Tips voor gezonde witte tanden

 

Mijn moeder zei vroeger tot vervelends toe dat ik regelmatig mijn tanden moest poetsen en dat ik nooit zonder te poetsen naar bed moest gaan. Ik vond het vaak maar overdreven. Het interesseerde me niet zoveel en ik had toch bijna nooit gaatjes. Inmiddels piep ik wel anders. Ik weet, nu ik het zelf moet betalen, hoe hoog een tandartsrekening kan zijn, hoe vervelend het is om gaatjes te hebben en hoe zonde het is om geen wit gebit meer te hebben.

Ik zie soms mensen met een prachtige, stralende witte lach. Wauw, waren mijn tanden nog maar zo wit! Had ik vroeger maar minder koffie gedronken, minder gerookt en vaker mijn tanden gepoetst. Maar ja, dat is achteraf praten en dat levert me nu niets meer op. Het enige wat ik kan doen is goed voor mijn tanden zorgen en een aantal adviezen opvolgen die de verkleuring van mijn tanden niet erger maken. In deze blog deel ik deze adviezen die ik ooit heb gekregen.

tanden
bron foto

Tandpasta
Koop een goede tandpasta met fluoride. Laat je hierin eventueel adviseren voor je tandarts. Het is misschien wat duurder, maar op de langer termijn is het goedkoper. De werking van whitening tandpasta is wetenschappelijk niet aangetoond. Er bestaan wel onderzoeken die de werking bevestigen, maar ook onderzoeken die de werking ontkennen. Whitening tandpasta kan soms echter wel zorgen voor schonere tanden, wat op zijn beurt weer zorgt voor wittere tanden. Er bestaan echter ook whitening tandpasta's die je tanden een beetje schuren, dit zorgt helaas ook voor slijtage van de tanden.

♥ Tandenborstel
Koop een goede tandenborstel die niet te hard is, hiermee beschadig je je tandvlees en heb je risico dat het gaat terugtrekken waardoor op de lange termijn je tanden losser kunnen gaan zitten. Je kunt ook electrisch poetsen, maar dit hoeft niet per se beter te zijn als met de hand poetsen. Electrisch poetsen gaat alleen sneller. Ben je dus niet zo'n uitgebreide tandenpoetser en heb je hier weinig geduld voor, dan is een electrische tandenborstel wellicht wel beter voor jou.

tanden
bron foto

Drinken
Er zijn allerlei drankjes niet zo goed voor je tanden. Sowieso zorgen thee en koffie voor de verkleuring van je tanden. Nou zeg ik niet dat je dus maar geen thee en koffie meer moet drinken, want daar mag je zeker van blijven genieten. Ik ben dol op koffie iedere ochtend als ik start met werken. Wat wel handig is om je in ieder geval bewust te zijn van de werking van deze dranken. Daarnaast is het goed om na het drinken van koffie en thee even je mond te spoelen. Frisdrank en alcohol zijn niet goed voor je tanden omdat deze dranken heel zuur zijn en zorgen voor tanderosie. Frisdrank kan je daarom dus beter met een rietje drinken en niet eerst in je mond spoelen totdat de prik weg is.

Poetsen en Flossen
Misschien heb je de neiging om direct na het eten je tanden te poetsen. Uit onderzoek blijkt dat het beter is om even een half uurtje te wachten voordat je je tanden poetst. Je loopt namelijk anders het risico om de zuren van het eten en drinken extra in je tanden te wrijven. Bij extra zure dranken zoals frisdrank en alcohol mag je nog wel ietsje langer wachten dan 20 minuten. Heb je geen tijd om te wachten, spoel dan eerst goed je mond met water. Poets minstens twee keer per dag je tanden. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig te flossen. Ookal lijkt het of je tanden schoon zijn, er zit vaak toch nog veel plak tussen je tanden. Flossen kan met eenvoudig flosdraad, maar ook met van die speciale ragertjes. Let wel op dat je niet te dikke koopt, en daarmee je tandvlees beschadigt.

Rauwe groentes
Rauwe groentes blijken een beetje te werken als een soort sponzen, waardoor vlekjes op je tanden licht worden opgenomen. Daarnaast zijn rauwe groentes natuurlijk ook no eens heel gezond, dus zo sla je twee vliegen in 1 klap.

tanden
bron foto

Roken
Ik heb vroeger een tijd lang gerookt. Niet heel veel, maar wel veel genoeg om mijn tanden een beetje minder wit te maken. Zonde! Roken is niet alleen heel slecht voor je gezondheid, het zorgt ook voor minder witte tanden.

♥ Mondhygiënist & tandarts
Tenslotte is het belangrijk om ieder half jaar naar de tandarts te gaan en, afhankelijk van in hoeverre jouw tandarts dit wel/niet doet, naar de mondhygiënist. Deze kunnen plekjes van jouw gebit reinigen die nét wat lastiger liggen om die zelf te bereiken. 

tanden
bron foto

♥ Bleken en natuurlijke whitenings
Er zijn ook veel mensen die hun tanden zelf bleken of laten bleken. Het is echter heel belangrijk dat je dit, als je dit per se wilt laten doen, door een professional laat doen. Het kan erg schadelijk zijn voor je tanden en zorgen voor blijvende pijn in je tanden. Denk hier dus altijd lang en goed over na. Zeker als je tanden in een wat mindere conditie zijn door bijvoorbeeld een eetstoornis is dit af te raden.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

ano - Maandag 9 februari 2015 10:16
ik ben inmiddels al 4 jaar niet meer naar de tandarts geweest. mijn ervaring met de tandarts is heel erg slecht, ik ging er heen voor een beugel (onze tandarts is tandarts + orthodontist) en ik ben er na 2 jaar vertrokken met een gat in mijn gebid, de tandarts vond het nodig een tand te trekken omdat ik er zogezegd te veel had, wel nu heb ik er dus een tekort. en door mijn beugel heb ik nu witte vierkantjes op mijn tanden, en echt recht staan mijn tanden niet na de beugel.

ik weet dat ik dringend nog eens moet gaan, maar ben bang dat ik met een nog slechter gebit weer thuiskom :(
Maanmeisje - Maandag 9 februari 2015 10:20
Ik vind jouw tanden juist altijd heel wit lihken, Scarlet, en ik vind dat jij een mooi gebit hebt. Handige tips. Het meeste wist ik al. Bleken heb ik 1 keer gedaan, maar daarna kreeg ik pijnscheuten, wat niet fijn was. Door het braken door de es zijn mijn tanden erg gevoelig geworden en wat doorschijnender. Daar baal ik wel van.
Maanmeisje - Maandag 9 februari 2015 10:20
*lijken
Mar - Maandag 9 februari 2015 10:45
Ik vind jouw gebit ook mooi, Scarlet.
Echt zo'n: 'Ik-heb-nog-nooit-een-gaatje-gehad-na-na-na-na-na-gebit' ;-)
Miekio - Maandag 9 februari 2015 10:45
@ano, lijkt me goed als je wel weer een keertje gaat. Een controle dan alleen, en bij een andere tandarts. Het is ook belangrijk voor je gehele gezondheid dat je gebit goed is, vooral je tandvlees. Doe het voor jezelf, en doe het stap voor stap zodat je geen behandelingen hoeft te verwachten die je eng vindt.

Ik heb gele tanden. Ik wil ze ook eens laten bleken, want ze zijn nu zo verkleurd dat mensen (niet bewust om te beledigen) meteen even moeilijk kijken als ik lach. Ik denk dat dit ook een beetje erfelijk is want mijn moeder heeft ook hele gele tanden. Gek want we verzorgen het allebei heel goed en kom elk halfjaar voor controle, verder niets mis mee.
Elke - Maandag 9 februari 2015 12:47
Je tanden laten bleken wil ik niemand aanraden. Ik heb het namelijk wel laten doen, maar het was echt een vreselijke behandeling. Je krijgt een mondklem in om je tanden vrij te houden en die je tong naar achteren drukt.. Dit was om te voorkomen dat je met je tong over je tanden ging tijdens de behandeling. Na aanbrengen van de bijtende bleekvloeistof werd er een felle lamp op gericht. Zo moest ik 2,5 uur in de stoel liggen, omdat ik voor de "intensief" behandeling had gekozen. Ik wilde mijn tanden echt superwit. Ieder half uur bracht ze weer een nieuw laagje bleekvloeistof aan op mijn tanden, waarmee de pijn steeds erger werd. Op het eind lag ik te huilen van de pijn in de behandelstoel. Ik heb daarna wekenlang niets (warm/koud) aan mijn tanden kunnen verdragen.
AnaMan - Maandag 9 februari 2015 12:48
Grappig dat je wit gezond noemt, Scarlet! Want dat klopt namelijk helemaal niet...
Normale, gezonde tanden bij mensen zijn gelig, niet wit. Vraag maar aan een tandarts (eentje die niet geld wil verdienen aan tandbleken).

Hoe witter de tand, hoe dunner de laag glazuur. (Doorschijnende tanden zien er namelijk witter uit, dan gele niet-doorschijnende). En harder glazuur is donkerder dan zachter glazuur.
kiekeboe - Maandag 9 februari 2015 13:13
@ano als ik je een tip mag geven, je hebt speciale tandartsen die zijn speciaal opgeleid voor mensen die bang zijn voor de tandarts ( ik heb er namelijk zelf ook een die daar voor opgeleid is door eerdere ervaringen) hier nemen ze de tijd voor je en beginnen pas als jij er een beetje klaar voor bent , ook leggen ze heel goed e rustig uit wat ze precies gaan doen , mij heeft het geholpen zodat als ik nu naar de tandarts ga ik minder bang ben.
Ik hoop dat je hier wat aan heb succes
Liefs
Maan - Maandag 9 februari 2015 13:49
Is het trouwens niet zo dat als je te vaak tandenpoetst, je het glazuur van je tanden poetst en dat je dan dus alsnog gele tanden krijgt ;). Dat wat je niet wil. Dat dacht ik altijd, dus ben heel benieuwd of iemand hier het antwoord op heeft. (Sowieso poets ik wel twee keer per dag mijn tanden hoor! :))
Jessica - Maandag 9 februari 2015 14:22
Mijn tanden zijn van nature echt geel en omdat ik een flinke tijd als tandartsassistent heb gewerkt wou ik heel graag wittere tanden. Je hebt toch een soort voorbeeld functie? Ik heb mijn tanden toen meerdere keren gebleekt met bleeklepels die de tandarts voor mij op maat heeft gemaakt. Het was wel duur, zo'n €275 en ik moest ongeveer 10 nachten met deze lepels slapen. Zo'n anderhalf jaar later zijn ze nog steeds mooi wit (niet té) en ik heb er absoluut geen spijt van. Ik moet wel eerlijk toegeven dat ik tijdens het bleken ontzettend veel zenuwpijn in mijn tanden heb gehad, soms ging ik echt door de grond.. Gelukkig nu nergens last meer van maar als je vantevoren al last hebt van gevoelige tanden zou ik bleken zeker niet aanraden.
En Scarlet jou tanden zijn prachtig wit! :)
d - Maandag 9 februari 2015 15:35
Fluoride is gif, informeer u aub, het is een afvalproduct waaraan en geld verdiend wordt en voorkomt dat ons derde oog/dieper bewustzijn niet tot ontwikkeling kan komen. Het wordt bewust daarvoor in tandpasta's gedaan, met reden en komt zo ook nog eens in ons milieu terecht. Ik gebruik alleen parodontax zonder fluoride. Sommigen maken ook hun eigen tandpasta maken
eef - Maandag 9 februari 2015 18:29
fluoride is inderdaad niet echt gezond. Het hoopt zich ook op in het lichaam; kan niet goed afgebroken worden. Dus beter poetsen zonder fluoride!
Ik poets of met een zelfgemaakte tandpasta (kokosolie, bakingsoda en keltisch zeezout) of met een vegan tandpasta op basis van bakingsoda, salie (je kunt ook met verse salieblaadjes poetsen) en nog wat andere kruiden. Werkt perfect :)

verder zorgt gezond (vitamine- en mineraalrijk) eten er ook voor dat je tanden sterk zijn/worden.
Jet - Maandag 9 februari 2015 23:36
Eigenlijk heb ik mij nooit druk gemaakt over de witheid van mijn tanden, wel over de gezondheid. Was alleen bang dat mijn tanden zouden afbrokkelen (vooral er over dromen). Maar dat door mijn es. Vind het wel rot dat bij tandglazuur geldt: weg is pech! Ik ben heel zuinig op mijn tanden geworden! En idd, nu ik zelf moet dokken voor de tandarts, ga ik er serieuzer mee om ook al is niet alles te voorkomen.

Keep Smiling :DDiantha - Vrijdag 13 februari 2015 12:41
Fluoride is slecht.
Darina - Dinsdag 2 juni 2015 14:48
nice, ik heb een tijdje terug ook van alles geprobeerd om wittere tanden te krijgen, bijv citroenzuur en bakpoeder, of poetsen met zout, maar dat raad ik jullie vooral af...

oral b white werkt vooral goed bij mij als je het combineert met een tandenbleek set voor thuis.

*geen links plaatsen*