Leven met een gevoelige huid

 

Ik heb altijd al een erg gevoelige huid gehad, hoewel dit soms nog wel eens schommelt. Op het ene moment kan mijn huid niets verdragen, terwijl het op andere momenten iets beter kan gaan. Hierdoor was ik altijd wat zenuwachtig als ik bijvoorbeeld mijn gezicht moest insmeren als mijn huid wat droog was. Wat als het even niet goed zou gaan? Daarom heb ik ervoor gekozen om zo min mogelijk producten te gebruiken op mijn huid.

Van jongs af aan had ik last van een erg gevoelige huid. Bij een kleinste kriebel, temperatuursverschil of zelfs het wassen van mijn gezicht met water kan ik al rode jeukerige vlekken krijgen op mijn gezicht. Bij make-up of gezichtscrème was dat vaak al helemaal een ramp. Binnen een paar minuten begon het vaak al te jeuken en krijg ik rode vlekken. Het vervelende was dat het niet altijd zo erg was. Op de ene moment was het gevoeliger dan op een ander moment. In het begin probeerde ik me dan ook nog weleens op te tutten. De ene keer pakte dat goed uit maar op andere momenten voelde ik me alleen maar rotter omdat ik met een vlek op mijn wang rondliep. Ik moest me er bij neerleggen dat make-up niet voor mij was weggelegd.

schamen
bron

In het begin vond ik dat vaak erg lastig. Vooral toen ik op school merkte dat meiden om me heen zich steeds meer gingen optutten en dat wilde ik ook zo graag. Ik denk dat ik het vooral wilde omdat iedereen het wel kon en ik niet. Waarom kon ik me niet ook eens leuk optutten? Ik voelde me tussen hen dan vaak zo gewoon of zelfs minder. Ik werd daar erg onzeker over en het duurde best lang voordat ik me goed in mijn vel kon voelen. Zo was het nou eenmaal. Ik leerde liever leven met hoe het eenmaal was dan dat ik make-up zou forceren waardoor ik vaker last heb van mijn huid. 

Soms heb ik nog wel eens last van rode vlekken op mijn gezicht. Vooral bij temperatuursverschillen of het insmeren van mijn huid. Bij het eerste kan ik er eenmaal weinig aan doen, maar met het insmeren probeer ik er rekening mee te houden voor zover dat kan. Ik controleer bijvoorbeeld in de ochtend of mijn huid droge plekken heeft en smeer dit dan ver van te voren in zodat eventuele rode vlekken al wat weggevaagd zijn wanneer ik de deur uit moet. Soms is dat binnen een half uur weg, maar soms wel langer. Meer dan dat kan ik er nu eenmaal niet aan doen. Ik voel me vaak nog wat onzeker wanneer ik buitenshuis een kriebel voel op mijn huid. Bij mezelf denk ik dan meteen dat er een enorm grote vlek zit, maar vaak blijkt dit wel mee te vallen en moet ik me er even overheen zetten. Vroeger ging ik daarom weleens meteen naar huis, maar nu laat ik me er niet meer door tegenhouden.

mooi
bron

Het heeft dan ook even geduurd voordat ik acceptatie kon vinden in hoe het gaat met mijn huid en kon accepteren dat ik mijn imperfecties niet kan wegwerken met make-up. Ik zie het maar zo dat ik tenminste nooit last hoef te hebben van uitgelopen mascara of het bijwerken van mijn make-up. Soms vind ik het nog wel erg jammer dat ik niet kan experimenteren met allerlei leuke kleurtjes oogschaduw of lippenstift. Ik kan mezelf echter wel accepteren zoals ik ben zonder make-up en ik probeer me ook minder te schamen als ik eenmaal een rode vlek heb. Het is nu eenmaal zo! Iedereen heeft zo zijn/haar imperfecties en dat maakt ieder ook zo uniek. Niemand hoort zichzelf te hoeven verbergen om hoe ze eruit zien.

Hoe ga jij om met een gevoelige huid?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Miekio - Zondag 22 november 2015 19:01
Voor mij heel herkenbaar toen ik in de puberteit was. Het is gelukkig met de jaren afgenomen.
Noa - Maandag 23 november 2015 14:05
He Phocai,

Heb je wel eens la roce posay producten gebruikt? Bijna de enige producten waar ik tegen kan! Mijn dermatoloog raadde het me aan. Vooral de gezichtsreiniger en dagcreme enzo gebruik ik veel. ik heb ook make up van dit merk en ik vind het heel fijn. Ik heb zelf acne rosacea/periorale dermatitis (de dermatologen zijn er niet helemaal over uit welke het is, maar het medicijn is hetzelfde dus who cares!) en mijn huid is hyper gevoelig voor producten.