Moet ik mijn tanden bleken?

 

Op televisie en op YouTube zie ik overal mensen met prachtig witte tanden. Sommige tanden zijn zo wit, dat ze bijna licht geven in het donker. Als kind benadrukte mijn moeder altijd dat ik tweemaal daags (liefst driemaal) mijn tanden moest poetsen. Ik zou haar hier later heel dankbaar voor zijn. Ik vond dit allemaal een beetje onzin en overdreven, maar poetste wel altijd netjes mijn tanden. Er was onder jongeren in mijn tijd nog vrij weinig aandacht voor de witheid van je tanden, enkel voor de stand ervan. Inmiddels is dat flink anders en vraag ik mezelf weleens af of ik mijn tanden moet bleken.

Ondanks dat ik (bijna) altijd netjes voor mijn gebit heb gezorgd, zijn mijn tanden niet helemaal wit meer. Mijn hoektanden zijn bovendien zichtbaar gelig. Ik drink veel koffie en regelmatig thee, iets wat natuurlijk voor de nodige verkleuring van je tanden zorgt. Je hebt dat niet door, het gaat heel geleidelijk. Het laten bleken van tanden is de afgelopen jaren steeds normaler geworden. Zoveel mensen doen het. Ze draaien er hun hand niet voor om. Dit maakt dat de kleur van mijn tanden steeds meer afsteekt tegen de kleur van de tanden van mensen die ik op televisie of bijvoorbeeld YouTube zie. Natuurlijk wil ik ook best mooie, witte tanden, maar er zijn toch twee dingen die me hierin tegenhouden.

tanden bleken
bron foto

Het eerste punt is mijn eetstoornis verleden. Ik heb in de periode dat ik aan boulimia leef flink veel overgegeven en mijn tanden hiermee aardig beschadigd. Plotseling had ik in één klap maar liefst 6 gaatjes. In welke mate de kwaliteit van mijn glazuur is aangetast, weet ik niet, maar daar vrees ik wel voor. Het bleken van je tanden vraagt wel om een paar stevige tanden. Het laten bleken van tanden die al zoveel te verduren hebben gehad is daarom nogal een risico. Ik wil niet de rest van mijn leven gevoelige tanden hebben omdat ik ze zo nodig een paar tinten witter wilde hebben. Dat is het niet waard.

Het tweede punt ligt wat ingewikkelder. Ik merk dat ik mijn eigen tanden vergelijk met hetgeen ik om mij heen zie en daardoor minder tevreden ben met mijn eigen tanden. Eigenlijk slaat dat nergens op, want ik mag in mijn handen knijpen met zo'n sterk gebit. Natuurlijk is mijn gebit niet perfect, maar het is tot dusver wel heel gezond en sterk en is dat niet goed genoeg? In onze huidige maatschappij is dat voor velen helaas niet goed genoeg. Ga ik hier ook in mee of blijf ik bij mezelf en verbleek ik niet met de rest? Ik zou het namelijk vervelend vinden als anderen mijn gebleekte gebit zien en zich hierdoor onzeker gaan voelen over hun eigen gebit....

Ligt het werkelijk zo ingewikkeld of kan je het laten bleken van je tanden inmiddels vergelijken met het laten kleuren (of bleken) van je haar? Is het bijna net zo gewoon en geaccepteerd? Als ik mijn haren kleur hoor ik niemand zeggen dat het onzin is en zonde en dat ik blij moet zijn met mijn peper & zout kleur. Als ik morgen zou zeggen dat ik mijn tanden ga bleken, krijg ik hoogstwaarschijnlijk ook flink wat kritische reacties. Waar zit hem dan het verschil in? Ik weet het eigenlijk niet. Misschien is tanden bleken over 5 jaar inderdaad wel net zo normaal als je haar verven en zijn we nu gewoon nog een beetje ouderwets.

Vooralsnog kies ik ervoor om mijn tanden niet te laten bleken, maar het blijft verleidelijk. Ik ben benieuwd hoe jullie denken over het bleken van je tanden? Is het vergelijkbaar met het verven van je haar of is het meer te vergelijken met het gebruiken van botox?

Let me know ♥

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

M - Maandag 19 oktober 2015 10:31
Nu het weer veel beter met me gaat qua eten, krijg ik andere dingen waar ik onzeker over ben. Zo ook mijn tanden. Ik heb nooit gebraakt of iets, dus dat is niet de reden dat ik vrij gelige tanden heb. Ik ben er alleen enorm onzeker voor, ik zeg steeds dat ik mijn tanden wil laten bleken. Maar mijn familie/vrienden vinden het onzin. Ik ben ook steeds bang als ik iets ga eten of drinken, dat mijn tanden er geler van worden. Maar altijd als ik een vlog van jou (Scarlet) zie, dan ben ik steeds jaloers op jou (in mijn ogen) witte tanden! Zou dus enorm zonde zijn als je ze ging bleken. Ik heb ook gehoord dat het niet bepaald goed voor je tanden is. Ik ken wat mensen met gebleekte tanden die veel gaatjes en hele gevoelige tanden hebben. Ik ga in ieder geval proberen minder aandacht te besteden aan mijn tanden, zodat het in de toekomst niet eens meer in me op komt om ze te gaan bleken.
Just me - Maandag 19 oktober 2015 10:31
Ik ben 17 jaar en mijn tandarts zegt al 2 jaar tegen mij dat ik mijn tanden moet bleken als ik 18 ben. Ik dacht dus dat het pas vanaf 18 kan, maar dat is niet zo. Ik ken ook mensen die het op hun 15e hebben gedaan. Mijn tanden zijn in kleur namelijk aangetast door medicijnen die ik vroeger had. Er is een soort grijze gloed overheen gekomen. Het is de afgelopen jaren wel minder geworden doordat ik mijn gebit goed verzorg, ik heb ook nog nooit een gaatje gehad. Ik weet alleen niet of mijn vader het bleken van mijn tanden zou betalen of niet. Ik zou het wel graag willen.
loes - Maandag 19 oktober 2015 10:42
Piercing,tatoeages, epileren, nepwimpers, we doen het allemaal.
Dan zou er op tanden bleken ook geen taboe moeten liggen vind ik.
En ik geloof dat je bij een kliniek kan bespreken hoe wit je je tanden wil hebben, door middel van een voorbeeld, een beetje hetzelfde als je haarkleur uitkiezen.
Dus als je overlegt met een kliniek dat je niet de tanden van Gerard Joling wil, dan zal dat ook zeker niet gebeuren ;)
Ik zou het zelf ook graag willen, maar helaas kom ik niet helemaal in de feeststemming als ik naar mijn bankrekening kijk. Dus nog even mijn geldboompje wat water geven, en dan zijn mijn tanden zo wit als sneeuw.
Marjo - Maandag 19 oktober 2015 11:05
Hoektanden zijn bij de meeste mensen geler, omdat ze een dikkere laag tandbeen hebben dan de snijtanden. Je ziet het gelige tandbeen dus beter door het glazuur schemeren.

Scarlet, ik vind jouw gebit heel mooi. Ik let altijd op het gebit van mensen, omdat ik tanden gewoon interessante objecten vind ;-) Het is niet voor niets dat ik werk als tandartsassistente. Als je mij dus om advies zou vragen, zou ik zeggen: lekker zo laten. Aanslag kun je ook laten verwijderen door een preventie-assistent of mondhygiënist. Vaak geeft dat al een aanzienlijke verbetering.

Gevoeligheid is een vaak voorkomend bijverschijnsel als je gaat bleken. Dat is zeker iets om over na te denken. Ook is het resultaat van bleken niet blijvend, maar ja, wat is in het leven wel blijvend... Daarom is de thuisbleekmethode wel het ideaalste, mocht je het toch willen doen. Je krijgt dan bleeklepels met gel die je thuis een bepaald aantal uren moet dragen. De lepels kun je gewoon bewaren, en als je na een tijd vindt dat je tanden wel weer een opfrisbeurt kunnen gebruiken, hoef je alleen nieuwe gel te kopen. Wij hebben thuisbleeksets te koop in onze praktijk. Alles gaat wel altijd in overleg met en onder controle van de tandarts.

Pfff, ik zit weer op de praatstoel.
Zoals ik al zei; tanden zijn zo interessant!
En nogmaals Scarlet, die van jou zijn prachtig.
En ik kan het weten, ik zie honderden tanden per week van héél dichtbij ;-)
sabine - Maandag 19 oktober 2015 11:38
Tanden bleken vergelijk ik met botox.Dat is weer iets dat aangepraat word.Persoonlijk begin ik er niet aan.Laat de natuur zijn werk maar doen.Natuurlijk moet een mens wel zijn tanden poetsen en flossen etc.
Stella - Maandag 19 oktober 2015 12:01
Allereerst wil ik zeggen dat ik je tanden juist mooi wit vind overkomen op video en foto's.

Maar als jij het toch vervelend vindt dat ze iets verkleurd zijn in de loop der jaren, mag je er toch best iets aan laten doen? Soms zie je met whitening tandpasta en whitening mondwater al best wel wat verschil. Misschien kun je daarmee beginnen als je bleken bij een professional een te grote stap vindt.
miri - Maandag 19 oktober 2015 12:05
niets aan doen hoor scarlet, je hebt mooie tanden, heel mooi zelfs. Ik dacht er toevallig pas nog over na, over die stomme hoektanden van me,. die geel zijn. Maar... nee doe het toch maar niet. Leven is meer dan witte tanden, geef mijn geld liever uit aan andere dingen.
Aniek - Maandag 19 oktober 2015 13:45
Ik zou het niet doen, het is mij nog nooit opgevallen dat je geen witte tanden zou hebben. Misschien zijn er verschillende gradaties, maar ik vind het op tv altijd opvallen als iemand zijn tanden heeft gebleekt, te wit ziet er onnatuurlijk uit, dat je alleen maar kan denken "goh die heeft zijn tanden gebleekt". Mocht iemand nu écht heel gele tanden hebben waarbij het zeg maar storend is of opvalt (wat je zelden ziet) dan kan ik het mij voorstellen.
S. - Maandag 19 oktober 2015 16:29
Van mij hoeft het niet. Tanden zijn (voor mij) maar tanden en als ze doen waarvoor ze bedoeld zijn vind ik het prima en laat ik ze niet verven omdat dat hoort of zo. Of omdat ze perfect moeten zijn. Maar ik vind nepwimpers, haar verven etc. ook onzin.
M. - Maandag 19 oktober 2015 17:21
fijn dat hier een artikel over is geschreven. Dank je, Scarlet. Zelf heb ik een beetje een 'tandencomplex'. Enerzijds komt het door mijn (vroegere) eetstoornis (waardoor mijn tanden broos zijn geworden, tanderosie etc.) en anderzijds door een tongpiercing die ik ooit had. Meestal durf ik niet ' breedmonds' te lachen omdat ik zulke gele tanden heb en draculatandjes (niet mooi 1 lijn onderen). Het steunt me wel dat niet iedereen meedoet aan die tandentrend van gebleekt!
Maan - Maandag 19 oktober 2015 18:02
Herkenbaar en tegelijkertijd denk ik.. ik wil niet meegaan met deze utopie van 'de maakbare mens'. Tanden (die moeten kaarsrecht), haar, figuur, lichaamsdelen, lichaamsbeharing; er zijn al zoveel dingen die we niet meer gewoon mogen houden zoals we het ooit hebben gekregen toen we ter wereld werden gezet.. maar die we juist op een hele beperkte manier moeten aanpakken.. Ik geloof dat ik het dan meer uit verzet weiger ;)
Robin - Maandag 19 oktober 2015 21:48
Ik zou het niet doen als ik jou was. Er komt altijd wel iets anders om onzeker over te zijn en waar ligt dan de grens? Bovendien is het best een gedoe en wie zit er nou op gedoe te wachten?

Als je toch iets wil doen kan je whitening tandpasta gebruiken, dat scheelt best wel wat.

Ik herken het op zich wel, ik zou ook graag perfect zijn, maar doe bewust niet mee omdat anders het einde zoek is voor mij. Ik heb bijvoorbeeld nooit een beugel gehad omdat het niet echt nodig was maar mijn tanden zijn nu niet zo kaarsrecht als die van iemand die wel een beugel geeft gehad. Ik kan wel een beugel nemen dat het recht komt maar dan ga ik me weer ergens anders aan irriteren. Ik haat ook nu al al mijn moedervlekken maar die kan ik moeilijk allemaal we laten halen, dan word ik net een gatenkaas...

Ik vind het trouwens meer te vergelijken met Botox dan met haten verven. Gezicht en tanden zijn namelijk echt onderdeel van je lichaam maar je haar zie ik meer als een randverschijnsel. Ook omdat het gewoon af kan knippen.
Elke - Maandag 19 oktober 2015 22:53
Je tanden laten bleken hoort er gewoon bij vind ik. Ik heb mijn tanden laten bleken in een salon. Ik vroeg aan de mevrouw dat ik zo wit mogelijk wilde. Gelukkig kon dat, ik kreeg daarvoor wat ze de "intensief"-behandeling noemde. Dat was echt pittig. Ik lag zo'n 4 uren in de behandelstoel met een lamp op me gericht en met een mondspreider in (echt een vreselijk ding, maar dat moest). Iedere 20 minuten bracht ze weer nieuwe bleek-vloeistof aan, dat steeds meer pijn deed omdat mijn tanden steeds gevoeliger werden.Aan het eind kon ik echt niet meer van de pijn. Ze heeft toen de behandeling beeindigd. Het resultaat was wel erg mooi.
Anoniem - Dinsdag 20 oktober 2015 08:09
Goed artikel! Leuk om zo de discussie aan te gaan :)
Burtonized - Dinsdag 20 oktober 2015 21:58
Het is 1 van de dingen waar ik zelf ook ontzettend over twijfel. Mijn tanden zijn geel, echt geel en dat zijn ze altijd al geweest. En hoe goed ik mijn tanden ook poets en geelmakende producten vermijdt, het helpt vrij weinig. Al wil ik eigenlijk liever niet aan de bleek, omdat mijn tanden al niet zo heel sterk zijn.