Littekens

 
Wat kun je tegen littekens doen? Opzich is het simpel, maar dat antwoord kunnen jullie zelf ook wel raden: Niet vallen, niet vechten en niet jezelf pijn doen. Veel mensen die aan zelfbeschadiging doen, krijgen last van littekens. Soms hangt dit samen met een gevoel van trots. Todat je weer ‘beter' wordt. Littekens kunnen vragen oproepen bij anderen en voor ongemakkelijke situaties zorgen. Maar je kunt ze zelf ook lelijk vinden. door Lotta

Kortom: je wilt graag van de littekens af.

Helemaal verdwijnen zullen ze nooit. Maar je kunt ze wel minder zichtbaar maken en meer laten meevloeien met de huid.

Er zijn verschillende middeltjes hiertegen. Hier noem ik er een paar:

- Tea Tree Oil (een etherische olie)
Masseer dagelijks met een paar druppeltjes olie over het litteken heen. Nog beter is, dat je dit al doet wanneer het litteken nog ‘vers' is! (Dan heb je meer kans dat het litteken helemaal niet meer zichtbaar is op den duur.) Je kunt deze olie ook gebruiken om de pijn van de wonden wat de verdoven.
Eerst de wond wel eventjes schoonmaken met lauw water! Daarna niet meer dan 2 druppeltjes olie op de wond doen. Je kunt de olie ook iets verdunnen met water. Als het goed is, verzacht dit de pijn.

- Calendulan crème (een homeopatisch middel - werkt erg goed!)
Dit helpt goed op nieuwe wonden. De wonden moeten al wel gesloten zijn. Deze crème is niet bedoeld voor flinke wonden, maar voor oppervlakkige wonden. Breng de crème 2 tot 3 keer aan op de huid. Goed inmasseren!

- Bio Oil
Deze olie moet 2 keer per dag aangebracht worden op de huid. Minimaal 3 maanden smeren voor een goed resultaat! Het helpt de littekens soepeler te worden en minder zichtbaar. Masseer de olie goed in. Niet alleen op het litteken, maar ook op de omringende huid. Hetzelfde bij Bio Oil geldt als bij Tea Tree Oil: hoe eerder je het aanbrengt op een litteken, hoe minder het litteken uiteindelijk zichtbaar zal zijn. Pas wel op, deze olie mag niet op open wonden gesmeerd worden. (Deze olie helpt ook tegen huidstriemen. Denk aan snel aankomen in een korte tijd!)

Tea tree oil
Rond de 16 euro te koop bij de Tuinen o.a.

Callendulan
Vanaf 4,95 euro te koop bij de Drogist.

bio-oil
Vanaf 10.95 euro te koop bij de Drogist.

Wat verder kan helpen?
Sommige dingen staan misschien al in je kast, maar deze kunnen ook helpen. Zij zullen niet hetzelfde effect hebben als de hierbovenstaande producten. Maar het is in ieder geval wel goedkoper!

  • Uien. Wrijf een gesneden ui over je littekens. (Minimaal een week.) Werkt het best op nieuwe littekens.
  • Tandpasta. Smeer het 's avonds voor het naar bed gaan erop, en na een paar keer zal het litteken iets minder zichtbaar zijn.
  • Essentiële olie van lavendel. Dit kun je ook op je litteken smeren. Gebruik deze olie nooit puur. Meng het met water, rozenolie of emoe olie!
  • Slakkencrème. Dit kan helpen om het litteken een beetje te vervagen.
  • Siliconenpleisters. Dit kan ook helpen om de littekens te vervagen.
  • Hetzelfde geldt voor Vaseline en Uierzalf.
 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Jally - Dinsdag 30 maart 2010 13:22
Ik heb die slakkencrème een tijdje geleden uitgeprobeert, maar bij mij werkte het niet echt. En nu denk ik 'ik heb die littekens zelf gemaakt dus nu moet ik maar met de gevolgen lopen'
maar misschien dat ik ooit nog een andere manier ga proberen :]
painted - Dinsdag 30 maart 2010 14:32
Mijn littekens horen nu eenmaal bij me. Ik heb ze geaccepteerd!
Bibi - Dinsdag 30 maart 2010 15:44
Werkt het homeopatisch geneesmiddel ook als de littekens al een jaar oud zijn?
Astrid - Dinsdag 30 maart 2010 17:07
Ik heb veel erge littekens en heb een hele tijd me een ongeluk gesmeerd met allerlei zalfjes en olieën zoals hierboven vernoemd. Uit wanhoop heb ik uiteindelijk zelfs het hele dure Biodermal P-Cl-E crème gekocht... Niets hielp. Nu mijn gevonden middel: geef je huid de tijd om te herstellen! Het menselijk lichaam zit eigenlijk prachtig in elkaar. Helemaal verdwijnen zullen ze niet, maar nu zijn mijn littekens "mooi" wit en mijn huid is gewoon lekker soepel geworden! Daardoor valt het ook niet zo op :)

En nóg iets: ik heb mijn littekens helemaal kunnen accepteren! Ik durf nu ook weer gewoon korte broekjes en T-shirts aantrekken en merk dat het bijna geen vervelende reacties oproept. En als mensen er wel nodig wat van moeten zeggen, kan ik ze gewoon links laten liggen. Het is niet makkelijk om dit te bereiken (I know), maar wel mogelijk! Het begint al bij openheid richting vrienden/familie... Je schaamt je misschien enorm voor je littekens en denkt dat anderen je maar helemaal gek vinden, maar ik heb gemerkt dat mijn vrienden/familie/klasgenoten me gewoon blijven zien als Astrid. Ze waarderen juist mijn openheid!

Oeps, heel verhaal geworden... Nou ja, ik hoop dat ik anderen hiermee kan helpen...
Iris - Dinsdag 30 maart 2010 17:29
Wat ook schijnt te werken:

- littekencrème van biodermal, heeft overwegend positieve recensies op internet: https://www.drogisterij.net/Biodermal_litteken_creme/P/3044545 (

Kost alleen wel 12,95 per tube :(

- littekencrème kruidvat eigen merk (is een stuk
goedkoper :p)

ladybabs - Dinsdag 30 maart 2010 21:34
Ik maak niet zulke diepe sneetjes, maar ik smeer elke avond olie (eig. na het scheren olie Etos eigen merk) erop en het werkt goed.. Je ziet het nauwelijks. (wondjes waar ik niet op smeerde waren eerst zichtbaarder).
Maar echte diepe littekens gaan er niet van weg (heb ik ook een paar van, van mijn gebroken arm)
Knuffel - Zondag 4 april 2010 15:45
Ik smeer twee maal daags biodermal littekencreme erop, ze zeiden bij de etos dat dat heeel goed werkt want het het gemaakt van lichaamseigen stoffen. Werkt trouwens ook goed bij oudere littekens.Dus nu maar hopen dat het werkt =)!! Want ik durf echt niet over straat met mijn littekens ik schaam me zo ontzettend erg voor :$..Hoe doen anderen dat eigenlijk in de zomer? Want als je met lange mouwen dan kijken ze je ook aan als het zo warm is en zonder ook! Dus ik vroeg me af hoe jullie dat deden?

Xx.
Hoi - Woensdag 19 mei 2010 15:13
Ik vind het begin van het artikel een beetje gemeen, zelf ben ik mishandeld en daarom heb ik een litteken in mijn gezicht, jullie doen netalsof het altijd je eigelijk schuld is dat je een litteken hebt.

Rozenbottel olie werk goed, liefst de biologische.
En uit de zon blijven.
Hallo - Woensdag 11 augustus 2010 01:27
Ik heb een allergie gehad op mijn benen, alle 2 de benen en allemaal op de scheenbenen. ze zijn nu een jaar oud ik was ermee naar de dokter geweest en die zei dat het vanzelf goedkwam omdat ze nog niet helemaal waren genezen, ik zie zelf nog geen verschil en bio-oil werk bij mij niet, alsjeblieft ik schaam me hier dood voor en ik wil echt dat ze weggaan of in iedergeval vervagen. ik ben pas 17 jaar oud, en er zitten allemaal ronde kleine littekentjes op mijn benen.
laila - Maandag 27 juni 2011 22:03
ik heb last van puisjes.

door het opkrabben van de puisjes heb ik littekens over gehouden.

kunnen jullie mij misschien helpen.
Maxime - Donderdag 5 januari 2012 16:17
Ik zelf gebruikte dermatix maar ben er mee gestopt omdat het geen nut heeft bij mij want er komen er te veel bij telkens... Ik las dat iemand zei uit de zon blijven maar de zon is juist goed omdat de zon uvstralingen heeft en die zorgen dat je litekens minder zichtbaar wordt.... Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben
Miranda - Donderdag 1 maart 2012 15:12
Ik heb flink in mijn hand gekrast, en heb het heel lang verborgen gehouden voor iedereen door van die vingerloze handschoentjes te dragen.. pas na een tijd kwamen mensen erachter dat ik wonden op mijn hand had, en kon ik niet meer aan de zalfjes beginnen.
Maar ik heb het zelf gedaan, dus ik moet het maar gaan accepteren... Het is wel fijn dat mijn vrienden dat ook doen.
charley - Dinsdag 8 mei 2012 23:38
Ik gebruik nu zo`n 2 maanden calendulan zalf en het werkt echt heel goed, ze waren eerst paars, toen werden ze rood en ik zie dat ze nu heel erg aan het vervagen zijn, ik zie de meeste bijna niet meer.
Kiara - Maandag 11 augustus 2014 21:49
Onderzoek heeft uitgewezen dat uien je litteken juist erger kunnen maken.
Kiara - Maandag 11 augustus 2014 21:49
Onderzoek heeft uitgewezen dat uien je litteken juist erger kunnen maken.
jean marie - Dinsdag 25 augustus 2015 16:32
ik heb de zaderdag het weer gedaan en weet dat ik vol brandwonder staat op mijn armen en voeten dat zijn alle maal 3graad wonden en zal voor de rest mee moeten leven Dat val zwaar uit en mentaal nog zwaar warom kan ik dat niet laaten
Wat ben ik dog dom morgen moet ik weer na de brandwonder centrum op kondrol
weet niet wat er zal zijn ?
ik ben begonen op mijn 20 jaar met krapen en snijden nu ben ik 42 jaar en ik ben nog aan het branden van sigaret wel in behandeling in na zorg van oscar daar word ik bij gestaan van een dokter en een sigeloog
nu draag ik een drukpak aan mijn 2 armen en twee voeten en een hand wat als ik dat niet meer draag durf ik niet aan denken dan kan iedereen het zien , ik ben er verlegen voor dat men het kan zien
weet ieman een idee voor
het doet wel goed voor het op deze manier kan zeggen
doet niet zo als ik denken dat het geen kwaad kan want je doet je naast bijn mee ik kan het weeten
kam door veel naasten de verliesen zo als mijn vriending en famielie in dotaal ,9 op 10 jaar en er boven op nog gepest geweest op het werk 7jaar ,en ik dag ik kan het wel aan en dat ik het af en snijd kan geen kwaad maar daar bleef het niet bij en bogon het meer en meer geen kondrol de hebben dot ik dan ben beginnen de branden het was een heel goed gevoel en danaar weer slecht gevoel ik heb het weer gedaan
ik dacht niet over na voor de gevolgend wat mijn heel leven zal blijven
wat als de mensen me vraagen wat er gebeurd was ze ik ongeval op de wek een maschien in brand ge was ik nu maavlogen
als je voordien kon je ook aan de mensen zegen dat het een ongeluk was
maar je weet dat het niet waar is , ik durf het niet zeggen dat ik dat zelf gedaan heb wat zal ze kunnen denken hij is zot
nu na een jaar ben ik wat beter maar heb soms nog er valing dan ben ik boos op me zelf en denk ik heb weeral voor zoveelste keer gevaal wat ben ik zwak of soms