Hoelang bewaar jij je make-up?

 

Veel meiden, inclusief ikzelf, hebben waarschijnlijk een la vol liggen met make-up en andere beautyproducten. De meeste mensen zullen niet weten hoe lang je dit soort producten ongeveer kunt bewaren, dus zullen veel mensen nog producten hebben liggen die al over de datum zijn. Wanneer de houdbaarheidsdatum verstreken is kan dit leiden tot vervelende problemen zoals uitslag, huidirritatie en infecties.

Doordat de bacteriën en schimmels die zich op de huid bevinden terecht komen in de cosmetica kunnen de producten na een tijdje bederven. In deze blog zal ik uitleggen hoe lang je bepaalde producten kunt bewaren. Nu is het niet zo dat elk product schadelijk is wanneer de houdbaarheidsdatum is verlopen. Parfum bijvoorbeeld verliest zijn geur, maar is niet schadelijk.

beauty
bron

Ik heb zelf meestal best veel mascara's liggen omdat die vaak in actie zijn dat  bijvoorbeeld de tweede gratis is of voor de helft van de prijs. Ik heb dan alleen niet het geduld om ze omstebeurt te gebruiken omdat ik graag wil weten hoe ze zijn. Daarom heb ik soms bijvoorbeeld drie verschillende mascara's liggen en die gebruik ol ook allemaal tegelijk. Hierdoor duurt het best lang voordat ze op zijn. Dit schijnt dus helemaal niet goed te zijn. Ik zal dit onder andere in dit blog uitleggen. Op het product staat meestal hoe lang iets houdbaar is en het kan per product ook verschillen. Wat in deze blog staat zijn richtlijnen. Je kunt altijd het product checken om te kijken hoe lang het houdbaar is.

♥ Wat kun je doen?
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat cosmetica langer houdbaar is. Je kunt crèmes bijvoorbeeld op doen met behulp van een wattenstaafje of een klein spateltje. Hierdoor hoef je niet met je vingers in de crème, waar bacteriën aan kunnen zitten.

Zorg ervoor dat wanneer je een product hebt gebruikt, dat het product goed is afgesloten. Maak je producten zoals een foundationkwast goed schoon na gebruik, zo verwijder je bacteriën. Laat de cosmetica niet in de zon liggen. Je kunt lippenstift zelfs in de koelkast bewaren om bacteriën te verminderen en laat andere mensen jouw make-up niet gebruiken, want dan kunnen bacteriën snel verspreiden. Je moet vooral letten op producten die je gebruikt rondom je ogen aangezien je ogen erg gevoelig zijn.

♥ Hoe lang zijn producten houdbaar?

Ongeveer 5 weken

♥ Scheermesjes gaan ongeveer vijf weken mee. Hierna verslijten de mesjes. Wanneer je een scheermesje droog maakt na gebruik kan dit er voor zorgen dat ze langer mee gaan.

Ongeveer 3 maanden
♥ Mascara en vloeibare eyeliner zijn niet zo lang houdbaar omdat er elke keer lucht bij komt wanneer je het product opent. Gooi mascara echt weg na ongeveer drie maanden, aangezien je ogen gevoelig zijn voor bacteriën.
♥ Acne crème bevat benzoylperoxide, dit verliest na ongeveer drie maanden zijn kracht.
♥ Een tandenborstel gebruik je natuurlijk dagelijks en in je mond zitten veel bacteriën. Het is niet zo fris om een tandenborstel langer te bewaren.

mascare en eyeliner

Ongeveer 6 maanden
♥ Make-up sponsjes kan je na ongeveer zes maanden weggooien.
♥ Lipgloss gaat minder lang mee dan lippenstift omdat lipgloss vloeibaar is. Wanneer de lipgloss raar ruikt of een andere kleur heeft moet je het meteen weggooien.

lipgloss

Ongeveer 1 jaar
♥ Crèmes gaan langer mee wanneer je het op doet met behulp van een wattenstaafje of spateltje.
♥ Oogpotlood slijp je regelmatig waardoor je de bacteriën verwijdert en ze langer houdbaar zijn dan vloeibare eyeliner.
♥ Lippenstift gaat ongeveer één jaar mee. Wanneer lippenstift brokkelt of droog is kan je het meteen weggooien. Lippenstift blijft langer goed wanneer je het in de koelkast bewaard.

creme en lippenstift

Ongeveer anderhalf jaar
♥ Concealer wordt meestal op plekken aangebracht die veel bacteriën bevatten zoals puistjes. Wanneer je concealer langer wilt bewaren kan je het aanbrengen rondom de puistjes en het zelf met je vinger het verdelen.
♥ Foundation bederft na ongeveer anderhalf jaar. Foundation met een waterbasis bederft sneller dan foundation met een oliebasis. Wanneer de vloeistoffen in foundation gescheiden zijn of de foundation een harde rand heeft is het tijd om het weg te gooien.

foundation

Ongeveer 2 jaar
♥ Deodorant is ongeveer twee jaar houdbaar.
♥ Nagellak is ongeveer twee jaar houdbaar, maar je kunt meestal wel zien of nagellak nog goed is aan de kleur of uitdroging.
♥ Parfum verliest meestal na twee jaar ongeveer zijn geur, maar is verder niet schadelijk. Parfum kun je langer bewaren wanneer je het in de koelkast zet.
♥ Poeder is ongeveer twee jaar goed. Wanneer het klonterig wordt of verkleurd is het tijd om het weg te gooien.

cosmetica

Ongeveer 3 jaar
♥ Make-up kwasten zijn makkelijk schoon te maken en dat is dan ook de reden dat make-up kwasten vrij lang mee gaan.
♥ Zonnebrandcrème en bodylotion zijn ongeveer drie jaar houdbaar. Men dacht dat je zonnebrandcrème na één zomer weg kan gooien, maar dat is niet waar.
♥ Mondspoeling kan ongeveer drie jaar meegaan. Je moet het eerder weg gooien als je het uit de fles neemt want dan komen er sneller bacteriën bij.

producten

Hebben jullie veel oude producten liggen?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Hekepekepao - Vrijdag 30 mei 2014 11:58
Ik weet eigenlijk niet hoe lang ik mijn make-up heb, ik moet beginnen met het opschrijven van de datum dat ik ze gebruik!
Lalala-cronut - Vrijdag 30 mei 2014 14:48
Ik heb mijn parfum al 9 jaar en hij ruikt nog steeds goed xD Ik vind het zonde om hem te gebruiken omdat ik 'm heb gekregen van een vriendin die nu weg is. :P
x - Vrijdag 30 mei 2014 15:09
Ik hou me niet aan de datum, ik ga n lipgloss bijv echt niet na een paar maanden zomaar weggooien
Tenzij de kleur enzo verandert maar dat heb k nog nooit meegemaakt
Zonnestralen - Vrijdag 30 mei 2014 20:38
Ai dit is best zonde, ik heb vorig jaar een Chanel lipstick gekocht omdat het een speciale dag was, ik wilde hem daarom ook alleen voor speciale gelegenheden gebruiken .. maar het zou dus betekenen dat hij dan al over datum is ?!
Elise - Zondag 8 juni 2014 01:48
Ik heb wel enorm veel lipsticks, je kan ze reinigen met alcohol. Tijd om dat weer eens te doen haha. Oeeps ik heb ook enorm veel foundation liggen, tijd om ze op te maken!