Don'ts voor nat haar

 

Eigenlijk doe ik alles met mijn haar wat ik wil, alleen probeer ik er wel tegelijkertijd goed voor te zorgen. We weten bijvoorbeeld allemaal dat de stijltang ons haar uitdroogt en beschadigt. Wat echter niet bij iedere vrouw bekend is, is dat je je haar ook extra voorzichtig moet behandelen op het moment dat het nat is. In deze blog beschrijf ik een aantal dingen die je beter niet met nat haar kunt doen als je er goed voor wilt zorgen.

Nat haar is een stuk kwetsbaarder en dit betekent dat het sneller breekt of beschadigd. Dit geldt voor nat haar nadat je het hebt gewassen onder de douche maar ook als je bijvoorbeeld hebt gezwommen. Hoe bescherm je je haar en wat moet je niet doen?

meisje met nat haar
Bron

Kammen en borstelen
Je haar borstelen of kammen is funest voor je haar. Het zorgt er dan misschien wel voor dat je klitten uit het haar verdwijnen maar het breekt ook sneller af of het valt sneller uit. Je beschadigd je haar hierdoor veel sneller. Wat je beter kunt doen, is je haar uitborstelen voordat je het gaat wassen. Was het daarna en kam het eventueel nog even door als je er crèmespoeling in doet. Dep je haar droog en kam het pas door als het helemaal droog is. Althans, dit is het beste voor je haar. Dit is iets wat mij tot nu toe nog niet is gelukt. Mijn haar droogt namelijk heel gek op als ik het niet uitkwam, dus dit doe ik altijd wel, maar ik beperk het. Daarnaast probeer ik het (als de klitten niet te groot zijn) ook met een kam te doen, dat is altijd nog beter dan een borstel.

Van boven naar beneden kammen
Het is gebruikelijk om je haar van boven naar beneden te kammen, dit is in ieder geval hoe ik het altijd doe en wat voor mij het meest logisch is. Wanneer je haar nat is, kun je dit beter niet doen. Zoals ik net al beschreef, kun je je haar beter niet kammen als het nat is, maar als je het toch niet kan laten is het aan te raden om onderaan te beginnen.

Droogwrijven met een handdoek
Je haar afdrogen gaat er soms nogal hard aan toe en dat vind je haar niet heel leuk. Vroeger maakte ik mijn haar ook meestal droog met een soort wrijf beweging maar daardoor schuren je haren een soort van tegen elkaar aan en dat kan nooit goed zijn. Het is veel beter om je haar droog te deppen en het vervolgens gewoon op te laten drogen. Dit zorgt er ook voor dat je minder last hebt van klitten.

meisje met nat haar
Bron

Je haar vastmaken
Wanneer je lang haar hebt, is het soms het fijnste om je haar direct vast te zetten omdat er dan geen natte slierten in je gezicht hangen. Een knotje op je hoofd lijkt dan de beste oplossing maar dit is echt niet goed voor je haren. Zeker wanneer je het strak vast zet met een elastiekje, kan dit er voor zorgen dat je haar sneller breekt of beschadigd. Je kunt dan beter kiezen voor een losse vlecht of knot.

Föhnen en stijlen
Stijlen is sowieso echt een no go als je haar nog nat is. Met droog haar is het al niet goed voor je haar, maar als je het nat gaat stijlen verbrandt het en beschadigd het veel erger. Daarnaast krijg je er ook niet het gewenste effect mee. Een föhn gebruik ik eigenlijk ook nauwelijks omdat dit eigenlijk ook niet goed is voor je haar. Zeker niet als het nog heel nat is. Bij handdoekdroog haar zou je wel een föhn kunnen gebruiken, dan beschadig je je haar minder snel.

Slapen met nat haar
Slapen met nat haar maakt mijn nachten in ieder geval niet beter, maar je hebt ook een grote kans op een bad hair day. De kreukels en knikken die in je haar kunnen komen, kun je er vaak alleen nog maar uit krijgen als je je haar weer nat maakt. Daarnaast kan het draaien en verliggen ook zorgen voor klitten en je haar beschadigen.

Hairspray en andere haarproducten
Er zijn allerlei verzorgende producten die je kan aanbrengen in je haar, maar het is goed om van te voren even te checken of je dit op nat of droog haar aanbrengt. Bij mousse breng je het bijvoorbeeld vaak aan in nat haar, net als bij verzorgende producten, maar hairspray kan het haar juist beschadigen als het nog nat is.

Verder is het goed om je haar goed te verzorgen, niet teveel bloot te stellen aan zonlicht en er af en toe een lekker maskertje in te doen waardoor je haar gezond blijft.

Hoe ga jij om met jouw natte haar?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Yvette1994 - Woensdag 15 juli 2015 10:09
Goede tips!!

Ik heb van die haar handdoeken, die doe ik erom gelijk nadat ik uit de douche kom.

Zo wrijf je het en niet kapot, geen helastiekje erom maar hangt het ook niet in je gezicht! Ideaal!!
cynthiaxd - Woensdag 15 juli 2015 10:13
Oohh ik doe dus bijma alles fout ...
yoyootje - Woensdag 15 juli 2015 10:29
Met nat haar slapen deed ik inderdaad al een tijdje niet meer, gewoon ook omdat het er dan niet meer uitziet ;)
Maar m'n haar kammen na het douchen, tja dat doe ik eigenlijk altijd wel. Maar ik heb wel gemerkt dat als het te droog is ik er niet doorheen kom, dus dan laat ik het vaak eerst even of doe ik er een soort cremespoeling in die je niet uit hoeft te spoelen, dan is het wel te kammen en is m'n haar gelijk lekker zacht.
ano - Woensdag 15 juli 2015 10:35
je haar drogen in ene oude t-shirt.
gewoon je haar erin wikkelen en zo laten drogen, het zorgt ook voor minder pluis!
Golden princess - Woensdag 15 juli 2015 10:39
Borstelen na het douchen moet ik wel. Ik heb slag / krullend haar, als ik mijn haar niet borstel ziet het er gewoon niet uit. Als ik mijn haar borstel als het droog is dan heb ik enorm pluishaar..
Kiki - Woensdag 15 juli 2015 11:28
Als ik mijn haar niet droogwrijf of kam dan loop ik nog 5 uur met nat haar rond. Dan maar wat afgebroken haar, ik heb toch genoeg. Allemaal van die tips die leuk, aardig en perfect klinken maar daar heb ik echt geen tijd voor hoor.
MChantalle - Woensdag 15 juli 2015 12:47
Als je krullen (kroeshaar) hebt, dan moet je het wel onder de douche kammen. Als het droog is en je kamt het dan, dan heb je geen krullen meer maar een groot bos pluis/een vogelnest. :P
skeepy - Woensdag 15 juli 2015 14:20
Haha helastiekje
m - Woensdag 15 juli 2015 19:53
Tsja. Óf met nat haar gaan slapen óf de hele dag met nat haar rondlopen. .. föhnen is ook niet goed, dus ik ga toch voor slapen met nat haar:p. Ik kam het dan voorzichtig los nadat ik er ontwarringsspray in heb gedaan en vlecht het voor ik ga slapen. Ja dan heb ik wel golfjes in mijn haar de volgende dag, maar dat vind ik minder erg dan klittten andere rare kreukels. Wel goed om te weten deze tips, maar in de praktijk wel lastig toe te passen, althans voor mij:p
Star* - Woensdag 15 juli 2015 20:41
ik heb een keer met korting een keratine behandeling kunnen laten doen, dat werkte zó goed, ik koop nu de producten ook voor thuis en wil het binnenkort ook zelf weer behandelen.
Verder spoel ik het na met koud water na het wassen. (:

miss.atelophobia - Donderdag 16 juli 2015 14:16
De meeste dingen wist ik al, maar wel een goede blog! Zeker aangezien veel mensen met ondergewicht of eetprobleem ook kwetsbaarder haar hebben
Cristina6 - Zaterdag 25 juli 2015 20:16
Oei, oei, 'k ben niet goed bezig: haar kammen... check, haar stylen... checken, haar afdrogen... check, met nat haar slapen... check... Dank je wel voor de tips! Zal ze toch proberen toe te passen.