Perfectionisme als oorzaak van nagelbijten

 

Nagelbijten wordt voornamelijk geassocieerd met stress. Iemand die heel zenuwachtig is, bijt nagels. Althans, dat is wat we vaak denken. De oorzaak ligt bij stress en onzekerheid, maar uit onderzoek blijkt dat dat niet de enige oorzaak kan zijn. Nagelbijters zouden erg perfectionistisch zijn, en daarom last hebben van deze slechte gewoonte.

Het onderzoek gaat ook niet alleen over nagelbijten, maar ook over pulken aan je huid, velletjes trekken of aan het haar friemelen. De studie werd deze maand gepubliceerd in de Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry. De groep die onderzocht werd, vertoonde regelmatig dit soort gedrag. De vergelijkingsgroep die voor dit onderzoek werd gebruikt had geen last van dit soort gedrag.

Opgemerkt werd dat de groep zenuwachtige mensen, niet alleen nagelbijten en pulken uit ongeduldigheid, frustratie, spanning of verveling, maar dat ook perfectionisme een grote rol speelt. Controledrang en perfectionisme waren bij deze mensen in hogere mate aanwezig dan bij de mensen in de vergelijkingsgroep.

Mensen die perfectionistisch zijn kunnen zich over het algemeen moeilijker ontspannen. Ook hebben ze moeite met tijd nemen voor zichzelf en een taak rustig uitvoeren. Omdat ze een drang naar zekerheid en controle hebben, vervallen ze in gedrag zoals nagelbijten en prutsen aan handen, huid, lippen of haar. Ook zijn perfectionisten vaak sneller verveeld en gefrustreerd.

Ik ken in mijn omgeving een aantal mensen die last hebben van nagelbijten en velletjes trekken aan hun handen. Zelf vinden ze het ook niet fijn of mooi, maar ze vinden het ontzettend moeilijk om ermee te stoppen. Sommige hebben al meerdere pogingen gedaan met zuur smakende nagelgel of pleisters, maar toch komt het steeds weer terug. 

♥ Vijf tips voor nagelbijters

1. Handverzorging
Een simpele truc kan het zijn om je nagels een mooie kleur te lakken. Pas wel op dat dit niet juist het gepeuter bevordert, omdat de nagellak gaan afbladderen. Toch kan het verzorgen van je nagels met nagellak, een goede nagelriemcrème en handcrème je helpen om je nagels mooi te houden in plaats van af te bijten of te scheuren.  

2. Schrijf of praat
Als je meer praat en schrijft, kan dit je helpen om dingen op een rijtje te zetten. De controledrang kan daarmee wat afnemen en het kan je wat orde brengen in je hoofd. Praten over wat jou dwarszit, waar je over piekert of wat je vandaag allemaal hebt gedaan is een betere manier, dan je nagels kapot te maken. 

3. Merk het op
Als je nagelbijt gaat dit vaak heel onopgemerkt. Je hebt pas door dat je het weer aan het doen bent, als het pijn doet of iemand er iets van zegt. De eerste stap is dus signaleren. Wees wat bewuster van de momenten waarop je het doet. Houdt het een dag bij in je telefoon of merk het op wanneer je het weer aan het doen bent. Dit kun je doen op een liefdevolle manier en het beste niet door boos te worden op jezelf als je het opmerkt. 

4. Ga iets anders doen
Als je het opgemerkt hebt, kun je bewust kiezen wat je gaat doen. Je kunt verder gaan bijten of peuteren, maar je kunt ook bewust even iets anders erbij pakken, stilstaan bij je gevoel of even in je agenda wat dingen op een rij zetten. Een stressbal, een breiwerkje, een tekening of je haar invlechten kan een goede afleiding zijn. Dat is niet gemakkelijk, maar je kunt jezelf na een tijd hierdoor een nieuwe gewoonte aanleren. 

5. Onderzoek
Sta zelf eens goed stil wat de oorzaak is van jouw nagelbijten. Wanneer je erg veel last van hebt van stress, nagelbijten en perfectionisme en het niet lukt om dit te veranderen, kan het zijn dat je meer problemen hebt dan je denkt. Soms liggen er problemen aan ten grondslag die je met een paar gesprekken met een psycholoog uit kunt praten bijvoorbeeld. Maar het kan ook zijn dat je door praten met je vriendinnen al ontdekt wat jou zo gespannen maakt. Ga op zoek naar de oorzaak en bedenk manieren die jou helpen ontspannen.  

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Angela - Zaterdag 14 maart 2015 10:33
Heel herkenbaar, want heb er zelf last van. Soms heb ik periodes dat ik het minder doe, maar het komt steeds weer terug. Bedankt voor de tips! šŸ˜Š
Zegikniet - Zaterdag 14 maart 2015 10:33
Ik draai echt altijd in m'n haar. Ik vind het gewoon fijn en als iemand mij probeert te stoppen schiet ik in de stress. Ik doe het al vanaf kleins af aan. Dit is denk ik ook een controle gevoel.

ikke - Zaterdag 14 maart 2015 11:47
dit is zo ontzettend herkenbaar!!!
laatst had ik het er met mijn psycholoog over en die zei je zit zo aan je huid te plukken en nagels te bijten. Het gesprek daarna ging over dat ze me perfectionistisch vind dus waarschijnlijk zit er inderdaad een link.
fijn deze blog zo word er een hoop verduidelijkt. Ga hem door sturen naar mijn psycholoog
Fire - Zaterdag 14 maart 2015 11:53
Grappig, ik had deze twee nog nooit aan elkaar gelinkt, maar ik ben een ontzettende friemelaar en ook behoorlijk perfectionistisch. Ik hoop dat dat inzicht me kan helpen om ermee op te houden. Bedankt voor het delen!
Liz - Zaterdag 14 maart 2015 12:36
Haha grappig zeg. Ik bijt geen nagels maar zit wel altijd te friemelen en te wiebelen, zeker als de spanning oploopt
Maan - Zaterdag 14 maart 2015 13:15
Ik pulk ook altijd die velletjes naast mijn nagels eraf. Behalve dat ik het niet fijn vind als iemand naar mijn 'rode' vingertopjes kijk, vind ik het eigenlijk wel een fijne bezigheid haha. Ik merk dat het ook stukken erger is als ik moe ben. Dan kan ik mezelf er wel aan storen, want dan is het bijzonder moeilijk om dat pulkimpuls te onderdrukken, haha.
Maan - Zaterdag 14 maart 2015 13:15
Ik pulk ook altijd die velletjes naast mijn nagels eraf. Behalve dat ik het niet fijn vind als iemand naar mijn 'rode' vingertopjes kijk, vind ik het eigenlijk wel een fijne bezigheid haha. Ik merk dat het ook stukken erger is als ik moe ben. Dan kan ik mezelf er wel aan storen, want dan is het bijzonder moeilijk om dat pulkimpuls te onderdrukken, haha.
Black Tiger - Zaterdag 14 maart 2015 13:46
haahaaa ik ook!! vroeger bijten en nu scheuren :P
is echt niet mooi, maat het gaat zo automatisch...
x
S90 - Zaterdag 14 maart 2015 14:16
Oh my god, ik ben ook een nagelbijter, verklaart veel en eng herkenbaar: het vervelen, gefrustreerd zijn enz...
Maanmeisje - Zaterdag 14 maart 2015 15:48
Geen nagelbijter, wel een velletjestrekker. Mijn moeder bijt wel veel op haar nagels en mijn zus deed dat vroeger ook heel veel.
bloempje - Zaterdag 14 maart 2015 18:31
Ik zit altijd aan mijn nagels en beweeg altijd met mijn benen(niet uit bewegingsdrang om af te vallen) ik doe dit Allebij al sinds in mij kan herinderen vooral al ik stil moet zitten ik moet altijd meer dan 2 dinggen teglijk doen anders denk ik te veel na ofzo heel irritant. Als mensen zeggen dat ij moet stoppen met bewegen van mijn benen of nagels bijten word ik boos en al ik stop word ik echt gek.dus bedankt voor de tips maar soms kan je niets anders doen. Hebben mensen nog andere tip
Xx
Anne-Maria - Zondag 15 maart 2015 22:01
Ik weet nog dat ik 7 werd en dacht: 'Dit is het moment om te stoppen met nagelbijten.' Heb van alles geprobeerd: bv. na 2x knippen, kreeg ik een kettinkje, bite-x (?), nagellak, uiteindelijk is het van bijten overgegaan op pulken en ik ben nu 26... :s. Ik vind het een heel nare 'gewoonte', vooral als ik erop aangesproken wordt, schaam ik me zo. In tijden van stress en spanning, wordt het gepulk erger, vaak zonder dat ik er erg in heb. De laatste maanden slaap ik regelmatig met ingesmeerde vingers en handen, met handschoentjes aan, in de hoop dat dat helend is. Helaas komt er dan weer een ander soort 'destructief' gedrag...
Iris - Dinsdag 24 maart 2015 19:48
Dit is echt heel erg herkenbaar. Op een gegeven moment heb ik zelfs een dagboek voor de stress gekocht, maar het kwam steeds weer terug.
Bedankt voor de tips!
iemand - Zondag 13 september 2015 14:28
ik ook veel last van nagels bijten word veel op aan gesproken en het is echt lelijk maar het gaat zomaar
bedankt voor de tips
Ellen - Vrijdag 16 juni 2017 21:35
Grappig om dit te lezen...
Ik ben erg perfectionistisch en erg onzeker over wat ik heb bereikt in het leven qua school en banen (geen school diploma's behaald omdat ik geen intresse meer hierin had en dus vervroegd gestopt ben .
Nu heb ik sinds enige tijd een baan in de zorgverzekeringswereld gekregen die alleen bemachtigd kon worden met een diplomea op HBO niveau en sindsdien bijt ik dus van de een op andere dag geen nagels meer. (Gebeten van kleins af aan tot 34 jarige leeftijd)
Ik heb deze boost toen gelijk geassocieerd met mijn persoonlijke onzekerheid en perfectionisme.
En hoop dat voor iedereen die tegen het nagelbijt probleem aanloopt dat er bij jullie net zo een dag of moment aan mag breken als bij mij!

Mieke - Dinsdag 31 oktober 2017 14:47
Ik ben wel benieuwd wat de bron is geweest van dit artikel uit de Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry. Ik doe namelijk een n=1 onderzoek bij iemand met exact deze kenmerken.