Ik had scheve tanden

 

Sinds mijn veertiende heb ik beugels, maar al veel langer durfde ik op de schoolfoto niet met open mond te lachen. Ik had scheve tanden. Een voortand stond scheef naar voren en de ander schuin naar achteren, een beetje daar achter. Ik voelde me lelijk met die rare tanden, maar gelukkig was daar de orthodontist die met wat metaal in mijn mond kon zorgen voor een beter uiterlijk van mijn gebit. Dat wilde ik wel, zo'n prodent smile. Maar dat is het nooit geworden.

Drie keer heb ik opnieuw ‘gebeugeld' in de hoop dat het nu wel zou blijven staan. Mijn tanden staan precies zoals die van mijn vader en tante. Ik kan mezelf niet herinneren dat ik zelf naar de orthodontist wilde. Als je op de middelbare school zit, werd je gewoon doorverwezen door je tandarts. Die leeftijd is blijkbaar een leeftijd waarop je na moet gaan denken over hoe je eruit ziet. En dat deed ik. Misschien zelfs iets te veel.

beguels

Als ik er op terug kijk had ik er automatisch heel veel voor over. Ik dacht dat dit hoorde. Kokhalzen van het 'happen', om een afdruk van mijn gebit te maken. Pijn in mijn tanden, iedere keer dat mijn beugel strakker werd gedraaid. Pakjes ibuprofen tegen de pijn. Wondjes aan de binnenkant van mijn mond en lippen door de ''slotjes''. Gebartsen lippen, omdat mijn mond niet goed dicht kon. En als het nodig was, had ik zelfs mijn kiezen ervoor laten trekken, zoals dat bij veel klasgenootjes ''nodig'' was. Ik had het zo gedaan, als ik er rechte tanden voor terug kreeg. Want dat hoorde toch?

Na die periode van beugelen, schoven mijn tanden langzaam terug. Twee jaar laten zat ik dus opnieuw bij de ‘'orto'', zoals we dat noemden. Het was weer scheef gaan staan en opnieuw werden mij drie beugels geadviseerd. Toen ik 20 was, stonden mijn tanden opnieuw schots en scheef. Voor de laatste keer deed ik een poging. Ik kreeg een doorzichtige beugel en heb deze 8 maanden gedragen. Inmiddels staan mijn tanden lang niet meer zo recht als toen die beugel eruit ging en is die procent smile dus nooit gekomen. Mijn tanden willen gewoon niet zo graag recht staan. Toch staan ze wel een stuk rechter dan ervoor en dat blijft nu al een paar jaar redelijk oké op een rij staan, ondanks een scheef tandje hier en daar.

Toen een paar jaar geleden de Invisalign, die nu heel populair is, op de markt kwam, dacht ik hier kort over na. Zou dit dan wat voor mij zijn? Dan kan ik toch nog rechte tanden krijgen! Na even uitzoeken kwam ik erachter dat dit naast duur, ook vooral niet goed voor mij zou zijn. Ik zou dan opnieuw werk maken van mijn ontevredenheid over mijn gebit en ik was daar klaar mee. Mijn tanden staan naar voren en mijn hoektand is raar, maar ik kan er inmiddels niet meer wakker van liggen. Ik ga niet weer pijn lijden om mooi te zijn. Doei.

Lange tijd vond ik dat moeilijk, maar ik zit er eigenlijk niet meer mee. Ik heb mooie tanden, ook al staan ze niet perfect. Ik durf te lachen met mijn mond open. Ik ben nu eenmaal zo en het is veel schever geweest dan nu. Ik hoef me niet meer te schamen voor mijn gebit. En natuurlijk kan het rechter en witter, maar waarom zou ik daar zoveel aandacht, geld en moeite naartoe laten gaan, als ik me ook bezig kan houden met hele andere, leuke dingen in he leven?

Ik heb het uiterlijk van mijn gebit hele lange tijd heel belangrijk en schaamtevol gevonden en ik ben blij dat dit veranderd is. De invloed van mijn behandeling om mijn lichaam en uiterlijk te accepteren tijdens het herstel van mijn eetstoornis, is ook waardevol geweest om dit soort dingen te accepteren. Ik heb geleerd om niet meer overdreven in te zoomen op de minder mooie kanten en na veel oefenen en wat ouder worden is dat gelukt.

Onzekerheid over je gebit is helemaal niet gek. Ik was hier ook geen uitzondering in. Toch lijkt het allemaal ook heel normaal om hier steeds maar dingen aan te doen. Bleken, facings, beugelen of je er voor schamen is de gewoonste zaak van de wereld. Dingen doen om je uiterlijk te perfectioneren zien we overal, ook Youtubers en andere social media personen tonen je hierin de mogelijkheden. De vraag is wel; Hoe ver ga je?

Daarnaast is voor mij een goede vraag: Wil ik werken aan mijn spiegelbeeld of zelfbeeld? Dat tweede is een veel grotere uitdaging, dat weet ik. Daarom lijkt het soms ook zo verleidelijk om dat spiegelbeeld gewoon te laten veranderen. Werken aan je zelfbeeld is een stuk ingewikkelder. Je kunt het soms niet alleen, het kost tijd en doorzettingsvermogen. En toch kan het wel. Ik heb mezelf al aardig leren accepteren. En natuurlijk vind ik mezelf niet perfect, dat hoeft ook niet en ik kan me daar echt niet meer zo druk om maken als vroeger.

Ik was erg benieuwd of jullie je ook wel eens onzeker voelen over je gebit, zoals ik dat jarenlang heb gehad. Durf jij te lachen met je mond open? Houd jij je mond dicht als er een foto wordt gemaakt? 

Heb jij een beugel gehad en wat voor een?

Fotografie: Zoe

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Lost girl - Dinsdag 1 november 2016 10:14
Waarom hebben ze geen spalkjes/draadje achter je tanden gezet? Volgens mij doen ze dit nu standaard. Ik ben 29 en mijn tweede beugel is net vorige week verwijderd. De eerste beugel van toen ik 14 was is ook mislukt omdat er dus geen spalkjes achter waren gezet. De heleboel is weer gaan wandelen nog voordat ik implantaatkiezen kon krijgen, want er waren drie getrokken waarvoor er implantaten in de plaats zouden komen. Nu dan eindelijk weer na tweeëneenhalf jaar zonder beugel en alleen een nachtbitje wachten totdat ik mijn implantaten kan krijgen. Het is nu wachten op de verzekering wat die gaat vergoeden. Anders duurt het nog wel een jaar of vier voordat ik zelf de boel bij elkaar heb gespaard.
Lachen heb ik sowieso altijd wel gedaan. Ook met open mond. Toen ik overal nog grote gaten tussen had zitten vond ik het juist wel schattig omdat het een beetje op een kindergebit leek. Tis alleen gewoon niet handig met al die gaten ertussen. Ga lekker lachen allemaal:)
deb - Dinsdag 1 november 2016 10:27
Veel beugels gehad vanaf mijn 10e en ben nu weer bij de ortho ter voorbereiding op een kaakoperatie.....
Nouska - Dinsdag 1 november 2016 10:35
Mijn tanden raken elkaar, dus die zou ik er dan direct weer af bijten, per ongeluk.
Onder heb ik dat wel. @Lostgirl
Lily - Dinsdag 1 november 2016 10:39
Ik heb een beugel gehad, maar ook bij mij zijn mijn tanden weer terug geschoven ("crowding" ondergebit). Als ik over een paar jaar de kans krijg om invisalign te proberen ga ik dat ook zeker doen. En ja, ik heb ook mijn tanden laten bleken. Ik vind naast wenkbrauwen, het gebit heel bepalend voor iemands gezicht en vind het fijner wanneer dit er netjes en verzorgd uitziet.

Ingeborg - Dinsdag 1 november 2016 11:18
Ik herken veel in dit artikel, voornamelijk over dat ouder worden, vorderen in je herstel en dat spiegelbeeld steeds te relativeren.
Ik heb verre van een perfect gebit (onderaan een soort van 'vampier'tanden), maar mijn tandarts zei dat het nooit een probleem zou worden voor later, dat een beugel enkel een esthetische verbetering zou zijn. Die beugel is er nooit gekomen. Ik heb nooit echt wakker gelegen van mijn gebit.
Waarschijnlijk omdat ik zo gefocust was op m'n gezicht. Ik had een zeer groot acne-probleem. Uiteindelijk is dit grotendeels opgelost met medicatie, maar ik heb er erg lelijke littekens aan overgehouden,. Of het nu je gebit is, of je huid, of je haar of .. iedereen heeft minpunten. De ene dag kun je er al beter mee leven dan de andere, maar ze maken je tot wie je bent. En misschien is dat niet zo erg?
Floor* - Dinsdag 1 november 2016 11:30
Ik had van mezelf altijd een vrij recht gebit, en 1 tand die een beetje uitstak: maar dat viel niemand op. Tot ik het braken ontdekte, en die tand steeds schever ging staan.
Ik heb al deal met mijn behandelaren dat wanneer ik helemaal genezen ben (van het braken iig), dat ik dan zo'n onzichtbare bitjesbeugel neem: dat wil ik al jaren.
Maar 't heeft geen haast .
Het was me bij jou overigens nooit opgevallen nouska! (Dus zo zie je eigenlijk maar weer hoe kleine details anderen ontgaan, terwijl je jezelf er echt gek om kan maken haha).
viefke - Dinsdag 1 november 2016 12:20
Vroeger werd ik gepest vanwege mijn scheven tanden. Toen ik de kans kreeg een beugel te nemen, heb ik die meteen aangegrepen. Ik dacht dat ik er dan mooier uit zou komen te zien. Dat mensen zouden stoppen met pesten en ik meer geaccepteerd zou gaan worden. Helaas is dit niet gebeurd, maar heb wel een gebit wat redelijk recht is gaan staan. De afgelopen maanden is het wel weer gaan verschuiven en ik merk dit zelf heel erg. Hierdoor ben ik er over na aan het denken om toch weer een beugel te nemen. Ben inmiddels 23, maar nog steeds heel erg bezig met hoe ik er voor de buitenwereld uitzie. Deze blog helpt mij wel om nog maar eens goed na te denken, of het de ellende van een beugel nemen waard is! Dankje wel, big hug!! X
D. - Dinsdag 1 november 2016 15:18
Ik vind Scarlets tanden zo mooi
Mxxx - Dinsdag 1 november 2016 15:52
Grappig... ik zag vroeger iemand met een super mooi iets in haar mond. Ik wist niet wat het was maar wilde het zo graaag! Jaren later bleek dat een slotjesbeugel te zijn geweest haha, maar ik vond het echt heel mooi! Als m'n verstandskiezen eruit zijn, die de boel weer hebben scheefgezet en ik heb t geld, wil ik zeker nog wel een doorzichtige beugel nemen :) (heb m'n beugel nooit volledig kunnen uitdragen en wil dat al jaren nog een keer afmaken, maar alles op z'n tijd en eerst ook stoppen met braken ;))
Marjo - Dinsdag 1 november 2016 16:22
Nouska, omdat je geen spalkje achter je voortanden kan hebben, zou je ook kunnen denken aan een nachtbeugel. Dat is zo'n zelfde bitje als een Invisalign, wat je (zoals de naam 'nachtbeugel' al doet vermoeden ;-)) alleen 's nachts draagt. Je tanden blijven dan min of meer zoals ze nu zijn. Je moet alleen wel bereid zijn het bitje regelmatig te dragen, liefst elke nacht.
Yla - Dinsdag 1 november 2016 16:37
Ik vind het een goeie blog als het om je tanden en je zelfbeeld gaat.
Vind alleen jammer dat het alleen om de schoonheid van rechte tanden gaat en dat niet de medische reden van beugel niet wordt benoemt. Want een goed en gezond gebit is ook heel belangrijk.
Astrid - Dinsdag 1 november 2016 18:46
Ik heb nooit een beugel gehad, terwijl ik eigenlijk wel had "gemoeten". Money was de kwestie, mijn jongere zusjes moesten ook een beugel. En als 75% door de verzekering vergoed wordt, betekend dat dat je met 3 kids die tegelijkertijd een beugel moeten eigenlijk alsnog 75% betaalt en dat geld was er helaas gewoon niet. Dan was de regel hier "beter allemaal niet, dan een wel en de ander niet". Ik heb me nooit heel onzeker gevoeld over mijn gebit gelukkig, en ondanks dat ik nu dus nog steeds een bovenbeet heb, maak ik me er nog niet druk om en hou ik dus mijn mond open bij een foto. :) Okay, soms dicht, ligt natuurlijk ook een beetje aan de foto, haha! ;)
Maria - Dinsdag 1 november 2016 19:12
Heb op volwassen leeftijd een beugel gehad. Had in het verleden toch al veel gesnoept en niet een heel geweldig gebit. Bij het beugelen had ik me helemaal niet gerealiseerd dat het belangrijk was om te ragen tussen de tanden en kiezen. Deed het dan ook niet. Ook de assistente had me niet geïnstrueerd. Had sowieso moeilijke tijden. Dat alles bij elkaar heeft ervoor gezorgd dat de twee kiezen waar de klemmetje omheen zaten, bijna weggerot waren toen de beugel er eenmaal uit mocht. De orthodontist had het kunnen zien toen ie ergens in het traject de klemmetjes heeft vervangen. Mede daardoor niet zo'n best gebit, een paar ontbrekende elementen en een afgebroken tand, nu geen geld om überhaupt iets te laten doen.
Justme - Dinsdag 1 november 2016 22:42
Ik ben 18 jaar en mijn tanden staan nogal scheef. Ik zou wel een beugel willen maar dan alleen invisalign (zo'n doorzichtig bitje) maar dat is nogal onhandig met eten en drinken (vooral bij uitgaan). Verder durf ik niet te zeggen dat ik een beugel
Wil en ben ik dus al best oud 😢.
Caroline - Dinsdag 1 november 2016 23:25
Ik heb van mijn 12 tot 16e beugels gehad.
En ik heb gewoon boven en onder een spalkje, alles is netjes blijven staan.
Overture - Woensdag 2 november 2016 00:49
Ja ik heb een beugel gehad en daarbij een kaakoperatie. Naast dat het nodig was, ben ik erg blij dat ik dit heb gedaan. Vroeger vond ik het niet feit om te lachen want dan konden mensen mijn gebit zien. NNu mijn kaak netjes staan en tanden recht staan, durf ik sneller te lachen dan voorheen :)
Jolie - Zondag 6 november 2016 00:56
Ik ben 24 en heb nu sinds een maand voor het eerst in mijn leven een beugel. Ik had een beetje hetzelfde als jij met scheve voortanden. Maar eigenlijk kon ik daar best mee leven, ik vind ook dat ik daar geen probleem van moet maken. Maar ik kreeg fysiek last van mijn gebit. Er stond veel druk op, ik kon niet goed meer kauwen, lag soms wakker van de druk. Dus ik heb de stap gezet om wel een beugel te nemen. En eigenlijk is dat voor mij een overwinning. Want ik vind het best spannend om als volwassene met een beugel rond te lopen, helemaal om bijvoorbeeld te daten met beugel. Maar ik probeer me er niks van aan te trekken, want het was nodig, en het bepaalt niet wie of hoe ik ben :)