets aan je. Dat is een bekend verschijnsel.
Ik ben ondertussen veel problemen en een dood kind rijker. Daarom ben ik niet meer zo positief ingesteld.
Ik - Maandag 28 januari 2013 17:27
Sinds kort ook ADD, maar even op de details haha (sorry) ik zie dat er staat 'vaakst' vaak, meest, meeste. Is de betreffende trap, sorry maar ik kan me hier wel is aan irriteren

Voor de rest mooie blog! Is goed mee te leven, als je goed staat ingesteld en een fijne omgeving heb!
Ik - Maandag 28 januari 2013 17:28
Overtreffende trap bedoelde ik natuurlijk excuses
jesse - Donderdag 2 mei 2013 17:00
Mn vriend heeft ook adhd en ik ben ook best chaotisch en kan niets onthouden,
heb zelf veel behoefte aan structuur anders word ik angstig, en ben best snel afgeleid.

Ondanks dat mn vriend niet de makkelijkste is ik hou van hem en heb er alles voor over om met hem samen oud te worden :) Ik weet hoe t is als je 'raar' bent, om wat voor reden dan ook. Het is een kwestie van leren leven met mezelf en de ander, dat vergt wel geduld en bereidheid, is niet altijd makkelijk, toch heb ik t er wel voor over.
Nnicolee - Donderdag 10 oktober 2013 17:44
hoi,

Ikzelf ben een 18 jarig meisje met ADHD, en ja ook het hyperactieve heb ik erbij. ik vind het jammer hoe er soms over ADHD'ers word gepraat (ook in de reacties hieronder) wat een 'normaal' mens goed lukt is soms iets lastiger bij iemand met ADHD maar dat is andersom ook. ik kan bijvoorbeeld veel langer doorwerken dan iemand die dit niet heeft doordat ik veel energie heb, deze energie kan ik op een hele goeie manier gebruiken, ik zit in mijn examenjaar en loop nu voor het derde jaar stage in de jeugdzorg. doordat ik weet hoe ik mijn aandacht er het beste bij kan houden en hoe ik mijn energie kan uiten op een positieve manier, geef ik dit door aan kinderen die dit nog niet zelf hebben ontdekt. het gaat enorm goed en de kinderen van mijn stageplek zie ik elke maand groeien in hun gedrag. als je weet hoe je het kunt gebruiken dan kun je er ook ontzettend mee in het voordeel staan, ik ga langer door, begrijp deze kinderen beter, snap waar ze het over hebben en neem hun serieus bij iets waarvan een ander denk dat het wel meevalt. kort samengevat kan ik mijn ADHD dus juist gebruiken om een enorm goeie jeugdwerker te worden
ebru - Donderdag 3 april 2014 20:43
ik heb zelf ODD en vind het zelf jammer dat er bijna niks over bekend is of over geschreven word, ODD is ontzettend zwaar en moeilijk om mee te leven dus zou graag wel een form over dat willen =)