Geleerd door geen make-up dragen

 

Voor de meeste vrouwen bestaat een groot deel van het ochtendritueel uit persoonlijke verzorging en opmaken. Veel vrouwen gebruiken dagelijks make-up en sommigen gaan de deur niet uit zonder een beetje mascara, foundation of lipstick. Make-up kan heel veel voor ons doen en we kunnen ons er bijvoorbeeld ook zelfverzekerder door voelen. Maar wat doet het met ons als we geen make-up op hebben. Wat kunnen we hiervan leren? Erin La Rosa probeerde het een week uit nadat zij 17 jaar lang iedere dag make-up op had.

laura

Erin La Rosa geeft aan dat make-up haar zelfvertrouwen geeft en dat dit ook is wat zij van huis uit heeft meegekregen. Daardoor was ze benieuwd hoe het zou zijn om een week lang geen make-up te dragen en wat dit zou doen met haar zelfvertrouwen. Zij leerden er meer van dan dat ze van te voren had verwacht.

Wennen
Als je jezelf vooral met make-up kent, is het misschien even wennen als je jezelf ineens zonder make-up gaat zien. Je wordt je bewust van hoe je huid en gezicht er echt uit ziet en natuurlijk zie je dan in eerste instantie ook rode plekjes en andere oneffenheden beter. Die vallen ook wel extra op als je jezelf ineens ziet zonder make-up terwijl je gewend bent die plekjes weg te werken met foundation of poeder. Erin gaf ook aan dat zij op haar eerste dag zonder make-up zich ook oncomfortabel voelde.

1. Je houdt veel tijd over
Op de tweede dag van haar challenge ontdekte Erin dat ze veel tijd overhield omdat zij zich niet opmaakte. Ze heeft een uur langer geslapen. Zelf merk ik ook dat ik veel meer tijd overhoud als ik geen make-up op doe. Ik verkies mijn bed ook vaak boven mascara, poeder of lipstick of ik besluit het onderweg te doen als ik veel te lekker lig en nog even wil blijven liggen. Het opmaken kost soms niet eens zoveel tijd, maar alles wat je er omheen doet wel. Je blijft dan toch even wat langer hangen achter je make-up tafel, je besluit toch een andere kleur lippenstift op te doen en misschien wil je dan tegelijkertijd ook nog even je nagels lakken. In de tijd die je overhoudt kun je ervoor kiezen om te slapen, maar je kunt ook allerlei andere fijne dingen doen om je dag te beginnen zoals even uitgebreid ontbijten met een krantje.

2. De keuze voor no make-up vraagt soms wat moed
Op het moment dat je bijvoorbeeld een puistje krijgt, wil je die wellicht het liefste zo snel mogelijk wegwerken. Ik weet nog goed hoe ik mij voelde als ik een puist had. Mijn moeder zei dan altijd dat ik er niks op moest smeren omdat hij dan misschien alleen maar groter wordt en kan gaan ontsteken. Ik dacht dan altijd: "ja hallo!! dan ziet iedereen dat" en vervolgens smeerde ik er een grote laag camouflage, foundation en poeder overheen. Erin kreeg tijdens haar challenge een puist en gaf ook aan dat het best pittig was om hier mee te dealen en er niet van alles overheen te smeren. Wel is het zo dat het puistje waarschijnlijk ook zichtbaar is als je er wel iets op doet alleen is de impact er van op de omgeving eigenlijk veel minder groot dan in jouw hoofd. Ik dacht altijd dat iedereen naar mijn puist keek en er net zo mee bezig was als ik. Vreselijk! Maar achteraf bleek dan gewoon dat het mensen niet eens is opgevallen. Wanneer je ervoor kiest om geen make-up te dragen, is dat heel moedig. Je laat jezelf namelijk echt zien zoals je bent, zonder een extra laagje. Veel mensen kunnen daar ook heel jaloers op zijn, het feit dat anderen dat durven en hun imperfecties laten zien.

3. Oneffenheden laten zien hoe mooi je bent
Door make-up heb je wat meer invloed op hoe je er uit ziet, welke kleur je ogen hebben en waar het accent ligt. Maar door make-up verberg je ook dingen. Dingen die je misschien minder mooi aan jezelf vindt, kunnen juist laten zien hoe mooi jij bent. Bijvoorbeeld een moedervlek, misschien doe je er alles aan om die weg te werken met foundation, omdat je de vorm of de plek waar die zit niet mooi vindt. Zonde! Want wist je dat juist dingen als moedervlekken of een rood plekje op je gezicht laten zien hoe mooi de rest van je huid is? Als je huid volledig egaal zou zijn, zou dit minder snel opvallen.

knotje


4. Complimenten krijgen meer waarde
Wanneer je geen make-up op hebt, gaan complimenten sowieso over hoe je er echt uitziet. Anders misschien ook wel, maar dan neem je het wellicht minder serieus. Als iemand zegt dat je een mooie huid hebt, kun je jezelf (als je geen make-up draagt) niet wijsmaken dat dit komt door je nieuwe foundation. Hierdoor krijgen complimenten meer waarde en zal je dit eerder aannemen.

5. Het kan je leren om je minder zorgen te maken over je uiterlijk in het algemeen
Wanneer je geen make-up draagt, zal dat in eerste instantie even wennen zijn, maar uiteindelijk kan het er voor gaan zorgen dat je je zekerder voelt en dat je je minder zorgen maakt over hoe je er uit ziet als het totaalplaatje.

6. Je gaat je imperfecties waarderen
Wat Erin hierover schrijft vind ik heel mooi en het laat precies zien wat ik er mee wil zeggen. Zij heeft op de een of andere manier haar sproeten altijd gezien als een imperfectie. Iets wat ze wilde verbergen en wat zij ook het liefste zou doen. Maar omdat zij 7 dagen geen make-up droeg, was er geen mogelijkheid om ze te verstoppen onder een laag foundation. Ze geeft ook aan dat het moeilijk was om ze in eerste instantie te zien, maar op gegeven moment, na een aantal dagen begon ze ze te waarderen. Ze keek er naar en werd er eigenlijk heel blij van omdat zij zag dat het werkte met de rest van haar uiterlijk.

7. Met make-up verberg je jezelf 
Wanneer je normaal gesproken veel make-up draagt, zal het misschien extra opvallen als je dit een keer niet op hebt. Mensen weten eigenlijk helemaal niet hoe jij er echt uitziet en beoordelen jou op jouw uiterlijk met make-up. Als je dan een keertje geen make-up op hebt, krijg je misschien opmerkingen als dat je er moe of ziek uit ziet, terwijl mensen die jou voor het eerst zien dit helemaal niet zo zullen zien of denken. 

8. Make-up is slecht voor je huid
Het is vaak moeilijker om make-up loos het huis te verlaten als je een slechte huid hebt. Ook hierin komt de vicieuze cirkel terug, want je huid wordt door make-up gebruik echt niet mooier. Het is slecht voor je huid omdat het bijna geen ademruimte krijgt en omdat je poriën dicht gestopt worden met bijvoorbeeld foundation. Je zal merken dat, wanneer je minder make-up gaat gebruiken, je huid er een stuk beter uit gaat zien.

9. Je zal merken hoeveel geld het je eigenlijk kost
Make-up kost heel veel geld. Er zijn vrouwen die elke week wel een nieuw kleurtje nagellak kopen en regelmatig hun mascara en blush vervangen, maar ook als je dit niet doet, geven we er toch veel aan uit. Gemiddeld geven vrouwen zo'n €200,- euro uit aan make-up. Hier kan je dus wel flink op besparen.

10. Make-up is subjectief
Erin vertelt dat ze op de laatste dag tot het besef kwam dat make-up iets is waar ze veel van houdt. Dat het er voor zorgt dat ze zich goed voelt, net als hoe zij zich voelt met mooie kleding. Maar dat het geen effect heeft op de wereld om haar heen. Het gaat over hoe jij je als persoon presenteert en dat bepaalt hoe mensen jou behandelen.

Bron: Buzzfeed

Heb jij nog aanvullingen? 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Xxxxx - Zaterdag 6 december 2014 10:49
Wow ik zou bijna ook geen make-up meer dragen vanwege alle voordelen, maar het beetje mascara en de camoeflagestick is zo weinig dat ik dit er toch maar in houd, ik vind het toch mooier, en het is nog heel erg basic.

Een aanvulling zou kunnen zijn dat je door geen make-up te dragen trots kunt voelen, het is toch wel een sooort van overwinning.
Dus wie het aandurft, mag trots op zichzelf zijn!
ik - Zaterdag 6 december 2014 11:12
prachtige foto's!
Jessica - Zaterdag 6 december 2014 11:40
Inderdaad mooie foto's:)
Sowieso moet iedereen doen waar hij zich goed bij voelt, maar het is het proberen waard. Ik draag eigenlijk alleen mascara. Sommige dagen draag ik ook geen mascara, maar ik merk zelf geen verschil. Waarschijnlijk komt dat omdat ik nooit meer dan mascara gedragen heb.
hadassa - Zaterdag 6 december 2014 11:50
Ik draag nooit make-up. Soms heb ik wel wat puistjes, dat maakt je soms wel onzeker. Maar voor de rest ben ik blij met hoe ik er uit zie en mis ik het helemaal niet!
E - Zaterdag 6 december 2014 12:07
Ik heb mezelf sinds kort aan geleerd dat als ik geen zin in heb om make up te dragen: gewoon niet doen. Ik durfde een lange tijd niet zonder make up naar bijvoorbeeld school maar nu vind ik het helemaal niet eng meer
Maanmeisje - Zaterdag 6 december 2014 12:33
Vooral de bovenste foto vind ik heel mooi! Ik draag dagelijks make-up, het is een gewoonte waar ik (nog) niet zonder durf, al zou ik dat soms wel willen. Het dragen ervan haalt mijn onzekerheid en ontevredenheid niet weg, maar 't doet wel iets. Ik kan wat dingetjes veranderen/verbeteren, maar uiteindelijk moet het er 's avonds weer af. Dat scheelt ook tijd & werk als je geen make-up draagt. Je kunt sneller gaan slapen.
Lessie - Zaterdag 6 december 2014 12:47
Inderdaad, super mooie foto's! Puur natuur :) Ik zelf draag amper make-up, omdat ik er geen tijd voor heb (ik verkies mijn slaaprust boven een mooi uiterlijk). Ik draag de laatste tijd voortdurend een bril zonder make-up eronder.
Maar wanneer ik naar een speciale gelegenheid ga, zoals feestjes, de kerk of iets dergelijks, besteed ik wel aandacht aan mijn uiterlijk. Dan doe ik mijn lenzen in en doe ik oogpotlood, oogschaduw, mascara en lippenstift op.
Heel gek eigenlijk, dat ik op die speciale momenten me wel van mijn beste kant wil laten zien. Dit artikel brengt je wel aan het denken.
N. - Zaterdag 6 december 2014 13:10
ik denk dat het heel belangrijk is wat je motiveerd om make up te dragen. als je heel onzeker bent over je huid en die dan dicht smeert met foundation gebruik je het om iets te verbergen. maar een beetje mascara omdat je aandacht wil halen naar je ogen omdat je die heel mooi vind is naar mijn idee weer positief. je hebt dan even een moment in de ochtend om stil te staan bij wat je mooi vind aan jezelf , dit zorgt voor meer zelfvertrouwen. terwijl je niet iets wegsmeerd of verbergt.
zoals bij alles wat je doet , het gaat om je motivatie, niet om de handeling an sich.
Laura - Zaterdag 6 december 2014 17:17
Ik draag vrijwel nooit make-up.
Soms mascara en een beetje oogpotlood, daar zijn mensen dan vaak erg positief over.
Verder vind ik het echt te veel gedoe.
Ik vind vaak zo'n laag foundation ook echt niet mooi. Net alsof het geplamuurd is.
miri - Zaterdag 6 december 2014 17:21
Met N eens!
Het gaat om de reden waarom je make- up draagt. Ik droeg het een tijdje uit onzekerheid en vond mezelf lelijk zonder. Dat vond ik een beetje beangstigende drijfveer worden... dus ben ik bewust gaan afkicken. Nu durf ik prima zonder make up naar buiten en vinden mensen mij nog even mooi. Maar soms heb ik echt zin om make up op te doen en dat vind ik een prima reden :)
Maar nog wel een uitdaging is om het naar feestjes bewust een keer niet te doen, net zoals lessie zegt...wil ik er dan toch het best uitzien. Waarom? als ik het leuk vind om te doen prima maar als ik het uit onzekerheid doe ligt er misschien wel een uitdaging te wachten met komende kerst!! NO MAKE UP!! Wie doet er mee?:)
Anne - Zaterdag 6 december 2014 18:40
ik wou dat ik makeup kon dragen. ben er zo slecht in om het aan te brengen dat het er beter uitziet zonder :S
annelot - Zaterdag 6 december 2014 18:54
ik denk toch dat makeup invloed heeft op je omgeving. Zeker in een werkomgeving is het belangrijk er verzorgt uit te zien. Als je net even die wallen wegwerkt en dat puistje bedekt dan zie je er al meteen een stuk verzorgder uit en dat wordt toch gewaardeerd. Dat hoeft geen uren te duren maar 2 min concealer en mascara doen wonderen. Maar voor thuis en naar de supermarkt enzo is het echt niet nodig en ook veel fijner makeuploos :)
M. - Zondag 7 december 2014 11:11
Ik ben geen natural beauty, met make-up probeer ik er nog iets van te maken. Al zijn er genoeg mensen die er zonder make-up mooier uitzien dan ik met make-up.
Fire - Zondag 7 december 2014 12:11
@Anne Precies dat.

Ik heb hele lichte wimpers en wenkbrauwen en heel veel sproetjes over mijn hele gezicht, dus zowel mascara als foundation zien er bij mij vrij lachwekkend uit. Dus dan maar zonder. Het bespaart wel veel tijd.
Yup - Zondag 7 december 2014 16:20
Make up is een aanvulling war je mooie kenmerken laat spreken en je een frisse gezonde uitstraling kan geven. Ren blosje of een beetje kleur op dr mond. Er is niet mis met make up dragen en er meer zelfvertrouwen door krijgen is helemaal niet verkeerd. Voor mensen met hele lichte wenkbrauwen en wimpers maakt het je gezicht juist zichtbaarder door meer contrast aan te brengen. Je moet lekker doen wat je happy maakt en make up of niet mensen moeten je niet in gaan prenten dat je geen make-up zou moeten dragen. Daarnaast kun je hetzelfde zeggen over die kleding trends die jullie promoten en kleding dat niet nodig is..
K - Zondag 7 december 2014 17:17
Na mijn opname in het ziekenhuis toen ik de hele dag thuis moest blijven stopte ik met make up dragen en draag het nu nogsteeds niet. Het kan te maken hebben met mijn somberheid maar ik merk wel dat het me veel minder uitmaakt wat mensen denken :)
anoniem - Maandag 8 december 2014 11:08
Ik vind het een mooi blog, mensen zouden het echt moeten uitproberen. De laatste tijd draag ik ook een stuk minder vaak make up. Foundation en camouflagesticks deed ik sowieso niet. Maar wel mascara en eyeliner. Ik maak me alleen op als ik op visite ga of naar school. Normaal deed ik het ook als ik ff boodschappen ging doen of eventjes de deur uit moest, maar nu doe ik dat niet meer.
marloes - Maandag 8 december 2014 13:58
Ik zelf durf het gewoon niet meer zonder make-up de deur uit te gaan. Ik vind het gwn eng zonder make-up en ik zit niet lekker in mijn vel. Op dit moment ben ik wel bezig om het af te bouwen om alleen mascara of alleen foundesion te dragen. Ik hoop dat er een keer een dag komt dat ik zonder schaamte de deur uit kan als ik geen make-up nodig heb.
Niki - Dinsdag 28 maart 2017 13:28
Ik draag ook geen bruine cream en foundation meer merk dat mijn huid mooier aan het worden is drink ook veel water en geef mezelf een gezichtmasage doet wondere en derop een aloe bera dagcreame en af en toe een maskertje