Signalen dat je te weinig slaapt

 

Dat slaap belangrijk is, is iets wat algemeen bekend is. Slapen is belangrijk voor het goed functioneren van je lichaam en geest. Het reguleert namelijk je lichaamstemperatuur en het zorgt ervoor dat het zenuwstelsel naar behoren werkt. Als je een eetstoornis hebt, kan het zijn dat je problemen hebt met slapen. Het kan dan lastig voor je zijn om in slaap te vallen, omdat je uren in bed aan het malen bent over van alles en nog wat. Ook kan het zijn dat je een paar keer per nacht wakker wordt. Je slaapt dan te weinig en dit kan veel invloed op je hebben. In deze blog zal ik een aantal tekenen van slaaptekort opnoemen.

1. Je bent humeurig en kan je somber voelen
Van slaaptekort kun je prikkelbaar en humeurig worden. Je hebt een korter lontje waardoor je sneller boos wordt om iets kleins en onbenulligs. Uit een onderzoek is zelfs ook gebleken dat mensen met slaaptekort te gezichtsuitdrukking van andere mensen als bedreigend interpreteren, terwijl dit niet zo bedoeld is. Dit laat dus zien wat voor invloed slaaptekort kan hebben op je gedachtes en humeur. Chronisch slaaptekort verandert ook het serotoninesysteem in de hersenen. Serotoninetekort kan leiden tot stress en een depressie.

slapen

2. Je wordt vaak ziek
Een gebrek aan slaap kan op den duur leiden tot een verzwakt immuunsysteem. Dit kan dus betekenen dat je vatbaarder bent voor infecties als verkoudheid en de griep. Mensen die maar vijf uur per nacht slapen hebben vier keer meer kans om verkouden te worden dan mensen die zes uur per nacht slapen. Als je een eetstoornis hebt, kan het extra lastig zijn als je ziek wordt. Lees deze blog daar eens over.

3. Je kan je niet goed concentreren
Je reactievermogen wordt trager en je hebt meer moeite om je aandacht erbij te houden. Je maakt sneller fouten en het bedenken van oplossingen voor problemen wordt moeilijker. Dit is natuurlijk erg lastig als je bijvoorbeeld moet werken of als je je moet concentreren op school. Ook in het verkeer kan dit grote problemen opleveren: de kans op een ongeluk neemt toe. 

4. Grote behoefte aan junkfood
Uit een onderzoek is gebleken dat we na een te korte nachtrust vaak grotere trek hebben in een vette hap. Een chronisch slaaptekort brengt het bloedsuikerniveau in de war, waardoor het lichaam minder leptine producert. Leptine is een hormoon dat ervoor zorgt dat je honger wordt gestild. Ghreline is een hormoon dat juist de eetlust opwekt. Bij slaaptekort produceert je lichaam daar juist meer van. Mensen die moe zijn hebben daarom een grotere behoefte aan suikers, omdat dit je lichaam dan als het ware even ‘oppept'. Als je last hebt van een eetstoornis kan dit erg lastig voor je zijn. Je wil dat eten liever niet terwijl je lichaam er haast om schreeuwt. Het kan ook zijn dat je bang bent dat het resulteert in een grote eetbui als je eraan toegeeft. Het is daarom belangrijk dat je genoeg slaapt om zo de craving naar junkfood te voorkomen.

5. Slechte huid
Slecht slapen heeft een groot effect op je huid. Het maakt je huid namelijk minder stevig en minder gehydrateerd. Dit komt door het stofje cortisol. Dit wordt aangemaakt als je moe of gestrest bent en heeft als gevolg dat het collageen in de huid wordt afgebroken. Dit leidt tot een onzuivere huid waardoor je ook meer last kunt krijgen van puistjes.

Genoeg slaap is dus hard nodig om goed te kunnen functioneren. Herken je jezelf in bovenstaande signalen, dan is het raadzaam om eens naar je slaappatroon te kijken. Vind je het lastig om in slaap te vallen en goed door te slapen, lees dan onderstaande tips eens door.

slapen wekker

1. Draai je wekker om
De wekker levert stress op. Niets is vervelender dan de uren voorbij zien gaan en dat je jezelf realiseert dat je steeds korter hebt om nog te slapen. Persoonlijk levert dit mij bij altijd stress op. Ik ga dan nadenken over hoeveel uur ik nog kan slapen en daardoor kan ik júist niet slapen. Draai de wekker daarom van je af zodat je niet kan zien hoe laat het is. 

2. Zet het raam open en de verwarming lager
Je valt sneller in slaap wanneer je lichaam afkoelt. Dit kan je dus doen door de verwarming lager te zetten en het raam open te doen. De beste kamertemperatuur is 18 graden. Ook kan het helpen om een hete douche te nemen vlak voor het slapen gaan. Je lichaam koelt dan ook af.

3. Schrijf alle zorgen van je af
Maak een lijstje van alle dingen waarover je ligt te piekeren. Als je het hebt opgeschreven, dan ben je er vanaf en hoef je het niet meer te onthouden. Je kan het dan laten gaan. Morgen is weer een dag.

4. Luister naar rustgevende muziek of lees een boek
Luister naar speciale, rustgevende slaapmuziek. Deze muziek is ontworpen om trage hersengolven op te wekken zodat je sneller slaperig wordt. Ook kan het helpen om een boek te lezen. Lezen onspant namelijk waardoor het makkelijker wordt om in slaap te vallen. 

Herken jij jezelf hierin?

Bronnen: Girlscene, slaapinfo, mens-en-gezondheid  
Fotografie: Lilmonster Michi  & Martino Sabia

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

xxxm - Zondag 12 maart 2017 10:02
Ik slaap juist heel diep.. soms slaap ik van 9 uur 's avonds tot 9 uur 's ochtends zonder tussendoor wakker te worden en dan ben ik nog heel de dag erg moe.
Sabine - Zondag 12 maart 2017 16:04
nog een tip: 's avonds thee drinken speciaal voor de goede nachtrust :) bijvoorbeeld die van zonnatura (nog erg lekker ook :) ) x
appeltaart - Zondag 12 maart 2017 16:22
Ik slaap zelf ook maar 5 uur of minder. Daarom vind ik het ook lekker om een klein beetje wiet te roken, dan slaap ik heeeerlijk :)
Esrarengiz - Zondag 12 maart 2017 21:27
@apeltaart is dat kalmerend? vraag het me gewoon af

Ik slaap juist weer heel licht. Ik word meestal drie keer per nacht wakker en kan van de zachtste geluiden wakker worden. Ook "schrik" ik vaak wakker ipv gewoon rustig te ontwaken. Vind het erg vervelend. Ik denk dat ik ongeveer 7 uur per nacht slaap.

Kim - Zondag 12 maart 2017 22:04
Gewoon even googlen op nachtrust ;). Eigen voorbeelden: géén dranken met cafeïne en thee voor het slapengaan, behalve slaap zacht of nachtrust varianten. Voldoende voeding. Een aangename temperatuur op de kamer, niet te warm en niet te koud. Frisse lucht. Elektronische apparaten uit en/of ver weg leggen (de radiogolven houden je hersenen actief). Een vast ritme aanleren om naar bed te gaan en om op te staan. De lichten uit, voordat je gaat slapen, vanwege je bioritme (het welbekende stofje melatonine). Schrijven en lezen of puzzelen helpen mij ook :). Ik ben zo iemand die elke nacht wel minstens één keer naar het toilet moet, of ik nou veel of weinig drink. Best vervelend, maar wanneer ik snel ben en de lichten uitlaat val ik meestal wel weer gauw in slaap!
appeltaart - Maandag 13 maart 2017 09:48
@esrarengiz het ligt er aan wat voor wiet je rookt en hoe je je zelf voelt. Voor mij werkt het kalmerend. Je merkt echt dat je spieren langzaam beginnen te ontspannen, je zelf daardoor ook ontspant. Heerlijk om zo in slaap te vallen dus

Hongersnood - Dinsdag 4 augustus 2020 16:57
Hallo allemaal. Mijn bmi is goed. Buikje hoort erbij. Sinds Corona vergeet ik maaltijden. 3 maaltijden per dag is het streven. Maar wat doe je als het 16:30 is? Ik heb toch geen honger? Of kom op meid desnoods eet je een frikandel of ander junkfood. Die fase dat je eetbuien krijgt v bijna alles had ik ook. 14kg later + IG body positive = fixed (90%). So, eat Something! Of whatever komt wel om 18:00. Wel vervelend om herhaaldelijk wederom eetlustopwekking tips & tricks te behoeven. Bye