Huid, haar en nagels tijdens een eetstoornis

 

Een eetstoornis heeft vergaande gevolgen op zowel lichamelijk als psychisch vlak. Een eetstoornis komt vaak voort uit onzekerheid maar het kan ook onzekerheid als gevolg hebben. Denk bijvoorbeeld aan dat je bepaalde dingen niet meer durft te doen uit angst om te falen. Dat je onzeker wordt of je iets wel kan, etc. Ook kan onzekerheid komen door de aanslag van een eetstoornis op jouw lichaam. Zo kan een eetstoornis ook gevolgen hebben voor je uiterlijk, zoals een slecht gebit, een droge huid en donsachtige beharing op het lichaam.

Vitaminetekort en tekort aan bepaalde voedingsstoffen is funest voor ons lichaam. We hebben het nodig om te functioneren, maar ook om er goed en gezond uit te zien. Gezonde mensen worden veelal gekenmerkt door een gezonde kleur van de huid, sterke nagels en gezond en glanzend haar. Wanneer dit een keer niet het geval is betekent het niet direct dat je niet gezond bent, maar slecht voor jezelf zorgen kan wel een negatieve invloed hebben op je uiterlijk.

meisje
Bron

Je haar en een eetstoornis
Je haar heeft vitamines zoals vitamine B en Zink nodig om nieuwe haren aan te maken. Wanneer je onvoldoende of slecht eet, krijg je waarschijnlijk niet voldoende vitamines binnen. Je lichaam verwerkt de vitamines die wel binnen komen maar ziet het haar als een van de minst belangrijke dingen. Hierdoor is de kans aanwezig dat er geen vitamines meer zijn om je haar te voeden, om nieuwe haren aan te maken en oude vast te houden. Het kan daardoor voorkomen dat je last hebt van haaruitval en dat haar ook minder snel aangroeit. Haaruitval kan voorkomen worden door meer vitamines binnen te krijgen en dus weer beter te gaan eten. De vitamines zijn vooral terug te vinden in groente, fruit, zuivelproducten en vlees. Ook stress heeft een grote invloed op haaruitval.

Ook kan je haar minder glans hebben als je een eetstoornis hebt of kun je eerder last hebben van droog haar en gespleten punten. Ook dit heeft te maken met een tekort aan vitamines en andere voedingsstoffen.

Naast haaruitval kunnen mensen met een eetstoornis waarbij in de meeste gevallen sprake is van ondergewicht, last krijgen van lanugohaar. Dit zijn fijne donshaartjes die baby's ook hebben wanneer ze net geboren zijn. Voor volwassenen is dit geen normale reactie van het lichaam. Het kan ontstaan wanneer je lichaam te weinig vetreserves heeft om zichzelf warm te houden. Dit kan op verschillende plekken groeien. Bijvoorbeeld in het gezicht, op de armen, benen, rug of buik. Veel mensen die hier last van hebben worden er onzeker door. De lichaamsbeharing kan erg opvallen en dit vinden veel vrouwen vervelend. Zeker wanneer de donshaartjes op het gezicht te zien zijn. Dit kun je voorkomen of verhelpen door weer een normaal eetpatroon te ontwikkelen.

Je huid en een eetstoornis
Je eetgewoontes hebben ook invloed op je huid. Onvoldoende en ongezond eten zorgt ervoor dat je te weinig vitamines en mineralen binnen krijgt die belangrijk zijn voor je huid. Denk bijvoorbeeld aan het herstellen van de huid en het vernieuwen van de cellen. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van een slappe, droge of schilferige huid. Daarnaast kan het ook een stuk doffer lijken omdat je misschien minder kleur in je gezicht hebt. Ook kun je bij tekort aan essentiële stoffen meer last krijgen van puistjes en andere oneffenheden. Goed drinken is ook belangrijk om je huid mooi en gezond te houden.

meisje
Bron

Je nagels en tanden en een eetstoornis
Hetzelfde geldt voor je nagels. Mensen met zwakke en snel scheurende nagels hebben vaak een te kort aan biotine. Dit is ook wel bekend als vitamine B8, vitamine D, zink en calcium. Dit halen wij uit onze dagelijkse voeding, bijvoorbeeld uit zuivelproducten, eieren, noten, vis, groenten en fruit. Als het gaat om onze tanden is zeker braken een enorme boosdoener. Gevolgen hiervan kunnen bijvoorbeeld zijn dat je gebit zwakker wordt, dat je sneller gaatjes hebt, tanden die afbreken, tanderosie, het oplossen of terugtrekken van het tandvlees en gelige tanden. Veel van deze klachten zijn permanent. Je kunt bijvoorbeeld niks doen aan tanderosie. Wanneer je tanden afslijten, ontstaat er geen nieuwe beschermlaag. Hierdoor kunnen je tanden een stuk gevoeliger worden en kun je bijvoorbeeld extra gevoelig zijn voor warm of koud eten. Ook kan je op latere momenten hier een pijnlijk gevoel aan over houden.

Wat kun je er aan doen?
Wanneer deze klachten ontstaan door het gebrek aan voeding en vitamines, is het waarschijnlijk wel duidelijk wat er moet gebeuren om deze klachten te voorkomen of er in ieder geval voor te zorgen dat het niet erger wordt. Beter gaan eten en er voor zorgen dat je voldoende essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt is het medicijn hier tegen. Het gebrek aan vitamines en mineralen heeft niet alleen gevolgen voor je uiterlijk, maar ook voor heel veel andere lichaamsfuncties en je mentale gesteldheid. Maar wat kun je nog meer?

1. Goed voor jezelf zorgen
Naast het feit dat je voldoende en gezond moet eten, is het ook belangrijk dat je verder goed voor je lichaam zorgt. Denk bijvoorbeeld aan een goede balans tussen activiteit en ontspanning. Wanneer je constant in de weer bent, geef je je lichaam weinig kans om te herstellen. Daarnaast kun je denken aan de verzorging voor jezelf door je lichaam bijvoorbeeld in te smeren met bodylotion om de huid soepel te houden.

2. Goede huidverzorging
Om je huid zo gezond en mooi mogelijk te houden, is het belangrijk om het wat extra aandacht te geven. Denk er bijvoorbeeld aan om je huid dagelijks te reinigen. Ook wanneer je geen make-up draagt of een dag niet buitenkomt, vangt je gezicht allerlei stoffen van buitenaf op wat in je poriën kan gaan zitten. Schoonmaken met water is vaak niet genoeg. Koop een goed gezichtsreinigingsproduct en maak je gezicht iedere avond goed schoon. Smeer je gezicht goed in met een vochtinbrengende en verzorgende crème.

vlecht
Bron

3. Haaruitval beperken
Haaruitval voorkomen kan niet echt wanneer je slecht eet en te weinig stoffen binnen krijgt die noodzakelijk zijn. Je hoofdhuid laat dan gewoon de haren los en het heeft moeite met het aanmaken van nieuwe haren. Wel kun je het beperken door niet te vaak je haar te borstelen en als je het dan doet, doe het dan met een kam. Was ook niet te vaak je haar met shampoo en cremespoeling. Ook hierdoor kunnen haren sneller loslaten. Daarnaast is het goed om niet te heet te douchen en je haar niet te verven.

4. Stop met braken
Natuurlijk helpt het om je tanden minstens twee keer per dag te poetsen en eventueel te spoelen met mondwater. Daarnaast is het belangrijk dat je regelmatig naar de tandarts gaat voor controle en om eventuele gaatjes e.d. te verhelpen. Van nog groter belang is dat je stopt met braken. Braken heeft grote gevolgen voor het lichaam. Het kan allerlei lichaamsfuncties aantasten en het is ook nog eens heel slecht voor je tanden.

5. Sterke nagels
Om je nagels te versterken is het van belang ze goed te verzorgen met bijvoorbeeld handcreme en nagelriemcrème. Beperk ook het gebruik van nagellak. Je nagels hebben namelijk ook tijd nodig om te herstellen en goed te kunnen ademen.

Natuurlijk hoef je geen last te krijgen van alle lichamelijke gevolgen en hoeven deze lichamelijke klachten ook niet altijd te maken te hebben met een eetstoornis.

Wat merk jij aan je uiterlijk door je eetstoornis?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

nynesxx - Zaterdag 5 december 2015 12:04
M'n haar... Ik eet nu vrij normaal ben aan het aankomen en bijna op gewicht maar het is nog steeds niet terug:( en mijn huid zag een jaar geleden zo wat Giel tenminste dat zei iedereen ik vond zelf dat het wel meeviel
anoniempje - Zaterdag 5 december 2015 12:36
ik heb een beetje een schilferige huid, en mn haar is dunner en minder...
ook heb ik snel scheurende nagels :(
balen..
Veraxx - Zaterdag 5 december 2015 13:09
mijn haar is altijd mijn trots geweest! hetgeen waar ik altijd complimenten over kreeg dat het lang en dik was. Iedere keer wanneer ik nu mijn haren doe kan ik wel door de grond zakken. ook heb ik op mijn buik donshaartjes waar ik mij vreselijk voor schaam.. ik zo ontzettend veel stress en dat is zeker een oorzaak, misschien wel DE oorzaak. Met eten gaat het namelijk echt een heel stuk beter!
L - Zaterdag 5 december 2015 13:55
@nynesxx : maak je maar geen zorgen daarover. Ik weet dat het echt niet leuk is, dat haarverlies, maar wanneer je langere tijd beter eet, komt dit echt goed!

Toen ik ondergewicht had, was mij haar echt een zielig, dun bosje. Ik hoopte dat ik terug mijn lange, volle, dikke haren zou terugkrijgen wanneer ik eenmaal op een normaal gewicht zat. Wat was ik teleurgesteld toen dat niet zo was!

Pas na een jaar ofzo een normaal gewicht te hebben, begon mijn haar er eindelijk weer een beetje zoals vanouds uit te zien.

Het vergt echt heel veel geduld en ik weet dat dat niet makkelijk is. Maar niet wanhopen, het komt goed!

Veel moed!
Serena - Zaterdag 5 december 2015 15:36
Ik schrijf dit voor lezers om mijn ervaring te delen en wellicht hebben jullie er wat aan.
Na meer dan een jaar ernstig ondergewicht teer ik steeds meer in.
Als je ondergewicht hebt dan val je af tot je mager bent en nou ja; geen vet meer hebt en weinig vlees. Maar ik merk dat het interen van je lichaam verder gaat dan alleen afvallen in vet en spieren. Mijn haren zijn voor een groot deel uitgevallen en belangrijker nog: mijn huid wordt steeds dunner.
Ik wist niet dat dit zo werkte. Je lichaam is hard bezig met overleven, dus spreekt het je cellen aan. Al je cellen, niet alleen je vetcellen, spierweefsel etc. AL je cellen. Ook je organen. Je huid is je grootste orgaan.
Bij dun zijn stopt het niet. Je lichaam teert langzaam steeds verder in. Momenteel is mijn huid zo dun dat ik geen make-up op kan doen of reinigingsproducten kan gebruiken, omdat mijn huid hier meteen op reageert.
Ook zijn mijn ondertanden scheef gaan staan en heb ik 'pijn' mijn tanden. Toen ik volledig in mijn anorexia zat vond ik de fysieke gevolgen van anorexia niet belangrijk. Ook had ik de overtuiging dat fysiek schadelijke gevolgen wel of niet permanent, mij niet zouden overkomen. Dit is een illusie. Anorexia maakt hoe dan ook je lichaam tijdelijk ofwel permanent kapot.. Zorg goed voor jezelf!
RosieV - Zaterdag 5 december 2015 18:00
Mijn haar viel echt zo erg uit dat het doucheputje binnen een paar dagen in de kliniek. Verstopt raakte en toen kwam er allemaal water de badkamer uit en de slaapkamer in.
En mijn huid was bij mijn helemaal blauw-wit, in mijn gezicht blauw, wit en geel met rode kringen om mijn ogen.

Ik was echt het voorbeeld van lelijk zijn of nouja een zombie.
Malin - Zondag 6 december 2015 08:10
Doffe blauwe ,bleke huid,zwarte kringen onder mijn ogen.Mijn haar is ondanks alles altijd heel dik gebleven.


Star* - Zondag 6 december 2015 14:27
mijn haar was al slecht en door t eten nog slechter : (
troublxdsoul - Zondag 6 december 2015 22:32
Ik heb extreme haaruitval, overal last van donshaartjes, doffe
troublxdsoul - Zondag 6 december 2015 22:34
En bleke huid, zwarte kringen onder mijn ogen... Ik baal er echt van..
Ingrid - Maandag 7 december 2015 12:58
Mijn gebit is erg verzwakt, mijn haar was ik altijd erg trots op, ik heb krullen van mezelf, maar nu draag ik het nooit meer los omdat ik veel haaruitval heb gehad. Bij stress heb ik dat nog steeds..... Dat herstelt blijkbaar zeer moeizaam. Mijn nagels groeien overigens wel heel goed en mijn huid is nog steeds oke...........
Het voelt als een hoge prijs die ik betaal om maar heel slank te blijven..... ;(