Tips tegen blaren

 

Wandelen vind ik heerlijk! Vooral nu het vaak zulk lekker weer is buiten, ga ik graag een goede wandeling maken in het natuur. Maar met het wandelen komt vaak één minpunt om de hoek kijken, namelijk blaren! Mijn schoenen kunnen nog zo goed zijn ingelopen, soms zit het dan toch net niet goed waardoor er wrijving ontstaat. Met als resultaat die pijnlijke blaren... Dat is denk ik iets wat iedereen ook wel zal herkennen.

Vooral met nieuwe schoenen is het inlopen altijd erg verstandig. Maar vaak gaat dat toch gepaard met de nodige blaren. Ik heb daar zelf vooral last van bij sneakers of pumps. Sneakers lijken in het begin altijd zo fijn te lopen, maar al snel voel ik de wrijving in de hielen. Had ik achteraf maar andere schoenen aangetrokken! Maar wat zijn blaren eigenlijk en hoe onstaan ze?

Blaren worden ook wel drukblaren genoemd. Maar eigenlijk ontstaan ze voornamelijk door wrijving. Dit kan komen doordat de schoenen niet goed zitten of te strak zitten. Door de wrijving ontstaat er een vochtophoping in de opperhuid. Vaak gebeurt dit bij de hiel maar blaren kunnen ook op andere plekken ontstaan als er langduring wrijving ontstaat.

De beste behandeling voor een blaar is het laten zitten. Hierdoor voorkom je een open wondje waarmee je de kans op infecties vergroot. Maar aangezien je niet vaak op blote voeten kan blijven rondlopen, heeft de blaar niet altijd de tijd om uit zichzelf te genezen. Dan is het toch handiger deze door te prikken met een schone, steriele naald. Maak de huid eromheen eerst goed schoon voordat je de blaar doorprikt. Vang het vocht op met een schone wattenschijf. Daarna is het zaak om de wond te desinfecteren. Dek de wond daarna af met een schone pleister zodat er geen vuil in het wondje kan komen. Herhaal dit totdat de wond dicht is en voorkom zoveel mogelijk wrijving. Het is dan fijn als je nieuwe schoenen inloopt in de zomer zodat je ook lekker kan afwisselen met het dragen van slippers. 

Zoals ik eerder al schreef, krijg ik bij pumps vaak ook blaren. Dit komt doordat de randen nog wat hard en scherp kunnen zijn. Ik doe ze meestal aan naar bruiloften of feestjes en dan moet je er al vaak een hele dag op lopen. Dan zijn blaren halverwege de dag alles behalve een pretje. Gelukkig zijn er ook tips om dit tegen te gaan:

♥ Pleisters
Tegenwoordig zijn er blarenpleisters verkrijgbaar die je op de hielen kunnen plakken om wrijving te voorkomen. Maar je kunt ook gewone tape gebruiken en soms plak ik er zelf gewoon pleisters op. Die zijn dan toch wat voordeliger maar werken vaak net zo goed. Blarenpleisters hebben wel een soort verzachtende werking doordat het gemaakt is van een soort gel. Het is ook de bedoeling dat de pleister vanzelf van de blaar af valt en dat het wondje dan genezen is en dat je deze er niet zelf af haalt. Dan kun je het verergeren. 

♥ Goede schoenen
Goede schoenen horen zodanig goed te zitten dat wrijving minimaal is. Goede schoenen kunnen wat kosten, maar voor een echte wandelliefhebber is het een goede investering! Maar goede schoenen moeten ook goed ingelopen worden. Bouw dit dan ook rustig op. Wil je dan toch een keer die pumps aan of andere schoenen die eigenlijk minder goed zijn voor je voeten of minder lekker zitten, wissel dit dan af met goede schoenen en draag ze niet te lang. 

blaar
bron

♥ Vocht
Vocht zorgt voor een zachte huid en dit vergroot vaak de wrijving in schoenen. Laat jouw voeten regelmatig even luchten en opdrogen. Neem desnoods een paar schone sokken mee zodat je die halverwege de wandeling kan verwisselen. Je zult merken dat het dan al meteen een stuk beter loopt!

♥ Insmeren
Vaseline is voor veel dingen te gebruiken, maar blijkbaar dus ook tegen blaren! Smeer de hielen in zodat de huid soepeler wordt en dus minder wrijving krijgt tijdens het wandelen.

Al met al is het hebben van blaren niet fijn en kan het zelfs heel veel pijn doen. Daarom is het fijn als we het kunnen voorkomen of in ieder geval kunnen verhelpen. Heb jij tips? Deel ze hieronder gerust. Je zult er veel anderen mee helpen.


Heb jij wel eens last van blaren? Wat doe jij om het te voorkomen?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

lillie - Woensdag 27 mei 2015 10:29
toen ik nog ballet deed had ik eigenlijk altijd blaren, maar je raakt er ook aan gewend. Verder heb ik denk ik hele gemiddelde voeten, want de meeste schoenen passen uit zichzelf goed en daarmee krijg ik dan ook geen blaren bij het inlopen. Wat wel altijd goed helpt is zorgen dat de veters goed zitten, als die bijvoorbeeld te los zitten schuurt het sneller.
lotje - Woensdag 27 mei 2015 10:47
van loopblaren heb ik nou vrijwel nooit last. :)
maar wel op mn vingers, van het cello spelen (tokkelen en duimpositie --> auch) haha.
Iris - Woensdag 27 mei 2015 11:00
*Klopt af* Ben gelukkig niet blaar gevoelig en krijg ik op van die goedkope teenslippers na nooit blaren. Van Birckenstock teenslippers krijg ik dan weer geen blaren.
Mathilde - Woensdag 27 mei 2015 11:55
Toevallig zeg! Kom net terug van 't Kruidvat, omdat ik blaarpleisters moest hebben. Heb denk ik net te lang op m'n nieuwe ballerina's gelopen en nu zitten er 2 grote bobbels incl. blaar. Autsj. Het liefst zou ik met badslippers gaan lopen buiten:P Thanks voor de tips. Ga ze zeker lekker insmeren!
Roeline - Woensdag 27 mei 2015 12:07
Met blote voeten in mijn schoenen is vragen om blaren! Hoe duur de schoenen ook zijn en hoe de goed de achterkant dan ook afgewerkt, het maakt niks uit, na een poosje erop lopen heb ik blaren! Dan maar van die kousevoetjes waarvan je vervolgens de randjes ziet, lelijk!!
Rebecca - Woensdag 27 mei 2015 13:14
Ik heb echt nooit blaren. Zelfs hockeyschoenen en doc martens loop ik in zonder pijn, haha!
Nathalie - Woensdag 27 mei 2015 15:23
Ik draag altijd in open schoentjes van die huisdkleurige mini sokjes. Die zorgen ervoor dat je hiel minder tegen de binnenkant van de schoen `geplakt` zit.

Ik heb zelf ook altijd heel snel last van blaren, en de ene wond is nog niet genezen, en er zitten alweer twee nieuwe naast. En ik heb ze niet alleen op mijn hiel, maar ook aan de buitenkant van mijn kleine teen, of aan de dikke teen, bovenop de `midden`- teen... En als ik eenmaal een blaar of wond heb, doen alle schoenen mij pijn.... helaas.....

Uit voorzorg plak ik altijd al pleisters op mijn `zwakke` plekken van mijn voet, dat voorkomt zoveel mogelijk nieuwe blaren.

Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben!

Liefs Nathalie
Petra - Woensdag 27 mei 2015 18:48
Tijdens het wandelen had ik altijd last van blaren. Tegenwoordig gebruik ik ReSkin, deze pleisters voorkomen blaren en zijn meerdere keren te gebruiken.
Yesterday - Donderdag 28 mei 2015 01:14
Als je echt lederen schoenen hebt gekocht kun je ze aantrekken zonder sokken en een tijd lang met schoenen en al in een bak lauw water zitten. Door het water vormt het leer zich naar je voet waardoor inlopen niet eens nodig is :) maar niet met elke schoen kan het, dus probeer het vooral niet met de suède schoenen die je van je zus hebt geleend ;)
Ik - Donderdag 18 augustus 2016 09:41
Als ik een lange wandeltocht maak draag ik ook wel eens 2 paar sokken over elkaar heen. Ook is het handig om je voeten van te voren in te smeren met sudo crème en pleisters op gevoelige plekken van je voet te plakken. Ik heb nooit meer een blaar gehad sinds ik deze stappen gebruik.✨😎