Wat te doen bij blaasontsteking?

 

Blaasontsteking is ontzettend vervelend om te hebben. Het begint vaak met ineens heel vaak naar de WC moeten en een branderig gevoel bij het plassen. Als dit erger wordt binnen een dag, kan het goed zijn dat je te maken hebt met een blaasontsteking. Je kunt ook koorts, buikpijn en hoofdpijn krijgen en er kan bloed bij je urine zitten. 

Ik heb zelf misschien wel 20 keer blaasontsteking gehad in mijn leven. Dat was vooral tussen mijn 6e en 15e. Daarna heb ik het gelukkig veel minder vaak gehad. Toen ik het laatst weer had, wist ik ineens weer hoe vervelend het ook al weer was en heb ik meteen al mijn trucjes uit de kast getrokken! Ik deel deze tips graag met jullie.
limonade

1:Drink
Juist omdat je ineens heel vaak naar de wc moet rennen, kan het lastig zijn om veel te drinken. Toch is dit heel belangrijk. Je moet je blaas schoon spoelen, zodat alle bacteriën eruit komen en je blaasontsteking niet nog erger wordt. Let er dus op dat je minimaal 10 glazen (1,5 liter) drinkt per dag. 

Vergeet je vaak dat je moet drinken, dan kan het helpen om een wekkertje op je telefoon te zetten. Het is ook handig om een flesje water in je tas mee te nemen, zoals een Bobble. Een grote thermosmok of Keepcup kan je er ook aan herinneren om genoeg te drinken! Maar een leeg flesje Spa vullen met kraanwater is natuurlijk ook prima!

Als je huiswerk aan het maken bent, kan het ook fijn zijn om een grote kan limonade naast je neer te zetten. Dit is lekker en helpt je er aan te herinneren voldoende te drinken! Gooi er ook wat lekker fruit in of ijsklontjes en een rietje!

2: Bel de dokter
Als je denkt dat je een blaasontsteking hebt, bel dan meteen de dokter. Vaak hoef je niet langs te komen, maar kun je een potje ochtendurine inleveren dat zij dezelfde dag nog testen. Meestal krijg je een antibioticakuur, om de blaasontsteking te laten verdwijnen. Ga je niet op tijd naar de dokter dan kun je nog meer problemen ontwikkelen binnen niet al te lange tijd. Zo kun je nierbekkenontsteking krijgen, last krijgen van uitdrogingsverschijnselen of een schimmelinfectie. Wees er dus op tijd bij!

3: Cranberry's
Cranberry's zijn ontzettend goed voor je blaas. Heb je een zwakke blaas of snel blaasontsteking, dan is het handig om regelmatig cranberry's te eten of cranberrysap te drinken. Dit zorgt voor een goede weerstand van je blaas. Je kunt cranberry's kopen bij een notenkraam op de markt, bij de supermarkt of bij de natuurwinkel. Cranberry's kun je eten uit je hand, maar je kunt ze ook door je Creusli, meusli of yoghurt gooien. Ze zijn zoet en een beetje zuur van smaak. Je kunt ook cranberryjam eten op brood of cranberrycompote bij je avondeten!

Wil je sap drinken, dan kun je het beste het sap uit het koelschap van de supermarkt nemen of biologisch sap. Heb je blaasontsteking, dan moet je sowieso veel drinken, dus drink dan lekker zo'n sapje! Je kunt ook zo'n hip flesje van POM nemen natuurlijk! 

cranberry

canberry juice


Om je blaasweerstand op lange termijn goed te houden, kun je ook cranberry capsules kopen en deze regelmatig slikken.
Dit kun je bijvoorbeeld kopen bij De Tuinen of Gezondheidswinkel (G&W).

toilet4: Joggingbroek
Als je blaasontsteking hebt, moet je soms echt rennen naar het toilet. Een ingewikkeld jurkje of een broek met een riem is dan niet altijd even handig, als je wilt voorkomen dat je het in je broek doet. Zolang je toch thuis bent of bij een goede vriendin, kun je het beste gewoon een joggingbroek aantrekken. Als je dan ineens acuut moet plassen, trek je die broek gemakkelijk naar beneden. En trouwens, het zit nog heel lekker ook! Kun je het echt niet goed ophouden, dan is een maandverbandje of Tena natuurlijk ook heel handig!

5. In de buurt
Zorg dat je, waar je ook bent, weet waar het toilet is, zodat je er gemakkelijk heen kunt lopen (lees; rennen). Thuis zette ik vroeger wel eens de deur naar het toilet open, zodat ik er niet tegenaan zou botsen of hem nog open moest doen als ik ineens acuut moest. Hou de toiletten dus goed in de gaten!

Het is niet zo dat je gedurende je hele blaasontsteking naar het toilet moet rennen. Bij iedereen is dit verschillend. Vaak zijn de eerste dagen het meest vervelend en doet je buik en blaas dan het meeste pijn. Gelukkig ben je er met een kuur van de dokter en genoeg drinken vaak binnen een week weer vanaf!


Heb jij wel eens een blaasonsteking gehad?

Foto1, foto2, foto4

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

JufM - Zondag 10 februari 2013 11:10
Nog nooit een blaasontsteking gehad... gelukkig! Lijkt me erg vervelend!
blauwwolkje97 - Zondag 10 februari 2013 11:50
ooh verschrikkelijk... heb er vaak ook nog een urinewegontsteking bij waardoor het lijkt of alles wegbrandt als je plast !
Echt huilend op het toilet zitten, D:
gelukkig nu al een paar maandjes niet gehad!
Danique - Zondag 10 februari 2013 12:15
Van een verwaarloosde blaasontsteking een nierbekkenonsteking opgelopen. Vreselijk.
L. - Zondag 10 februari 2013 12:49
Ik heb nog nooit blaasontsteking gehad
Maar hoe krijg je het dan? Zomaar ineens?
Iris - Zondag 10 februari 2013 14:43
Vroeger had ik chronische blaasontsteking, van groep 3 t/m groep 6 ongeveer, sinds minimaal 1x per jaar.
meisje14 - Zondag 10 februari 2013 15:15
nog nooit gehad

maar HAHA die wc ±D
Lot1995 - Zondag 10 februari 2013 15:16
nee, ''afkloppen''
korina - Zondag 10 februari 2013 15:50
ik heb vroeger heel vaak blaasontsteking gehad, vreselijk vond ik dat! Ik kreeg dan HELE GROTE potten met een 1 oft ander drankje wat smaakte naar Honing blech!
Louise - Maandag 11 februari 2013 09:45
Regelmatig!!!
ondanks de liters thee per dag die ik naar binnen werk.
Maar als ik 2 dagen niet oplet, tja........

Blijven drinken, ABkuurtje halen bij de HA, cranberry pillen slikken, kruikje op je buik
en vooral de eerste dag overleven.

Maxine - Maandag 11 februari 2013 16:01
Ik heb 1 keer een blaasontsteking gehad, een half jaar geleden.
Wat deed dat pijn, echt niet normaal! Heel veel bloed bij mijn urine, echt niet fijn!
wizzzz - Maandag 11 februari 2013 16:17
ik heb heel vaak blaas ontsteking gehad mijn moeder vond het raar dat ik het zo vaak had dus ging ik naar de dokter en van de dokter moest ik naar het zieken huis en moest elke dag muesli als ontbijt eten en veel drinken dus dat deet ik een tijdje en toen was het over (nu heb ik lang geen blaasontsteking gehad) :d
lovely - Maandag 11 februari 2013 21:22
Ik heb nu blaasontsteking.
Wat een hel qua pijn, kan er niet van slapen.
Miku - Woensdag 13 februari 2013 10:53
Als kind vaak gehad en het laatste jaar meerdere keren, vooral 's nachts:s. Nu gelukkig al een tijdje niet meer. Ben cranberry pillen gaan slikken en een heel goede tip: rooibos cranberry thee van webshop fleurdecafe.nl! zitten echte cranberry's in, is erg lekker en helpt goed om blaasontsteking tegen te gaan en om te voorkomen.
Jamie - Maandag 19 augustus 2013 20:16
Ik ben er al 3 jaar mee bezig, minimaal 2 keer per maand. Het breekt je soms echt op, dat oncomfortabele gevoel bij mijn werk en dan enorme branden na het plassen. Ik heb alle reacties gelezen en ik ga vanaf nu beginnen met 2 liter water per dag en de cranberry tabletten slikken. Hoop dat het lukt.
mariët - Maandag 23 september 2013 16:01
Ik kom net bij de dokter weg ik heb blaasontsteking ik hoef alleen niet vaak te plasseb ben alleen heel erg suf en de pijn is ondragelijk ik heb nu een kuurtje voor 5 dagen en ik hoop dat de pijn snel weg is en dat ik het noooooit weer krijg vooral de pij. verschrikkelijk
Chanel - Dinsdag 19 november 2013 05:31
Ik heb nu blaasontsteking... Ik ben vannacht wakker geworden van de pijn en ga vanmiddag meteen de dokter bellen! Hoop dat ik er snel vanaf ben:(
Suzanne (hulp nodig) - Maandag 27 januari 2014 21:40
ik denk dat ik al 2 maanden last heb van blaasontsteking, maar ik ven vanmiddag naar de dokter geweest en er kwam uit dat ik geen blaasontsteking heb. als ik naar de wc ga bijv. brand het echt zooo erg en ik word dr helemaal gek van. wat moet ik doen?? :(
Hannah - Woensdag 19 februari 2014 10:01
Klopt het dat veel vitamine D ook erg goed is, zoals citroenen?
Ashley - Vrijdag 21 februari 2014 23:27
Inmiddels al me 3e blaasontsteking in dit jaar,

*geen links*
lisa - Zondag 21 september 2014 17:12
Ik heb het al vanaf mijn 5de tot nu en ik ben nu 12 en het doet echt pijn!!
Plus ik heb het op dit moment
Het enigste wat bij mij helpt is veel drinken
K hoop dat ik het nooitt meer krijg
Gwendolyn - Woensdag 15 oktober 2014 13:24
Ik heb het op het moment ik stuur strals mn vriend om alles op te halen ik blijf bij de wc
Risje - Zaterdag 31 januari 2015 12:19
Nu blaasontsteking en moet door het weekend wachten tot maandag/dinsdag voor ik naar de dokter kan en aan een antibiotica kuurtje kan beginnen. Dit weekend wordt hels..
Jolinaroos - Zaterdag 1 augustus 2015 06:16
Ik heb een blaasontsteking maar eerlijk gezegd helpt er niet echt iets, ik krijg regelmatig blaasontstekingen echt vervelend ik ben nu net terug wakker geworden van de pijn,ik denk dat ik beter nog eens naar huisarts ga pfff....
Gerrit - Maandag 28 maart 2016 22:38
Heeft iemand van jullie wel eens last van een knallende hoofdpijn of een
koortsachtig gevoel of transpireren tijdens een blaasontsteking ?
Ik wel, en ik kan dan ook niets meer,omdat ik nergens fut voor heb.
Ik kan dan zelfs geen boodschappen doen met de auto of fiets.
Robbie - Dinsdag 11 juli 2017 02:16
Gerrit ik heb het zelfde maar dat komt door mijn hersenoperatie
Petra - Woensdag 10 april 2019 10:43
Ik heb een paar weken terug ook een blaasontsteking gehad en sindsdien last van urineverlies. Had gehoopt dat het over zou gaan maar helaas dus niet. Met inlegkruisjes kan ik er redelijk zonder al te veel last mee omgaan maar fijn is het zeker niet. De huisarts zegt overigens dat ik er maar aan moet wensen maar ik ben nog maar 28 en zou het vreselijk vinden als ik de rest van m'n leven hier mee te maken blijf houden :(. Help?!
Miep - Zondag 8 december 2019 10:18
Ik heb blaasontsteking over gehouden .na een nachtvlucht van 10 uur (vliegtuig) .te weinig gedronken die dag,iI.V.M.de vlucht dus weinig plassen.was heel vervelend.nog dikwijls last ,op advies van de dokter cranberry produkten gaan gebruik.