Blij zijn met je eigen haar

 

Vroeger was ik heel blij met mijn haar, totdat ik in de pubertijd kwam. Vooral tijdens en na mijn eetstoornis vond ik mijn haar verschrikkelijk. Ik vond mezelf lelijk, ook mijn haar. Sommige mensen negeren hun haar als ze er ontevreden over zijn, maar ik was iemand die daardoor juist heel erg veel bezig was met mijn haar. Ik ging regelmatig naar de kapper en gebruikte heel wat producten om het in model te krijgen. Mensen snapten dan ook niet dat ik onzeker was over mijn haar, want het zat toch hartstikke leuk? Uhm ja, maar dit was niet hoe mijn haar eigenlijk is van zichzelf. Ik hou jullie voor de gek.

haar

Ik was dus niet altijd even tevreden met mijn haar. Ik heb heel stijl, glad haar. Iets dat mensen met krullen graag zouden hebben, maar ik wilde juist een volle, golvende bos dik haar. Geen glad, glanzend haar dat sluik langs mijn gezicht hing. Bij anderen vond ik het mooi, maar mijn eigen haar kon ik niet zo erg waarderen. En toen kwam mijn eetstoornis er bovenop.

Mijn eetstoornis heeft er jaren voor gezorgd dat ik erg slecht at. Ik stijlde en föhnde mijn haar dagelijks en ook dat deed het geen goed. Mijn haar werd dunner en futloos en ik nog onzekerder. Een tijdje heb ik het toen kort afgeknipt tot een 'bob'. Ik was het zat, dat lange futloze haar in laagjes en wilde het op een lengte laten groeien. Maar ook dat was een hele uitdaging. Steeds moest ik wennen of door een lastige lengte heen en liet ik er opnieuw laagjes in knippen zodat ik het goed in model kon föhnen en wat volume had boven in. Onderin bleef het daardoor erg dun.

Misschien weten sommige van jullie het wel, maar ik heb ook nog een tijdje extensions gedragen. Ik was hier heel blij mee en het zag er erg natuurlijk uit. Op zich vind ik de foto's van mijn haar van toen ook nog steeds erg mooi. Alleen was het niet mijn haar en kon ik door die extensions mijn haar dus wel mooi vinden, maar kon ik nog steeds mijn eigen, natuurlijke haar niet waarderen. Ik hield mezelf en anderen voor de gek, maar het nam wel de onzekerheid over mijn dunne haar, dat ik toen had na mijn eetstoornisjaren, weg.

Wat ik heb gedaan om weer te leren houden van mijn eigen haar?

♥ Geen fake
Ik heb mijn extensions uit mijn haar gehaald. Lange tijd droeg ik nog wel clip-in extensions als ik uitging, maar later ben ik er gewoon helemaal mee gestopt. De laagjes die ik voor het volume in mijn haar liet knippen waren langer en dus voelde mijn haar voller aan. De extensions hebben mij dus wel een beetje geholpen om mijn haar te laten groeien, maar ik was er ook een beetje 'verslaafd' aan geraakt. Ik vond mijn haar zonder de dikke strook nephaar veel te dun, terwijl het inmiddels al veel dikker was geworden. De onderkant was niet meer zo piekerig en een stuk langer. Ik durfde steeds vaker zonder extensions en raakte gewend aan mijn eigen, natuurlijke haar.

Dit is mijn haar met de extensions die ik toen droeg. De punten van mijn haar waren toen blond 'ombre' geverfd. Je ziet een strook haar aan de zijkant zitten. Dit zat niet altijd even fijn.
haar

♥ Minder producten
Door volumeschuim, poeder, haarlak en serum te gebruiken, zorgde ik ervoor dat mijn haar zat zoals ik wilde. Toch zakte dat uiteindelijk natuurlijk weer in en werd ik dus weer ontevreden. Door al die producten kon ik mijn eigen haar ook niet leren waarderen, omdat ik het nooit ‘zichzelf' liet zijn. Ik was het elke dag aan het veranderen. Door minder producten te gebruiken, merkte ik dat mijn haar soms ineens toch gewoon leuk zat, ook zonder eerst uren voor de spiegel te staan. Dat gaf me een goed gevoel. Het heeft met trouwens ook veel geld en milieuschade bespaard.

♥ Minder elektriciteit
Ook dit vind ik een hele fijne vooruitgang. Waar ik vroeger, toen ik 17 was, mijn haar dagelijks in model föhnde, doe ik dat nu nog maar heel soms. Bijvoorbeeld als ik een feestje heb of het koud is en ik niet met nat haar naar buiten wil of er gewoon zin in heb. Verder laat ik mijn föhn lekker in de kast liggen. Zo ook mijn stijltang. Ik maakte heel vaak krullen in mijn haar, wat ik nu nog maar heel af en toe doe. Ook hierdoor heb ik meer ruimte gekregen om mijn eigen, natuurlijke haar te leren waarderen.

Door minder hitte te gebruiken, is mijn haar echt vooruit gegaan. Natuurlijk heb ik nog wel eens droge puntjes, maar dat is gewoon omdat dit wat ouder haar is. Mijn haar voelt verder veel beter aan en ook is mijn hoofdhuid minder gevoelig en droog. Door minder te veranderen aan mijn natuurlijke haar, heb ik leren zien dat mijn haar ook zonder al dat gefrunnik best mooi kan zijn.

♥ Waardering
Ik heb meer waardering ontwikkeld door minder te veranderen, maar natuurlijk vind ik het nog steeds leuk om het soms te krullen (met of zonder hitte), mooi te föhnen met een borstel en gebruik ik nog wel eens poeder of seasalt spray. Maar de focus om het anders te maken dan het is, is eraf. Ik ben blij met mijn haar zoals het is, inmiddels al een aantal jaren. Dat de optie er is om het te krullen of in model te föhnen maakt me ook blij. Ik vind het leuk dat ik dat af en toe met mijn haar kan doen en dat ik mogelijkheden heb om het dus stijl of in de krul te dragen. Mijn haar goed verzorgen en laten zijn zoals het is, heeft me geholpen het weer mooi te leren vinden. Een stuk acceptatie, bewuste (geen overmatige) zorg en minder veranderen en beschadigen heeft daarbij een rol gespeeld. O, en het kost ook gewoon wat tijd en positief denken. Stoppen jezelf af te kraken helpt ook heel erg natuurlijk!

haar

Ben jij ook ontevreden geweest, of nog steeds wat onzeker over je haar, dan begrijp ik dat hartstikke goed. Wel wil ik je meegeven dat je er weer een positievere band me kunt krijgen door er goed mee om te gaan en niet steeds je haar te veranderen. Blijf het niet eindeloos verven, tot het dood gaat en pas op met permanent en krultangen. Zorg er goed voor. Probeer hier en daar producten uit die misschien een fijner gevoel geven in je haar, maar gebruik niet te veel.

♥ Wat ik gebruik voor mijn haar?
Ik gebruik af en toe stug poeder of de zeezoutspray die ik net al noemde. Die maakt mijn haar wat losser en rommeliger. Verder slaap ik vaak met een los gedraaid knotje met die spray in mijn haar. Als ik het er dan uithaal, heb ik wat rommeliger haar en dat vind ik wel fijn. De seasaltspray maakt mijn haar ook wat ‘viezer' en dat vind ik vooral de eerste dag nadat ik het heb gewassen fijn. De poeder doet hetzelfde en zorgt ervoor dat ik mijn haar lekker door de war kan schudden en het net wat meer volume heeft. Ook was ik mijn haar minder vaak, waardoor het van zichzelf al wat meer rommelig gaat zitten. Maar ik draag het dus ook regelmatig gewoon zoals het is en dat voelt fijn. Ik hoop dat, als jij ook dit soort onzekerheden hebt over je haar of over iets anders aan je uiterlijk, je dit ook weer kunt leren.

Zorg goed voor je haar, eet goed en geef je haar de tijd om te herstellen van je eetstoornis. Dan kun je er langzaam weer van leren houden. ♥

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Dean - Zondag 13 september 2015 10:46
Nouska je schrijft echt heerlijke blogs, ze zitten vol dingen waar ik mee gelooen heb, nu ook weer.
Herken het zo:) ik heb altijd stijl haar willen hebben ipv dikke bos krullen die nooit zonder kilten zijn.
Ik kan mijn haar nu ook veel beter waarderen.

Liefs
JenniferRS - Zondag 13 september 2015 11:04
Jaa oke, het dit is allemaal leuk, maar wat als je gewoon echt waardeloos haar hebt!
(Extreem pluizig en alsof je, je vingers in het stopcontact hebt gestoken šŸ˜‚)

Ik begrijp echt heel goed het gevoel van omtevreden zijn met je haar, maar denk voor mezelf dat dat niet zal gaan veranderen.

Liefs
stuiterkubus - Zondag 13 september 2015 11:31
Door mijn behandeling ben ik sinds deze week mijn haren verloren. Haren die ik vaak vervloekte, gezien de kleur. Waar ik mee gepest werd. Die op belangrijke momenten altijd net niet wilde zitten zoals zou moeten.

Er bestaat niet zoiets als waardeloos haar. Alleen er niet goed genoeg voor zorgen, zoals ook niet goed genoeg voor jezelf. En jezelf niet mogen/durven waarderen met alles wat je bent en hebt.

En Nouska, je bent en schrijft prachtig.

liefs
Dilara - Zondag 13 september 2015 12:41
Ik vond mijn haar juist geweldig
Maanmeisje - Zondag 13 september 2015 13:45
Mooie blog! Ik herken er veel in.
Justme - Zondag 13 september 2015 13:50
Ik heb slag / krullen in mijn haar en vond het vroeger vreselijk. Nu vind ik het juist wel leuk, al zit het minder mooi als ik het een dag niet gewassen heb. Ik was mijn haar om de dag namelijk.
Nouska ik vind jouw haar zo mooi!
Burtonized - Zondag 13 september 2015 15:57
Eigenlijk heb ik altijd van mijn haar gehouden. Vroeger had ik dun en piekerig haar, tot ik het in groep drie heel kort knipte. Resultaat? Dik en krullerig haar.
Ik merk wel dat het heeft geleden onder mijn eetstoornis en langzaam zijn glans en mooie krullen weer terugkrijgt, maar het heeft me toch futloos gezeten af en toe!
Nu probeer ik erop te letten om niet te heet te douchen en mijn haar zo min mogelijk te borstelen en extra vochtinbrengende spulletjes te gebruiken al ik merk dat het een pluisbende wordt.
Colourful Creature - Zondag 13 september 2015 16:33
Ik heb al jaren niet meer de haarkleur die ik van mezelf heb. Ik doe heel veel om de kwaliteit hoog te houden, want dat is ook wel nodig. Maar ja, ik heb het er wel voor over! Het is nu gewoon prima gezond.
Anne - Zondag 13 september 2015 17:02
Ik vond mijn haar ook enorm lelijk, maar het was ook heel pluizig en ongezond. Hoorde ik ook vaak van andere mensen. Ik heb Ć©Ć©n foto waarop mijn dikke bos van toen super mooi gekruld is, en daar ben ik wel enorm trots op. Zo mooi zat het toen! Ik was toen echt heel trots.
Nu heb ik mijn haar helemaal kort geknipt. Echt kort kort ;) en ik ben er helemaal blij en gelukkig mee. Mijn haar ziet er mooi en gezond uit, en het staat me leuk :)
Kim300808 - Zondag 13 september 2015 18:23
Deze blog vind ik een mooie metafoor: niet proberen te veranderen, maar accepteren!
Liil - Zondag 13 september 2015 23:04
Goeie blog, al kan ik me haast niet voorstellen dat jij ongelukkig met je haar kon zijn, nouska! Why, het is zo mooi! Ik heb heel dun haar dat ook niet tot voorbij mijn schouders groeien wil. Lijkt nog het meest op scarlets haar (no offence), en vriendinnen (met veelal mooie dikke lokken en of krullen) kijken soms een beetje "meewarig" naar mijn haar, maar weetje, ik ben er blij mee. Het is zoals het is en mijn haar is mss niet per se mijn sterkste pluspunt maar ik schaam me er ook zeker niet voor en zou het nooit veanderen (behalve in modellen laten knippen)
Toffe blogverder hoor
Sanne - Maandag 14 september 2015 06:30
Ik heb heel dik haar .Op zich vind ik dat wel fijn,maar ik moet best vaak naar de kapper om het uit te laten dunnen anders is het onhanteerbaar en zĆ³ zwaar.
Ik verander niet veel aan mijn haar ,ik wil dat het goed in een model geknipt is dat bij mijn haar past ,daar blijft het bij.Hoe mer je aan jezelf verandert uit onzekerheid of ontevredenheid ,hoe slechter je je gaat voelen.
kate02 - Woensdag 23 september 2015 19:15
Leuk dat je die foto's laat zien en dingen vertelt uit je verleden ;) (y)
michelle - Dinsdag 18 juni 2019 17:22
Ik raad elke vrouw aan om geen hair extensions te kopen of die overwegen om aan te beginnen je raakt erg aan verslaafd je vind je eigen haar opgegeven moment niet mooi of dik genoeg , zodat je elke dag ongelukkig voelt kost bakken veel geld .Save your hair and money ! ik spreek uit ervaring