Marit van Bohemen in Beperkt Houdbaar

 

Marit van BohemenMarit van Bohemen is Actrice en presentatrice. Ze presenteerde enkele jaren het kinderprogramma Boogie Woogie op de kinderzender Kindernet. Daarna speelde ze onder andere in tv-series als Costa en Onderweg naar morgen. Marit speelde een hoofdrol in de dramaserie voetbalvrouwen (Solange).

Op de radio was Van Bohemen te horen als sidekick bij Radio Veronica en City FM. Van 2004 tot 2008 presenteerde Marit het programma CampingLife dat werd uitgezonden op RTL 4. Dit presenteerde ze samen met Sander Janson, die ook enige tijd haar vriend was.

Na haar middelbare school volgde Marit een toneelopleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, waar ze in 1994 eindexamen deed als actrice. 

Op moment speelt marit in de theatervoorstelling "Beperkt Houdbaar" Jeweetwel, van de documentaire van Sunny Bergman over het 'gemaakte' schoonheidsideaal. In magazines en op billboards lacht ons het gezicht van een totaal gephotoshopt model ons toe. Ons voorbeeld van de perfecte vrouw is niet eens een zeldzaam bestaande vrouw, maar een gemaakte vrouw. En toch spiegelen wij ons eraan. De voorstelling wordt gespeeld door zes vrouwen van verschillende generaties en culturen.

Proud2Bme mocht Marit van Bohemen interviewen:

1ls actrice en presentatrice ben je bekend bij veel mensen, en hebben veel mensen een mening over je. Wat heeft dat voor invloed op jouw zelfbeeld?
Niet heel veel. Alhoewel ik wel wat meer op mijn uiterlijk ben gaan letten op het moment dat ik 'in het openbaar' verschijn. Dus je zult mij niet snel onverzorgd, met een oud kloffie aan op straat tegen komen. Je wordt toch net even wat meer bekeken en beoordeeld dan gemiddeld; qua doen en laten ben ik niet anders, maar qua uiterlijk dus wel bewuster.

Kan je iets vertellen over hoe moeilijk het is om aan de bak te komen binnen de tv-wereld? Veel meiden hebben dit als droom, maar beseffen wellicht niet wat een dergelijk leven werkelijk inhoudt...
Ik zeg altijd tegen jonge mensen die mij vragen hoe ze ook in de TV of toneelwereld aan de slag kunnen komen dat ten eerste ze het echt heel graag moeten willen; dus dat je alleen maar dàt wilt, bereid bent er alles voor te doen en te laten, en ten tweede; zorg dat je opleidingen volgt! School jezelf! Dat is essentieel om je langer dan een eendagsvlieg staande te kunnen houden. (op een hele enkele uitzondering na).

Hoe dacht je vroeger als puber over je uiterlijk?
Ik was behoorlijk onzeker. Ik was een lange magere spriet, met een bril en jeugdpuistjes. Ik voelde me heel vaak erg lelijk.


Voor het eerst ben ik voller dan ooit. Althans... na de geboorte van mijn dochter is mijn lijf gewoon wat steviger gebleven. Door mijn lengte valt het niemand op en ik voel me eigenlijk prima zo. Ik zou er nog wel een paar kilo af willen hebben hoor, dat vind ik wel mooier. Maar ik heb er zo'n hekel aan om naar de sportschool te gaan, dat dat nog wel even zal duren. Een paar jaar geleden was het ondenkbaar geweest dat ik het niet erg had gevonden om wat
steviger te zijn, maar tijden veranderen blijkt maar weer.

Je bent knap....ben je wel eens bang dat je alleen op je uiterlijk gecast wordt, in plaats van op je acteertalent?
Ten eerste, dank voor het compliment. Ik vind mezelf lang niet altijd knap hoor. Maar met een goed make-upje, een fijne krul in mijn haar en een mooie set kleding aan voel ik me wel lekker. Natuurlijk speelt uiterlijk een wat grotere rol dan gemiddeld in mijn beroep. Maar voor lang niet alle rollen moet je er perfect uit zien. Liever niet vaak zelfs, want dan kan niemand zich meer identificeren met de figuur die je speelt.

Je speelt nu in Beperkt Houdbaar, een toneelstuk over het schoonheidsideaal. In dit stuk hebben jullie alleen ondergoed aan. Hoe is dat voor je?
Daar is door veel repeteren langzaam naar toe gewerkt door de regisseuse. Dat heeft ze goed aangepakt, want in 1e instantie was ik dat echt niet van plan.

Op de promotiefoto zijn jullie zelfs naakt, hoe was dit dan voor jou?
Dat vond ik niet zo'n probleem. Het idee was zo te gek dat ik mij daar wel aan wilde wagen. Alhoewel ik wel probeerde zo charmant mogelijk te gaan liggen hoor!

Beperkt Houdbaar

Jullie zijn in het stuk ook erg open en persoonlijk over je lichaam, zelfbeeld, enz. Hoe kom je ertoe om zo te praten over jezelf?
We spelen echt wel een rol allemaal, al gebruiken we onze eigen namen in het stuk. Natuurlijk komt de rol wel vaak overeen met wie we zelf zijn en wat ons bezighoudt.

 „Ik heb een fronsrimpel tussen mijn wenkbrauwen. Tijdens de opnamen van CampingLife moest ik vaak tegen de zon in kijken. Ik begon mij toen zo te ergeren aan die rimpel, dat ik botox ben gaan gebruiken.”

"Mocht ik het over een aantal jaren nodig vinden, dan zou ik een facelift best overwegen. Zolang mijn uitstraling hetzelfde blijft, heb ik er geen problemen mee.”

Bron: Telegraaf.nl

Kan je iets vertellen over de "nepheid" binnen de televisiewereld?
Die valt wel mee hoor. Ik zoek de mensen op die bij me passen en blijf zo veel mogelijk weg van mensen die m.i. meer buitenkant tonen dan binnenkant. Er zijn echt veel leuke creatieve mensen in de televisiewereld, maar ook wel vervelende ego's. Mensen zonder een gezonde dosis zelfspot vind ik sowieso geen fijn gezelschap.

1

In welk opzicht ben jij wel eens in aanraking gekomen met eetstoornissen?
Niet echt, ik heb er wel een keer een hele aangrijpende Engelse documentaire over gezien. Ik kan me er wel iets bij voorstellen. Ik realiseer me dat de eetstoornis slechts een uiting is voor onderliggende problemen en rottige gevoelens. Je kunt je namelijk als mollig meisje heel sexy en mooi voelen èn ook gevonden worden. Het heeft veel meer te maken met uitstraling en letterlijk lekker in je vel zitten... maar daar hoef ik jullie niets over te vertellen lijkt mij. 

 

Gerelateerde blogposts