Prikkelbare darm door eetstoornis

 

De laatste tijd hoor ik van verschillende mensen dat ze last hebben van een 'spastische darm'. Een spastische darm, wat officieel Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) wordt genoemd, zorgt voor verschillende problemen bij de stoelgang. Hoewel het geen ernstige aandoening is, kan je er vaak best veel last van hebben. Wat zijn de oorzaken en klachten, op welke manier kan je de klachten verminderen en is er een link tussen PDS en een eetstoornis? Lees verder en je vindt het antwoord op deze vragen.

Wat zijn de oorzaken van PDS?
Over de oorzaken van PDS is nog niet heel veel bekend, wel zijn er aanwijzingen dat stress en voeding een rol spelen bij PDS. Misschien ken je het wel, je bent ergens heel zenuwachtig voor, een moeilijk examen of een sollicitatiegesprek, veel mensen moeten dan ineens veel vaker dan normaal naar de wc. Stress heeft dus invloed op de werking van je darmen, wanneer je PDS hebt, nemen de klachten vaak toe als je in een stressvolle periode zit. Hoewel deze stress voorheen als een van de voornaamste oorzaken van PDS werd gezien, blijkt sinds kort dat dit een achterhaalde theorie is. Wetenschappers hebben dit onderzocht en kwamen tot deze conclusie, helaas hebben zij nog geen anderen duidelijke oorzaak ontdekt.
Dat voeding te maken zou hebben met een prikkelbare darm klinkt niet zo gek, er zijn bepaalde voedingsstoffen die voor je lichaam lastiger te verteren zijn dan de meeste andere voedingsstoffen. Ook eten mensen veel meer kant-en-klare producten en snacks. Ons voedsel wordt steeds minder vezelrijk, wat ervoor kan zorgen dat de darmen ontregeld raken.

meisje
bron foto

Wat zijn de klachten die horen bij PDS?
Er zijn veel verschillende klachten en deze kunnen per persoon en zelfs per dag verschillend zijn. Wel zijn er een aantal klachten die bij bijna iedereen met PDS wel aanwezig zijn. Een ontregelde stoelgang. De ene periode last van diarree, waarbij je meerdere keren per dag naar de wc moet, de andere periode juist verstoppingen (obstipatie), waardoor je maar eens in de paar dagen naar de wc moet.

Buikpijn. Vaak begint de buikpijn tijdens of na het eten en neemt deze weer af nadat je naar de wc bent geweest. De pijn is meestal zeurend, maar soms komen er hevige pijnscheuten voor.
Opgeblazen gevoel. Bij ieder mens worden, tijdens het verteren van voedsel door de darmen, gassen geproduceerd door bacteriën, alleen bij mensen met PDS ligt deze gasvorming hoger dan bij de gemiddelde mens. Dit zorgt vaak voor een opgeblazen gevoel, wat in de loop van de dag minder wordt en 's nachts vaak verdwijnt.
Winderigheid en boeren. Een gevolg van het opgeblazen gevoel, wat hierboven is beschreven, is het moeten laten van winden en/of boeren.

Een borrelende buik. En dan niet van de honger, maar omdat je buik en darmen zo hard bezig zijn met het verteren van je eten, dit komt daarom ook vooral voor, nadat je gegeten hebt.

Wat kan je er aan doen?PDS & Drinkyoghurt
Allereerst is het belangrijk om naar de huisarts te gaan, deze kan je namelijk medicijnen voorschrijven die de klachten kunnen verminderen. Zo wordt sinds kort antidepressiva gebruikt, dit om de pijn te verminderen en de kwaliteit van het leven te verbeteren. Daarnaast blijken ook probiotica goed te werken bij het Prikkelbare Darm Syndroom.
Het advies om voldoende vezels te eten blijkt achterhaald, juist de onoplosbare vezels in volkorenproducten kunnen de klachten verergeren. Hoewel er verder van geen enkel voedingsmiddel is bewezen dat mensen met een spastische darm er niet tegen kunnen, vermijdden veel PDS patiënten hetzelfde voedsel, zoals bijvoorbeeld gasvormende voedingsmiddelen.

PDS en eetstoornis,
Veel van de mensen die ik hoorde over een spastische darm, hadden ook een eetstoornis. Vaak waren ze bezig met het volgen van hun eetschema, maar de darmproblemen die daarbij kwamen kijken, weerhield hen er soms van om door te zetten. Dit is natuurlijk erg vervelend, maar misschien ook niet zo gek als je bedenkt dat je darmen het behoorlijk zwaar hebben gehad. Heel weinig eten, dan misschien weer heel veel en soms ook nog laxeerpillen of andere middelen die geen goed effect op je darmen hebben. Wanneer je dan weer normaal gaat eten, moeten je darmen erg wennen, gelukkig heb ik van veel mensen ook gehoord dat de klachten weer afnamen. Helaas kan het soms zo zijn dat je darmen teveel schade op hebben gelopen, waardoor de klachten niet meer afnemen. Het is dus erg belangrijk om goed en gezond te eten, om zo te voorkomen dat je hier last van krijgt.

Wist je dat...
- PDS vooral voorkomt bij jonge volwassenen.
- Uit onderzoek blijkt dat wereldwijd 20% van de bevolking PDS zou kunnen hebben.
- 75% hiervan is vrouw.
- De klachten afnemen met de leeftijd, uiteindelijk verbeterd 30-50% van de patiënten.

Heb jij ook last van een spastische darm?

Wat doe jij om de klachten te verminderen?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Mandy - Woensdag 18 mei 2011 10:05
Hier wil ik toch even op reageren: "Het advies om voldoende vezels te eten blijkt achterhaald, juist de onoplosbare vezels in volkorenproducten kunnen de klachten verergeren. "
Mijn zus heeft al sinds jongs af aan pds, en loopt daarvoor nu bij een diëtiste (niet om aan te komen/af te vallen, en ze heeft ook geen eetstoornis). Ze eet altijd al veel vezels (volkoren brood/pasta, zilvervliesrijst etc) maar moet nu álsnog meer vezels gaan eten om het probleem op te lossen (bv zemelen door de yoghurt). Het advies van haar diëtiste is dus om juist wél meer vezels binnen te krijgen...
Kimmy - Woensdag 18 mei 2011 10:25
Ik heb inderdaad ook last van een spastische darm. Mijn huisarts heeft echter tegen me gezegt (was ongeveer 2 jaar geleden) dat er niks aan te doen valt. Ik moest alleen genoeg drinken, regelmatig eten en inderdaad genoeg vezels eten.
Het is de laatste tijd iets minder, maar vooral als ik maaltijden over sla krijg ik er veel last van. Fruit eten helpt mij, met uitzondering van bananen.

Ik hoop dat het zo is dat het bij mij ook weer grotendeels over gaat, maar nu is dat helaas nog niet zo :) Het is wel een stimulans om regelmatig te blijven eten.
Tine - Woensdag 18 mei 2011 10:48
Ik heb al jaren last van pds. Er is een periode geweest dat ik geen groffe vezels mocht eten en daardoor werden de klachten idd wel wat minder. Ik merk dat het vaak wisseld en dat het zeker met stress te maken heeft. In perioden dat er meer stress is heb ik ook veel meer last van mijn darmen. Ik kan in tijden van veel stress niet veel doen om mijn klachten te verminderen, behalve zoveel mogelijk rust nemen en op mijn eten letten. Ook moet ik ervoor zorgen dat in rustige tijden mijn darmen in een zo'n goed mogelijke conditie zijn.
Inmiddels ben ik 32 en nee, de klachten nemen bij mij eigenlijk niet af. Het blijft bij vlagen erg en minder erg, maar ik heb er eigenlijk wel dagelijks last van.
Het klinkt afgezaagd, maar ik moet er mee leren leven...
Susanne - Woensdag 18 mei 2011 11:13
Volgens de artsen heb ik ook PDS. Dit komt mede door het slechte eten icm hoge doseringen laxeertabletten. In januari heb ik een week in het ziekenhuis gelegen hiervoor. Ik kon 10 dagen niet naar het toilet en werd via kleenprep in de sonde en klysma's helemaal leeg gehaald. Ik begon toen net met het opbouwen van de structuur. Als je dan later hoort dat het hier door komt. Dus, van het niet eten en laxeren naar stoppen met laxeren en wel eten gaan. Dan wordt je toch wel even ontmoedigd. Gelukkig heb ik me niet voor een lange tijd uit het veld laten slaan en gaat alles nu steeds wat beter. Bij vlagen heb ik er nog wel last van maar een stuk minder.
Prikkelbare Darm Syndroom Belangenvereniging - Woensdag 18 mei 2011 11:42
Alle informatie over Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), de mogelijke oorzaken, diagnose, behandeling en hoe je kunt leren leven met PDS, kun je vinden op de website van de Prikkelbare Darm Syndroom Belangenvereniging: https://www.PDSB.nl

Er is ook een forum waar al je vragen worden beantwoord door ervaringsdeskundigen: www.PDSB.nl/forum

Je kunt ook bellen met de PDS-infolijn: 088-PDS INFO / 088-7374636
- Woensdag 18 mei 2011 11:56
Ik heb sinds jongs af aan al PDS. Bij mij is het dus niet zo dat ik dat gekregen heb door mn eetstoornis, maar eerder andersom. Ik ging al een hele tijd naar een diëtiste en toen kreeg ik een voedingslijst (ik had nog geen eetstoornis, maar was wel veel afgevallen doordat ik steeds minder ging eten door de darmklachten.) Toen ik mijn eetstoornis ontwikkelde hadden ze dat dus ook al snel door..
Eigenlijk is het wat gekomen doordat ik naar een diëtiste ging en ik dus moest letten op wat ik at, daardoor kwam ik ook in contact met calorien enzo en toen is het eigenlijk begonnen..
suus - Woensdag 18 mei 2011 12:42
dat vezelverhaal lijkt mij meer samen te hangen met de hoeveelheid water die je erbij drinkt? ik weet namelijk dat als je veel vezels eet, maar te weinig drinkt het alsnog een verstoppend effect kan hebben.

ik heb wel last van mn darmen, maar denk niet pds, heb namelijk alleen vaak last van verstopping, daarom drink ik een paar dagen in de week stoelgangthee, anders durf ik inderdaad niet normaal mijn lijst te eten. vind dat best irritant, want die thee is vies en ik weet ook dat het niet zo goed is, maja...
Linda - Woensdag 18 mei 2011 13:46
Ik heb het ook. Ongeveer dagelijks buikpijn en vaak ook obstipatie (maar 1x in de week 'naar de wc' kunnen). Advies van de dokter was ook 'leer ermee leven'. Maar toch ga ik binnenkort denk ik vragen voor Movicolon (poederdrank die stoelgang verbetert), want dit is echt heel vervelend!
lisanne - Woensdag 18 mei 2011 14:22
ik heb hetzelfde alslinda eigenlijk... buikpijn,al jarenlang, ene keer heftigr als de andere keer. Obstipatie, en soms ineens diarree paar dagen. Maar ook het opgezette gevoel na het avondeten,alsof mijn buik een ballon is..
Ingrid - Woensdag 18 mei 2011 16:58
Ook ik heb veel problemen met de stoelgang en een opgeblazen gevoel. Na het eten is het heel erg, mijn buik zet op en voelt hard aan. Het trekt wel weg, maar dat duurt best even. Ik probeer veel water te drinken en veel vezels te eten, maar ook dat helpt niet altijd. Ik heb sinds kort lactulosesiroop op recept, dat helpt wel een beetje. Of het echt PDS is, is nooit onderzocht. Maar één ding weet ik wel zeker, en dat is dat ik vóór mijn eetstoornis en laxeermiddelenmisbruik nooit problemen met mijn darmen heb gehad...
Lizzy - Donderdag 19 mei 2011 14:02
Ik heb ook PDS en heb nu medicijnen om de klachten te verminderen. Het was namelijk zo erg dat ik niet normaal naar verjaardagen en/of feestjes kon. Ik moest dan vaak eerder naar huis vanwege de pijn enz. en voordat ik ging moest ik diarreeremmers nemen, omdat ik anders daar op de wc zou eindigen. Niet erg leuk :S.
Het beperkte mij erg in mijn sociale leven. Sinds ik medicijnen slik en bekkenbodemtherapie heb gehad gaat het veel beter, al heb ik wel altijd medicijnen bij me met uitgaan enz. om een spontane aanval snel te verhelpen, want ook al hou je je aan je dieet, je kan nog een buikpijn of diarree aanval krijgen. Het is echt heel vervelend!
-Kimberley - Donderdag 19 mei 2011 15:27
Ik denk dat ik er ook last van heb..
Weet het niet zekker maar opzig heb ik dat altijd al gehad.
Maar sinds ik lax was gaan gebruiken is het wel erger geworden.
c-lottee - Woensdag 25 mei 2011 19:15
Ik heb ook pds en een es. Wat mij erg helpt is om regelmatig te eten en dus buikpijn door honger te voorkomen. Want als ik eenmaal buikpijn heb kan ik dat de hele dag houden. Als ik dan iets eet, vooral bij het avondeten, krijg ik zo'n buikpijn dat ik plat moet liggen. Na 15min neemt de pijn dan wel af! Ik vind het daarom nu nog lastiger om buiten de deur te eten, dat veroorzaakt spanning en dus buikpijn. Maar ik weet zeker dat er een manier is om er mee te leren leven.
Cyn - Donderdag 26 mei 2011 13:02
ik heb t ook =( helaas. ik heb het alleen in een hele erge vorm, ik kan soms als ik opsta niet eens meer naar de wc lopen van de pijn! mijn mdl-arts heeft mij ten sterkste afgeraden om probiotica te nemen, dit komt omdat je darmen dan nog meer uit ballans kunnen raken doordat je alles gaat aanpassen in je darmen. ik mag ze dus helaas niet!

laxeermiddel moet je ook niet aan beginnen, als je stopt kun je een luie darm hebben/krijgen. je darmen werken dan niet meer zonder de laxeermiddelen.

veel vezels en bruin en witbrood ook afwisselen. witbrood laxeert min of meer natuurlijk.

je moet gewoon zelf kijken wat voor jou het beste is, voor de ene is t veel sporten (me vriend heeft ook sd en die heeft er baat bij om veeeeel te sporten) de andere door regelmatig te eten enzo.

Anke - Zaterdag 24 september 2011 22:32
Dit heb ik sinds mijn es, en ben er niet vanaf gekomen.
Peet - Vrijdag 31 augustus 2012 00:30
Ik heb ook last van PDS maar wat bij mij echt veel heeft geholpen is geen melkproducten meer dus soja ivm melk en yoghurt. Ik heb er nu veel minder last van maar heb wel nooit verstopping gehad, ik kan gelukkig elke dag naar toilet. Nu moet ik zeggen dat ik wel heeel veel sport, zo´n 10 uur per week dus ben veel in beweging werkt erg bevordelijk voor de stoelgang. En wat ook heel funest is is alcohol, ik merk het meteen 1 glaasje gaat nog maar bij een 2e meteen veel buikkrampen en gassen. Verder een dieet met veel vis, kip, groente, soja, vezels en absoluut geen gefrituurde dingen en sausen. Het is saai maar het helpt echt en dus heb ik het er graag voor over.
Cor - Vrijdag 11 januari 2013 16:53
Dat ik na +-45 jaren niets ben opgeschoten!!!!., ik ben nu 59 jaar.
Zelfs na PDSB adviezen , (Lid),en een speciaal dieet en noem maar op is het alleen maar erger geworden.
Veel onderzoeken gehad , ook niet prettig.
Ik heb zelfs een oudere camper gekocht waar ik als ik onderweg ben naar de wc kan.
Soms wel 8 keer per dag en dat zelfs bij mijn dieet , Geen!! melk kaas enz. enz..
Waar komt dit vandaan?, als ik ergens naar toe moet word ik al onzeker al zijn het verjaardagen enz..
Met mijn hondje wandelen durf ik ook niet al te ver te gaan want door wandelen worden mijn darmen ook opgestart.
Ben nu weer aan de depressiva.
Bidden helpt ook niet.
Je hebt geen leven met PDS.ook door de andere klachten die je er door krijgt waaronder misselijkheid en chronische ontstekingen.
Om het plat uit te drukken weten de doctoren weinig tot niets en moet je er maar mee leren leven.
Chantal - Woensdag 24 april 2013 13:02
Ik ben al een tijdje geleden begonnen met melk drinken, dit helpt bij mij. Misschien komt dit ook omdat ik erg last had van mijn maag.. Het verzacht heel erg.

Gabrielle - Maandag 17 februari 2014 17:06
vezels zijn over wel goed. Maar hiermee wordt niet bedoeld de vezels uit brood en pasta enzo.. Maar juist de vezels uit groente en fruit zijn belangrijk
Frank - Donderdag 27 februari 2014 10:10
Dag Cor,

Ik ben 47 ,ik herken je heel verhaal ,!!

Heb nu metamucil en Nortrillen , (anti depressiva ) helpt redelijk , maar weg is het niet , ik kan hier een verhaal zitten typen , maar dan zit ik morgen nog te typen
Heb echt alles geprobeerd maar niets helpt ! Soms wordt ik zo moe van die PDS
En me zelf , dat ik het leven , zo moeilijk vind , en mensen snapen je gewoon niet , je ziet er gezond uit. , !!


Elisabeth - Vrijdag 28 februari 2014 15:52
Ik heb het PDS van de variant verstopping. Hou iedere dag in mijn agenda een eetschema bij, zodat ik voor mezelf overzicht heb wat ik eet en drink.
Drink nu iedere ochtend pruimensap van Zonnatura en daarna een bord havermout gekookt in water,met kaneel en sesamzaad en palmsuiker. Ben gestopt met de maagzuurremmer (want die verstoren de enzymen en eiwitten)en ben direkt gestart met Vitamine B12 smelttabletten.Drink dagelijks Molkosan en voel mij als herboren.
Verder eet ik alleen Speltzuurdesembrood zonder gist en zonder tarwe.Nooit uit géén enkele supermarkt mijn brood meer!I
if - Maandag 7 juli 2014 16:37
hier ook PDS :s
Ik heb zelf niet zo heel veel last met mijn stoelgang maar ik heb wel erg last van heel hevige buikpijn. Soms is het zo erg dat ik gewoon niet meer kan staan of zitten. Alleen nog liggen kan dan. En opgeblazen buik. Ik heb het eigenlijk bijna altijd. De enige keren dat mijn buik niet was opgezwollen was als het ochtend was en ik de avond ervoor niets had gegeten. Soms lijk ik wel zwanger!
Pauline - Maandag 22 september 2014 13:46
Ik had ook al jarenlang regelmatig last van mijn darmen. Vooral na het eten veel krampen en een opgeblazen gevoel. De ene keer obstipatie, de andere keer diarree. Uiteindelijk bleek ik een lactose intollerantie te hebben. Nu ik hier goed op let, en zo veel mogelijk lactosevrij eet, zijn de klachten enorm afgenomen.
Ook suiker is een grote boosdoener voor darmklachten, dus dat laat ik ook zo veel mogelijk staan. Scheelt echt enorm bij mij.
anoniem - Maandag 20 april 2015 10:26
bij mij weten ze niet wat ik heb, want ze willen nog geen onderzoek doen. Ik heb nu van die poeder die je in het drinken moet doen, wat soms helpt, maar na een tijdje gaat mijn buik echt heel erg opzetten en dit maakt me zo onzeker. Dus tja... veel vezels helpt bij mij niet
Denise - Donderdag 14 mei 2015 11:40
Ik had eerst een eetstoornis en ging minder eten en braken later at ik helemaal niet meer en braakte ik ook nog eens bepaalde drinken uit omdat ik daar zelfs bang van was geworden na een tijdje werd ik opgenomen en ging ik met stapjes leren eten maar kreeg ik steeds erge buikpijn het ging na een tijd maar niet over en ging naar de dokter na vele onderzoeken kwamen ze erachter dat ik een maagdarmbacterie( helicopterbactor Pylori had was daar heel erg ziek van geworden moest aan de antibiotica en na antibiotica had ik ook buikpijn krampen obstipatie enz. en ging ik weer naar de dokter die verwees mij door naar een internist ik kwam erachter dat ik pds had kreeg daar medicatie voor duspartal en movicolon movicolon gebruik ik nu niet meer maar psyluimvezels moest stress vermijden is bijna onmogelijk voor mij want ben een echte stresskip en op mijn eetpatroon letten mag bepaalde dingen niet en voldoende
drinken en bewegen,
simone vandenplas - Vrijdag 15 mei 2015 09:01
Ik ben zestig jaar en ik heb al vanaf mijn kindzijn pds...in die tijd was de benaming er nog niet zo voor. Ik heb een hele erge darminfectie meegemaakt als kind. Om het kort te maken...mijn pds is niet verminderd naarmate ik ouder ben geworden integendeel. Ik vind het dus een voorbarige foute conslusie om meteen de mensen met pds die ijdele hoop te geven. Natuurlijk zullen er mensen zijn die het nu al in mindere mate hebben en zo kunnen houden dat het minder wordt. Maar je kan toch nagaan dat bij het ouder worden er bepaalde funktie niet meer zo werken als het moet...dit is ook zo bij pds...natuurlijk ik weet niet of er nog meer oudere mensen zijn met pds. en hoe het hun vergaat.
Elke dag verrek ik nog steeds van de buikpijn, kan ik niet eten wat ik wil eten...alle klachten die erbij komen zijn er nog steeds...en al vanalles geprobeerd. Zolang men niet kan achterhalen wat de echte oorzaak is van pds... zijn al die lapmiddeltjes wel goed om je te laten funktioneren...Ik heb nooit een medicijn genomen tegen pds...ik ben tegen medicijnen en hun bijwerkingen want daar ben ik erg gevoelig voor. Gevolg dat ik misschien daardoor ook meer last heb van pds, ik onderdruk het niet ...wil graag weten of er nog meer ouderen vanaf zestig pds hebben...liefs en groetjes Simone
anja - Woensdag 5 augustus 2015 21:36
hoi cor en frank
ja vreselijk . Het is heel erg als je niet eens 5 minuten weg kan -toilet moet altijd in de buurt zijn ). Ik heb 2 kinderen en ik kan ze niet eens van school halen (15 min lopen)door lopen krijg ik diarree. Veel beweging -ja rondjes rond de toilet ja . ik ben nu 30 en ik heb al 3 jaar last van (alle mogelijke klachten in de ernstige mate -dagelijks ) . Ik heb altijd gezond gegeten ,drink niet . stres -ja nu heb ik stres
T.Huisman - Zaterdag 16 juli 2022 12:41
Laxeermiddel met Bysacodil geven wel ernstige krampen.zoals Nourilax en Dulcolax. Metamucil werd wel eens voorgeschreven. Een speciaal dieet misschien. Vroeger was er Norit tegen Diarree en ORS om vochtverlies bij diarree te beperken.