Esther Groenenberg

 

Tijd voor een feestje! Esther Groenenberg heeft een album gemaakt, genaamd: Slingers en Ballonnen. Het is haar debuutalbum met 12 vrolijke, ontroerende, blije, lieve, mooie en leuke liedjes. Misschien ken je Esther Groenenberg wel van haar hit met ‘Oh meisje'. Bij het liedje is een clip gemaakt en op youtube gezet en is inmiddels al ruim 1.200.000 keer bekeken!

Inmiddels heeft ze ook bij haar tweede single, ‘Roze Bril' een clip gemaakt en ook deze is te zien op youtube. We mochten Esther interviewen over haar nieuwe album en ‘her way of life'!

Hoe is voor jou je carrière als zangeres begonnen?
Ik kom uit een muzikale familie en was altijd al bezig met muziek. Maar ik had nooit gedacht dat ik professioneel met muziek bezig zou gaan. Toen ik een jaar of 14 was trad ik voor het eerst op tijdens een schoolavond. Ik speelde piano en zong daarbij samen met een vriendinnetje. Ik kreeg veel complimenten en besloot zangles te nemen. Daardoor stond ik nog weer wat vaker op het podium en dat beviel me wel! Ik oefende erg hard, zat uren achter de piano te zingen en greep elke mogelijkheid aan om op te treden. Na de middelbare school twijfelde ik over mijn vervolgopleiding: journalistiek leek me leuk, maar iets met muziek ook (ik zat op dat moment ook al op de AVLM, een hele leuke zanglopleiding op de zaterdag). Ik besloot voor de muziek te kiezen en ging naar het conservatorium. Daar leerde ik veel muzikanten kennen en kreeg ik de kans meer op te treden. En inmiddels ben ik dus zangeres, zangdocent en heb ik mijn eigen cd gemaakt. Ik leef helemaal van en voor de muziek!

Je debuutalbum ligt sinds kort in de winkels, kun je wat over je album vertellen?
Ten eerste ben ik er erg trots op! Ik had nooit durven dromen een eigen album met alleen maar zelfgeschreven (en samen geschreven met Dirk Schreuders) liedjes te maken. Het album is helemaal wie ik ben. Ik vertel in de liedjes over de dingen die ik en mensen om mij heen meemaken. Het gaat over de liefde, de dood, opgroeien, de seizoenen, de politiek. Het is een soort dagboek op muziek. Het meest persoonlijke liedje is denk ik ‘Een vrolijk liedje'. Ik schreef het voor mijn oom, die plotseling ziek werd en heel snel overleed. Hij heeft het liedje ook nog gehoord en ik heb het gezongen op zijn begrafenis. Elke keer als ik het zing, doet het me nog wat. En dat zal ook wel altijd zo blijven. Het grappige is dat er hele serieuze liedjes op de cd staan, maar dat er toch altijd een lichte ondertoon inzit.

Je album bestaat uit voornamelijk positieve liedjes. Is dit ook zoals jij zelf in het leven staat?
Zeker!
Natuurlijk ben ik ook wel eens vreselijk chagrijnig en ook ik heb rotdagen. Maar uiteindelijk ben ik een positief ingesteld mens. Niet zeuren, maar gaan met die banaan. Daar hou ik van. En dat hoor je blijkbaar terug op de cd.

Meiden worden vandaag de dag steeds meer geconfronteerd met het huidige schoonheidsideaal. Met ‘Oh meisje' ga je dwars tegen dit ideaal in. Wat maakte dat je dit liedje schreef en wat wil je er precies mee zeggen? Heb je veel en ook rare reacties op jouw nummer gehad?
Ik schreef het liedje gewoon voor de lol. Ik had de documentaire ‘beperkt houdbaar' gezien en stond echt te kijken van wat ik in die documentaire zag! Een meisje van 16 dat een schaamlipcorrectie van haar moeder krijgt. Doe normaal! Ik schrijf altijd leuke onderwerpen voor liedjes op in een notitieboekje en zo ook dit onderwerp. En plotseling was er een liedje! Natuurlijk was ik me bewust van de boodschap die erin zit, maar ik had niet verwacht dat het zo'n succes zou worden. Ik heb ontzettend veel reacties gekregen. Ik denk zo'n 95% positief en 5% negatief. Mensen dachten soms dat ik ziektes als anorexia en boulimia niet serieus nam. Dat is niet zo. Ik zeg alleen maar dat ik persoonlijk mijn vinger niet in mijn keel wil steken om dun te zijn. Ik weet heel goed dat anorexia of boulimia hele nare ziektes zijn, waar veel mensen niks aan kunnen doen.

Hoe zeker ben jij over jouw lichaam? Hoe was dit vroeger?
Ik ben geen slanke den en zeker niet ‘perfect'. Maar ik weiger daarvan te balen! Ik ben blij met wie ik ben, weet wat mijn sterke punten zijn en de minder sterke punten moffel ik lekker slim weg.. Het lijkt me wel super hoor, om ooit heel mooi slank te zijn. Maar niet eens voor het beeld dat de buitenwereld ziet, maar vooral om heel hard te werken aan iets en dan te genieten van het resultaat. Ik kan me niet herinneren dat ik me ooit druk heb gemaakt over hoe ik eruit zie. Ik had al vroeg door dat mensen je leuk gaan vinden om wie je bent en wat je uitstraalt en dat je figuur, je lengte of je vetpercentage daar geen bal mee te maken heeft.

Wat is jouw belangrijkste levensles geweest?
Een echte levensles.. ik weet het niet. Dat klinkt zo ‘groot'! Ik geloof wel echt in de kracht van positief denken. Ik geloof er heilig in dat je je gedachten positief kan ‘omvormen'. Probeer in een nare situatie altijd te zoeken naar het leermoment, de positieve kant. En durf echt te geloven in dat positieve. Ik heb mijn cd echt voor me gezien... en nu is ie er. Voor mij het bewijs dat ik alles kan (natuurlijk wel enigszins reëel) wat ik maar wil! (want een grote villa zit er volgens mij de komende tijd niet in haha)

Wat is jouw toekomstdroom?
Ik hoop dat ik de komende jaren een stabiele, muzikale carrière kan opbouwen met mijn eigen muziek. Dat ik om de zoveel tijd een theatertour kan maken en een mooie cd kan uitbrengen. Dat ik mezelf kan blijven ontplooien en kan blijven doen wat ik leuk vind.

Wat zou je de bezoekers van Proud2Bme willen meegeven?
Er is zoveel mogelijk in het leven: zoek naar waar jij goed in bent en probeer een beginnetje te maken. Ga in op spontane ingevingen (zoals ik toen ik het clipje bij ‘Oh meisje' ging maken), werk hard en durf te dromen!

Ben je na het lezen van dit interview ook nieuwsgierig en enthousiast geraakt en heb je zin in een feestje? Je kunt de cd kopen via bol.com / Itunes of natuurlijk in de platenzaak. Wil je Esther, samen met haar band, een keer live zien optreden? Houdt de agenda op esthergroenenberg.nl goed in de gaten, wie weet treedt ze wel een keer bij jou in de buurt op!

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Ymke - Donderdag 4 maart 2010 18:44
Ik word heeeel blij van dit album!
Mariska - Donderdag 4 maart 2010 21:03
Geweldige debuut cd en geweldig om live te zien. De band en Esther zijn spontaan en bezitten veel humor en kwaliteiten om mooie muziek te maken!
gawy - Vrijdag 5 maart 2010 04:41
Ochochoch Esther is fenomemnemenenmenaaal!! Wat een schatje!
Erik - Vrijdag 5 maart 2010 09:15
Esther is Super !! Het album is te gek !!