Als je te veel slaapt

 

Een tijdje terug schreef ik een blog over depression naps. De term depression nap houd in dat je slaapt om je negatieve gevoelens en andere problemen te vermijden. Hiermee loop je eigenlijk alleen maar weg van je problemen, zonder dat je daadwerkelijk iets oploopt. Je stelt je dagen uit en uit, maar ooit moet je ze toch onder ogen komen. Bovendien is heel veel slapen helemaal niet goed voor ons en is de kans groot dat je je alleen maar slechter gaat voelen. Waaraan merk je eigenlijk dat je te veel slaapt? Dat vertel ik jullie in deze blog.

Goed en genoeg slapen is belangrijk. De hoeveelheid slaap die een mens nodig heeft kan verschillen. In de puberteit heb je gemiddeld 8 tot 10 uur slaap per dag nog en wanneer je volwassen bent is dit 7 tot 8 uur. Het is belangrijk om op tijd naar bed te gaan, zodat je genoeg heb geslapen op het moment dat je wakker moet worden en een gezond dag en nacht ritme behoud. Regelmatig te kort, maar zeker ook de lang slapen is helemaal niet goed voor je en kan vervelende gevolgen hebben voor hoe je je voelt.


bron foto

De term depression nap is bij mij pas sinds kort bekent. Voordat ik de blog schreef had ik er nog nooit van gehoord. Toch was ik er al eerder bekent mee. Ik heb vroeger wel meer dan eens expres geslapen, omdat ik me zo rot voelde of om eetmomenten te mijden. Het gevolg? Niet zo best. Naast dat mijn eetstoornis z'n zin kreeg voelde ik me lui, moe en lusteloos. Een goed slaapritme is erg belangrijk voor je gemoedstoestand. Wanneer je te veel slaapt kunnen de volgende symptomen het gevolg zijn.

♦ Hoofdpijn
Wanneer ik te veel had geslapen kon ik met een vervelende hoofdpijn wakker worden. Ik dacht dat dat misschien kwam omdat ik lang en raar had gelegen of dat ik tijdens de lange tijd dat ik in bed lag niet genoeg had gedronken. Dat zou zeker kunnen. Als je lang slaapt eet of drink je ook een lange tijd niet. Hierdoor kan je lichaam best een beetje ontregeld raken. Hoofdpijn is een bekent gevolg van een tekort aan vocht en schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Bovendien lig je lange tijd stil, waardoor je pijn aan je nek kan krijgen en daardoor dus die hoofdpijn.

Ook is er onderzoek gedaan naar wat er gebeurt in de hersenen wanneer je zo veel slaapt. Dr. Elizabeth McDevitt merkt op dat hoofdpijn het gevolg zou kunnen zijn van schommelingen in de neurotransmitters. Dit kan je volkomen door een voldoende en regelmatig slaappatroon aan te houden.

♦ Constant moe
Soms kon ik me gedurende de dag echt ongelooflijk moe voelen. Hoe dan? Ik heb toch onwijs veel geslapen?! Ja, juist daarom voel je je zo moe! Je lichaam functioneert eigenlijk door middel van allerlei cyclussen. Wanneer zo'n cyclus ontregelt raakt, raakt ook je lichaam ontregelt. Als gevolg hiervan kan je je onwijs futloos en moe gaan voelen.


bron foto

♦ Verslechterde stemming
Wanneer je niet lekker in je vel zit kan het best lastig zijn om je bed uit de komen en aan de dag te beginnen. Toch is het niet helpend om heel lang in bed te blijven liggen en heel erg veel te laten. Ja, slapen is belangrijk om je goed te voelen, maar te veel slapen werkt juist weer averechts. Net zoals bij het punt hierboven staat voorop dat een goed en regelmatig ritme belangrijk is voor ons lijf en onze hersenen. Het is zelfs zo dat je door te veel slaap een depressie in de hand kan werken.

♦ Minder concentratie
Het wel of niet goed functioneren van je hersenen heeft ook invloed op je concentratie. Wanneer je niet goed slaapt, te veel of te weinig, zal je merken dat je je niet meer goed kunt focussen, veel dingen vergeet of spullen kwijt raakt. Voel jij je de laatste tijd een beetje wazig en niet helemaal erbij?

♦ Pijn in je lichaam
Waarschijnlijk ken je het wel. Je hebt onwijs lang in je bed gelegen en wanneer je wakker wordt heb je overal pijn. Je voelt je stijf, maar toch ook slap, moe of zelfs verkrampt. Misschien heb je wel verkeerd gelegen, dat zou goed kunnen, maar al met al is te veel liggen niet goed voor ons lichaam. Beweging is belangrijk voor onze spieren, zenuwen en bloedsomloop. We zijn simpelweg niet gemaakt om de hele dag in ons bed te liggen en dat zal je op den duur zeker gaan voelen. 

♦ Te veel slapen en een eetstoornis
Wanneer je een eetstoornis hebt kan je je energie goed gebruiken. Een verslechterde stemming en een uitgeput lichaam en hoofd dragen zoals je je kunt voorstellen niet echt bij aan je herstel. Toen ik een eetstoornis had was veel slapen ook een manier om onder eetmomenten uit te komen. Als ik nou lang genoeg bleef liggen, dan kon ik m'n ontbijt overslaan, dacht ik vaak. Zoals je zojuist hebt gelezen kom dat niet zonder gevolgen en ben je je eetstoornis eigenlijk alleen maar aan het versterken. Trap er daarom niet in wanneer je eetstoornis of depressie je doet geloven dat je beter in je bed kan blijven liggen en dat de dag voor jou toch geen zin heeft. De dag heeft wel zin en juist wanneer je deze aangaat zal je merken dat het energie brengt in plaats van kost.


bron foto

♦ Slaap jij teveel? 
Merk je aan jezelf dat je het lastig vind om niet te veel te slapen? Druk je keer op keer die snooze-button in of zet je je wekker zelfs uit? Heeft het invloed op je werk, school of andere? Heb je alles al geprobeerd, maar lukt het je niet om het probleem zelf op te losen? Dan doe je er echt goed aan om naar de huisarts te gaan. Bestempel jezelf niet direct als lui of ongemotiveerd, maar zie het als een serieus probleem waar je ook hulp voor mag zoeken wanneer je er niet alleen uit komt. Soms is het allemaal niet zo simpel als het lijkt, maar met hulp van je omgeving of een professional kan je werken aan je doelen en de kwaliteit van je leven verbeteren. Het is niet altijd leuk en het is soms ook lastig, maar geloof me, het is het uiteindelijk echt waard.

Slaap jij te veel?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Prue - Dinsdag 3 april 2018 10:33
Nee, ik slaap niet teveel. Als mijn lijf geen slaap nodig heeft kan ik gewoon niet slapen. Ten tijde van mijn eetstoornis had ik chronische slapeloosheid. Twee uur per nacht slapen of een nacht overslaan met slapen (en dat wekenlang achter elkaar) is niet echt fijn. Bleek PTSS te zijn.

Maar goed aanleg om teveel te slapen heb ik niet.
Ik - Dinsdag 3 april 2018 14:43
Ik heb eigenlijk last van alle genoemde klachten. Ik ga dan juist nog meer slapen omdat ik dus denk dat het door vermoeidheid komt maar misschien slaap ik dus wel te veel. Vaak rond 10 uur per nacht omdat ik dus gewoon echt moe ben ook 's avonds.
Blue - Dinsdag 3 april 2018 17:11
Na het overlijden van een dierbare die heel dichtbij mij stond heb ik een tijd depressieve klachten gehad. Ik merkte juist dat ik enorm moest bijtanken van de emotionele rollecoster die toen afspeelde. Ik denk dat ik het echt nodig had. Alleen op geven moment had ik idd geen zin meer om op te staan en dat was niet zo goed dus toen was het echt tijd om een dagplanning en structuur te hebben en mijn leven weer op te pakken. Ik denk dat de aanleiding van te veel slaap ook belangrijk is. Als er iets heel heftigs gebeurd is, kan het 'normaal' zijn om je tijdelijk een paar maanden zo te voelen. Al is dat absoluut geen vrijbrief om te wachten tot het dan maar overgaat want daar zul je in elke situatie hard voor moeten werken. En ik merk inderdaad dat ik veel meer energie heb nu ik juist de deur uitga en dingen ga ondernemen en ook weer mijn studie heb opgepakt ik voel me zinvol en dat is een fijner gevoel dan jezelf opsluiten in een kamer.

Tegenwoordig slaap ik eerder te weinig maar dan helpt het voor mij om van te voren rustig een kop rustgevende thee te drinken een ontspanningsoefening te doen zodat ik mijn drukke agenda ook even los kan laten.
Meisje89 - Dinsdag 3 april 2018 17:45
Ik slaap absoluut veel te weinig. Door alle stress en piekeren
Soesje - Dinsdag 3 april 2018 21:40
ik slaap te weinig, zo vermoeiend
Snoezel - Dinsdag 3 april 2018 22:56
Als ik werk lig ik maar 5 uur in bed. Veel te weinig dus juist.
Lost girl - Dinsdag 3 april 2018 22:59
Ik slaap veel te veel. Vaak wel 14 tot 16 uur. Ik slaap door de eetbuien heel veel en door mijn nah en doordat mijn lichaam gewoon op is en pijn heeft door het overgewicht. Liggen is de houding waarin ik de minste pijn heb en ik kan lekker afwezig de dag doorkomen wat mijn depressie heel fijn vind. Ik zie echt uit naar mijn opname maar vind het ook wel eng omdat ik bang ben dat het te vermoeiend is. Maar goed, we zullen wel zien.
Anne - Woensdag 4 april 2018 11:30
Ik slaap heel moeilijk ! Het lijkt mij heerlijk om dutjes te kunnen doen als je moe bent !
Mensen die niet te veel slapen dooe depressie ; je niet schuldig gaan voelen als je meer dan 7-8 uur slaapt !
Ik was in een kliniek waar je elke dag na het eten moest gaan slapen om je lichaam te laten herstellen en om angsten tegen te gaan .Het werkte heel goed.