Help, ik ben verbrand!

 

verbrandEerst zou ik dit blog schrijven over verbranden met als bron mijn eigen vriendinnen en familie, maar helaas kan ik sinds afgelopen zaterdag meepraten over hoe het is om verbrand te zijn. Ik smeer mij eigenlijk altijd in met zonnebrandcrème en herhaal dit regelmatig zoals op de verpakking wordt voorgeschreven. Helaas was ik dat stukje van herhalen dit keer vergeten, doordat ik in slaap gevallen was. Aangezien ik op mijn buik lag, is nu de hele achterkant van mijn lichaam verbrand!

En wat doet dat een pijn! Mijn rug, knieholtes, schouders en onderrug, alles voelt pijnlijk aan. De eerste avond had ik zelfs het idee een beetje koortsig te zijn. Net zoals bij koorts doet je huid pijn en voel je je raar warm en koud tegelijk en zo voelde ik mij ook. Meteen toen ik thuis kwam ben ik met een grote fles aftersun mijn hele lijf enorm dik gaan insmeren en heb ik een tijdje in mijn blootje rondgelopen om het in te laten trekken. Want ben je eenmaal verbrand, dan is het ontzettend belangrijk je huid zo vet mogelijk te houden. 

Het is natuurlijk fijn als het jou bespaard is gebleven, maar hier volgen toch een aantal tips om te voorkomen dat je alsnog verbrandt. Daarnaast heb ik wat tips uit eigen ervaring voor je op een rij gezet die je helpen je huid na de verbranding zo goed mogelijk te verzorgen. 

Verbranding voorkomen

Tip 1: Insmeren!
Pak een hoge factor, want bruin worden doe je toch wel. Tevens wordt je mooier bruin en blijft het bruine langer zitten als je je goed insmeert voor je in de zon gaat. Gebruik dus gerust factoor 30. Wanneer je aan een specialist zult vragen of factor 10 ook goed is zal hij je namelijk vertellen dat dat eigenlijk geen zin heeft.

Tip 2: Gezichtsverzorging
Zonnebrandcrème is vaak te vet voor de huid op je gezicht. Gebruik daarom voor je gezicht een crème met SPF 15/30. Het liefst zo hoog mogelijk. Je gezicht wordt namelijk erg veel blootgesteld aan de zon en daarom kun je gedurende de zomer het beste iedere dag een crème gebruiken die een SPF factor bevat. 

Wanneer je naar het strand gaat kun je een speciale zonnebrandcrème gebruiken voor je gezicht, deze zijn iets duurder, maar wel ontzettend belangrijk!

zonnebrand

Tip 3: Uit de zon
Blijf geen uren achter elkaar in de zon zitten, maar zoek ook de schaduw op. Ga dus vooral uit de zon als deze prikkelend of te heet aanvoelt op de huid. 

Natuurlijk is het te warm om met een shirt met lange mouwen aan op het strand te gaan zitten, maar neem toch een shirt dat lekker dun, luchtig, maar toch lange mouwen heeft mee. Wanneer je merkt dat je schouders bijvoorbeeld bruin (rood) genoeg zijn, kun je ook een handdoek of kledingstuk over je schouders leggen. 

Tip 4: Het heetst van de dag
Ga pas later op de middag in de zon liggen of naar het strand. Wanneer je op het heetst van de dag in de zon gaat liggen, heb je grote kans dat je verbandt. Je kunt dus het best tussen 12:00u-15:00u lekker thuis blijven rommelen, een boek lezen of in de schaduw een terrasje pakken. Het is een fabel dat je na 17:00u niet meer bruin wordt, dus geniet lekker van de namiddag en avond! Maar ook in de avond is insmeren en in de schaduw zitten belangrijk!

Verbrand, wat nu?

Tip 1: Koelen
Net zoals bij een brandwond van bijvoorbeeld de oven, is het belangrijk de huid te koelen. De zee of het zwembad zijn daarbij uitstekende oplossingen. Blijf lekker een paar minuten in het koele (lauwe) water. Je kunt natuurlijk ook een watergevecht, lauwe douche of een bad nemen als je thuis bent. Neem geen koude douche, want dan is het themperatuursverschil te groot. Herhaal dit dagelijks. Je kunt ook een natte handdoek op je rug leggen om wat verkoeling te vinden. 

Let op! Was je huid tijdens het douchen niet met zeep. Dit droogt de huid uit en zorgt er dus voor dat de huid pijnlijker wordt. 

Tip 2: Vet
Houd je huid zo vet mogelijk. Smeer niet alleen de huid in die verbrand is, maar alle huid die in de zon is geweest. De zon droogt de huid uit, dus goede verzorging om je huid te laten herstellen is nooit weg. Je kunt hier verkoelende After Sun, lekkere vette Nivea créme voor gebruiken of Aloë Vera Gold Gel. Het is belangrijk dat het een verzachtende, hydraterende crème of lotion is. Herhaal dit een aantal keer per dag. Zo heb ik mezelf vandaag al 4 keer ingesmeerd met een dikke laag. Het voordeel is trouwens ook dat je er een heerlijke zachte huid van krijgt!

Tip 3: Ga uit de zon
Stel je verbrande huid niet bloot aan de zon. Blijf dus lekker in de schaduw en bedek je huid als je toch door de zon moet lopen! Neem bijvoorbeeld een parasol voor op het strand of sjaal voor over de schouders mee als je van huis gaat en blijf op die manier weg uit de zon!

geniet met mate

Tip 4: Kleding
Kun je even geen BH aan met je verbrandde schouders, draag dan een strapless BH of een bikinitop die wel lekker zit. Het gaat nu even om je huid en dat je je lekker voelt. Knip bijvoorbeeld ook labels uit je t-shirts als deze op je huid wrijven en pijn doen. O, en vraag gerust of iemand andes jouw tas even draagt, zo gek is dat niet. Pijn is niet fijn en dus mag je best wat hulp vragen. Ook bij het insmeren van de delen op je rug waar je niet bij kunt. 

Tip 5: Lief
Wees lief voor jezelf. Dit houdt in dat je jezelf verzorgt, beschermt tegen verbranding en lekker in de schaduw blijft zitten als je last hebt van je verbrandingen. Soms helpt een paracetamolletje tegen de ergste pijn en het koortsige gevoel.

Drink ook voldoende water, dit zorgt voor verkoeling en zuivering van je lichaam.  

Wees lief voor jezelf, dan voel je je vast snel beter!

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

lisa - Dinsdag 29 mei 2012 11:10
Goede tips alleen beetje te laat voor mij :(
ben namelijk heel erg verbrand op mijn benen vreselijk ik kon 3 dagen niet lopen.
Gelukkig gaat het nu stuk beter, maar ik heb wel geleerd dat ik me altijd goed insmeer voordat ik de zon in ga!
Anoniem - Dinsdag 29 mei 2012 11:10
Heftig zeg! Je bent wel vreselijk verbrand, zorg vooral goed voor jezelf inderdaad!
Als je te vaak verbrand heb je namelijk ook meer kans op huidkanker.
moemoe - Dinsdag 29 mei 2012 11:20
OEI! Gelukkig verbrand ik niet en heb ik daar geen last van.
Maar een lekker bad nemen helpt altijd.
Cianna - Dinsdag 29 mei 2012 11:21
Vroeger, op vakanties in Frankrijk, lag ik altijd op een luchtbed buiten met schuifjes komkommer op m'n rug als ik weer eens verbrand was. :')
Jeanine - Dinsdag 29 mei 2012 11:43
ai..dat ziet er inderdaad pijnlijk uit. Lekker dik insmeren met aftersun inderdaad! En ruim vallende kleding aan vandaag :)

Ik zat op het water en ondanks dat ik gesmeerd had en al een kleurtje had, toch ook verbrand op m'n rug. :( Terwijl ik eigenlijk nooit verbrand.
M.M - Dinsdag 29 mei 2012 12:47
Ben zaterdag ook verbrand :((
Aine - Dinsdag 29 mei 2012 12:54
Ik heb zo gevoelige huid dat ik factor 50 nodig heb en dan nog kan ik verbranden *zucht*
emily - Dinsdag 29 mei 2012 13:01
vette cremes en vochtinbrengende cremes zijn iets anders. je kunt beter iets waterigs gebruiken dan nivea want nivea voedt niet maar legt alleen een vet laagje op je huid. de huid daaronder blijft verbrand en verdroogd.
Mercedes - Dinsdag 29 mei 2012 13:08
Heb al een hele week liggen bakken in de zon, maar ben nog niet verbrand, niet bijgekleurd, helemaal niets! Ik loop nog steeds met melkbussen rond :-P
Als bleekscheet ga ik straks op vakantie (A)
Hoshi - Dinsdag 29 mei 2012 14:58
Ik heb vorige week dinsdag en woensdag mijn benen verbrand, donderdag mijn rug en schouders, en zaterdag mijn buik en oksels (jawel xd) dus ik kan meepraten, het is echt NIET fijn. En in mijn geval hielp zonnebrand ook niet. Heb er ook al een halve fles after sun doorheen gejaagd :P Maar het voordeel is wel dat als je die eerste keer verbrand bent en je vervelt niet, je daarna beter tegen de zon kan. Want mijn benen heb ik die zaterdag niet opnieuw in gesmeerd en ze zijn ook niet verbrand, en mijn buik die het hele jaar geen zon heeft gezien is verbrand terwijl ik daar zonnebrand op had gesmeerd.
En ik smeer trouwens ook gewoon normale zonnebrand op mijn gezicht, als je het er 's avonds weer af haalt valt dat vette echt wel mee :)
Snoezel - Dinsdag 29 mei 2012 16:18
Wow! Dat is wel heel erg rood! Gisteren heb ik zelf lekker in het zonnetje gezeten en toen waaide het behoorlijk hard. Erg verraderlijk dus, maar gelukkig ben ik maar een ietsie pietsie rood geworden.
Kiira - Dinsdag 29 mei 2012 16:25
Pfoehh pijnlijk!
Ik verbrand gelukkig niet zo snel (maar dat kan ook komen omdat ik weinig in de zon zit haha)
Wel wil ik ook nog als tip geven; Vergeet nooit je voeten! en ook je voetzolen niet! dat heb ik dus wel eens gehad, en geloof me dat is geen pretje want normaal lopen is er neit meer bij dan..
R - Dinsdag 29 mei 2012 18:55
GOEDE TIP: yoghurt erop smeren elke dag! lekker verkoelend ook! en after-sun
N - Woensdag 25 juli 2012 01:11
Ik heb vandaag de heletijd in de zon gelegen met zoon 30graden, normaal verbrand ik nooit of me benen een beetje maar nu is het toch wel anders :S.
Ik zou bijna een ei op me rug kunnen bakken! Na 6uur uit de zon geweest tezijn is me rug nogsteeds bloedheet. Kan niet onder de dekens liggen want het doet dan teveel pijn....dat worden een paar kouden nachten.... Voortaan toch maar insmeren :S
Kelly - Woensdag 24 juli 2013 10:41
Ik ben gister ook in de zon geweest, m'n rug was ook rood. Ik kon m'n bh niet eens meer normaal aan doen, echt erg vervelend.
M - Woensdag 24 juli 2013 11:58
Koud plakjes komkommer op je huid leggen is ook heel fijn als je verbrand bent! Het trekt als het ware de hitte uit je huid.
Am - Woensdag 24 juli 2013 12:03
Met douchen moet je wel oppassen dat je niet te warm doucht, dan brand je het er alleen maar erger in... Ik heb een paar maanden geleden bij de Trekpleister 'No-Ad' gekocht, een aftersun gel met aloé vera. Deze leg je zo nodig lekker in de koelkast, en als je dan toch een verbrand bent is het heerlijk om je hiermee in te smeren. Ik had me met hemelvaart flink verbrand op mijn armen, en ik weet uit ervaring dat slapen als je verbrand bent echt niet fijn in. Toen heb ik me voor het slapen gaan 2 keer lekker dik ingesmeerd en toen heb ik de hele nacht heerlijk doorgeslapen zonder pijn! En de volgende dag was het niet meer rood, warm of pijnlijk Wat mij betreft: Koop een flinke voorraad No-Ad bij de Trekpleister!!
Am - Woensdag 24 juli 2013 12:05
Oh ja, ik ben ook helemaal niet gaan vervellen doordat ik dat heb gebruikt. Van de week een beetje verbrand en geen No-Ad gebruikt, en nu toch wel een beetje aan het vervellen ;)
M. - Woensdag 24 juli 2013 13:17
Ik ben gister ook erg verbrand; op m'n schouders en achterkant bovenarmen...Ik heb van die onzichtbare spray...Mooi dat je geen witte strepen ziet maaereh..je kunt dus ook niet zien waar je wel/niet bent geweest met de spray...1 klein stukje van mijn bovenarm is niet verbrand...Ziet er WEIRD uit haha. En langs m'n zonnebril ben ik verbrand:( Voor de rest smeer ik nu veel bodylotion en gezichtscrème om de pijn wat te minderen...
*Tara* - Woensdag 24 juli 2013 14:21
DIKKE LAAG YOGHURT ER OP SMEREN!!! Werkt echt heel goed!!
anoniem - Woensdag 24 juli 2013 16:30
komkommer erop... me voeten waren vverbrand 2de graads brandwond blaren erop en eraan... gelukkig nog vlammazine creme in het apothekerskastje...
kan niet lopen >.<
Maaike - Woensdag 24 juli 2013 18:38
Ik heb rozig haar en hierdoor verbrandt ik echt super snel, ik moet mezelf dus wel een paar keer insmeren met factor 50 en kan hierdoor nog verbranden. Wat ik meestal ook doe ik een handdoek over mijn buik leggen zodat ik op mijn rug lig, mijn buik hierdoor niet kan verbranden. Ook gebruik ik de handdoek dan voor me ogen en gezicht te bedekken
charessa - Woensdag 24 juli 2013 21:39
weet je wat ook heel goed helpt als je verbrand bent volle yoghurt er op smeren trekt de brand er meteen uit!
Hieperdepiep - Woensdag 24 juli 2013 22:07
Ik smeer me ook altijd heel paranoïde in met factor 50! Ben ooit zo erg verbrand, dat ik het risico niet meer wil lopen. Echt heel bruin word ik toch zelden, en het veroudert je huid toch ontzettend!

wendiee_ - Donderdag 25 juli 2013 15:45
Ben zo blij dat ik er geen last van heb smeer me al weken in met notenolie lekker bruin worden dus:)
melina - Dinsdag 30 juli 2013 01:30
Heee, ik ben gek op beautyblogs, ik hou ze allemaal bij! maar nu ben ik laatst een eigen blog begonnen, namelijk: -geen links plaatsen- , maar bijna niemand bekijkt mijn blog. ik heb wel veel met trefwoorden gedaan enzo, maar heb jij misschien nog tips voor me om meer kijkers te krijgen? dat zou super zijn! wil je die tips dan op mijn blog in een comment zetten? alvast super bedankt!
Prive - Woensdag 15 januari 2014 17:08
ow jah ze zit aan de vlist 7
IMPULSLASER
DUS UITKYKEN!!

groetjes truus
hchhh - Woensdag 1 juli 2015 08:13
Ik ben ook verbrandt gisteren goed insmeren met aftersun en yogert en plakjeskomkommer.
anoniem - Donderdag 27 juni 2019 19:55
ik was vandaag in de zon van 12,00 tot 15,00 die tip kwam iets te laat voor mij