How to: Basis voor je make-up

 

Bij eigenlijk alles in het leven is de basis het belangrijkst. Zo ook bij make-up. ;) Is de basis niet goed dan blijft de make-up niet lang zitten, kun je puistjes krijgen of heeft je make-up niet het juiste effect.

In deze beschrijving vertel ik je stap voor stap hoe je de basis van je make-up het beste kunt aanbrengen. Natuurlijk is puur natuur ook lekker, maar voor de tuttebellen onder ons volgen een aantal handige tips!

Stap 1: Verzorg je huid

Reinig de huid en breng zoals elke dag een hydraterende crème aan. Dit kan gewoon een dagcrème zijn. Doe je dit niet, dan komt de make-up direct in de poriën en kun je puistjes krijgen omdat je poriën verstopt raken. Daarnaast verzorgt foundation (behalve een BB Cream) niet en een dagcrème wel. 

Stap 2: Primer

Als je wilt dat je make-up lang blijft zitten, gebruik dan een primer. Deze breng je aan over je dagcrème. Je kunt er voor kiezen om er één met siliconen te nemen, zoals die van GOSH, die de huid glad maakt en fijne lijntjes minder zichtbaar maakt of een primer met shimmer, zoals die van L'oreal. Deze geeft een mooie 'glow' en maakt ook lijntjes minder zichtbaar, zodat make-up niet in de lijntjes trekt. Breng je primer dun aan over het hele gezicht. 

primer

Zonder make-up!

Stap 3: Egaliseren

Door je huid egaal te maken, komen de pluspunten van je gezicht beter uit. Ook komt oogmake-up vaak mooier uit bij een egale huid. Voor het egaliseren kun je een BB-Cream gebruiken of een foundation, zoals die van Clinique die ik gebruik. 

Foundation kun je op verschillende manieren aanbregen. Je kunt dit doen met je vingers, een kwast of een sponsje. Ik gebruikte vroeger een sponsje, daarna vond ik een platte kwast fijn en tegenwoordig breng ik mijn foundation met een draaiende beweging aan met een Flat Top Brush, zoals deze van Sephora. (zwarte kwast op de foto) Breng foundation dun aan. Onthoud dat het je huid niet hoeft te bedekken, maar egaal moet maken. Het is geen verf. Als je een dun laagje aanbrengt, heb je vaak niet meer dan een erwtje van je foundation nodig. 

Foundation aanbrengen

Stap 4: Oneffenheden

Wil je wallen of puistjes wat minder zichtbaar maken, dan kan dat met concealer. Er bestaat vloeibare concealer, zoals die van Essence, maar ook vaste, zoals de Hide The Blemish stick van L'oreal. Met zo'n stick kun je puistjes wat minder zichtbaar maken. Met een vloeibare concealer kun je roodheid of wallen wegwerken. Je kunt ook het Catrice palette gebruiken. Met roze kun je donkere ringen rondom de ogen minder zichtbaar maken en met groen de rode plekjes wegwerken. Gebruik van dit soort producten zo min mogelijk. Als je veel gebruikt, vallen puistjes of littekentjes alleen maar meer op. 

Consealer aanbrengen

Stap 5: Bronzer

Bronzer is vaak een donkerdere kleur dan je eigen huidskleur. Hiermee kun je wat schaduw of een zon gebruinde gloed aanbrengen op je gezicht. Wil je je gezicht shapen, breng dan wat bronzer aan ONDER je jukbeen, langs de haarlijn en rond het gezicht/hals. Er zijn bronzers met shimmer en zonder shimmer. Voor een natuurlijk effect kun je er het best een zonder shimmer gebruiken, zoals die van Rimmel London (nummer 027) Bronzer kun je het beste met een zachte kwast aanbrengen.

bronzer aanbrengen

Stap 6: Blush

Voor een gezonde blos en om de gezonde kleur na het egaliseren wat terug te brengen in je gezicht, gebruik je blush. Ik gebruik zelf vaak perzikkleurtjes of zacht roze, maar je kunt zelf uitproberen wat het beste bij jouw huid past en wat je mooi vindt. Blush breng je aan met een zachte kwast OP je jukbeen. Het kan helpen een ''duckface'' te trekken om te zien waar je jukbeen zit. 

blush aanbrengen

duck face blush

Mijn duckface, charmant...

Stap 7: Highlighter

Deze stap is geen vereiste, maar voor een gezonde ''glow'' kun je een beetje glans aanbrengen met een highlighter, zoals die van Catrice. Highlighters zijn er in sticks, vloeibaar en poeder. Wees hier heel subtiel mee, want een gezicht vol glitter ziet er niet zo natuurlijk uit. Als je een avond gaat stappen is highlighter ook erg mooi.

highlighter op de wangen

Lees meer over Bronzer, Blush en Highlighter in DIT blog. 

Stap 8: Finishing touch

Nu alleen nog de oogmake-up. Met je ogen kun je van alles doen; een winged eyeliner, alleen mascara of een hele ooglook met oogschaduw en oogpotlood. Hoe subtieler je de make-up houdt, hoe meer jouw eigen schoonheid naar voren komt! Binnenkort is er op Proud2Bme een blog te vinden met tips voor een natuurlijke ooglook. 

Succes!

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anne - Dinsdag 20 november 2012 10:35
Leukkk! Ik zat er eigenlijk al een tijdje op te wachten haha!
Anoniem - Dinsdag 20 november 2012 10:42
Leuke en handige blog,benieuwd naar meer!
Mylittlestar - Dinsdag 20 november 2012 10:44
Niks veel mij, dan voel ik me net een makeup doos met al die troep op mijn gezicht... Ik ben wel benieuwd voor de oogmakeup..
Kim - Dinsdag 20 november 2012 11:34
Haha bij mij word het nooit zo mooi als bij jou hoor!
Somebody19 - Dinsdag 20 november 2012 15:19
Jeeehh ik ben al naar de winkel geweest om te kopen echt super toffe tips!
Peanutbutter - Dinsdag 20 november 2012 15:58
Goeie tips. Alleen breng je eerst primer aan en dan pas dagcreme (als je dat gebruikt).
Nouska - Dinsdag 20 november 2012 16:13
@Somebody19: Wat fijn dat je er wat aan hebt! Succes he! :)

@Peanutbutter: Net wat je fijn vindt! Fijn dat je de tips goed vindt! :)
Peanutbutter - Dinsdag 20 november 2012 16:19
Het hoort wel eerst. Het woord zegt het al, onderlaag ;)
--- - Dinsdag 20 november 2012 16:34
leuk leuk :D:D:D
Sara - Dinsdag 20 november 2012 16:52
@peanutbutter
Wat jij wilt....

Leuke blog Nouska, heel leerzaam!
grietje - Dinsdag 20 november 2012 17:26
leuk waar haal je dat merk?
@grietje - Dinsdag 20 november 2012 17:45
Welk merk wil je weten, grietje?
Singingbee - Dinsdag 20 november 2012 18:51
Leuk blog!! Voor mij wel iets teveel gedoe in de ochtend, zoveel tijd heb ik niet;). Ik mix altijd een erwtje foundation met dagcreme, dat werkt heel fijn.
@ Nouska: Ik vroeg me af wanneer je een poeder gebruikt? Ik doe altijd een beetje op maar weet niet waarom en je ziet het ook niet. Is dat tegen glimmen?
Singingbee - Dinsdag 20 november 2012 18:54
Hoo ik heb het al gevonden: "Poeder dient vooral om foundation te fixeren en de huid mat te maken. Het poeder zorgt er dus voor dat de make-up beter blijft zitten en dat de huid niet gaat glimmen. Men kan ook poeder aanbrengen op de hydraterende creme als men geen foundation wil gebruiken, maar dep de hydraterende dagcreme altijd goed droog om strepen door de poeder te voorkomen."
eliseeexx - Dinsdag 20 november 2012 19:29
i love it.
Koffie - Woensdag 21 november 2012 10:06
hihihi, heel charmante duckface :p
Leuk blog!
Aine - Woensdag 21 november 2012 18:01
Echt ik ben zo blij dat ik geen makeup draag....zoveel werk en producten.
UnknownAngel - Woensdag 21 november 2012 19:33
Ik doe nooit make-up op, hooguit mascara