Bracha van Doesburgh

 

Hennemanagency.nl

Bekend van o.a. S1ngles, het Schintzelparadijs & de Mona reclame

Een interview met Bracha over schoonheid

Hoe zie jij jezelf?
Als een blond meisje/jonge vrouw met een normaal slank figuur. Iemand die er leuk uit kan zien, maar soms ook helemaal niet. Iemand die niet heel lang is, een gemiddelde lengte heeft. Die veel van zichzelf verwacht en alles zo goed mogelijk probeert te doen.

Waar ben jij trots op?
Dat ik risico's durf te nemen en daardoor angsten overwonnen heb. In mijn werk, projecten durf af te zeggen, omdat het me niet aanspreekt. En ik het project niet toch aanneem uit angst om zonder werk te zitten. Of toen ik mijn angst voor zingen heb overwonnen (ik kan niet goed zingen, voornamelijk omdat ik het heel eng vind) en dat ik uiteindelijk voor volle zalen gezongen heb.( Ren lenny ren)

Waar ben jij onzeker over?
Dat mensen me niet aardig of leuk vinden. Helaas kan het ook niet dat iedereen je aardig vindt. Ik weet dat het ook geen zin heeft om dit te willen en dat het niet belangrijk is. In mijn vak word ik constant beoordeeld en dat is niet altijd even leuk. Gelukkig leer ik daar steeds beter mee om te gaan.

Hoe dacht jij, toen je 16 jaar was, over jezelf? Watvoor problemen had jij toen?
Toen ik 16 was deed ik modellenwerk. Hierdoor werd ik altijd op mijn uiterlijk beoordeeld en daar kon ik heel erg onzeker van worden. Ik werd omringd door meisjes die ik altijd mooier vond dan mezelf. Het belangrijkste is om bij jezelf te blijven en je niet te vergelijken met een ander, want dan vind je altijd wel iets wat leuker of beter is bij diegene dan bij jezelf. Jezelf leren waarderen en blij te zijn met wat je hebt kan heel moeilijk zijn, maar ik denk dat dat de enige manier is om gelukkig te worden.

Heb je ooit problemen gehad met je lichaam/ gewicht/ uiterlijk?
Toen ik modellenwerk deed, zat ik in mijn pubertijd en begon mijn lichaam te veranderen. Er werd mij door een modellenagent gevraagd om wat af te vallen. Daar werd ik zo boos om, waardoor ik juist nog meer ging eten als verzet. Het vele snoepen, ongezond eten kwam ook voort uit een ongelukkig gevoel. Ik kon me soms heel alleen en eenzaam voelen.

Mona reclameHeb je ooit wel eens gelijnd?
Ja, dit is eigenlijk een vervolg op de vorige vraag. Ik heb uiteindelijk besloten om op mijn eetgedrag te gaan letten. Het was toen natuurlijk ook mijn vak om er zo goed mogelijk en slank uit te zien. Ik at toen drie maaltijden per dag en snoepte helemaal niet. Ik probeerde vooral veel groente te eten, veel vegetarisch en weinig koolhydraten. Zo at ik bijvoorbeeld met de lunch i.p.v een broodje kaas een salade. Dit heb ik niet heel lang volgehouden. Het ging dus van het ene uiterste naar het andere. Uiteindelijk heb ik een goede balans kunnen vinden.


Als je iets aan jezelf zou mogen veranderen, wat zou dat dan zijn?

Iets minder zorgen maken over onzinnige dingen.

Heeft het werken in de tv wereld invloed gehad op jouw zelfbeeld?
Ja, maar toen ik ging acteren dacht ik "heerlijk het gaat niet meer over hoe ik eruit zie, maar over hoe ik acteer." Dat is natuurlijk voor het grootste deel wel zo, maar je uiterlijk speelt toch ook een grote rol in dit vak. Omdat ik nu ook op straat herkend word ben ik me steeds bewuster van hoe ik erbij loop. Voel ik me toch niet zo prettig als ik zonder make up, met een rood hoofd, bezweet uit een yogales loop. Dan hoop ik stiekem dat niemand me ziet.

In hoeverre speelt het schoonheidsideaal een rol in de tv-wereld?
In de tv en filmwereld willen we dat alles er zo leuk en mooi mogelijk uitziet, tenzij anders voorgeschreven. Als ik aan het filmen ben word ik opgemaakt door een vigagist. Ik krijg kleding aan, die uitgezocht is door iemand die daar verstand van heeft (stylist). En door de lichtmannen wordt er een mooi lichtje op me gezet. Uiteindelijk wordt dit alles door een camera opgenomen. Soms wordt er in de montage studio nog het een of ander gecorrigeerd. Bepaalde kleuren kunnen lichter of feller worden gemaakt (kleurcorrectie), zodat dit alles er nog mooier uitziet.

Hoe heeft de media volgens jou invloed op het zelfbeeld van jonge meiden?
Het mediabeeld is voornamelijk dun en strak. Iedereen begint er een beetje hetzelfde uit te zien. Door operaties of botox, verliezen veel mensen hun karakteristieke gezicht of hun gezichtuitdrukkingen.
Ik denk dat een heel groot deel van de media gericht is op hoe sterren eruit zien. Ik vind het niet verkeerd als je een idool hebt en dat je daar tegen op kijkt. Maar ik denk dat veel sterren en vooral in Amerika zichzelf verliezen en sommige raken geobserdeerd door hun uiterlijk. Ze willen er jong uit blijven zien, ze nemen een andere neus, ze verliezen teveel gewicht en slaan vaak hierin door. Wat je niet ziet is dat deze mensen vaak heel ongelukkig zijn.

Welke media-uiting/ programma, tijdschrift mag wat jou betreft daarom afgeschaft worden?
Van die programma's waarin mensen een operatie ondergaan omdat ze er anders uit willen zien. Extreme make-over. En het ergste vind ik als jonge meisjes/jongens verbouwd willen worden tot hun idool.Bracha, bron: Hyves.nl

Wat is voor jou echte schoonheid?
Echte schoonheid is wat iemand uitstraalt, wat voor persoonlijkheid iemand heeft.

Wat eet jij gemiddeld op een dag?
Ik ontbijt meestal met yoghurt met cruesli. Dan koffie met een koekje of een stukje chocolade. Tussen de middag een of twee broodjes, meestal met kaas, mozzarella of zoiets. En 's avonds eet ik vaak vis met groente en aardappeltjes of kaasfondue heerlijk en gezellig. Als ik film komt er altijd om 16.00 een grote bak met snoep langs, waar ik erg van hou, vooral salmiaklollies. En fruit moet ik meer eten, dat vergeet ik vaak. Als ik tussendoor trek krijg eet ik een mueslireep.

Wanneer stond jij voor het laatst op de weegschaal?
Ongeveer een maand geleden. Ik heb een tijdje bijna elke dag op de weegschaal gestaan, maar dat hoeft niet. Je eigen lichaam geeft vanzelf aan of je honger hebt of als je juist teveel gegeten hebt. Als je daar eerlijk naar luistert zit je vanzelf op je natuurlijke gewicht.

Wat zou je doen als je voor een prachtige filmrol wordt gecast, maar hiervoor wel 10 kilo moet aankomen?
Als het een fantastische rol zou zijn, zou ik dat denk ik wel doen. Maar dan zou ik wel begeleiding willen krijgen. Een dieetist die me zou helpen om zo gezond mogelijk aan te komen en die me na het project ook weer helpt mijn normale gewicht terug te krijgen.

Hoe ben jij zelf bezig met je uiterlijk?
Ik kan heel erg met mijn uiterlijk bezig zijn als ik naar een feestje ga of naar een filmpremiere.
Maar doordeweeks draag ik weinig make-up, eigenlijk alleen mascara. Als ik aan het filmen ben heb ik zoveel make-up op dat ik blij ben als het even een dag zonder kan.

Wat is jouw lievelingseten?
Kaasfondue vind ik één van de lekkerste dingen. Spinazietaart die ik zelf bak en ik ben dol op vis.

Wat zijn jouw toekomstdromen?
Dat ik nog heel veel mooie rollen mag spelen en dat ik op een dag kinderen krijg met Daan.

Zou je zelf nog iets willen zeggen tegen de lezers van Proud2Bme?
Probeer zoveel mogelijk bij jezelf te blijven en vergelijk jezelf niet met anderen. Iedereen heeft zijn eigen talenten en is uniek op zijn manier.

 

 

Gerelateerde blogposts