Gingers do have souls: feiten over rood haar

 

Ginger, redhead, allebei synoniemen voor mensen met rood haar. Een haarkleur die je in Nederland maar weinig ziet. Maar in andere landen nog veel minder. Het is niet alleen de haarkleur die je hebt, maar samen met dat rode haar komen vaak ook een lichte huid en sproetjes mee. Ik kan met trots zeggen dat ik een ‘echte' ginger ben. Zelfs mijn vrienden noemen mij zo. Vroeger vond ik het minder leuk. Ik werd wel vaker vuurtoren genoemd of kerstboom.

Dat laatste kwam ook omdat ik met rode knipperende lichtjes én een oranje jas van mijn moeder naar school moest fietsen. Dit resulteert er wel in, dat mocht ik nu nog een keer op straat worden uitgescholden, ik wel een heel pakket heb wat ik terug kan roepen. Toch weet de wereld nog te weinig over de echte gingers, daarom hier een aantal feiten die je zeker moet weten over gingers.

foto

♥ Niet in Ierland maar in Schotland wonen relatief de meeste roodharigen.
Iedereen denkt gelijk als je rood bent dat je dan Iers bent, maar in Schotland wonen toch echt meer roodharigen. In Ierland is 10% van de bevolking rood terwijl in Schotland dit bijna 13% is. In de VS wonen de meeste roodharigen, weliswaar maar 5% van de bevolking maar omdat de VS zo groot is, zijn dit er een heleboel.

♥ Roodharigen hebben meer vitamine D
Roodharigen hebben een blanke huid waardoor hun huid meer zonlicht kan opnemen en ze meer vitamine D kunnen vormen. Dit is waarschijnlijk ook de reden dat vooral in Schotland meer roodharigen zijn. Hier is het klimaat zo dat je niet snel verbrand en niet veel zonlicht kan opnemen. Anders verbranden wij veel te snel.

♥ Roodharigen ervaren pijn anders
Roodharigen zijn veel sensitiever voor het voelen van pijn en kou. Dit komt omdat het gen voor een bepaalde pijnreceptor in het lichaam (MC1R) samenhangt met het hebben van rood haar. Roodharigen hebben daarom bij een operatie vaak ook meer anesthesie/ pijnstilling nodig dan anderen.

♥ Roodharigen zijn vaker linkshandig
Zowel het gen voor rood haar als het gen voor linkshandig zijn recessief. Dit betekent dat als je het gen alleen van je vader of alleen van je moeder krijgt, je geen rood haar krijgt of niet links wordt. Pas wanneer je het zowel van je vader als moeder krijgt, krijg je rood haar of word je linkshandig. Deze genen erven vaak tegelijk over, dus ze zitten als het ware aan elkaar. Dat is de reden dat roodharigen vaak ook linkshandig zijn.

♥ Roodharigen worden minder snel grijs
Het is bekend uit meerdere studies dat roodharigen veel minder snel grijs worden. Het pigment in het haar is veel sterker en zal eerder verkleuren naar licht rood of blond en vervolgens naar wit. Grijs zullen roodharigen dus zelden worden.

♥ De oude Grieken dachten dat roodharigen vampiers werden na de dood
Onbegrijpelijk dat de mensen die de filosofie en de democratie hebben uitgevonden geloofden dat mensen rood haar na de dood veranderde in vampiers.

♥ Natuurlijk rood haar is moeilijker te verven
Het pigment van het rode haar is veel sterker dan van andere kleuren haar, net zoals bij het krijgen van grijs haar. Daardoor is het veel moeilijker te verven. Ook bleken gaat lastiger omdat het haar vaak een stuk minder stevig is waardoor het sneller kapot gaat.

In de media worden veel grappen gemaakt over roodharigen. Zo wordt er vaak gezegd: ‘Gingers don't have souls' en ‘Gingers earn a freckle for every soul they steal'. Persoonlijk vind ik dit wel grappig en hou ik dit lekker in stand. Vooral in de zomer steel ik dus veel zieltjes.

Wist je trouwens dat het woord ginger veel meer voorkomt op twitter als je denkt? #SWAG betekent namelijk stiekem Sex With A Ginger.

Rood haar

Bron

Iedere dag wordt er in Nederland ook een roodharigendag georganiseerd. Deze is vaak begin september en altijd in Breda. Van over de hele wereld komen dan roodharigen naar Breda om daar workshops te volgen en foto's te laten maken. Het lijkt dan even of de hele stad Breda rood haar heeft....

Ben of ken jij iemand met rood haar?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

RosieV - Zondag 13 december 2015 10:30
I like gingers, heb het zelfs een keer rood geverfd.
RosieV - Zondag 13 december 2015 10:31
Daarnaast is mijn moeder ginger.
cynthiaxd - Zondag 13 december 2015 10:43
Leuke feitjes !
Dat wist ik nog niet
Leuk om te lezen
Liefs
Victory - Zondag 13 december 2015 11:01
Hahahaha Lot wat een ontzettend leuke blog! I like it. Toevallig ben jij de enige die ik ken met rood haar en je weet dat ik stiekem nog steeds heel jaloers bent op jou mooie rode lokken. Wees er maar trots op!

Liefs
P - Zondag 13 december 2015 11:53
Iedere dag roodharigendag? ;)
priscillaaaaax - Zondag 13 december 2015 12:11
Ik ben niet 100% rood maar wel een soort rode/koperen gloed in mijn haar, vooral in de winter is dit goed te zien, in de zomer wordt het wat meer lichter richting donkerblond. Ik ga het nooit verven, want ik ben echt blij met mijn kleur, hoewel ik momenteel wel een roze pluk heb.
priscillaaaaax - Zondag 13 december 2015 12:13
ik heb er wel een keer een rode spoeling in gedaan, want eigenlijk wil ik echt (natuurlijke kleur) rood haar
Fleur - Zondag 13 december 2015 13:15
Wat een leuk artikel!!! Ik heb zelf rood haar en vroeger was ik daar niet zo blij mee.
Heb het jaren donker geverfd maar nu heb ik mijn eigen kleurtje terug en ben er hartstikke trots op!
Anne - Zondag 13 december 2015 15:33
Laatste stukje:
Iedere dag wordt er in Nederland ook een roodharigendag georganiseerd XD

Nou, wat een luxe, iedere dag ;)
Star* - Zondag 13 december 2015 19:08
leuk artikel, alleen dat gingers don' t have souls in de titel vind ik wel wat apart, maar ligt mss aan mij (:
Anne-Maria - Zondag 13 december 2015 19:12
Rood haar, ik vind het prachtig. Mijn broer en mijn zusje hebben koperrood, dus niet echt Ginger, een nicht van me heeft het wel dat echte rood,en een ander nichtje ook. Prachtig!
Leuke blog!
Tineke - Donderdag 17 december 2015 12:43
Ik heb rood haar en ik ben er nooit mee gepest of iets dergelijks :)
giner - Dinsdag 15 november 2016 11:39
sorry hoor maar sommige kloppen vgm echt niet
HALLO - Dinsdag 15 november 2016 11:39
cool